Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy można w starej instalacji w domu z przed 30 lat załoźyć różnicówkę???

Jeśli tak to czy dużo z tym będzie pracy i problemów.

Na dole w suterenie są 3 fazy.

Mieszkania to 2 fazy.

W gniazdku 3 przewody

faza

zero

uziemienie

Zależy mi głównie na łazience i kuchni.

Ile to moźże kosztować??

https://forum.murator.pl/topic/67867-wy%C5%82%C4%85cznik-przewcipora%C5%BCeniowy-r%C3%B3%C5%BCnicowopr%C4%85dowy/

Jeżeli masz na układach, które chcesz zabezpieczyć różnicówką, trzy żyły : faze, zero i ochronny - to nie ma problemu. Różnicówkę wstawiasz w tablicy, w obwód zabezpieczeń danego układu. Jeżeli jest miejsce, cała operacja nie zajmnie więcej niż 10-15 minut.:)

To jeszcze raz ja.

Mam takie pytanie.

Jakie trzeba mieć uprawnienia żeby zakładać instalacje elektryczne w domach, sklepach itp.

Chodzi mi o zakładanie i odbiór bo ja sam założyć sobie mogę ale musio to odebrać osoba z uprawnieniami.

Czy SEP do 1 KV wystarczy?

A może trzeba mieć mgr inż. elektrotechniki lub energetyki czy pokrewnego kierunku.

Czy muszę ukończyć kurs i zdać egzamin państwowy?

Ile kosztuje kurs i egzamin?

Kto go organizuje?

Jakie trzeba mieć uprawnienia żeby zakładać instalacje elektryczne w domach, sklepach itp.

Chodzi mi o zakładanie

E-1 do 1kW wydane przez SEP. Aby je otrzymać musisz zdać egzamin. Uprawnienia są ważne 5 Lat.

odbiór bo ja sam założyć sobie mogę ale musio to odebrać osoba z uprawnieniami.

Jak znajdziesz takiego, który weżmie odpowiedzialność za twą pracę na siebie :) ?

Wystarczy - prawnie. Bo w rzeczywistości lepiej jakbyś miał wykształcenie elektryczne lub w zbliżonej branży. Papierek sam nic nie daje - jak nie masz wiedzy to instalacji prawidłowo nie zrobisz :)

Ile kosztuje kurs i egzamin?

Kto go organizuje?

Lokalne oddziały SEP, różne Stowarzyszenia zawodowe, czy nawet urzędy pracy :) Musisz poszukać na lokalnym rynku. Z reguły szkolenie trwa 2-3 dni i jest zakonczone egzaminem państwowym przed komisją SEP.

Cena - zależna od organizatora :) ale w granicach 50-100 zł. Chociaż słyszałem i o droższych kursach :)

Wystarczy - prawnie. Bo w rzeczywistości lepiej jakbyś miał wykształcenie elektryczne lub w zbliżonej branży. Papierek sam nic nie daje - jak nie masz wiedzy to instalacji prawidłowo nie zrobisz :)

prawnie - nie wystarczy. Do oceny stanu instalacji elektrycznych należy posiadać uprawnienia dozorowe do 1 kV w zakresie kontrolno - pomiarowym.

Przed wystawieniem orzeczenia należy wykonać pomiary instalacji w odpowiednim zakresie.

prawnie - nie wystarczy

Do założenia i wykonania instalacji wystarczy.

Nie mówimy tu o pomiarach - gdzie trzeba mieć uprawnienia pomiarowe

ani też o nadzorze wykonawczym, i orzekaniu o stanie instalacji - uprawnienia dozorowe.