Dariuszfr 15.12.2006 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Szanowni forumowicze. Kupilem niewielki domek na wsi (85m2 na parterze) strych niezagospodarowany. Chcialbym zainstalowac rekuperator w celu odzysku ciepla wentylowanego. Wyslaem zapytanie do firmy ktora je instaluje. Przyslali mi 2 oferty z ktorej natansza to 12 000 zl z montazem. To jakis obled cenowy! Nie wiem czy ja sie moze nie znam ale nigdy w zyciu nie wydam na wentylacje wiecej niz 1000- moze 2000. Zreszta bez tego tez da sie mieszkac. Co o sodzicie o tej ofercie? Czy ktos chce mnie zrobic w konia czy to faktycznie tyle kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 15.12.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 rekuperator za 2 tyś?Cena 12 tyś to cena wydaje się być normalna (oczywiście nie wiem co na to wchodzi). Cena rekuperatora oscyluje w okolicach 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 15.12.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 To nie "chciej" rekuperatora a załóż normalną grawitacyjną wentylację. Instalacja rekuperatora to średnio około 7-10tys,choć zdarzają się przegięcia,to jednak w górę niż w dół :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 alem sie usmial z tego "chcialbym" :lol: :lol: :lol: :lol: wiez a ja chcialbym wygrac 20 baniek w Totka by juz nigdy nie miec doczynienia wlasnie z takim podejsciem Ostatnio po porade sie do mnie ktorys z Was zwrocil. Okno w wersji antywlamaniowej i na jednej krawedzi skrzydla (szer 45cm) jest tylko jeden zaczep antywlamaniowy i tekst: "chcialbym by byly tam co najmniej 2 -3 zaczepy" Chciec to jedo moc to drugie (w wyjatkowym skrocie przytaczam te histrorie) Za 1ooo mozesz sobie co innego zaintsalowac - na pewno nie rekuperator, nawet gdy bedziesz wszystko sam robil, wraz ze spawaniem wymiennika i nawijaniem drutu na uzwojenie silnika Obled ? Hmmmm.... tylko czyj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 15.12.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 czasem obłęd przybiera różne formy... z drugiej strony sam byłem świadkiem zadziwienia, że klimatyzator to nie to samo co rekuperator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 15.12.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Obłęd producentów materiałów budowlanych jakby ktoś sie pytał. 12 tysięcy za rekuperację domu 85 m2 to czyste zdzierstwo. Nie ma to żadnego pokrycia ani w materiałach koniecznych do wykonania instalacji ani w robociźnie. Ja wiem, że taka jest rynkowa cena, ale z uczciwą kalkulacją kosztów wiele wspólnego ta kwota nie ma! Z czego tu się śmiać?! Chyba wyładowujecie jakąś swoją frustrację jako wykonawcy... Z drugiej strony 1000 lub 2000 zł. to przesada nie mniejsza niż 12 tys. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.12.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Obłęd producentów materiałów budowlanych jakby ktoś sie pytał. 12 tysięcy za rekuperację domu 85 m2 to czyste zdzierstwo. Nie ma to żadnego pokrycia ani w materiałach koniecznych do wykonania instalacji ani w robociźnie. Ja wiem, że taka jest rynkowa cena, ale z uczciwą kalkulacją kosztów wiele wspólnego ta kwota nie ma! Z czego tu się śmiać?! Chyba wyładowujecie jakąś swoją frustrację jako wykonawcy... Z drugiej strony 1000 lub 2000 zł. to przesada nie mniejsza niż 12 tys. Pozdrawiam, Sunao Witam W pełni popieram twoją wypowiedź . Kwota 12 tyś za takie g... to przynajmniej 2x za dużo . Sęk w tym że cała masa ludzi płaci takie i większe pieniądze za REKU więc nie ma co się dziwić że cena jest z kosmosu. Jeszcze "pół biedy" jak ktoś instaluje Rekuperator bo chce mieć komfortowo "wentylowany" dom . Najbardziej śmieszą mnie jednak ci ktorzy chcą odzyskiwać ciepło myśląc że na tym zaoszczędzą -to dopiero jest śmieszne ............. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 15.12.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Kwota o której piszesz też wydaje mi się za wysoka, szczególnie w kontekście osczędności jalkie może rekuperator w Twoim przypadku przynieść, ale widocznie są chętni klienci skoro wykonawcy walą takie ceny. Z konieczności (budowa) od wiosny zmuszony jestem śledzić ceny materiałów i robocizny i przeraża mnie to. Tylko co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 to nie jest do konca tak jak Wam sie wydaje - ze wykonawcy "wala" takie ceny bo jest az taki popyt.Wszystko rzutuje na koszt i pozniejsze Wasze zadowolenie - czy zastosujesz rury zwykle czy wygluszone,grzalke czy kilka grzalek, automatyke rozbudowana czy tylko wlacz/wylacz... itd. Jasne ze sam reku zbudujesz najtaniej, wymiennik to koszt od 800 zeta w zwyz - ale wymiennik wymiennikowi nie rowny tak jak i jego cena. Rura rurze tez nie rwona tak jak jej cena - a ze pozniej szumi ci nad glowa jak cholera to sie nie dziw wybierajac najtansze (tym samym najprostsze) rozwiazania.Niestety w wiekszosci dziedzin naszego zycia jakosc wyrobu jest wprost proporcjonalna do jego ceny - i chyba nikt temu nie zaprzeczy. Inna sprawa jest to czy dla tak malej chalupy jest sens instalowac reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 15.12.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Jareko, masz 100% racji. Jednakże zawsze gdy popyt przewyższa podaż cena jest w głównej mierze wyznacznikiem ilości chętnych. Moje doświadczenia są takie jak piszesz. Jakość musi koztować (co sam odczuwam w kieszeni), jednakże czasami wykonawcy się zapominają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 15.12.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 tak jareko ale czasami z braku wiedzy o jakims produkcie można kupić g,,,o w cenie kawioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 15.12.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ja się zmieściłem w około 2kzł z moją wentylacją - prawie wszystko kupione na allegro i sporo pracy własnej (wszystko zrobiłem sam). wrażenia - w porównaniu do starej wentylacji grawitacyjnej - pełen wypas więcej można sobie poszukać w dziale "zrób to sam". wracając do kosztów - za 2 tysiące to na taki domek możesz mieć jedynie materiały - jeśli jesteś w stanie poskładać te klocki sam - masz całą wentylację. jeśli chcesz zrobić sam z elementów bardziej firmowych - może ci wyjść i 8kzł. jeśli chcesz by ktoś tobie to zrobił i się pod tym podpisał - zapłać te 12kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 tak jareko ale czasami z braku wiedzy o jakims produkcie można kupić g,,,o w cenie kawioru dlatego tu jestescie - czyz nie? Wlasnie by te wiedze zdobyc i juz g... nie kupisz chyba ze na wlasne zyczenie wiedzac czym ono pachnie arek - jasne, ze masz racje, iz "zrob to sam" ala Adam Slodowy zawsze wyjdzie najtaniej (pozornie) ale.... w wiekszosci wypadkow wychodzi tak samo albo i drozej bo a to tu a to tu cos sp... cos przytniesz nie tak, o kruczkach montazowych zapomnisz bo ich nie znasz i pozniej "zrob to sam" jak cos jest nie tak i do d.... jak chocby w oknach - fajne zdjecia sotatnio zamiescilem jak montuja Ci najtansi - ale nie jest zle - dzieki nim mam robote do konca marca poprawiajac to co spartolili. I szykuje sie podobna robota znow na kilka miesiecy na innym obiekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 15.12.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 arek - jasne, ze masz racje, iz "zrob to sam" ala Adam Slodowy zawsze wyjdzie najtaniej (pozornie) ale.... w wiekszosci wypadkow wychodzi tak samo albo i drozej bo a to tu a to tu cos sp... cos przytniesz nie tak, o kruczkach montazowych zapomnisz bo ich nie znasz i pozniej "zrob to sam" jak cos jest nie tak i do d.... zgadzam się z tobą, mi również za pierwszym uruchomieniem nie wszystko działało jak powinno (dwa głupie błędy), niemniej po tygodniu już było bardzo dobrze. nie uważam bym odważył się komuś takie coś sprzedać, brak mi doświadczenia, poza tym - jestem raczej "złotą rączką" niż certyfikowanym instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ....jestem raczej "złotą rączką"... widzisz, nie kazdy ma rece ze zlota :) i jakze czesto lepiej jest zarobic w swojej dziedzinie nawet birac dodatkowy etat niz sie namordowac i zepsuc poza tym inni tez chca zarobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 15.12.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 alem sie usmial z tego "chcialbym" :lol: :lol: :lol: :lol: wiez a ja chcialbym wygrac 20 baniek w Totka by juz nigdy nie miec doczynienia wlasnie z takim podejsciem Ostatnio po porade sie do mnie ktorys z Was zwrocil. Okno w wersji antywlamaniowej i na jednej krawedzi skrzydla (szer 45cm) jest tylko jeden zaczep antywlamaniowy i tekst: "chcialbym by byly tam co najmniej 2 -3 zaczepy" Chciec to jedo moc to drugie (w wyjatkowym skrocie przytaczam te histrorie) Za 1ooo mozesz sobie co innego zaintsalowac - na pewno nie rekuperator, nawet gdy bedziesz wszystko sam robil, wraz ze spawaniem wymiennika i nawijaniem drutu na uzwojenie silnika Obled ? Hmmmm.... tylko czyj? czepiasz się zupełnie niepotrzebnie Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.12.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 czepiasz się zupełnie niepotrzebnie Takie jest moje zdanie. nie czepiam sie - to co napisalem tez jest moim spojrzeniem na tak postawiony temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 15.12.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 witam Ja rozniwez sie zgodze ze ceny sa b. wysokie! tylko pozostaje nam szukac upustow i szczuc hurtownikow ! Wiem ze maja duze narzuty! niedoawno sie przekonlem ze pan obnizyl cene z 38 na 36 tys ale sa tez tacy co niechcieli mi ani 100zl opuscic!! Dlatego szukac nalezy i pytac! Co do kolegi to raczej watpie aby mozna samemu nawet zbudowac sposobme domowym rekuperator za 2 tys zl . Cena 12 tys i mnie obchodzil tylko podpis pod rachunkiem vat! jest dosc wysoka ale zakladam ze kolega chcial min w owym reku! pzodr. zender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 15.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 witam Co do kolegi to raczej watpie aby mozna samemu nawet zbudowac sposobme domowym rekuperator za 2 tys zl . Cena 12 tys i mnie obchodzil tylko podpis pod rachunkiem vat! jest dosc wysoka ale zakladam ze kolega chcial min w owym reku! pzodr. zender moje minimum, czyli to co zrobiłem to jedynie regulator prędkości obrotów i grzałka lekko podgrzewająca powietrze sterowana termostatem żadnych wodotrysków - na to przyjdzie czas, jak będzie mi czegoś brakować to dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 15.12.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 witam Co do kolegi to raczej watpie aby mozna samemu nawet zbudowac sposobme domowym rekuperator za 2 tys zl . Cena 12 tys i mnie obchodzil tylko podpis pod rachunkiem vat! jest dosc wysoka ale zakladam ze kolega chcial min w owym reku! pzodr. zender moje minimum, czyli to co zrobiłem to jedynie regulator prędkości obrotów i grzałka lekko podgrzewająca powietrze sterowana termostatem żadnych wodotrysków - na to przyjdzie czas, jak będzie mi czegoś brakować to dorobię. Ja powiem tak Mi w wakacjie zaproponowali do domu 250m2 reku za 30 tys zl tez bez wodotryskow I powiemdzialem sobie ze wole nadplacic 30 tys do konica zycia elektorwni niz meczyc sie z reku ! Tak ze czasami inwestycja sie nie kalkuluje! pozdr. i zycze sobie i tobie wytrwalosci !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts