Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplanie scian wewnatrz

ssaka

Recommended Posts

witam ..wiem ze temat byl walkowany wielokrotnie ...ale jednak wroce do niego ..jak sadzicie forumowicze ...czy docieplenie scian wewnatrz budynku z rownoczesnym obnizeniem sufitu spelni swoja role ...chodzi mi tu o ew zawilgocenie scian.....sa 2 opcje ... welna + plyty gk ..lub styropian i struktura.. planuje w dolnej czesci scian dac otwory wentylacyjne a gorna czesc nie "zamykac" (to tylko w wypadku plyt gk...)...czy taki ..ruch powietrza pod plyta spelni swoja role?..dla dociekliwych powiem ze kamienica jest w centrum miasta i zmiana wygladu zewnetrznego (docieplenia) nie wchodzi w rachube....i tak niejako przy okazji ....wiadomo ze okna w kamienicach wstawiane kiedys sa raczej sporych wymiarow..wymiana takiego okna pociaga tez wieksze koszty niz standartowego....wiec czy bedac wlascicielem nieruchomosci moge zmienic rozmiar okna ..czy moge wstawic okna nizsze nie patrzac na tzw wyglad zewnetrzny...wiem koliduje to z powyzszym co napisalem nt docieplenia ..ale okna chyba mniej "rzucaja" sie w oczy niz czesciowo polozone docieplenie

Odpowiem już kilkukrotnie cytowany mój zwrot

CO jest lepiej zrobić ??

sweterek ubrac czy go zjeść

i masz odpowiedź na pytanie z której strony ocieplać !!!!

Owy ruch powietrza nic Ci nie zagwarantuje - tutaj czynnikiem pierwotnym i najwazniejszym jest punkt w którym wykropli sie para wodna (punkt rosy) i ma sie ona znależć najlepiej poza przegrodą.

Mam Ci to wytłumaczyc naukowo ???

Sebo8877

sweterek ubrac czy go zjeść

i masz odpowiedź na pytanie z której strony ocieplać !!!!

to slowa sebo8877

i ma racje ..ale jesli nie mozna ubrac 'sweterka' ani go zjesc ..to bedziemy zziebnieci i glodni ...gdybym mial mozliwosc "ubrania" nie pytalbym

to chyba logiczne ..a skoro takiego wyboru nie mam ...czy zrozumienie tego to az taki problem??

moze nie warto ocieplac wcale ....skoro z zewnatrz nie mozna ... a wewnatrz strata pieniedzy

Można ocieplać od wewnątrz. Są specjalne systemy do takiej izolacji m.in. STO i Fermacell. Powiedzenie o swetrze jest równie śmieszne co głupie.

Jednak jest to metoda obarczona dużym ryzykiem. Dobrze zrobione bedzie dużo kosztowało, a oprócz izolowania samych ścian szczególnie trzeba zwrócic uwagę na izolowanie narożników. Wcale nie jest wykluczone, że oprócz ścian zewn. nie trzeba wyprowadzić izolacji na wewn., sufit i podłogę.

Sądząc z tego co piszesz o oknach może lepiej zostaw ściany jakie są. Bo na pewno będą droższe od okien.

• 2 weeks później...