Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam

Patrząc na forum, widzę jednak że DRABANT nie należy do popularnych projektów. Ale jednak są osoby zainteresowane.

Powiem szczerze że nie jest to dom moich marzeń, ale kompropis (złożyło się na to wiele czynników min. szerokosć naszej działki, miała być kotłownia - w więkoszości projektów można zauważyć że są dostosowane do ogrzewania gazowego, łazienka - niestety tu tylko WC ale ważne że z oknem, stosunkowo prosta kontrukcja i bryła - wiadomo każde udziwnienie to kasa, no i wielkość budynku). Postaram się aby był domem w którym można się dobrze czuć.

Dokonaliśmy kilku zmian min. doprojektowalismy komin - myślę że kominek się przyda, w elewacji od strony kuchi i salonu przybyło dodatkowo jedno okno oczywiscie symetrycznie - w kuchni (nie jest to dobre rozwiązanie kuchnia staje się mało ustawna - no ale cóż żona chciała dużo światła), balkon po przeciwnej stronie w sypilani 20m2.

Budowę rozpocząłem w tym roku, systemem gospodarczym teraz mam stan surowy otwarty. Fundameny, ściany, strop, posadzki wykonałem sam - trochę to trwało ale jest zaoszczędziłem trochę pieniędzy. Więżbę dachową wykonali fachowcy - tu jestem bardzo zadowolony (szybko i sprawnie i stosunkowo nie drogo), pokrycie dachowe - dachówka ceramiczna ROBENA wykonali najlepsi według mnie ciechanowscy dekarze.

Budowałem ze zwykłego betonu komórkowego 24 cm na klej ale nie polecam tej metody ze względu większe odchyłki wymiarowe niż podawane fabrycznie (teraz wybrałbym silikaty). Dociepleniem będzie styropian 12 cm itd. Strop monolityczny beton B20, krokwie nie 17,5 cm lecz 6x20 ocieplenie to 25 cm wełny TOPROCK, Większość materiałów zakupiłem w 2005r. ceny były trochę!! inne. Polecam ALLegro znalazłem dobre kontakty na wełnę ROOCKWOOL, styropian Dalmatyńczyk, okna dachowe FAKRO, i parę innych - polecam. Jak się trochę poszuka można naprawdę dużo zaoszczędzić.

Życzę dużo wytrwałosci w budowaniu.

Krzysztof GAŁECKI, Ciechanów

[email protected]

Witam

Cieszę się, że w końcu znalazłem kogoś, kto

buduje ten dom.

Budowę zaczynam na wiosnę 2007,

niestety ceny materiałów budowlanych

są bardzo wysokie, a sam też niewiele wykonam.

Co do zmian to kotłownię przeniosłem w miejsce

pomieszczenia gospodarczego, a w jej miejscu będzie garderoba.

Pozdrawiam

Jacek

[email protected]