mania76 08.05.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Napisałam do gminy podanie o wycięcie drzewa, które rosnie sobie w miejscu gdzie ma byc wjazd na moja działkę. Odpisali, że to droga wojewódzka i nie jest ich gestii, odesłali do Zarządu Dróg Wojewódzkich. Zarząd zgodził się na wycięcie drzewa, ale odesłał do Urzędu Marszałkowskiego odnoście usytuowania wjazdu i pozwolenia na jego budowę??? Czy to nie jest paranoja? Wy rzeczywiście potrzebny mi projekt wjazdu i uzyskanie pozwolenia na jego budowę???!!! Pozwolenie na budowę domu, wraz z pozwoleniem na przyłacza uzyskałam w zeszłym roku i wtedy nikt mnie nie poinformował, że musze mieć jeszcze pozwolenie na wjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 08.05.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 no niestety trzeba. Ja dostałam w warunkach zagospodarowania taki podpunkt, gdzie musiałam uzgodnić "zjazd" z zarządem powiatowym dróg. Tam wydano pozytywna opinię, ale warunkiem była projekt zjazdu. Zrobiłam taki projekt (tzn. dyrektor dróg za 300 zł.) i dołaczyłam normalnie w trzech egzemplarzach do pozwolenia na budowe.Wiem, ze im wyzej tym gorzej ( wojewódzki zarzęd dróg) z uzyskaniem pozwolenia na zjazd i o zgrozo wycinka dzrew. Częśc ludzi nie ma takiego poblemu, bo na drogi gminne i te podlejsze nie musi być projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania76 08.05.2003 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 No, tak ale w moim planie zagospodarowania nie ma słowa na temat wjazdu i jak uzyskiwałam pozwolenie na budowe domu, to tez nikt o tym nie wspomnial. Podejrzewam, ze gdyby nie roslo tam drzewo, to zrobilibysmy sobie jak wszyscy sasiedzi wjazd i nikt nie odsylalby mnie z urzedu do urzedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 08.05.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Już kiedyś pisałem, że wjazd to wg urzędników nie to samo co dojazd, wjazd to brama i w moim wypadku wystarczyło zaznaczyć ją na planie zagospodarowania, a dojazd to już konieczność odpowiedniego projektu (z nawierzchnią, spadkami - min. kilkaset zł i parę tygodni). Proponuję grzeczne wypytanie w odpowiednim urzędzie, być może znajdzie się jakaś furtka, czego życzęFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 08.05.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Nie dojazd ani wjazd tylko ZJAZD z drogi. I to nie jest ani brama, ani droga tylko ten zjazd na nasza działke z drogi przez pas zieleni przy drodze ,który zresztą notabene nalezy do dróg i maja one prawo domagać sie projektu i zrobienia zjazdu zgodnie z rozporzadzeniem ministerstwa transportu Dzu 43 poz 430 z roku 99. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.Aby wyciac drzewo musisz miec zaznaczone przez "drogi' na projekcie zjazdu które to ma być i z tym idzie sie do wojewódzkiego konserwatora przyrody a nie do gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.05.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Czy ktoś się orientuje, czy na przeniesienie zjazdu w nowe miejsce jest potrzebna decyzja WZiZT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 08.05.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Czy ktoś się orientuje, czy na przeniesienie zjazdu w nowe miejsce jest potrzebna decyzja WZiZT? wszystko jak w temacie jak to dyrektor zrobił projekt jeślli wzizt nie określono opisowo i szkicowo .. to wystarczy uzgodnić jego przeniesienie z zarządcą dróg ... a zresztą co kraj to obyczaj ... uznaniowość i płynność przepisów i procedur często jest tak że sami decydujący-urzęddujący nie wiedzą jakim trybem proceduralnym coś przeprowadzić ... i niestety z wojeódzką drogą nie ma tak lekko ... toć to prawdziwy gościniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 09.05.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Częśc ludzi nie ma takiego poblemu, bo na drogi gminne i te podlejsze nie musi być projektu. Mnie własnie dotyczy drzewo w pasie drogi gminnej i stąd moje pytanie jakie przepisy regulują ta sprawę?. W gminie powiedziano mi o konieczności opracowania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 09.05.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Nie dojazd ani wjazd tylko ZJAZD z drogi. I to nie jest ani brama, ani droga tylko ten zjazd na nasza działke z drogi przez pas zieleni przy drodze ,który zresztą notabene nalezy do dróg i maja one prawo domagać sie projektu i zrobienia zjazdu zgodnie z rozporzadzeniem ministerstwa transportu Dzu 43 poz 430 z roku 99. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. Aby wyciac drzewo musisz miec zaznaczone przez "drogi' na projekcie zjazdu które to ma być i z tym idzie sie do wojewódzkiego konserwatora przyrody a nie do gminy. Jest dokładnie, jak pisze lola.... Jak się chce uzyskać pozwolenie na budowę ogrodzenia od strony drogi publicznej to trzeba uzgodnić lokalizację i projekt ZJAZDU.... U mnie w UG przynajmniej nie chcą tego do PnB domu... choć być może gdzieś w Ojczyźnie są bardziej wymagający ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts