Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb w pokoju

Recommended Posts

fajnie, że dopiero teraz o tym piszesz

pogratulować każdemu zadającemu pytania o... i nie podawania jakichkolwiek szczegółów :evil:

dla mnie to nie ma znaczenia, bo przeznaczenia tego budynku nie znam i znac nie będę. poza tym lodówka nie ma na celu oziębiania powietrza na zewnątrz, tylko zatrzymywanie wewnątrz. Dla niego byłyby to wyłacznie straty.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ano chłodnie też potrzebują jak najniższej temp. bo inaczej żrą więcej prądu,

a skoro nie ma znaczenia wpływ warunków zewn na Twój styl mieszkania to po co zadajesz pytania :roll:

Po pierwsze to zadaję pytania tym co chcą i przede wszystkim potrafią odpowiedzieć, a po Twojej "wypowiedzi" nic takiego nie widać.

Przedstawiłam ogólna sytuację, reszta może być przypuszczeniami, albo w ogóle może jej nie być.

W moim wypadku zgodzę się z "adam_mk" może być tak że wilgoć jest zasysana z gruntu. Co do izolacji poziomej to napewno jest, pewnie ze dwie warstwy papy i tyle. Co do Izolacji pinowej fundametów to niestety jej nie ma! Czytając forum doszedłem do nowego pomysłu.

Na wiosne zrobie kilka (minimum 4-6) dziur właśnie do tej próźni. Przez wiosne i lato ściany się osuszą, na jesieni dziury zatkam żeby się nie oziębiały.

Do tego wykonam drenaż oraz zastanawiam się nad izolacją pionową fundamentów. Szukam taniego rozwiązania ponieważ będę mieszkał w nim tylko max 2 lata.

A nad wciśnięciem tej piany w tą szczelinę zastanawiam się bardzo poważnie ponieważ po osuszeniu ścian będzie stanowiła ocieplenie/izolację.

Po pierwsze to zadaję pytania tym co chcą i przede wszystkim potrafią odpowiedzieć, a po Twojej "wypowiedzi" nic takiego nie widać.

Przedstawiłam ogólna sytuację, reszta może być przypuszczeniami, albo w ogóle może jej nie być.

Jaśnie Pani wybaczy :oops:

czyli prawie naświetliłaś problem a prawie...

czy wszyscy w tej warszafce tacy warczący:roll:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich grupowiczów,

Kiedyś przez długi okres miałem problemy z pleśnią na ścianach oraz suficie. Nawet nie wiedziałem, że taka "rzecz" może być przyczyną tylu problemów. Moje dziecko zaczęło chorować (alergia) a ja byłem zmuszony zrywać tapetę, a w późniejszym czasie otynkowywać ponownie ściany. I co najgorsze to "coś" zawsze po jakimś czasie wychodziło na wierzch :(

Znalazłem na tej stronie http://www.bil.com.pl/bil_produkty_guard.htm urzadzenie, które bada wilgotność i temp. ściany. Kupiłem je za ok 230 zł i dzięki niemu mogłem kontrolować wilgoć na ścianach (światełka pokazują kiedy jest ryzyko wystąpienia grzyba/pleśni na ścianie). Okazało się, że problemem były zbyt szczelne okna, oraz praktycznie non stop zamknięte drzwi od pokoju.

Mam nadzieję, że komuś ten post pomoże w zlikwidowaniu problemu.

Pozdawiam