Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nei wiem czy wytrzyma 50 lat ..zobacze za 50 lat ....

a ile kosztuje orientacyjnnie np Roben angoba miedż po upustach 37 zł m2 dachówki podstawej ale do tego dochodza gąsiory, krawędziowe itd ...

ja kupiłem dachówke van Muller w cenie 30 zł/m2 niby w II gatunku choć nie widze róznicy między pierwszym

On 2003-05-08 17:03, dobrzykowice wrote:

obejrzyj sobie stare budownictwo i sam sobie odpowiedz na to pytanie

W mojej okolicy (zachodniopomorskie) jest sporo przedwojennych domów krytych dachówką cementową. Kolor już dawno straciły (są szare) ale się trzymają.

IMHO. Kazda dachówka nas przeżyje - chodzi tylko o to czy trzeba będzie przy niej coś robić czy tylko sobie patrzeć :smile:

no wlasnie

chodzi mi wlasnie o dlugowieczna bezobslugowosc

bo wiecie z blachy dachu podobno nie trzerba ruszac 20 lat

ja chcialbym zapomniec o dachu na zawsze

( neich sie dzieci martwia)

czyli moge przyjac za realna cene 30 PLN za m2?

czyli moge przyjac za realna cene 30 PLN za m2?

robocizna i material to okolo 100..120PLN/m2 dla dachowki ceramicznej a okolo 60..80PLN/m2 dla blachodachowki. Policz co ci sie oplaci. skomplikowanie dachu niewiele wplywa na roznice w cenach (podnosi obie) poniewaz przy ceramice wychodzi wiecej drogi gasiorow a przy blachodachowce jest weicej odpadu.

Witam.

On 2003-05-08 17:32, Jasiu wrote:

...

IMHO. Kazda dachówka nas przeżyje - chodzi tylko o to czy trzeba będzie przy niej coś robić czy tylko sobie patrzeć :smile:

Niestety nie każda. Już o tym pisałem. Dachówki ceramiczne "Jopek" układane 10 lat temu często są w tej chwili do wymiany.

Dachówkę też trzeba kupić dobrą.

Powodzenia.

Sebastian

mnie nie interesuje koszt tz robocizna

zakladam ,ze bede sam ukladal

chodzi mi o cene za m2

tylko chcialbym kupic jakas porzadna dachowke a nie jakiegos bubla

jak to moj poprzednik napisal

a tak swoja droga myslalem, ze jopek to dobra marka....

Zamiast patrzeć na cenę za m2 dachówki podstawowej lepiej dać projekt dachu do wyceny w różnych hurtowaniach. Dopiero wtedy okaże się realna cena dachówki. Przykładowo u mnie cena za m2 całości dachówek ( z dodatkami systemowymi, płotkami i innymi, w tym z folią dachową), po upustach rzędu 16%, wyszło ok. 70 zł za m2 (Wiekor, Holenderka - Narvik, angoba rustykalna) tylko materiał (bez łat i kontrłat). Trzeba jeszcze doliczyć robociznę i wówczas cena rzedu 100 - 120 m2 jest bardzo realna.

Pozdrawiam,

Gaga2

Dobra dachówka to 100 i więcej lat. W Toruniu w centrum miasta (ulica szeroka)dachy z dachówki kładziono w XIX wieku. I co? I nic - dalej służą.

Jest tylko zasadnicze pytanie - czy obecne technologie są w stanie dorównać tej sprzed ponad stu laty.

Jarek

istnieja najrozniejsze technologie. problem w tym ze mamy we krwi najpierw patrzenie na cene a nie na jakosc. stad w polsce egzystuje sporo firm bublarskich. lepiej kupowac juz sprawdzone produkty a nie stawac sie krolikiem najtanszych ofert. obedzie sie wtedy bez placzu.

Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Ogólnie na rynku jest wielu producentów polskich i zagranicznych, na forum też wiele pisano o danych typach i producentach dachówek. A kryteria wyboru, poza ceną i jakością, są bardzo różne. Mają na to wpływ m.in. kąt pochylenia dachu, dostępne kolory, angoby, glazurowanie. Przykładowo - rodzaj dachowki wstępnie (klika rodzajów) ustaliłam z architektem, on doradził określone typy, które jego zdaniem pasują do domu, wstępnie ustaliliśmy kolorystykę. Istotnym warunkiem sugerowanym przez architekta była dostępność wielu dodatków systemowych. To bardzo zawęziło krąg poszukiwań. Potem przyglądałam się wszystkim dachom po drodze (np. w czasie podróży) i próbowałam je ocenić - które mi się podobają. W końcu oddaliśmy projekt dachu do wyceny w kilku hurtowniach. I tu braliśmy już pod uwagę tylko cenę. W sumie - było to bardzo stresujące, bo przy dużej powierzchni dachu wydatek na samą dachówkę był porażający.

Pozdrawiam,

Gaga2

[ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2003-05-09 16:41 ]

On 2003-05-09 09:13, tom soyer wrote:

robocizna i material to okolo 100..120PLN/m2 dla dachowki ceramicznej a okolo 60..80PLN/m2 dla blachodachowki.

Wątpie. 40 zł/m2 - dachowka, 25 dobra blacha. Chyba liczysz z wieźbą?

Policz co ci sie oplaci. skomplikowanie dachu niewiele wplywa na roznice w cenach (podnosi obie) poniewaz przy ceramice wychodzi wiecej drogi gasiorow a przy blachodachowce jest weicej odpadu.

Gąsiory nie są drogie wbrew opinii publiczności.

Wiekor 12.5 szt, 2.5szt/mb. = 31.25 zł/mb

Prosty dach = 11 mb = 343 zł

Skomplikowany dach = 30 mb = 937 zł

różnica 600 zł.

Odradzam Robena. Mimo głośnej dyskusji no Forumie moje znajome też mieli przykre niespodzianki z Robenem.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Sergey dnia 2003-05-14 12:32 ]

On 2003-05-09 16:29, MAKiN wrote:

piszęcie o założeniach przy doborze dachówki pomóżcie i mi podając marki dobrych dachówek w cenie do 50 zł/m2 bez gąsiarów i akcesorii.

Wiekor 47 zł/m2 Romańska L25 angoba

40.6 zl/m2 Renesansowa L15 angoba

plus VAT. Bez uzwględnienia upustów.