ablonski 15.12.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 witamprzepraszam ale nie mam czasu wertowac forum:(czy ktos moglby powiedziec mi firme w ktorej dobrze ubezpiecze dom od kradziezy/rabunku?wiem ze w budowie warto ubezpieczyc w hestii, ale wykonczony?dziekiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 17.12.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 kazda firma ma swoje plusy i minusy. Jedne firmy ustawiają się na bogatych klientów inne na powszechnych , itp. Jeżeli chodzi o standartowe ubezpieczenie domu to są zblizone w róznych fimach. Dopiero ubezpieczenie wyposażenia (elektronika, meble, sztuka itd) powoduje , że oferty rozjeżdżają się. Ponadto weź pod uwagę ubezpieczenie łączne np dom + samochód itd.bo są dodatkowe zniżki.Kalkulatory są na stronach internetowych firm ubezpieczeniowych. Jeżeli chodzi o mnie to łączę ofertę ubezpieczenia domu + samochód (OC+AC). Miałem w allianzie ale obecnie hestia przebiła i jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 17.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 witaj ablonski,jestem budującym domek agentem a właściwie właścicielem multiagencji. współpracujemy z 11 towarzystwami więc będę starał się w miarę obiektywnie doradzić. jedno co łączy ubezpieczycieli to fakt, że chętnie obiecują i kasują składki a płacą niechętnie. z moich doświadczeń stosunkowo łatwiej dogadać się z małymi ubezpieczalniami.oferta wbrew pozorom i zapewnieniom jest zbliżona.budynek z odbiorami technicznymi albo bez odbiorów, ale taki w którym nie są prowadzone prace budowlane, ubezpieczyłbym albo w HDI Asekuracji (Pakiet TRYG Famili wer. II lub III) albo w Hestii (Hestia 7).Hestia jest lepiej roztreklamowana - jednak droższa i z nieco, wbrew pozorom, węższym zakresem. Daje za to zniżkę 20 %, za zawarcie pakietu H7, w ubezpieczeniach komunikacyjnych. JA wybrałem HDI Asekurację i TRYG Family. Argumenty: jest odpowiedzialnośc za upadek na budynek drzew i masztów (w Hestii tylko drzew) z przyczyn innych niż huragan, jest odpowiedzialność za szkody wynikłe z zamarznięcia wody lub innych płynów w instalacji wod-kan. (w H7 wyłączone), lepsze moim zdaniem podejście do ryzyka dewastacji w Asekuracji (nie trzeba ubezpieczać ryzyka kradziezy aby mieć odpowiedzialność za szkody polegające np. na zniszczeniu ram okiennych).Przy ubezpieczaniu budynku polecam firmy, które ubezpieczają budynek wraz ze stałymi elementami wystroju wnętrza (m.in. HDI i Hestia). Generalnie oferta HDI powstała na bazie oferty Hestii z modyfikacjami na plus dla HDI.Hestię wyróżnia natomiast możliwość ubezpieczenia mienia ruchomego w tym sprzętu do tzw. wartości odtworzeniowej (w HDI do rzeczywistej). Tyle, że jest to opcja do wykorzystania jeśli masz sprzęt w miarę nowy. No bo jak tu rozumieć ubezpieczenie do wartości odtworzeniowej przy sprzęcie 5 letnim. Wtedy nie będziesz z pewnością zadowolony z odszkodowania bo obecnie np. ciężko w sklepie nabyć sprzęt komp. o zbliżonych do ówczesnych parametrach.Zresztą ostra jazda cen w dół spowoduje, iż ubezpieczyciel zawsze będzie do przodu.Obie ww firmy nie stosują franszyz i stosują zbliżone wyłączenia. z góry uprzedzam, iż jeśli budynek powstał niezgodnie z projektem to ubezpieczyciel wykpi się z konieczności wypłaty odszkodowania. w ryzyku kradzieży zwracam uwagę na konieczność stosownego zabezpieczenia mienia - dwa zamki we wszystkich drzwiach (poza balkonowymi i oknami). ostrożnie też ze zniżkami za zabezpieczenia. to tak ladnie obniża składkę ale może być powodem do obniżenia albo odmowy wypłaty odszkodowania.Średni koszt ubezpieczenia budynku w przyzwoitym zakresie to około 250-400 PLN (w zależności od sumy ubezpiecznia).Odradzam allianz i pzu oraz wartę. jak ktoś nie wie dlaczego to zalecam lekturę warunków i przyjrzenie się kalkulacji składki.masz pytania to napisz. pozdr. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapka 13.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam, mnie też interesuje ten wątek wobec czego proszę o pogłębienie tematu dotyczącego PZU i Warty (jestem z małej miejscowości gdzie PZU Warta i Hestia dominują) Wiem że można by podjechać do większego miasta lub przez internet ale zacznę od lokalnych ubezpieczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 13.04.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 aresior, a jak oceniasz ofertę link4. Mam u nich OC na auta i nękają mnie ubezpieczeniem domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 1 13.04.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Aresior a czy możesz jeszcze doradzić wybór ubezpieczenia budowy - chodzi mi o ubezpieczenie od kradzieży materiałów, sprzętu itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 14.04.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 witaj petros,zawsze ciekawili mnie klienci, których link4 skusił swoją ofertą ubezpieczenia. wiem, ze w ryzykach kominikacyjnych są lepsze oferty co do zakresu i cenu (to lepsze co do zakresu nie tyczy się oc pos. poj. mech. - gdyż podstawą umowy jest ustawa). ale wolnoć tomku w swoim domku...co do domu to po prostu są dobre oferty na rynku i raczej tam bym poszukał. jeśli koniecznie link4 to najpierw sugeruję wnikliwą analizę OWU. Tańsza oferta ma tą zaletę że jest tańsza lecz pamiętajmy byśmy porównywali produkty z podobnej klasy. Nie wolno porównywać prostego Hestia 1 z HDI rodzina wariant III lub Hestia 7 z HDI rodzina !. To jakby porównywac Fiata pandę i Audi A6.To co bym sugerował to znależć u siebie jakiegoś odpowiedzialnego pośrednika, który nie bedzie obiecywał, że wszystko da się ubezpieczyć i zacznie zaraz dawać super upusty cenowe. może i się da a le czy ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie to już inna sprawa. tak jak pisałem - dobre ubezpieczenie ma swoją cenę. dodam, iz jest ona przystępna.To co bym polecił to oferty:HDI - HDI RodzinaHestia - Hestia 7CIGNA STU SA Co do link 4 to wstrzymam się od komentarza. nadmienię jednak, że jesli firma w spotach reklamowych zapewnia mnie, ze gwarantuje lawetę dla poszkodowanego w kolizji, której sprawcą był ubezpieczony w link 4 to mam podstawy mniemać, że nie gra fair. W takiej sytuacji każdy ubezpieczyciel musi pokryć koszty holowania auta które ucierpiało w wypadku z winy ich klienta.to jakby napisać, że bez dodatkowych kosztów możesz u siebie w domu wziąć prysznic. bzura. niestety nie jedyna.nie dawajcie się złapać na takie chwyty. pozdrawiam aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 14.04.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 witaj zbyszku,jeśli jeszcze nie zacząłeś a masz umowę z jakimś wykonawcą to polecam zainteresowanie "ubezpieczeniem wszystkich ryzyk budowy-montażu" tzw. CAR i EAR. zakladam, że jesteś inwestorem. takie ubezpieczenie może jednak również zawierać wykonawca. obejmuje ono praktycznie wszystkie ryzyka - chyba że jakieś zostały wyraźnie wyłączone.ostrzegam jednak, że ryzyko kradzież ma dostyć restrykcyjne zastrzeżenia co do zabezpieczenia placu budowy (ogrodzenie, oświetlenie, kłódki, ewentualnie dozór itd.). Nie wszytskie towarzystwa sprzedają te ryzyka ale śmiało możesz o nie pytac w CIGNA STU SA, HESTIA, HDI, WARCIE, PZU.Składka najczęściej liczona jest od wartości kontraktu (w przypadku budynków) lub sprzętu, materiałów...zaznaczam, że nie jest to to samo co budynek w budowie gdzie wyraźnie firma określa za jakie ryzyka odpowiada. pozdro aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martyna1234 27.05.2010 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Z tego co się orientowałam, PZU ma ubezpieczenia Dom i Dom Plus, większość spraw można załatwić przez internet, więc akurat coś dla zabieganych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefa1 27.05.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Mnie zależy przede wszystkim na ubezpieczeniu skierowanym do osób fizycznych które chciałyby ubezpieczyć swoje mienie. Słyszałam że wybierając rozwiązanie Dom Plus klienci płacą niższą skłądkę i otrzymują korzystniejszy zakres świadczeń niż przy zawieraniu oddzielnych ubezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 27.05.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Juz po wybudowaniu domu,chociaz prace wykończeniowe nadal trwają,ubezpieczylem go w Warcie z pakietem dom serwis i vip.mieli jak dla mnie najkorzystniejsze warunki zwlaszca jezeli chodzi o tzw.mury i wchodzace w ich sklad wyposażenie.Nie bez znaczenia jest rowniez możliwość bezplatnego scholowania aut w razie awarji przed domem-nie trzeba korzystac z ac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts