Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki zewnętrzne

Gość

Recommended Posts

co ja ci poradze?

kazdy bodowniczy z ytonga czy innego betonu z popiolow

poleca zeby to obsmarowac jakims specyfikiem ktory nie przepuszcza wilgoci.

wiesz - trza to dobrze zaizolowac, bo zamoknie

a potem , jak ktos zarzuci, ze jego sciana ma " slabe pluca"

to zawsze mozna bedzie zwalic na zbyt szczelny tynk

No cóż, po lekturze wątku "mur jednowarstwowy Ytong" również dochodzę do wniosku że ytonga nie powinno się tynkować, ani z zewnątrz ani wewnątrz, po może przestać spełniać swoją podstawową funkcję, jaką jest oddychanie. Dobrze by było natomiast nawiercić w nim trochę otworów na wylot, aby to oddychanie wspomóc.

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać.

Jesteście arbuzy nadymane. Szkoda z wami dyskutować "ceramikowscy". Macie tylko jedną odpowiedź ha ha. Człowiek po prostu pyta i od razu naraża się na wasz beszczelny atak.

Panie tańczący. Przeglądam forum i dochodzę do wniosku że masz jakąś prymitywną cegielnię i kłopoty ze zbytem swojego bubla.

Nie rozumiem, człowiek ma konkretne pytanie a wszyscy "robią sobie jaja".

Ja mam dom z Ytonga, jako tynk podkładowy zastosowałem zaprawę zbrojącą na siatce (grubość ok 1 cm), na to cienkowarstwowy tynk mineralny (grubość 2 mm). Całość pomalowałem farbą "Lotusan" firmy ISPO. Polecam!

Nie zalecam stosowania tynków i farb akrylowych, ze względu na ich bardzo duży opór dyfuzyjny. Świeży Ytong ma dużą wilgotność (ok. 20%) i powinien mieć możliwość wyschnięcia w murze. Trwać to może do 3 lat.

W to 600zl nie za bardzo wierze. Chyba malutki domek albo zanizono zuzycie. Silikatowy jest OK ale lepiej chyba jednak dac zwykly mineralny ktory mozna pozniej pomalowac farba silikonowa na dowolny kolor i zagwarantowac tym samym paroprzepuszcvzalnosc, kolor i samoczyszczenie sie sciany. Tynki akrylowe odpadaja ze wzgledu na slaba paroprzepuszczalnosc i na przyciaganie brudu.

D.

Ja się dałem skusić na tynk akrylowy TORAED. Załuję serdecznie, jako że mam od północy ścianę na zielono. Rozmawiałem z producentem i zostałem spektakularnie olany, więc ostrzegam i Was - omijajcie tych buraków z Toraed.

Pozdrawiam

Tomasz (lubuskie)