Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Generatory ciepła

j-j

Recommended Posts

z opisu na stronie:

"WTG produkuje energię cieplną wykorzystując szybkie wirowanie wody, sonoluminescencję, oraz zimną syntezę termojądrową ( w przedziale marginalnym )."

Szczególnie ostatnie mi sie podoba - w marginalnym stopniu - nie wiem czy chća tym zdaniem zachęcić do kupna czy zniechęcić :)

PS.

175% sprawność urządzenia - chyba troszkę przesadzili

Adam ale jak uważasz, dom energoszczędny z takim najmniejszym generatorkiem?

Na schemacie jest bojler i przepływowo przygotowywana c.w.u. i c.o. w jednym.

Może warto się zastanowić :).

Wogóle co o tym myślisz??

Jeśli jest tak że może uzyskać zaledwie 100-120 % to pracuje prawie jak kocioł elektryczny, ile energi "zje", tyle ogrzeje tak?

Markog mi się też to ostatnie zdanie najbardziej podoba hehe.

Jasne że lepiej PC - strona sprzedawcy po dalszej analizie: Po prawej stronie sekcja Bestsellery (jak sama nazwa wskazuje najlepiejsprzedające się produkty) a wniej same takie urządzenia - widać ludzie kupją je na potęgę :) - Ludzie jak można tak naiwnie traktować społeczność internetową. Bestsellery - pewnie żadnego nie sprzedali

Ale ktoś miał odwagę....tak się wygłupić!!! :o :o :o

Może popił?

Adam M.

Te urządzenia faktycznie wykazują sprawność ponad 100%.

te 175 to trochę przesada. Może im się silniik grzeje?

A ja myślałem, że jeszcze nie udało się skonstruować maszyny o sprawności 100%. A tutaj masz.

Na jakim kalkulatorze jest obliczana ta sprawność? Może lepiej wrócić do liczydeł i sprawdzić?

Janusz.

Nie żartuj. W naszym kraju już dawno udowodniono, że prawa fizyki są inne :D Sam miałem kiedyś sąsiada, który ze zwykłej spirali osiągał "sprawność" znacznie, znacznie większą. Zyski szły na przelew :D

Niedawno reklamowano magnesy, które odpowiednio ułożone dawały "sprawność" kilkuset procent. Nikt z tym nie szedł do biura patentów, bo były jakieś przeszkody formalne :D :D :D

Pozdrawiam, Heniek

Posiadacz urządzeń przestarzałych o sprawności poniżej 100% :cry:

Proponuję przeczytać:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawitacja

Na lekcjach fizyki w szkole średniej robiło się takie doświadczenie:

pod szklany klosz pompy próżniowej wkładało się miseczkę z wodą, a następnie zmniejszało ciśnienie powietrza wewnątrz klosza.

Woda w miseczce gotowała się w temperaturze pokojowej.

To, że woda się gotuje nie zawsze oznacza możliwość wykorzystania zjawiska jako źródła ciepła.

adam_mk, przyłapałeś mnie :oops:

Właśnie przeczytałem.

Widziałeś to urządzenie w akcji?

Ktoś to wogóle w Polsce eksploatuje?

(przy tych cenach - wątpię)

cytat:

"Użytkownicy w USA ogrzewania opartego na pompie kawitacyjnej podobno płacą średnio o 30% mniejsze rachunki za prąd, w porównaniu do ogrzewania elektrycznego."

cytat:

"WTG jest bardzo ekonomicznym, nowym sposobem produkcji energii cieplnej.

Koszty ogrzewania przy tym sposobie wynoszą poniżej 30 % tych przy ogrzewaniu gazowym."

które dane są wiarygodne? i czy wogóle są wiarygodne...

jeszcze jeden cytat:

" Wynika z tego, że urządzenie to nie nadaje się raczej do ogrzewania np. domku jednorodzinnego - znacznie bardziej skomplikowana w porównaniu od grzałki elektrycznej, a sprawność przekracza 100% tyko nieznacznie, w wykonaniu amatorskim kłopoty z uszczelnieniami itp. Jednak pk znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu, bo sprawność całego zespołu 100% to wynik bardzo dobry, a odznacza się kilkoma przydatnymi właściwościami..."

dotyczy urządzenia w wykonaniu amatorskim.

(cytaty z linków podanych na początku wątku)