salabun 16.12.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Miejsce akcji ..... szczecin Czas .... zima Opis: Ile skasuje biedna kobietke - w dodatku zieloną architekt za projekt adaptacji strychu w domku (bliźniak) - pietro i poddasze . Sąsiad dwa lata temu podniosl ma 3 pustaki scianki na strychu i zaadaptowal na poddasze . Niestety stosunki z kim sa na tyle oziemble ze nawet nie pokazal wygladu w srodku. Teraz ja chce zaadoptowac przez co zyskam ok 64 m2 ( dom ma podstwawe 8 x 8 m) - jak sie domyslam potrzebuje jakis planow architektonicznych dotyczacych podniesienia... Jak to zrobic zeby bylo to najtanszym kosztem...? Interesuje mnie takze podniesienie zeby budynek byl symetryczny czyli o 4 pustaki zmiana dachu , stolarki dachowej , wstawienie 4 okien i tyle... Nie chce instalowac zadnej nowej instalacji elektrycznej , wodnej czy gazowej... Czy oprocz takiego projektu , potrzebuje cos jeszcze zeby uzystak pozwolenie budowlane? Potrzebna jest zgoda sasiada? Czy zna ktos przyblizona cene takiego architekta i ew. innych kosztow(scisle papierkowej roboty) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 18.12.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Pliss o odpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 18.12.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Też jestem ciekawa ile to kosztuje, ale wiem, ze do rozbudowy domu potrzeba tak samo pozwolenia na budowe jak do budowy nowego domu. Sąsiadowi nic do tego, a zresztą i tak zostanie o tym powiadomiony bo wyślą mu kopię tych wszystkich papierków co do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 19.12.2006 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 moze ktos jeszcze cos dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.12.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 od 1500 u starszych panów z uprawnieniami do 5000 - oczywiscie w zaleznosci od zakresu projektu.Co potrzebujesz? ekspertyzę techniczną budynku, wypis z MPZP albo warunki zabudowy, projekt budowlany i pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barracuda77 29.12.2006 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 ja szukałem długo architekta wnętrz. Ale ceny mnie odstraszały. W końcu znalazłem strone architekci.pl, i zamieścilem ogłoszenie, ze szukam osoby chętnej (najlepiej studenta - bo taniej). Dostałem mnóstwo odpowiedzi. Przeglądnąłem portfolia i wybrałem kilka osób. Potem spotkanie i wybór.Jestem zadowolony bo dziewczyna zrobiła projekt, który mi się bardzo podoba...pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barracuda77 29.12.2006 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 alez się zagapiłem. Wpisałem w/w wąek z myślą o innym temacie (którego teraz nie mogę odnaleźć... Ale może tu też się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Wiewiórek 30.12.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ja u siebie za adaptacje poddasza 150m w budynku użytkowym zapłacę około 8000zł, czyli zrobienie projektu mieszkania, opłaty branżystów i załatwienie wszystkich spraw, nie muszę latać po urzędach i się denerwować, kiedy dostanę pozwolenie na budowę wtedy płacę, pani z biura była i mierzyła cały budynek dosłownie wszystko, każde okno drzwi i ściany, mówi, że tak trzeba, budynek ma razem z poddaszem około 370m, teraz mam pytanie, niech mnie ktoś oświeci czy te 8tyś. To dużo czy można to zrobić taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 30.12.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ja uważam, że dużo. Otóż za dom: ja mówię za siebie,; adaptacja projektu do działki: 800,zł - plus uzgodnienia: przyłączy energetycznych z domu do skrzynki 300,-zł ; + przyłącze wodno kanalalizacyjne 300,- zł = 1.400,-zł /dla projektanta-architekta /. Poza tym odbiór z ZUD /zespół uzgodnienia dokumentacji/ 40-zł, plus za każdy załącznik 6 zł, a mam dwa załączniki czyli 52,-zł. Sumując wszystko : 1.400-, zł + 52 = 1.452,-zł. Nie nadmieniam badania geologiczne gruntu /2 odwierty po 3m z Vatem 732,-zł/ . Za projekt zapłaciłam 1.830.-zł . RAZEM 1.452,- + 1.830,- = 3.282.-; dodając : budynek godspodarczy 400,- zł. to 3.682,- . A więc każdy liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 30.12.2006 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Miejsce akcji ..... szczecin Czas .... zima Opis: Ile skasuje biedna kobietke - w dodatku zieloną architekt za projekt adaptacji strychu w domku (bliźniak) - pietro i poddasze . Sąsiad dwa lata temu podniosl ma 3 pustaki scianki na strychu i zaadaptowal na poddasze . Niestety stosunki z kim sa na tyle oziemble ze nawet nie pokazal wygladu w srodku. Teraz ja chce zaadoptowac przez co zyskam ok 64 m2 ( dom ma podstwawe 8 x 8 m) - jak sie domyslam potrzebuje jakis planow architektonicznych dotyczacych podniesienia... Jak to zrobic zeby bylo to najtanszym kosztem...? Interesuje mnie takze podniesienie zeby budynek byl symetryczny czyli o 4 pustaki zmiana dachu , stolarki dachowej , wstawienie 4 okien i tyle... Nie chce instalowac zadnej nowej instalacji elektrycznej , wodnej czy gazowej... Czy oprocz takiego projektu , potrzebuje cos jeszcze zeby uzystak pozwolenie budowlane? Potrzebna jest zgoda sasiada? Czy zna ktos przyblizona cene takiego architekta i ew. innych kosztow(scisle papierkowej roboty) ? Trochę się pogubiłem ? Chodzi mi o zakres remontu/przebudowy - podnosić chcesz dach o 4 pustaki - tj. około metra - czy dobrzę rozumuję ? W takim wypadku musisz mieć normalny projekt na przebudowę dachu. Najlepiej jak projektant zaznaczy w dokumentacji podniesienie dachu bez jego rozbiórki - dość pracochłonne wykonanie, ale pozwala szybciej i taniej przeprowadzić całą przebudowę. Co do cen? Poszukaj jakiegoś architekta na emeryturze lub studenta zaczynającego pracę, ale mającego już uprawnienia będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 02.01.2007 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 ale dach tez chce zalozyc nowy:) - podniesienie scian ma zlikwidowac skosu . ale dziekuje juz za podpowiedz - wiem juz jak to ruszyc - moze jeszcze jaies sugestie? albo namiary na tamiego architekta nna emeryturze? szczecin i okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikanna 06.01.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Co do cen? Poszukaj jakiegoś architekta na emeryturze lub studenta zaczynającego pracę, ale mającego już uprawnienia będzie taniej. Ludzie co wy piszecie student z uprawnieniami !!!! To tak jakby chcieć żeby operował was student medycyny z 2-gim stopniem specjalizacji - bo będzie taniej. Polecam architektów i inżynierów budowlanych z uprawnieniami na emeryturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian Kornicki 06.01.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 U mnie wyszło około 8 000 zł razem z kupnem projektu, wszystkimi uzgodnieniami, adaptacją do warunków miejscowych. Sam architekt wziął 5 000 za prowadzenie tematu i wszystkie uzgodnienia. Reszta to projekt, wyłączenie z produkcji rolnej, mapka do projektowania. W biurze architektonicznym wycenili tą robotę na około 15 -16 tys. więc im podziękowałem. Nie robiłem jedynie odwiertów geologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 06.01.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dowiedzialam sie od sasiada ( ta sama ulica) tez sam projekt domu , ktory juz podniosl poddasze ze dom jego jak i moj maja ponad 25 lat i potrzebna jest zgoda Konserwatora zabytkow... nie da sie tego jakos ominac - bowiem mu to zajelo najwiecej czasu ponad rok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.01.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Ja uważam, że dużo. Otóż za dom: ja mówię za siebie,; adaptacja projektu do działki: 800,zł - plus uzgodnienia: przyłączy energetycznych z domu do skrzynki 300,-zł ; + przyłącze wodno kanalalizacyjne 300,- zł = 1.400,-zł /dla projektanta-architekta /. Poza tym odbiór z ZUD /zespół uzgodnienia dokumentacji/ 40-zł, plus za każdy załącznik 6 zł, a mam dwa załączniki czyli 52,-zł. Sumując wszystko : 1.400-, zł + 52 = 1.452,-zł. Nie nadmieniam badania geologiczne gruntu /2 odwierty po 3m z Vatem 732,-zł/ . Za projekt zapłaciłam 1.830.-zł . RAZEM 1.452,- + 1.830,- = 3.282.-; dodając : budynek godspodarczy 400,- zł. to 3.682,- . A więc każdy liczy. Poproszę o namiary. Dzięki e-Mandzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 13.01.2007 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 ja tez poprosze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 14.01.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Niestety, jest niesłowna, prawie sama wszystko załatwiam. Pisałam na priva do e-Mandzia, ale nie wiem czy doszło. Nie polecam tej pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 15.01.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Niestety, jest niesłowna, prawie sama wszystko załatwiam. Pisałam na priva do e-Mandzia, ale nie wiem czy doszło. Nie polecam tej pani. Danusieńka, nie doszło. Mnie nie przeraża papierada, wolę pobiegać i taniej zapłacić. Założę margines na niesłowność i dam radę, a kasiorka, której tak potrzeba zostanie Podaję mój adres prywatny, prosząc o namiary, dzięki bardzo. [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 05.02.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Jak w temacie - o kontakt prosze na maila [email protected].Najlepiej na emeryturze z uprawnieniami. Kwestia adaptacji poddasza i zmiany dachu - poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salabun 06.02.2007 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Za ile ekspertyza techniczna budynku? Czy ma ktos moze kogos do tego ze Szczecina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts