Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE WEŹMIE ARCHITEKT ...

salabun

Recommended Posts

Miejsce akcji ..... szczecin

Czas .... zima

Opis: Ile skasuje biedna kobietke ;) - w dodatku zieloną architekt za projekt adaptacji strychu w domku (bliźniak) - pietro i poddasze .

Sąsiad dwa lata temu podniosl ma 3 pustaki scianki na strychu i zaadaptowal na poddasze . Niestety stosunki z kim sa na tyle oziemble ze nawet nie pokazal wygladu w srodku.

Teraz ja chce zaadoptowac przez co zyskam ok 64 m2 ( dom ma podstwawe 8 x 8 m) - jak sie domyslam potrzebuje jakis planow architektonicznych dotyczacych podniesienia...

Jak to zrobic zeby bylo to najtanszym kosztem...?

Interesuje mnie takze podniesienie zeby budynek byl symetryczny czyli o 4 pustaki zmiana dachu , stolarki dachowej , wstawienie 4 okien i tyle...

Nie chce instalowac zadnej nowej instalacji elektrycznej , wodnej czy gazowej...

Czy oprocz takiego projektu , potrzebuje cos jeszcze zeby uzystak pozwolenie budowlane? Potrzebna jest zgoda sasiada?

Czy zna ktos przyblizona cene takiego architekta i ew. innych kosztow(scisle papierkowej roboty)

?

Też jestem ciekawa ile to kosztuje, ale wiem, ze do rozbudowy domu potrzeba tak samo pozwolenia na budowe jak do budowy nowego domu. Sąsiadowi nic do tego, a zresztą i tak zostanie o tym powiadomiony bo wyślą mu kopię tych wszystkich papierków co do ciebie :D

• 2 weeks później...

ja szukałem długo architekta wnętrz. Ale ceny mnie odstraszały. W końcu znalazłem strone architekci.pl, i zamieścilem ogłoszenie, ze szukam osoby chętnej (najlepiej studenta - bo taniej). Dostałem mnóstwo odpowiedzi. Przeglądnąłem portfolia i wybrałem kilka osób. Potem spotkanie i wybór.

Jestem zadowolony bo dziewczyna zrobiła projekt, który mi się bardzo podoba...pozdrawiam...

Ja u siebie za adaptacje poddasza 150m w budynku użytkowym zapłacę około 8000zł, czyli zrobienie projektu mieszkania, opłaty branżystów i załatwienie wszystkich spraw, nie muszę latać po urzędach i się denerwować, kiedy dostanę pozwolenie na budowę wtedy płacę, pani z biura była i mierzyła cały budynek dosłownie wszystko, każde okno drzwi i ściany, mówi, że tak trzeba, budynek ma razem z poddaszem około 370m, teraz mam pytanie, niech mnie ktoś oświeci czy te 8tyś. To dużo czy można to zrobić taniej?

Ja uważam, że dużo. Otóż za dom: ja mówię za siebie,; adaptacja projektu do działki: 800,zł - plus uzgodnienia: przyłączy energetycznych z domu do skrzynki 300,-zł ; + przyłącze wodno kanalalizacyjne 300,- zł = 1.400,-zł /dla projektanta-architekta /. Poza tym odbiór z ZUD /zespół uzgodnienia dokumentacji/ 40-zł, plus za każdy załącznik 6 zł, a mam dwa załączniki czyli 52,-zł. Sumując wszystko : 1.400-, zł + 52 = 1.452,-zł. Nie nadmieniam badania geologiczne gruntu /2 odwierty po 3m z Vatem 732,-zł/ . Za projekt zapłaciłam 1.830.-zł . RAZEM 1.452,- + 1.830,- = 3.282.-; dodając : budynek godspodarczy 400,- zł. to 3.682,- . A więc każdy liczy.

Miejsce akcji ..... szczecin

Czas .... zima

Opis: Ile skasuje biedna kobietke ;) - w dodatku zieloną architekt za projekt adaptacji strychu w domku (bliźniak) - pietro i poddasze .

Sąsiad dwa lata temu podniosl ma 3 pustaki scianki na strychu i zaadaptowal na poddasze . Niestety stosunki z kim sa na tyle oziemble ze nawet nie pokazal wygladu w srodku.

Teraz ja chce zaadoptowac przez co zyskam ok 64 m2 ( dom ma podstwawe 8 x 8 m) - jak sie domyslam potrzebuje jakis planow architektonicznych dotyczacych podniesienia...

Jak to zrobic zeby bylo to najtanszym kosztem...?

Interesuje mnie takze podniesienie zeby budynek byl symetryczny czyli o 4 pustaki zmiana dachu , stolarki dachowej , wstawienie 4 okien i tyle...

Nie chce instalowac zadnej nowej instalacji elektrycznej , wodnej czy gazowej...

Czy oprocz takiego projektu , potrzebuje cos jeszcze zeby uzystak pozwolenie budowlane? Potrzebna jest zgoda sasiada?

Czy zna ktos przyblizona cene takiego architekta i ew. innych kosztow(scisle papierkowej roboty)

?

Trochę się pogubiłem ? Chodzi mi o zakres remontu/przebudowy - podnosić chcesz dach o 4 pustaki - tj. około metra - czy dobrzę rozumuję ?

W takim wypadku musisz mieć normalny projekt na przebudowę dachu. Najlepiej jak projektant zaznaczy w dokumentacji podniesienie dachu bez jego rozbiórki - dość pracochłonne wykonanie, ale pozwala szybciej i taniej przeprowadzić całą przebudowę.

Co do cen? Poszukaj jakiegoś architekta na emeryturze lub studenta zaczynającego pracę, ale mającego już uprawnienia będzie taniej.

Co do cen? Poszukaj jakiegoś architekta na emeryturze lub studenta zaczynającego pracę, ale mającego już uprawnienia będzie taniej.

Ludzie co wy piszecie student z uprawnieniami !!!! To tak jakby chcieć żeby operował was student medycyny z 2-gim stopniem specjalizacji - bo będzie taniej.

Polecam architektów i inżynierów budowlanych z uprawnieniami na emeryturze.

U mnie wyszło około 8 000 zł razem z kupnem projektu, wszystkimi uzgodnieniami, adaptacją do warunków miejscowych. Sam architekt wziął 5 000 za prowadzenie tematu i wszystkie uzgodnienia. Reszta to projekt, wyłączenie z produkcji rolnej, mapka do projektowania. W biurze architektonicznym wycenili tą robotę na około 15 -16 tys. więc im podziękowałem. Nie robiłem jedynie odwiertów geologicznych.

Ja uważam, że dużo. Otóż za dom: ja mówię za siebie,; adaptacja projektu do działki: 800,zł - plus uzgodnienia: przyłączy energetycznych z domu do skrzynki 300,-zł ; + przyłącze wodno kanalalizacyjne 300,- zł = 1.400,-zł /dla projektanta-architekta /. Poza tym odbiór z ZUD /zespół uzgodnienia dokumentacji/ 40-zł, plus za każdy załącznik 6 zł, a mam dwa załączniki czyli 52,-zł. Sumując wszystko : 1.400-, zł + 52 = 1.452,-zł. Nie nadmieniam badania geologiczne gruntu /2 odwierty po 3m z Vatem 732,-zł/ . Za projekt zapłaciłam 1.830.-zł . RAZEM 1.452,- + 1.830,- = 3.282.-; dodając : budynek godspodarczy 400,- zł. to 3.682,- . A więc każdy liczy.

Poproszę o namiary. Dzięki e-Mandzia

Niestety, jest niesłowna, prawie sama wszystko załatwiam. Pisałam na priva do e-Mandzia, ale nie wiem czy doszło. Nie polecam tej pani.

Danusieńka, nie doszło. Mnie nie przeraża papierada, wolę pobiegać i taniej zapłacić. Założę margines na niesłowność i dam radę, a kasiorka, której tak potrzeba zostanie :lol:

Podaję mój adres prywatny, prosząc o namiary, dzięki bardzo.

[email protected]

Pozdrawiam

• 3 weeks później...