zorby 08.05.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Zastanawiają mnie dwie rzeczy : - ile może kosztować ogrzewanie domu miesięcznie gazem rurki miedziane grzejniki PURMO, dom wybudowany POROTERM 44cm, okna plastikowe pow domu 120m kwadratowych, na parterze i 120 m kwadratowych na piętrze, dach ocieplony i drugie jeśli dom jest wykończony ( tynki, gładzie gipsowe) i odrazu się wprowadzamy to słyszałem że dom się musi "wygrzać" w związku z czym wzrasta zużycie gazu w pierwszym okresie grzewczym, zastanawiam się (mówili mi że podobno tak jest) koszt ogrzewania spada w następnym roku grzewczym. O ile może spaść 10%, 20% 50% ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 09.05.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 My zapłaciliśmy w sezonie grzewczym 2002/2003 2100PLN.Dom 85m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.05.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 kazdy dom ma pewna bezwladnosc cieplna i na poczatku sezonu grzewczego musi sie "wygrzac" czyli zakumulowac cieplo w scianach aby nie odbieraly one zbyt duzo ciepla powietrzu w pomieszczeniach. im bardziej wilgotne sciany tym tego ciepla potrzeba wiecej w te sciany "wlozyc". dlatego do nowego domu najlepiej wprowadzic sie latem i dobrze przesuszyc pomieszczenia przez wentylacje a letnie temperatury bardzo w tym pomoga. po dwoch latach budynek powinnien byc juz bardzo dobrze "wysuszony" i wtedy sciany beda akumulowaly mniej ciepla ... no i nie bedzie grzybobrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts