Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian nie dochodzi do góry sciany

Recommended Posts

Czesc.

przyszlo zimno i zaczelo mi wiac na poddaszu.

sprawdzilem i okazalo sie ze ekipa ocieplajaca zrobila numer - nie dosuneli styropianu do samej gory muru

http://img436.imageshack.us/img436/2448/pustkayw9.gif

czerwone to mur,zółty styropian i nad nim akurat jak na murze jest belka betonowa na której trzyma się mur brakuje styropianu

z zewnatrz wyglada OK - bo wchodzi styropian kilka centymetrów pod deske na której jest rynna.

poddasza nie mam ocieplonego jeszcze - i z góry teraz jak wloze reke to ok. 20 cm w dół moge dostac do styropianu - a powienien wyjsc az do góry .

Jakto teraz mogę ocieplić ?

wepchac tam wełnę ? moze coś innego ?

Pozdrawiam z wietrznego Krakowa

Naszczescie fachowcy robiacy elewacje maja wiecej pojecia niz TY wiec powinienes byc im wdzieczny... Szczelina jest niezbedna i bardzo wazna inaczej zaplesnialo by Ci poddasze...

A druga sprawa jak masz zamiar przetrwac zime jak niemasz ocieplonego poddasza ?

Myslisz ze sama folia wystarczy?

nawet jak by styropian dochodzil do samej foli i szczelnie sie z nia stykal i tak bylo by zimno bo folia niesluzy do ochrony przed zimnem...

Moja rada wez sie za ocieplanie poddasza... ale najlepiej wez do tego fachowa ekipe bo twoja wiedza w zakresie budownictwa jest slaba...

Wiejskie wynalazki ...

Naszczescie fachowcy robiacy elewacje maja wiecej pojecia niz TY wiec powinienes byc im wdzieczny... Szczelina jest niezbedna i bardzo wazna inaczej zaplesnialo by Ci poddasze...

A druga sprawa jak masz zamiar przetrwac zime jak niemasz ocieplonego poddasza ?

nawet jak by styropian dochodzil do samej foli i szczelnie sie z nia stykal i tak bylo by zimno bo folia niesluzy do ochrony przed zimnem...

Moja rada wez sie za ocieplanie poddasza... ale najlepiej wez do tego fachowa ekipe bo twoja wiedza w zakresie budownictwa jest slaba...

Wiejskie wynalazki ...

Zakładam że mamy folię wysokoparoprzepuszczalna i wełną do samej folii.

Szczelina wentylacyjna jest wtedy nad folia a jej wlot jest przy rynniach na okapie.

O co w takim razie chodzi ze szczeliną między styropianem a folią paroprzepuszczalną ???????????????????

Heath jeszcze nie wycinaj styro. Poczekaj :lol:

Wiejskie wynalazki ...

Zakładam że mamy folię wysokoparoprzepuszczalna i wełną do samej folii.

Szczelina wentylacyjna jest wtedy nad folia a jej wlot jest przy rynniach na okapie.

O co w takim razie chodzi ze szczeliną między styropianem a folią paroprzepuszczalną ???????????????????

Heath jeszcze nie wycinaj styro. Poczekaj :lol:

jabko szczelina nad folią wentyluje połać dachową a nie poddasze ,co nie zmienia faktu,że przy folii wysokoparoprzepuszczalnej nie zapleśnieje i spoko można dosunąć styro do samej folii poddasze nie musi być wentylowane --- mówię oczywiście o częsci nieużytkowej :D

szczelina jest niezbedna i potrzebna...

takie moje zdanie...

Zreszta co daje ten styropian dosuniety do samej foli?

skoro i tak trzeba zrobic podbitke ktora chroni przed wiekszymi wiatrami...

jezeli niebedzie dostatecznej ilosci powietrza zacznie sbierac sie wilgoc a dla wełny niejest to najlepsze...

Ja osobiscie jestem za szczelina

zaraz zaraz, ale czy ten styro nie powinien byc jednak podciągnięty do końca muru (nie mówię, ze ma zachodzić tak jak u Heath, ale być na równi z murem). Bo rozumiem, że ewnetualna szczelina wentylacyjna to miedzy dachem a tymi kawałkami wełny, które sa między krokwiami. Więc styro powinien być ścięty albo na równi z murem (i wtedy ocieplenie dachu wyciągamy za ścianę - łączy się ze styro na ścianie, szczelina jest nad wełną), albo styro podciągnięty wyżej muru ale niżej od deskowania/folii o te 3 cm na szczelinę i wtedy wełna dochodzi do styro (nie wypuszczamy jej poza ścianę). Strasznie to skomplikowałam, mam nadzieję, że jednak się zorientujecie.

Mnie podoba się drugie "albo" dominikims. Łatwiej chyba będzie dosunąć wełnę z ocieplenia dachu do wystających płyt styropianu niż zawijać ją w dół, żeby uzyskać ciągłość izolacji.

Coś nie bardzo widzi mi się takie wygięcie krótkiego odcinka wełny na krawędzi ścianki kolankowej albo murłaty (co tam kto ma). Będzie pewnie odłazić.

Piszcie, bo mnie to też czeka.

zaraz zaraz, ale czy ten styro nie powinien byc jednak podciągnięty do końca muru (nie mówię, ze ma zachodzić tak jak u Heath, ale być na równi z murem). Bo rozumiem, że ewnetualna szczelina wentylacyjna to miedzy dachem a tymi kawałkami wełny, które sa między krokwiami. Więc styro powinien być ścięty albo na równi z murem (i wtedy ocieplenie dachu wyciągamy za ścianę - łączy się ze styro na ścianie, szczelina jest nad wełną), albo styro podciągnięty wyżej muru ale niżej od deskowania/folii o te 3 cm na szczelinę i wtedy wełna dochodzi do styro (nie wypuszczamy jej poza ścianę). Strasznie to skomplikowałam, mam nadzieję, że jednak się zorientujecie.

i oto wlasnie chodzi ... najlepiej jak sie konczy z murem !!!

Tia...

szczelina, wentylacja, owiewanie...

Tylko po co w takim razie ta folia na górze ma być wysokoparoprzepuszczalna skoro niektórzy chcą dawać szczelinę...

Ludzie nie mieszajcie innym w głowach jak nie rozumiecie o co chodzi...

Zasada jest prosta:

folia wysokoprzepuszczalna przepuszcza pare, nei stanowi dla niej bariery i do niej dosuwa sie folię na styk.

Co innego przy deskowaniu i pokryciu nieprzepuszczalną dla pary papą - wtedy potrzebna jest szcelina zeby wentylować górną powierzchnię wełny...

Sorki.

Ale jakoś tak sie uniosłem :-)

Pozdrawiam

Nooo.... dobrze, ze na koniec trochę opadłeś :wink: :lol:

Ja mówię o wersji z deskowaniem, gdzie jest wymagana szczelina. Wiem, że czasem przy folii też jest potrzebna szczelina, a czasem nie (zależy to od rodzaju folii - trzeba sprawdzić).

Co do wyboru wersji, to Darku_P , wybrałam drugie "albo". Styro wystaje między krokwiami i kończy się ok. 3 cm od spodu desek.

Jeśli nie potrzebna jest szczelina wentylacyjna to oczywiście styro dosuwa się do folii (jak u Heath).