pumpkins 17.12.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Witam,Działka którą mam zamiar kupić nia ma bezposredniego dostępu do drogi publicznej. Dostęp do drogi publicznej prowadzi przez 2 działki (oznaczmy je 1 i 2) tego samego właściciela od którego kupuję działkę. Z tych 2 działęk właściciel wyznaczył drogę, którą docelowo chciałby odsprzedać gminie. Właściciel zobowiązał się że przy podpisaniu aktu notarialnego ustanowi służebność umożliwiającą przejazd przez te 2 działki do drogi publicznej do czasu przejścia ich na rzecz gminy. Droga ta jest nieutwardzona, dość wąska i biegnie wzdłuż rowu melioracyjnego. Równolegle do niej istnieje inna droga publiczna (asfalt), do której moja działka miałaby dostęp poprzez działki 1 i 2, wspomnianą wcześniej drogę publiczną oraz kolejne, 2 inne działki tego samego wałaściciela. Proszę o radę, czy mogę wymóc na właścicielu aby ustanowił służebność gruntową - przejazd przez 4 działki. Czy jest to kwestia umowy, czy regulują to jakieś przepisy (tzn. dostęp do najbliższej drogi publicznej). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/67980-dost%C4%99p-do-drogi-publicznej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 17.12.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 brak dostepu do drogi publicznej to same kłopoty - musisz miec ustanowiona BEPZŁATNE dozywotnie i dla kazdego nastepnego własciciela prawo przechodu, przejazdu i przeprowadzania mediow - z cesja na energetykę, może też gminę (kanalizacja, wodociąg)moze tez byc tak, ze bedziesz Ty ponosic wszystkie koszty pociagniecia mediow przez ta drogę (do Ciebie)taka droga zawsze moze byc błotem - właściciel ni emusi jej robic i nic nie możesz zrobić.Ewentualnie możesz tylko mieć roszczenia jak upadniesz i złamiesz noge na jego drodze....Lepiej niech Ci sprzeda z współudziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/67980-dost%C4%99p-do-drogi-publicznej/#findComment-1507670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts