Jarek_75 17.12.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Jak sądzicie, czy warto podłączać się do sieci gazowej przy tak ostatnio częstych podwyżkach gazu. Od razu mówię że nie nastawiam się na grzanie gazem raczej myślałem tylko o kuchence gazowej (choć nie wykluczone że kiedyś podłączył bym piecyk ale raczej traktowałbym jako ogrzewanie awaryjne). Jak się ma od strony ekonomicznej gotowanie na płycie ceramicznej do kuchenki palnikowej ? Prośba o opinie od użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.12.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ja wchodze w gaz,czysto, latwo i bardzo wygodnie ....obecnie zadne z paliw nie tanieje, wegiel jest najdrozszy od lat, a cala reszta to jego pochodne.palacym trocinami wspolczuje, zwlaszcza pylu i wszedobylskich opilkow drewna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.12.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 jesli chodzi o podlaczenie do sieci jedynie w celu zasilania kucheniki gazowej, to sadze ze to nienajlepszy pomysl, co prawda kuchenki gazowe sa najtansze w zakupie i eksploatacji, ale koszt przylacza (projekt, materialy, robocizna, czas na wychodzenie uzgodnien) i samo posiadanie gazu w domu (wzgledy bezpieczensstwa) nie uzasadniaja takiego kroku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 17.12.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 do samego gotowania bym nie zakładał , ekonomicznie nieuzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.12.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 do samego gotowania bym nie zakładał , ekonomicznie nieuzasadnione Sądze tak samo. Nawet do mieszkania bym nie zakładał. Mam gaz - ale nim ogrzewam dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 17.12.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 w mieszkaniu zlikwidowałem gaz i wcale nie jest drożej na prądzie , a jesli nawet to jakieś grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 17.12.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Ja miałam ogrzewanie prądem za sobą. Sprzedalismy to mieszkanie. I na pewno drugi raz nie zrobię takiego ogrzewania. Gaz idzie do góry, ale to nie znaczy, że prąd czy węgoel będą tańsze. Najdalej za pół roku usłyszymy o podwyżce kolejnych nośników energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 17.12.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Do yamaA coś bliżej. Tzn. ile płaciłeś za gaz ile obecnie za prąd. Czy tylko do gotowania, czy też ogrzewanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 17.12.2006 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 No właśnie może ktoś poda orientacyjnie jak to wychodzi prąd kontra gaz ziemny (opłaty miesięczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.12.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ja wchodze w gaz, czysto, latwo i bardzo wygodnie .... i bezobsługowo Przecież średnio ogrzewanie na paliwo stałe to jakieś 30minut dziennie stracone na obsługę, daje to nam rocznie parę dni stracone, większość kociołków na paliwo stałe to jednak brudasy i trzeba od czasu do czasu przeczyścić, średnio jeden/dwa razy na dzień załadować i wziąść prysznic po tym zabiegu. Inna sprawa to wielkość kotłowni i potrzeba posiadania komina, decydując się na gazowy kociołek z zamkniętą komorą spalania możemy mieć kotłownie znacznie mniejszą, a każdy metr to przecież 2,5-3tyś. w budowie, dodatkowo nie musimy inwestować w komin, a to też średnio z 2-3tyś zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 17.12.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Do yama A coś bliżej. Tzn. ile płaciłeś za gaz ile obecnie za prąd. Czy tylko do gotowania, czy też ogrzewanie itp. gaz zlikwidowałem w mieszkaniu , tak wyszło że kuchnie mam w pokoju i nie chciałem ryzykować do domu który buduje właśnie podciągają gaz , ale coraz mniej z niego sie ciesze , nastepne podwyżki plus oplaty przesyłowe też sobie naliczą słone do tego cała instalacja ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 17.12.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 No właśnie może ktoś poda orientacyjnie jak to wychodzi prąd kontra gaz ziemny (opłaty miesięczne) Moje ogrzewanie prądem 50 metrowego mieszkania, wprawdzie wysokie ponad 3 m, wynosiło około 300 zł miesięcznie. Nie bierzemy pod uwagę ostatniej mroźnej zimy, bo już tam nie mieszkaliśmy. Zawsze na noc było wyłączane ogrzewanie w kuchni ze względu na oszczędność. No i rano było to mało przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 17.12.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 No właśnie może ktoś poda orientacyjnie jak to wychodzi prąd kontra gaz ziemny (opłaty miesięczne) jarek prędzej osiwiejesz zanim policzysz co jest tańsze jest tyle czynników i zmiennych że obliczenie tego graniczy z cudem a to tego dochodzi sposób grzania w konkretnym domu nawet jak popytasz znajomych to wyjdą rózne opinie wez np. rodzine która wychodzi rano i wraca póżnym wieczorem , a rodzine gdzie ktoś zostaje w domu dom o zwartej bryle z otwartymi przestrzeniami , dom parterowy czy piętrowy kto jaką temp lubi i mase innych rzeczy a obliczanie ceny KW czy litrów gazu schodzi na dalszy plan ja sie skupie na racjonalnym wykorzystaniem i oszczednoscią tej energii i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 17.12.2006 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Mi bardziej chodziło o koszt samego używania kuchenki do gotowania (ceramiczna vs gazowa). Mam piec węglowy i raczej na ogrzewanie domu gazem się nie nastawiam, no może kiedyś w przyszłości na pewno nie teraz. Z tego co słyszę co raz więcej ludzi przechodzi na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 17.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Jeśli tylko kuchenka, to rzeczywiście doprowadzanie gazu jest bez sensu. To dosyć kosztowna inwestycja, a nowoczesne elektryczne płyty kuchenne są podobno całkiem oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 17.12.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Dostałam rachunek za prąd ( na podstawie tegorocznych rachunków) w 2007 roku co 2 miesiące mam płacić po 159 zł dom 77 m kw ogrzewany kominkiem z dgp- płacę za prąd zasilający turbinę; woda do mycia z pojemnościowego ogrzewacza 100 l łażącego na maxa ; w kuchni przepływowy ogrzewacz wody-3,14 kw; pompa głębinowa 750 vat; piec z płytą ceramiczną- obiady gotuję w domu ; zmywarka, mikrofala, pralka, telewizory, komputery, czajnik elektryczny, żelazko itp i tak sobie myślę, że jak mnie ogarnie tatalne lenistwo to odpalę- nieużywane do dnia dzisiejszego, grzejniki promiennikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 17.12.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Dla samej kuchenki szkoda ponosić dużych kosztów instalacji gazowej.Moim zdaniem tylko płyta ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert25 17.12.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 a co z kosztami gazu z butli?Jakie sa koszty realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.12.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 http://biznes.onet.pl/0,1451663,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 17.12.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Czytałem ostatni w gazecie że węgiel w tym roku podrożeje o 20 % i pewnie wyjdzie na to samo co gaz. Na dzień dzisiejszy jestem za gazem i tak już chyba pozostane Nie ma sensu się już chyba bawić w piece na miał czy tam inne wynalazki - no chyba że ktoś mieszka w okolicy gdzie nie ma gazu ale to już jest inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts