Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zakładać gaz ? kolejne podwyżki

Recommended Posts

a co z kosztami gazu z butli?Jakie sa koszty realne?

moja tesciowa nie ma gazu w domu i korzysta z butli zuzywa gdzies kolo 1 butli na miesiac a sporo gotuje (piekarnik ma na prad) koszt butli waha si ew granicach 35 zl do max 40 i mysle ze jak sie chce uzywac tylko kuchenke na gaz to jest to lepsze rozwiazanie niz przylacze gazowe

Dostałam rachunek za prąd ( na podstawie tegorocznych rachunków)

w 2007 roku co 2 miesiące mam płacić po 159 zł

dom 77 m kw ogrzewany kominkiem z dgp- płacę za prąd zasilający turbinę;

woda do mycia z pojemnościowego ogrzewacza 100 l łażącego na maxa :roll: ;

w kuchni przepływowy ogrzewacz wody-3,14 kw; pompa głębinowa 750 vat; piec z płytą ceramiczną- obiady gotuję w domu :D ; zmywarka, mikrofala, pralka, telewizory, komputery, czajnik elektryczny, żelazko itp

i tak sobie myślę, że jak mnie ogarnie tatalne lenistwo to odpalę- nieużywane do dnia dzisiejszego, grzejniki promiennikowe :wink:

Jeśli 159 zł to rachunek na 2 miesiące, to gratuluję. Tyle płaci moja koleżanka w mieszkaniu 90m bez ogrzewania wody.

Moje rachunki za gaz do gotowania w poprzednim mieszkaniu nie przekraczały 15 zł/mies. Myślę że płyta jest droższa w eksploatacji, ale nie wiem dokładnie ile, bo nie mam licznika na płytę. Stawiam na jakieś 30-40zł.

Jesli tylko do kuchenki - to gaz ziemny jest nieopłacalny. Trzeba pamietać, że opłata stał miesięczna to ok. 28 zł. Nawet za 0 zużycia.

Dlatego polecam płytę ceramiczną. Jest trochę droższa w eksploatacji od gazowej, ale to kilkanaście zł w skali miesiąca. A jeśli sie umie na niej gotować, to czysta oszczędność i sama przyjemność. A na butlę gazowa trzeba mieć miejsce i gaz może sie skończyć w najmniej oczekiwanym momencie.

Jeszcze się zastanawiam bo z tego co się orientuję to jakoś mało mi wyliczyli za przyłącze 1620 zł netto, a jak szukałem na forum to ludziska kupę kasy płacili za przyłącze, więc chyba warto zaryzykować może akurat się zdecyduję na piec gazowy :)

Cennik jest standardowy (dla terenu nieutwardzonego i średnicy przyłącza fi25). Pierwsze 5m - 920 PLN. potem za każdy kolejny metr 28 PLN. Są to oczywiście ceny netto.