Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Chcielibyśmy z mężem dołączyć do tak bogatego w bardzo ale to bardzo pomocne porady przy wyborze projektu. Dłuuuuuuugo szukaliśmy i trafiliśmy na pododbny do rodo6 domek a mianowicie dom w rododndronach 10b. jest to bliźniak ale My będziemy mieć wersję solo - jeden segment. Mamy wąską działke (14m) i trudno nam było dobrać odpowiedni projekt. Początkowo mielismy odciąc od rodo6 garaż, ale później natrafiłam na rodo 10 i po problemie - nawet lepiej bo ma większą kotłownię. nasz w środku układ ma podobny do rodo6. ALe rodo10 nie ma tak pięknego forum i ciszymy się niezmienie, że możemy podpatrzeć wasze domki i pomysły. Jeszcze nie zakupiliśmy projektu, ale to już tylko formalność. Będziemy budować w woj. lubelskim (okolice Janowa Lubelskiego).

Pozdrawiam Was wszystkich gorąco.

Kurcze 20tys za ogród:((((((((( a toście mnie zmartwili........ Chyba nigdy nie zrobię ładnego ogrodu......

Narazie to myślę jak wydwać kasę żeby wystarczyło na środek:))

Możecie mi podpowiedzieć czy 100-120 tys wystarczy żeby urządzić rodka w środku + taras z kostki brukowej ??? Oczywiście wiem że ceny są różne - nie zamierzam szaleć ani też kupowac najtańszej opcji = średnia półka.

Zakładając że mam tynki, wylewki. piec, grzejniki czyli zaczynam wykończniówkę...(teoretycznie narazie:))) co myślicie o tej kwocie 100.000?????????

pozdrawiam mariola

Gość Konto usunięte na żądanie
Powiem szczerze, że może być cienko. Sama kuchnia połknie ze 30 000 drzwi wew to kolejna 10 000 - no chyba że kupisz w markecie z paździerza ale szkoda kasy i roboty- do tego glazura, podłogi i biały montaz, jakieś meble,. Ja myślę o sumie ok 250 000 na wykończenie - tyle że start od stanu surowego zamkniętego- no i tez zastanawiam się czy styknie...

Dziekuje za informacje.

Może się uda bo cześć materiałów mam juz kupionych odpadaja mi solary, kotłownia, grzejniki, wata , sporo regipsów i styropian do ocieplenia.

Ale widzę że i tak założenia trzeba podnieśc o co najmniej 30 tys...

Kurde braknie...............:((((((((((((((((

pozdrawiam MAriola

Dziekuje za informacje.

Może się uda bo cześć materiałów mam juz kupionych odpadaja mi solary, kotłownia, grzejniki, wata , sporo regipsów i styropian do ocieplenia.

Ale widzę że i tak założenia trzeba podnieśc o co najmniej 30 tys...

Kurde braknie...............:((((((((((((((((

pozdrawiam MAriola

No zgodzę się, że 100-120 tys. może nie starczyć (zwłaszcza jeśli ma być w tym kostka brukowa). Oczywiście wszystko zależy od materiałów zastosowanych, regionu,ile prac wykonujemy sami.

My z mężem sporo prac wykonywaliśmy sami np. układanie płytek w piwnicy czy wiatrołapie - tu sprawdziłam się jako asystent(ka) męża fliziarza-amatora ;), sama też szyłam zasłony, rolety (m.in te co widać na zdjęciach salonu - a co tam pochwale się;)),malowanie to też własna praca itd. I myślę, że wydaliśmy już koło 140-150 tys. - a niestety mamy dopiero jako tako zakończoną piwnicę, parter i pokój nad garażem (choć sporo rzeczy brakuje - np. szafa w wiatrołapie) oraz podjazd i taras z kostki. A piętro cały czas czeka i będzie czekać pewnie na "wykończenie"-o ile my wcześniej się "nie wykończymy";)

Tak na pocieszenie dodam, że w jednym z postów powyżej pojawiła się cena 30 tys. za kuchnię - my mamy kuchnię za 16 tys. - razem ze sprzętem (tanim :) ) - więc jednak wszystko "trochę zależy".

Pozdrowienia

witam, u nas prace powolutku idą do przodu, ale przez tą zimę nie możemy zrobić wylewek i ocieplić poddasza :( czekamy na wiosnę z utęsknieniem :yes:

może i ja umieszczę fotkę, ale niestety mam tylko jedną :(

nasz śliczny rodosek 6(p)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/xmvydReuwuiOvwPWGvYknQ?feat=directlink

* profil Odwiedź profil

* zobacz posty Zobacz posty

* Prywatna wiadomość Prywatna wiadomość

* zobacz dziennik Odwiedź dziennik budowy

* Płatny profil Płatny profil

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

ejasinsk Zarejestrowany: 18.12.2009 Posty: 4

Witam,

mam do sprzedania blaszak ( nie używany) za 900 zł

pustaki max oraz dachówkę brass kolor kasztan ( cena do uzgodnienia) oraz projekt domu Dom w rododendronach 6 (P) ( projekt za 2100 zł)

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-p/m4783445a3fa41

Krzysztoforzyce ( tel 668850080 lub e-mail [email protected])

WITAM

mam pytanko do BRYGIDY i JARKA ; jakiej firmy macie okna?? i jakie wymiary mają wasze drzwi balkonowe na piętrze??

pozdrawiam.

Witamy Wszystkich ciepło :)

kristos07 okna mamy z Oknoplastu model platinium, drzwi balkonowe na piętrze zgodnie z projektem.

W kwestii kosztów wykończenia o które pytała eniac to 120tyś. z całą pewnościa nie wystarczy... nas tzw. wykończenie , nie mylić z urządzeniem domu, kosztowało już około 180tyś. a nie mamy wykończonego tarasu i schodów zew., kostki wokół domu, ogrodzenia frontowego , tynków elewacyjnych, garaż czeka na wykończenie. To tzw. wykończenie jest niestety najdroższe. Nasza kuchnia z agd kosztowała ok. 20tyś. czyli można taniej niż te 30tyś.

Ale przeciez nie trzeba wszystkiego wykańczac od razu, więc głowa do góry bedzie ok:D mieszkamy od sierpnia i powoli doprowadzamy wszystko do porządku.

My ruszamy z ogrodzeniem frontowym, dziś przywieźli nam bramę i przęsła, montaż pod koniec przyszłego tygodnia .... jak zrobimy ogrodzenie wrzucę zdjęcia, na początku kwietnia wchodzi ekipa od tynków , myślimy właśnie nad kolorem domu...

TAR koszt ogrodu wysoki , ale na pewno będzie pięknie :yes: My późna jesienią wysialiśmy trawkę, mamy nadzieję że na wiosnę ruszy jak szalona, w sobotę planuję akcję wiosenne nawożenie : trawka, iglaki, borówki + sciółkowanie korą , żeby zdążyć przed chwastami. My mamy już sporo iglaków posadzonych wzdłuż ogrodzenia, sadziliśmy w trakcie budowy, już troche podrosły, mamy też 10 krzaków borówek różnych odmian przy południowej ścianie ogrodu, polecam to ładne krzewy i daja pyszne owoce. A poza tym duuuużo wolnego miejsca żeby sadzić, sadzić i sadzić ..... uwielbiam prace

w ogródku.

Pozdrawiamy ciepło:bye:

Zmartwiłam sie trochę tym co piszecie, straszne te koszty wykończenia ale też macie rację ze zależy jaki sprzęt, podłogi i farby się wybierze, co się robi własnymi rękami itd.

Garaż i kotłownię mam już wykończoną, mąż układał kafle (pierwszy raz w życiu więc mam jedną szeeeroką fugę bo mu coś zjechało :) ale to tylko garaż) i malował. Ocieplenie poddasza z płytami gk i szlifowaniem już mamy. Nawet pokój nad garażem, garderoba i pralnia są już pomalowane. O ogrodzie, bramie wjazdowej czy tarasie na razie nie myślę.

Ja na kuchnię przeznaczam ok 20tys z agd, podłogi na piętrze zrobimy jakieś tanie za ok 30-40zł/m2, (jakieś 5tys w sumie) w salonie bedą lepszej jakości więc droższe ok 70zł/m2 (w sumie 9tys), układać będziemy sami. Kafle do kuchni i hallu mam już upatrzone za 50zł/m2 (1500zł). Najgorzej policzyć mi koszt łazienek a w sumie jednej bo na razie robimy tylko tą na górze bo nie mogę się zdecydować na ceramikę i kafle ale w 10tys chciałabym się zmieścić. To co chce czyli podoba mi się wychodzi drogie niestety więc myślimy nad inną opcją. Musimy jeszcze zrobić elewację i to chcemy jak najszybciej to też jakieś 20 tys.

No i teraz jak sobie to zaczęłam pisać i liczyć to wychodzi że mieliście rację a chciałam was przekonać że można taniej :))) ehhh

pozdrówki

Witamy Wszystkich ciepło :)

kristos07 okna mamy z Oknoplastu model platinium, drzwi balkonowe na piętrze zgodnie z projektem.

W kwestii kosztów wykończenia o które pytała eniac to 120tyś. z całą pewnościa nie wystarczy... nas tzw. wykończenie , nie mylić z urządzeniem domu, kosztowało już około 180tyś. a nie mamy wykończonego tarasu i schodów zew., kostki wokół domu, ogrodzenia frontowego , tynków elewacyjnych, garaż czeka na wykończenie. To tzw. wykończenie jest niestety najdroższe. Nasza kuchnia z agd kosztowała ok. 20tyś. czyli można taniej niż te 30tyś.

Ale przeciez nie trzeba wszystkiego wykańczac od razu, więc głowa do góry bedzie ok:D mieszkamy od sierpnia i powoli doprowadzamy wszystko do porządku.

My ruszamy z ogrodzeniem frontowym, dziś przywieźli nam bramę i przęsła, montaż pod koniec przyszłego tygodnia .... jak zrobimy ogrodzenie wrzucę zdjęcia, na początku kwietnia wchodzi ekipa od tynków , myślimy właśnie nad kolorem domu...

TAR koszt ogrodu wysoki , ale na pewno będzie pięknie :yes: My późna jesienią wysialiśmy trawkę, mamy nadzieję że na wiosnę ruszy jak szalona, w sobotę planuję akcję wiosenne nawożenie : trawka, iglaki, borówki + sciółkowanie korą , żeby zdążyć przed chwastami. My mamy już sporo iglaków posadzonych wzdłuż ogrodzenia, sadziliśmy w trakcie budowy, już troche podrosły, mamy też 10 krzaków borówek różnych odmian przy południowej ścianie ogrodu, polecam to ładne krzewy i daja pyszne owoce. A poza tym duuuużo wolnego miejsca żeby sadzić, sadzić i sadzić ..... uwielbiam prace

w ogródku.

Pozdrawiamy ciepło:bye:

dziękuje za odpowiedz.

właśnie zastanawiamy się nad wyborem okien,jakieś opinie mile widziane...

witam, u nas prace powolutku idą do przodu, ale przez tą zimę nie możemy zrobić wylewek i ocieplić poddasza :( czekamy na wiosnę z utęsknieniem :yes:

może i ja umieszczę fotkę, ale niestety mam tylko jedną :(

My staneliśmy przed zimą na etapie stanu zamkniętego. Ale idziemy do przodu i chcąc tynkować na dniach zdecydowalismy sie ocieplić poddasze watą, co uszczelniło wszystkie "dziury" i jest zdecydowanie cieplej:) Żeby wełna nie naciągła wilgoci z tynków jest też położona folia - i tym sposobem tynkujemy od poniedziałku:))))

Pozdrawiam Mariola

Witam,

wiosną zaczynamy budowę naszego wymarzonego domu i wybraliśmy właśnie rododendron. W chwili obecnej zaczynam studiować forum od 1 strony:) - wszelkie wskazówki mile widziane.

pozdrawiam

Jak znajdziesz jakieś informacje które cie interesują to skopiuj je sobie w jakiś folder lub zapisz nr strony. Ps.milej lektury :)

Edytowane przez greg123456