Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Dostałam wycenę montażu wraz z materiałem instalacji wod-kan, co i cw w rodo6.

Proszę o sugestie co do ceny, ewentualnie o co dopytać wykonawcę. Z góry dziękuję za opinie.

1 INSTALACJA WOD-KAN MATERIAŁ +ROBOCIZNA 4.800,00

2 STELAŻE WC 5W1 2szt.x620 1.240,00

RAZEM 6.040,00

OGRZEWANIE

1 OGRZEWANIE PODŁOGOWE OKOŁO 48M2X80 3.840,00

2 PION GRZEWCZY+SZAFKI ROZDZIELACZOWE 1.800,00

3 GRZEJNIKI ŁAZIENKOWE STANDARD 2X550 1.100,00

4 GRZEJNIKI STANDARD 8SZT. 4.900,00

5 PION GRZEWCZY DO GRZEJNIKÓW 1.200,00

6 ORUROWANIE DO GRZEJNIKÓW 1.600,00

7 MODUŁY GŁOWICE ZACISKI DO GRZEJNIKÓW 1.100,00

8 MIESZACZ DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO 1.500,00

9 ROBOCIZNA 1.900,00

RAZEM 18.940,00

KOTŁOWNIA

1 KOCIOŁ DE DIETRCH MCR 3.240,00 lub

2 KOCIOŁ DE DIETRICH MCA 7.100,00

3 ZASOBNIK 150L 1.700,00

4 POMPA CYRKULACYJNA ZAWORY NACZYNIA 1.700,00

5 SYSTEM-POWIETRZNO-SPALINOWY 1.500,00

6 ROBOCIZNA 1.800,00

UWAGI:KOSZTORYS NIE OBEJMUJE ROBÓT BUDOWLANYCH

WYLEWKI CEMENTOWEJ,DODATKOWEJ WARSTWY STYROPI.

PRZYŁĄCZY ZEWNĘTRZNYCH ORAZ ZAKUPU I MONTAŻU

ARMATURY SANITARNEJ,ODKURZACZA CENTRALNEGO.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5141851

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Proszę o sugestie co do ceny, ewentualnie o co dopytać wykonawcę. Z góry dziękuję za opinie.

RAZEM 6.040,00

OGRZEWANIE

9 ROBOCIZNA 1.900,00

RAZEM 18.940,00

KOTŁOWNIA

3 ZASOBNIK 150L 1.700,00

6 ROBOCIZNA 1.800,00

margaret, ciezko mi sie ustosunkowac do ceny (robilam dawno i pamiec szwankuje, dwa - nie mam podlogowki) natomiast w ofercie niech instalator dokladnie Ci okresli typy i rodzaje materiałów w tej cenie np. grzejniki - jakiej firmy, jakie moce, jakie typy, jedno-dwurzedowe itp. okreslenie "standard" wiele nie mowi, to samo stelaże wc, jakiej marki rury do podlogowki, zeby nie byla to jakas chinszczyzna "no name" itp. szczegoły.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5141913

Witam.

Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142027

Witam.

Nadal zmagam się z wyborem wykonawcy do C.O i C.U.W. Zastrzelili mnie stwierdzeniem że grzejniki muszę mieć pod oknami dachowymi, bo jak nie to będą mi zamarzać przy aktualnych temperaturach i że nie powinienem dawać wanny pod oknem dachowym bo będzie mi zimno jak w zimie będę się kąpał. Czy wam powstaje lód na oknach dachowych i jak z tym kąpaniem w zimie (trochę mnie wystraszyli ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć). Proszę o opinię od mieszkających np. aLien01, też masz wannę pod oknem

jak najbardziej pod oknami dachowymi powinny byc grzejniki , niestety zrobilam blad i nie dalam w lazience, my mamy tylko grzejnik rurkowy na scianie przy wejsciu i mamy ciepla podloge cieplo od instalacji c.o (caly wezel przechodzi nam przez lazienke), Ale przyznaje - w lazience jest za zimno, dodatkowo chodzi w czasie kapieli grzejnik termowentylatorowy i wtedy jest ok. Nie dawanie wanny pod oknem - instalator przesadza

edit: mi lod czasem osadza sie w lazience ale chyba Namtar ma ten problem we wszystkich oknach (mimo grzejników)

faktem jest, ze okna dachowe sa beznadziejnej jakosci - niezaleznie od marki - wychodzi w uzytkowaniu - u siebie mam velux i fakro i oba to jeden badziew.

Edytowane przez TAR
https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142067

Witam.

Ja się z tym zgadzam, czytałam sporo opini o problemach z cieknącymi oknami dachowymi pod którymi nie ma grzejnika, nawet tu na tym forum.

Dlatego też własciwie pod każdym oknem dachowym planujemy przynajmniej nieduży grzejnik. Nie wiemy jeszcze właśnie tylko jak z łazienką ale chyba też zrobimy.

Z tą wanną...no ja bym nie chciała żeby mi od okna wiało i też wanny tam nie daje alemoże lepiej niech wypowie się aLien który z takiego rozwiązaia korzysta.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142169

Gość 80mariusz80
Witam.

RAZEM 6.040,00

OGRZEWANIE

9 ROBOCIZNA 1.900,00

RAZEM 18.940,00

KOTŁOWNIA

3 ZASOBNIK 150L 1.700,00

6 ROBOCIZNA 1.800,00

Szczegóły, szczegóły i jeszcze raz szczegóły. A najlepiej, jeśli koleżanka ma ochotę, to samemu załatwić materiał. Zasobnik 150L za 1700 PLN? Do siebie kupiłem z Galmetu 300-litrowy z dwiema wężownicami za niecałe 2100 (brutto). Na Allegro chodzą z Biawaru (dla mnie lepsza firma od Galmetu) 150-litrowe za 1200-1300 PLN; jak się dogadasz z oferującym, to poza Allegro da Ci jeszcze niższą cenę, a jak znajdziesz kogoś taniej i ostrzelasz ogniem krzyżowym :D to Ci jeszcze trochę zejdzie albo kuriera da taniej. Minuta roboty na kompie i masz już conajmniej 400 PLN taniej. U mnie wod-kan, c.o., c.w.u. materiał + robocizna niecałe 40.000 PLN (mam w pełni podpiwniczony, wychodzi trochę więcej jak bez podpiwniczenia; materiał załatwiałem sam). W tej cenie nie są wliczone umywalki, muszle, czyli tzw. "biały montaż".

Grzejniki drabinkowe - ze 100 PLN wykonawca na tym będzie miał, u mnie większy rozmiar z Purmo typ Santorini C jeśli dobrze pamiętam, 2 szt. za 1200 PLN. Grzejniki "standard" 8 szt. za 4900 PLN - co to ma być, stalowe, żeliwne, aluminiowe? Jak aluminiowe to ja dałem za wszystkie (w tym piwnica+wykusz) 3724 PLN (brutto) z dowozem (bez głowic termostatycznych). Jak będziesz mieć piec na węgiel to instalacja najprawdopodobniej w układzie otwartym (zbiornik przelewowy) - zatem w grę wchodzą tylko grzejniki aluminiowe, bo na stalowe producenci nie dają gwarancji (musi być układ zamknięty), a żeliwne są za ciężkie na te porothermy (przynajmniej ja bym się bał je wieszać, zwłaszcza na ściankach 11,5cm).

Rurki do wody - z czego, jaki materiał, producent, itd, itp.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142401

W końcu chyba mamy ekipę i przymierzamy się do budowy. Pojawiają się pierwsze pytania. W projekcie mamy fundament lany ale wykonawca proponuje fundament z bloczków. Które rozwiązanie uważacie za lepsze?

Ja u siebie zmieniłem na bloczki. tz. stopa 50x50 była zbrojona i zalewana gruszka a resztę już wyciągałem bloczkami. Jest to bardziej pracochłonne ale potem jest czystsza robota, jeśli chodzi o gruntowanie dysperbite czy ocieplanie styropianem fundamentów i łatwe rozprowadzenie kanalizacji.

Uważam, że jest to chyba najlepsze rozwiązanie gdybym miał robić jeszcze raz fundamenty to napewno zrobiłbym tak samo.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142430

Gość 80mariusz80
PS. Przy co i wodkan ostrzegam przed firmą Diamond - nie kupuj tego chińskiego badziewia, od zaślepki, przez zawory po grzejniki, i Bóg sam jeden wie co tam jeszcze trzaskają. Logo to taka uśmiechnięta buźka z przymkniętym jednym okiem.
https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5142610

Witam.

Polecam grzejniki pod oknami dachowymi, ja mam pod trzema oknami grzejnik V21 600x500 i gdy piec pracuje nie jest tak zle, choc przy mrozach -13 i wiekszych mam w dolnych rogach oblodzone. Niech mi nikt nie mowi ze to zalezy od ocieplenia ramy okiennej, bo to bzdura, sam robilem ocieplenie poddasza wiec zwracalem uwage na ewentualne mostki termiczne. W lazience mam dwa grzejniki i podlogowke, niestety wieczorami jest w niej dosc chlodno (jak na lazienke) ale to wina charakteru ogrzewania. Okna mam z Veluxa, nie te z najnizszej polki, myslalem ze jak kupie troszke lepsze to moze bedzie OK, ale ... mialo byc dobrze a jest jak zwykle.

Co do wanny natomiast, hmmm ja bym jej nie dawal pod oknem, raz ze czuc wiekszy chlod od okna dachowego, dwa zwiekszasz ilosc pary ktora osiada i wykrapla sie na oknie, trzy nie ma mozliwosci szybkiego osuszenia okna. O wanne najlepiej zapytac aLiena

konkluzje mam jedna

Chron Nas Panie od glodu, zarazy i okien dachowych !!!!!

Ogolnie rzecz ujmujac

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5143590

Amen :D

dlatego dzis bym budowala z plaskim dachem, wiecej miejsca, mniej problemow, bez dachowych i dobrze doswietlony.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5143600

Polecam grzejniki pod oknami dachowymi, ja mam pod trzema oknami grzejnik V21 600x500 i gdy piec pracuje nie jest tak zle, choc przy mrozach -13 i wiekszych mam w dolnych rogach oblodzone. Niech mi nikt nie mowi ze to zalezy od ocieplenia ramy okiennej, bo to bzdura, sam robilem ocieplenie poddasza wiec zwracalem uwage na ewentualne mostki termiczne. W lazience mam dwa grzejniki i podlogowke, niestety wieczorami jest w niej dosc chlodno (jak na lazienke) ale to wina charakteru ogrzewania. Okna mam z Veluxa, nie te z najnizszej polki, myslalem ze jak kupie troszke lepsze to moze bedzie OK, ale ... mialo byc dobrze a jest jak zwykle.

Co do wanny natomiast, hmmm ja bym jej nie dawal pod oknem, raz ze czuc wiekszy chlod od okna dachowego, dwa zwiekszasz ilosc pary ktora osiada i wykrapla sie na oknie, trzy nie ma mozliwosci szybkiego osuszenia okna. O wanne najlepiej zapytac aLiena

konkluzje mam jedna

Ogolnie rzecz ujmujac

A ja póki co nie narzekam ale nie użytkujemy jeszcze górnej łazienki. Natomiast ani lodu ani skraplania nie zauważyłem, a mamy chyba wszystkie możliwe kombinacje pod oknami: tylko podłogówka, grzejnik, grzejnik zakręcony (czyli defacto brak grzania). Okna Roto z blokiem termoizolacyjnym.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5143612

PS. Przy co i wodkan ostrzegam przed firmą Diamond - nie kupuj tego chińskiego badziewia, od zaślepki, przez zawory po grzejniki, i Bóg sam jeden wie co tam jeszcze trzaskają. Logo to taka uśmiechnięta buźka z przymkniętym jednym okiem.

My mamy grzejniki Diamond Wulkan :x - co ma być z nimi nie tak? Oprócz tego, że dochodzi nam w instalce do elektrolizy :(

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5143619

Witam!

Śledzę wątek Domu w Rododendronach od ponad dwóch lat. Znalazłam tu kilka ciekawych rozwiązań które zastosowałam w swoim domu.

Między innymi rezygnowaliśmy z gabinetu na dole, nie mamy przejścia z wiatrołapu do kuchni,

Mieszkamy już od 6 miesięcy i dom jest na prawdę przyjazny i dobrze się w nim mieszka.

Wklejam kilka zdjęć salonu i kuchni.(mam nadzieję, że się uda, wcześniej tego nie robiłam :)

P1060468.jpg

P1060470.jpg

P1060472.jpg

P1060474.jpg

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5146750

Dzieki gewe, co odpowiedz :)

pozdrawiam,

Ja u siebie zmieniłem na bloczki. tz. stopa 50x50 była zbrojona i zalewana gruszka a resztę już wyciągałem bloczkami. Jest to bardziej pracochłonne ale potem jest czystsza robota, jeśli chodzi o gruntowanie dysperbite czy ocieplanie styropianem fundamentów i łatwe rozprowadzenie kanalizacji.

Uważam, że jest to chyba najlepsze rozwiązanie gdybym miał robić jeszcze raz fundamenty to napewno zrobiłbym tak samo.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5146785

Metii bardzo ładne wnętrza! Bardzi mi sie podobaja:)

Czy w wolnej chwili mogłabyś proszę wstawić zdjęcia łazienek, bo powoli zaczynamy się zastanawiać jak wszystko rozstawić tam.. dzięki :)

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5146798

Metii bardzo ładne wnętrza! Bardzi mi sie podobaja:)

Czy w wolnej chwili mogłabyś proszę wstawić zdjęcia łazienek, bo powoli zaczynamy się zastanawiać jak wszystko rozstawić tam.. dzięki :)

Witam!

mamy zrobiona na razie tylko dolną łazienkę, postaram się wieczorem zrobić zdjęcia i wstawić je rano.

Budowaliśmy systemem gospodarczym, prawie wszystkie rzeczy robiliśmy sami, więc w miarę możliwości finansowych będziemy wykańczać inne wnętrza

Do tej pory mamy gotowy dół (chociaż wciąż brakuje sporo drobiazgów i nowych mebli) pokój córeczki (na przeciwko łazienki) oraz pokój nad garażem.

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5146895

Mam prośbę do wszystkich posiadających kocioł gazowy kondensacyjny. Podajcie moc swojego pieca.

junkers cerapur smart ZSB-22-3c moc 21,8 kW -i uprzedzajac pytanie- tak jestem zadowolona (moj najlepszy zakup w domu oprocz kolektorow i reku) :)

https://forum.murator.pl/topic/67987-projekt-dom-w-rododendronach-6-pracownia-archon/page/380/#findComment-5147486