michur 16.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Jestem po spotkaniu z elektrykiem i wyszło mi około 170 pkt, (wesja 6G2P), a także dziś był u mnie na budowie hydraulik i mam pytanie z jakich materiałów robiliście instalacje wodną i centralnego ogrzewania? (miedź, tzw. plastik, rura ocynkowana...?). Jeszcze jedno pytanie ile KW piec na ekogroszek zamontowaliście i jakiej firmy? Czy jesteście zadowoleni? Pozdrawiam Piotr Wersja 6P. Kocioł Ogniwo eko plus, 25kw (przynajmniej 2x za duży do tego domku). Zadowolenie w skali 1-10: 3 - nigdy więcej węgla (może na wiosnę znów (trzeci raz ) rozryję swoje 50m drogi i dociągnę gaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 16.01.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Jedno jest pewne, to będą schody które bezproblemowo przeżyją Ciebie zwlaszcza jak z nich spadnie i rozbije glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 16.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Czy ktoś z Was zmieniał kąt nachylenia dachu? Dostaliśmy taką propozycję od wykonawców jednak nie wiem jak to będzie wyglądać oni twierdzą że dużo lepiej proszę o rady? i jeszcze pytanie do użytkowników jak sprawdzają się schody czy są wygodne czy coś byście zmienili ? Pozdrawiam Masz zaufanie do wykonawcy? Zmiana kąta nachylenia dachu to zmiana istotna - teoretycznie powinna być naniesiona na projekt, a więźba od nowa przeliczona przez konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalc 16.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 witam wszystkich po przerwie świąteczno-noworocznej widzę, że pomimo zimy każdy coś tam dłubie. u nas dół jak tako wykończony, trochę trzeba poprawić malowania i dodać listwy przypodłogowe ale ogólnie jesteśmy zadowoleni. zwiedziony tylko jestem jakością płytek: tubądzin vinaros krzywe jak łódki, opoczno forest touch narożniki uciekają. jakoś gresy są prostrze niż ta ceramika, a niby wszystko gat 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JDIT 16.01.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Hmm, fotek póki co brak (mamy tylko zdjęcia ze stanu surowego - potem jakoś emocje opadły i zdjęć nie robiliśmy), bo mam najazd fachowców, po wizycie których będą widoczne spektakularne efekty . Dziś panowie zaolejowali mi podłogę w salonie, więc mam zakaz wstępu do domu. Jeśli możesz trochę poczekać, to może za jakieś 2 tygodnie będę mogła coś wstawić ( jeśli bedę potrafiła to zrobić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 16.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Wracajac do tematów kotła i ogrzewania, czy ktoś z was ma w całym domu podłogówkę i kocioł gazowy kondensacyjny ?. Najlepiej jesli jush pracuje, zastanawiaja mnie roczne opłaty za gaz w Rodosie, mam w planie 15cm styro na elewacji, 25 wełny na skosach. Stoje przed wyborem kotła i zastanawiaj mnie różne kompilacje z 1 kotłem, 2 gdzie jeden gazowy a drugi na paliwo stałe... Martwi mnie, że powiedzmy w teorii wyjdzie koszt roczny gazu 4,5tys a w rzeczywistości zweryfikuje mnie zycie i wyjdzie 7 tys .Rodos 6(P) z grazem 1-stanowiskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 16.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Jestem po spotkaniu z elektrykiem i wyszło mi około 170 pkt, (wesja 6G2P), a także dziś był u mnie na budowie hydraulik i mam pytanie z jakich materiałów robiliście instalacje wodną i centralnego ogrzewania? (miedź, tzw. plastik, rura ocynkowana...?). Jeszcze jedno pytanie ile KW piec na ekogroszek zamontowaliście i jakiej firmy? Czy jesteście zadowoleni? Pozdrawiam Piotr Witajcie, U nas poza podłogówką cała instalacja w miedzi. Co do pieca- Defro Eco Duo 15kw. Kosztował coś koło 8500 zł. Pewnie Mąż mógłby więcej powiedzieć na jego temat. Ode mnie- jest solidny, cichy, w domu ciepło, nie wiem czego więcej można oczekiwać. Działa, odpukać, bezawaryjnie. Tak naprawdę nie miał szansy jeszcze rozwinąć skrzydeł. Przy elektronice trzeba troche podumać, żeby obrać dobre dla siebie ustawienia. W kotłowni brudno- wiadomo, że przy wybieraniu popiołu się kurzy, ale to już nie wina pieca P. S. Skończyli naszą kuchnię- jestem bardzo zadowolona- wykonanie jak dla mnie rewelacyjne łazienka dolna też skończona- została tylko szafka łazienkowa na która czekamy- jeszcze jakieś 2 tygodnie Pozdrawiam cieplutko Gosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 16.01.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Prosze napiszcie mi jaka macie wysokosc ziemia-parapet??? JDIT - pewnie poczekam GOSIK - no to wstawiaj foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 16.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Prosze napiszcie mi jaka macie wysokosc ziemia-parapet??? JDIT - pewnie poczekam GOSIK - no to wstawiaj foty Pyknę w weekend- muszę posprzątać \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 18.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Np. kuchnia 810mm, ziemia a dolna krawędź parapetu, więc należy dodać wysokość parapetu (u mnie akurat blato-parapet) ktory ma wysokość chyba 38mm. Prosze napiszcie mi jaka macie wysokosc ziemia-parapet??? JDIT - pewnie poczekam GOSIK - no to wstawiaj foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 18.01.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dzieki wielkie za info, wlasnie nasz architekt mowil cos o wysokosci 1,6-1,7 metra!! strasznie nam sie to wysko wydawalo, tym bardziej ze w domu gdzie teraz mieszkamy jest 1,1 metra i domek jest fajnie, nisko osadzony a nie chcialabym wysokiej wieży bo nie podobaja mi sie tak wysokie domy. Myslelismy aby zrobic 1,3 metra, ale u Was jest strasznie nisko... A JAK POZOSTALI MAJĄ?? PROSZE JESZCZE RAZ O INFO. Np. kuchnia 810mm, ziemia a dolna krawędź parapetu, więc należy dodać wysokość parapetu (u mnie akurat blato-parapet) ktory ma wysokość chyba 38mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 18.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 RAFLJEZUS tylko zeby byla jasnosc to chodzi mi o wysokosc ziemia-parapet na zewnątrz domu, bo nie jestem pewna czy nie podaliscie mi wysokosci wew, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 18.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam,W trakcie rozkładania inst.elektr. nasunela mi się następująca kwestia:Czy ocieplaliscie od wewnątrz sciane kolankowa (np. Warstwa wełny i na to stelaże a nastepnie płyta g-k) -czy bezpośrednio na ścianie polozyliscie tynk?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 19.01.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 aaaaa to jest wysokośc wew. budynku te 81cm u nas piwnica wiec 1,5m jest na pewno. RAFLJEZUS tylko zeby byla jasnosc to chodzi mi o wysokosc ziemia-parapet na zewnątrz domu, bo nie jestem pewna czy nie podaliscie mi wysokosci wew, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 19.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Lokmen, wysłałam CI prośbę na priv dotyczącą kominka:)Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 20.01.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wracajac do tematów kotła i ogrzewania, czy ktoś z was ma w całym domu podłogówkę i kocioł gazowy kondensacyjny ?. Najlepiej jesli jush pracuje, zastanawiaja mnie roczne opłaty za gaz w Rodosie, mam w planie 15cm styro na elewacji, 25 wełny na skosach. Stoje przed wyborem kotła i zastanawiaj mnie różne kompilacje z 1 kotłem, 2 gdzie jeden gazowy a drugi na paliwo stałe... Martwi mnie, że powiedzmy w teorii wyjdzie koszt roczny gazu 4,5tys a w rzeczywistości zweryfikuje mnie zycie i wyjdzie 7 tys . Rodos 6(P) z grazem 1-stanowiskowym. Mamy w całym domu podłogówkę i kocioł gazowy kondensacyjny, na początku skrzętnie zapisywałam zużycie gazu. Gaz podłączyli nam na początku maja 2012r. i przez rok zużyliśmy prawie 1200 m3 gazu, ogrzewanie włączyliśmy w październiku 2012 (tak gdzieś w połowie miesiąca) i wyłączyliśmy dopiero 17 kwietnia (dłuuuga zima). Koszt tego gazu wyszedł ok.3000zł. Jest w tym ogrzewanie c.u.w. W tym roku ogrzewanie włączyliśmy pod koniec września - zużycie gazu od maja 2013 do początku stycznia 2014 ok.480m3. Temperatura na dole to 23st. na górze 20-22 (zależy jak wieje). Na górze mało przebywamy i jest tam lekko przykręcona podłogówka. Tyle w temacie, mam nadzieję, że nic nie pokręciłam w obliczeniach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik102 20.01.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie, Przesyłam zdjęcia naszych mebli w Rodkowej kuchni Z wykonawcy jesteśmy meeega zadowoleni- mogę naprawdę szczerze polecić. Przepraszam za bałagan, ale kuchnia jeszcze nie jest urządzona do końca Pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2014 przez gosik102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vabien23 20.01.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 GOSIK, bardzo, bardzo podoba mi sie kolorystka w kuchni, szczegolnie fajnie wygląda sciana jak jest oświetlona, ja na chwilę obecną tez wyobrażam sobie moją kuchnię w bieli, dodatki chciałabym drewno wenge, no ale to sie mi może do tego czasu 100 razy zmienić. W każdym razie gratuluję pięknej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 21.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Cenne info Blacky Pozwolisz o kilka dodatkowych pytań: 1. czy dom z piwnicą? 2. jakie ocieplenie i ile cm na elewacji styropianu? 3. ile na skosach i stropie poddasz wełny? 4. jak rodzaj (model) kotła i czy zasobnikiem 5. i czy alternatywnie masz jakieś źródła jak kominek i /lub z płaszczem wodnym , rekuperacja itp. Mamy w całym domu podłogówkę i kocioł gazowy kondensacyjny, na początku skrzętnie zapisywałam zużycie gazu. Gaz podłączyli nam na początku maja 2012r. i przez rok zużyliśmy prawie 1200 m3 gazu, ogrzewanie włączyliśmy w październiku 2012 (tak gdzieś w połowie miesiąca) i wyłączyliśmy dopiero 17 kwietnia (dłuuuga zima). Koszt tego gazu wyszedł ok.3000zł. Jest w tym ogrzewanie c.u.w. W tym roku ogrzewanie włączyliśmy pod koniec września - zużycie gazu od maja 2013 do początku stycznia 2014 ok.480m3. Temperatura na dole to 23st. na górze 20-22 (zależy jak wieje). Na górze mało przebywamy i jest tam lekko przykręcona podłogówka. Tyle w temacie, mam nadzieję, że nic nie pokręciłam w obliczeniach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 21.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 1. bez piwnicy2. styropian 15cm,3. wełna - 30cm4. broetje wgb20 z zasobnikiem 120l.5. brak jakiegokolwiek innego ogrzewania, jest za to rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts