Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Jak zazbroic wykusz? nasz murarz ma dylemat bo podobno nie jest to w projekie ujete..

Chodzi o ten wykusz w wersji N, prostokatny.

Bedziemy wdzieczni za pomoc ;D

zmień murarza póki nie jest za późno.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za pamięć :)

Ładny - najpewniej coś w ten deseń zrobię. Podoba mi się.

Furtka osobno?

Osobno- choć upierałem się by jej nie robić bo i tak się jej nie używa :) Nie mamy parkingu pod płotem gdyż droga jest praktycnie bez pobocza. Wszyscy wjeżdżają na teren przed garażem. Ostatnio było przetestowane to wlazło 6 samochodów- robiłem za parkingowego hehe

Czy ktoś zrezygnował z balkonu na ścianie frontowej? (rod. 6 ver. 3 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-ver-3/m4fe20d558bc76). Podoba mi się rozwiązanie z projektu 6 (A) ver. 2 (http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-a-ver-2/m7501f6edea95c) tylko czy można je "zaaplikować" do ver. 3? 3 balkony to dla mnie za dużo. Jeśli ktoś ma zdjęcia realizacji bez balkonu od frontu to z góry dziękuję :)

No to pierwszy problem i przebudowa ....

W projekcie są schody zabiegowe, 26cm szerokości, 18 cm wysokości, do zabiegu 8 schodów.

My podwyższyliśmy w projekcie parter o 20cm -> architektka przerobiła schody na 25cm, 18.15cm wysokości, 9 schodów do zabiegu.

A ekipa .... zero w garażu wyszło OK, zero w cześci mieszkalnej wyszło 5cm niżej

Do tego w garażu podwyższony strop o 5cm bo tak wygodniej wychodziło podczas murowania.

Strop nad garażem zalany (jak na obrazkach we wcześniejszym poście), w sobote KB był na budowie by spojrzeć na schody .... i tragedia.

Schody przy nowej wysokości wychodziły prawie 19cm, albo dochodził dodatkowy stopień (czyli wychodziły jeszcze bardziej do salonu).

Dzisiaj po rozmowie z ekipą nastąpiła przeróbka (stropu nad garażem już nie dało sie ruszyć):

- podniesienie wszystkich nadproży o 10cm

- podmurowanie otworów okiennych od dołu o 10cm

- w przyszłości zamiast 17cm styropianu na podłodze będzie 27cm ....

- schody wracają do tego co było projektowane - 9 schodów do zabiegu, 25cm x 18,1cm

Jedyna rzecz, której już nie dało sie poprawić to podnieść nadproża w drzwiach do garażu (to było zalewane razem z stropem). Przez to otwór na drzwi zostaje 201cm (będą niskie drzwi .... )

No to pierwszy problem i przebudowa ....

W projekcie są schody zabiegowe, 26cm szerokości, 18 cm wysokości, do zabiegu 8 schodów.

My podwyższyliśmy w projekcie parter o 20cm -> architektka przerobiła schody na 25cm, 18.15cm wysokości, 9 schodów do zabiegu.

A ekipa .... zero w garażu wyszło OK, zero w cześci mieszkalnej wyszło 5cm niżej

Do tego w garażu podwyższony strop o 5cm bo tak wygodniej wychodziło podczas murowania.

Strop nad garażem zalany (jak na obrazkach we wcześniejszym poście), w sobote KB był na budowie by spojrzeć na schody .... i tragedia.

Schody przy nowej wysokości wychodziły prawie 19cm, albo dochodził dodatkowy stopień (czyli wychodziły jeszcze bardziej do salonu).

Dzisiaj po rozmowie z ekipą nastąpiła przeróbka (stropu nad garażem już nie dało sie ruszyć):

- podniesienie wszystkich nadproży o 10cm

- podmurowanie otworów okiennych od dołu o 10cm

- w przyszłości zamiast 17cm styropianu na podłodze będzie 27cm ....

- schody wracają do tego co było projektowane - 9 schodów do zabiegu, 25cm x 18,1cm

Jedyna rzecz, której już nie dało sie poprawić to podnieść nadproża w drzwiach do garażu (to było zalewane razem z stropem). Przez to otwór na drzwi zostaje 201cm (będą niskie drzwi .... )

My mamy parter podniesiony i 25 cm.

Schody mamy przerobione na takie ze spocznikiem. Zero problemów jak u Ciebie. Strop laliśmy jednocześnie nad garażem jak i nad pozostałą częścią.

Czy ktoś zrezygnował z balkonu na ścianie frontowej? (rod. 6 ver. 3 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-ver-3/m4fe20d558bc76). Podoba mi się rozwiązanie z projektu 6 (A) ver. 2 (http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-a-ver-2/m7501f6edea95c) tylko czy można je "zaaplikować" do ver. 3? 3 balkony to dla mnie za dużo. Jeśli ktoś ma zdjęcia realizacji bez balkonu od frontu to z góry dziękuję :)

My pozbyliśmy się tego balkonu robiąc daszej nad wejściem.

Dużo na tym zyskuje pokój na poddaszu bo jest bardzijej ustawny bez balkonu, pojawia się miejsce na komodę a i tak jest jasny

Pozdrowenia

• 3 weeks później...
cześć

czy ktoś z was kładł fuge na fugę przy gresach na podłodze? Wylazło mi białe i nie chce zniknąć...

Raczej to nie przejdzie- wierzchnia warstwa bedzie za cienka i bedzie sie odrywać. Trzeba bedzie skrobać fugę bo tego nalotu sie nie pozbedziesz- co to za fuga- ceresit?