Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

renatka i marcin

Witamy wszystkich!!

My mamy podobny problem co do fundamentu, podłoże mamy gliniaste,po usunięciu humusu / przed wizyta geodety, tak sobie pan zażyczył / i wykopaniu próbnej dziury na 1,5 m okazało sie ,że podchodzi woda ,poziom utrzymuje sie 40 cm od poziomu gruntu. Czekamy az geodeta wyznaczy punkt 0. Mamy pytanie, czy ktoś robił fundament na takim glinastym podłożu, podobno wode można wypompowywać, a fundament podnieść wzgledem punktu 0. Mieliśmy robić wąski wykop, ale w tej sytuacji robimy tak jak w projekcie. :roll:

Kallula

Projektów przyłączy nie trzeba załączać do dokumentów składanych o pozwolenie na budowę, my nie zdarzyliśmy zrobić projektu kanalizacji i robimy je teraz, projekty przyłączy mogą stanowić osobne opracowanie.

Brygida i Jarek baaaardzo dziękuje za potwierdzenie.jest to bardzo budujące :)

Znów widziałam Rodoska na żywo :D Piękny domek!!! :o :o :o :D :D :D

Witam wszystkich budująÎcych. U nas juz są wylane fundamenty. Póki co tempo pracy zadowalajaca ale jedna rzecz mnie martwi. Może przesadzam na tym etapie ale wydaje mi sie widząc po fundamentach że domek jest bardzo mały.Chodząc po nich jestem w szoku. Czy to tylko złudzenie czy rzeczywiście tak jest. Jakoś trudni mi sobie wyobrazic gdzie kuchnia i salon....

Wiolmar wszystko zależy od oczekiwań ale wg mnie to tylko złudzenie :) Dla mnie tylko kuchnia jest zbyt mała(nawet powiększona o spiżarke)ale ja akurat lubie w niej spędzać czas wiec chcialabym mieć większe pole do popisu....Pocieszam sie ze otwarta przestrzeń zrekompensuje mi jej wielkosć,no i bedzie mniej do sprzątania:) Jeśli chodzi o salon z wykuszem to dla mnie nawet niepowiekszony o gabinet jest wystarczający.A góra daje wrazenie przestrzeni ale pod warunkiem ze podniesie sie sciankę o jeden a nawet dwa pustaki.Bez tego miałabym wrazenie ze sie uduszę :o

Mam pytanie czy ktoś z Was planuje kominek kaflowy szamotowy w tym domku?Zastanawiam sie czy da sie go zmieścic :-?(pewnie wyjdzie na srodku salonu? :o Jakoś brak mi wyobrażni...pomóżcie 8) mam zamiar wybrac sie z tym pytaniem do fachowca od kominkow ale nie mam obecnie czasu.Widze że więkoszsc montuje kominki zajmujące mało miejsca,ktore raczej pelnią funkcje dekoracyjną.Ale nie wiem czy to wynika z upodoban czy faktycznie z braku miejsca na większy w tym projekcie...Ja baaardzo chcę miec kominek koniecznie kaflowy ,szamotowy ktory bedzie dłuuugo trzymał ciepło.Tylko czy on sie zmieści??? :roll:

renatka i marcin

Witamy wszystkich!!

My mamy podobny problem co do fundamentu, podłoże mamy gliniaste,po usunięciu humusu / przed wizyta geodety, tak sobie pan zażyczył / i wykopaniu próbnej dziury na 1,5 m okazało sie ,że podchodzi woda ,poziom utrzymuje sie 40 cm od poziomu gruntu. Czekamy az geodeta wyznaczy punkt 0. Mamy pytanie, czy ktoś robił fundament na takim glinastym podłożu, podobno wode można wypompowywać, a fundament podnieść wzgledem punktu 0. Mieliśmy robić wąski wykop, ale w tej sytuacji robimy tak jak w projekcie. :roll:

ja mam fundamenty na glinie,ale woda nam nie podchodziła-ławy wykopane po zdjęciu humusu na głębokość projektową 30cm (chyba??) i z jednej strony kierownik kazał pogłębić o 10cm tuż przed laniem betonu, bo w tym "rowie" mielismy plastyczną glinę-w pozostałych było ok, bo tam zdjęliśmy 1,5m ziemi, a tutaj tylko humus - spadek terenu 10%. punkt 0 też sobie podnieśliśmy o jakieś 0,5m - mamy poprostu wyższe fundamenty (połowę wysokości piwnicy :o )

Witam,

To nikt nie wie na ile szacuje koszty budowy? ile wychodziło na kosztorysie, jeśli ktoś mógłby sie podzielić informacją?...

czy jest możliwośc aby ktoś z Państwa wkleił zdjęcia wnętrza domu, jeśli ma już otynkowane lub w miare wykończone? zależy mi na tym aby móc rozeznać się w wielkości pomieszczeń. z góry dziękuję

podaje ew. email: [email protected]

Witam,

To nikt nie wie na ile szacuje koszty budowy? ile wychodziło na kosztorysie, jeśli ktoś mógłby sie podzielić informacją?...

czy jest możliwośc aby ktoś z Państwa wkleił zdjęcia wnętrza domu, jeśli ma już otynkowane lub w miare wykończone? zależy mi na tym aby móc rozeznać się w wielkości pomieszczeń. z góry dziękuję

podaje ew. email: [email protected]

odpowiedzi na te pytania i zdjęcia domu znajdziesz we wcześniejszych postach :)

Witam wszystkich,

Mam pytanie: czy jest ktoś na forum kto wybudował już Rodo6 lub buduje i udało mu się lub planuje pozostawić kotłownię w tym miejscu jak jest w projekcie i ogrzewać dom piecem na ekogroszek z podajnikiem. Chodzi mi o to czy jest mozliwe zmieszczenie całkiem nie małego pieca do tak małego pomieszczenia. Większość z Was przeniosła kotłownię na tył garażu, ja nie ukrywam chciałbym tego uniknąć ale mam coraz większe wątpliwości czy jest to wykonalne. Z góry dzękuję wszystkim za odpowiedzi lub ewentualnie za zdjęcia tego pomieszczenie z piecem.

Pozdrawiam, Arek

Witam wszystkich,

Mam pytanie: czy jest ktoś na forum kto wybudował już Rodo6 lub buduje i udało mu się lub planuje pozostawić kotłownię w tym miejscu jak jest w projekcie i ogrzewać dom piecem na ekogroszek z podajnikiem. Chodzi mi o to czy jest mozliwe zmieszczenie całkiem nie małego pieca do tak małego pomieszczenia. Większość z Was przeniosła kotłownię na tył garażu, ja nie ukrywam chciałbym tego uniknąć ale mam coraz większe wątpliwości czy jest to wykonalne. Z góry dzękuję wszystkim za odpowiedzi lub ewentualnie za zdjęcia tego pomieszczenie z piecem.

Pozdrawiam, Arek

Pisaliśmy o tym kilka postów wcześniej. Trochę wysiłku ludzie :)

Marlena&Marcin trochę wyrozumiałości, 3 godziny dzisiaj czytam i nie znalazłem na moje konkretne pytanie odpowiedzi, zresztą dobrze wiesz że tutaj wątki przeplataję się nawet co 2 posty i łatwo coś przegapić, zadałem pytanie i jeżeli ktoś nie ma ochoty to niech nie odpowiada.

Arek

Witam wszystkich:)

mam pytanko, czy ktoś miał problem z woda na działce( chodzi mi o to , czy komuś nachodziła woda, jeśli tak to jak to rozwiązał i ile to kosztowało.

Drugie pytanko to to , czy jest konieczne wybieranie humusu? Pozdrowienia

Budujecie Rodo z piwnicą??? My ze względu na wysokie wody gruntowe musieliśmy z niej zrezygnować.

Póki co czekamy na ładniejszą pogodę. Chcieliśmy jutro ściągać humus, a w weekend kopać fundamenty, ale na działce jest za grząsko i koparka zrobiłaby nam niezły pogrom. Mam nadzieję, że przesunięcie wszystkiego o tydzień wystarczy i w końcu przyjdzie prawdziwa wiosna.

Jeżeli chodzi o humus to nie znam nikogo, kto go nie ściągał, chociaż nasz kierownik uparcie twierdzi, że jak na działce nie rośnie dużo chwastów, to jest to zbędny wydatek. Wolimy mieć pewność, że nic pod naszym domkiem nie będzie gniło, koszt ściągnięcia humusu nie jest wielki, więc nie warto ryzykować.

a może piece na ekogroszek do wąskich kotłowni

mają nietypowe wymiary i do pomieszczenia gospodarczego sie zmieszczą

http://www.hef.pl/?p=/pl/menu/2/9/index

też mieliśmy ten problem ale w końcu zdecydowaliśmy się na pompę ciepła..

Marlena&Marcin pozwalam sobie Was zacytować. Pamiętajcie, że niektórzy Rododendrowicze to początkowi forumowicze :D (nie czuję, że rymuję). Może zaczynają czytać forum od początka, a nie od końca, a zajmuje to troszkę czasu.

Arek my początkowo też planowaliśmy kotłownię tam gdzie w projekcie, przy adaptacji projektu architekt mówił, że pomieszczenie nie jest za małe i starczy miejsca ze spokojem. Koniec końców przenieśliśmy kotłownię na tył garażu, ale tylko dlatego, że myślałam, żeby zrobić w jej pierwotnym miejscu pralnię.

A tak przy okazji: strasznie mało Rododendrowiczów prowadzi dzienniki, zresztą samej ciężko mi się za to zabrać. Ponawiam w związku z tym prośbę do zaawansowanych budowniczych o dodawanie aktualnych zdjęć. Chętnie poszukamy inspiracji w Waszych wnętrzach, wszyscy dużo czerpiemy z Waszych pomysłów na różniste rozwiązania. Czekamy z niecierpliwością.

Marlena&Marcin pozwalam sobie Was zacytować. Pamiętajcie, że niektórzy Rododendrowicze to początkowi forumowicze :D (nie czuję, że rymuję). Może zaczynają czytać forum od początka, a nie od końca, a zajmuje to troszkę czasu.

no to trzeba przypomnieć.. jest funkcja "szukaj"

poza tym na niektóre pytanie odpowiedzi znajdują się na tej stronie.. :))

ostatnio sami przeglądaliśmy temat który miał prawie 100 stron.. przejrzelismy wszystko (kilka dni zajęło) ale na wszystkie pytania znalieźlismy odpowiedzi a i jeszcze wiele więcej można było sie dowiedzieć.. :))

co do dziennika budowy - oj jest ich tu jak na lekarstwo, a szkoda :(..

idę nasz troszkę zapełnić ;)

Pozdrawiam,..

ps. odnosnie tych małych kotłów warto wysłac zapytanie do firm produkujących kotły oni udziela wam wyczerpujących informacji na temat swoich wyrobów :)

Witam serdecznie!

Forum załuguje na 6, super się czyta, dużo przydatnych informacji można tutaj znależć.

Ja także dołączam do grona zakochanych w Rodo.

Projekt już kupiony Rodo 6 P + G2 doprojektowane.

Na parterze zlikwidowałam gabinet, pwiększyłam drzwi wejściowe (będą dwuskrzydłowe 140 cm), zlikwidowałam spiżarkę przy kuchni - spiżarka i kotłownia będzie w piwnicy.

W przyszłym tygodniu składam projekt do starostwa i czekam z niecierpliwością na pozwolenie.

Umowa z wykonawca juz podpisana na stan surowy z zadaszeniem.