Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

My stosujemy wen grawitacyjną.

Przy pompie ciepła wymagane jest dobre ocieplenie domu, my kupujemy termoorganike platinum a jak to jest u Ciebie ? Długo szukaliśmy styropianu o dobrym współczynniku przenikalności ale chyba tylko produkty termoorganiki są w tym temacie przodujące.

Udało nam się wynegocjować dobre ceny w hurtowni :185zł/m3 brutto platinum frezowany.

Dzięki za informacje o termoorganice. Ja jeszcze nie zdecydowałem się na konkretne ocieplenie domu. Póki co gryzę się z decyzją podjętą przy wyborze pustaków ceramicznych. Mimo wstępnej wyceny na Robena, ostatecznie po jego podwyżce zdecydowałem się zakupić Jopka (3,95 zł/szt).

Napiszcie proszę, czy w temacie termoorganiki skupiacie się wyłącznie na ścianach, czy również na fundamentach i dachu.

Brygida i Jarek, PioBar - podziękował za wycenę

Dzięki za informacje o termoorganice. Ja jeszcze nie zdecydowałem się na konkretne ocieplenie domu. Póki co gryzę się z decyzją podjętą przy wyborze pustaków ceramicznych. Mimo wstępnej wyceny na Robena, ostatecznie po jego podwyżce zdecydowałem się zakupić Jopka (3,95 zł/szt).

Napiszcie proszę, czy w temacie termoorganiki skupiacie się wyłącznie na ścianach, czy również na fundamentach i dachu.

Witaj,

Założyliśmy sobie, że materiały które stosujemy do ocieplenia domu (podłogi, ściany, dach) będą miały niski współczynnik przenikalności:wybraliśmy styropian platinum 0,032 [W / mK] (ściany ocieplamy styropianem 15), wełna 0,035 [W / mK] (wybraliśmy toprock), fundamenty hydropian 0,033.

Budujemy z porothermu 25

Jeżeli chodzi o ocieplenie to skupiamy się na całym domu. Nasz kierownik budowy ma w domu pompę ciepła powietrze-woda, dowiedzieliśmy się by pompa spisywała się doskonale ocieplenie domu musi być perfekcyjne. Więc tutaj nie tylko materiał ale również ułożenie ocieplenia musi być perfekcyjne - na to akurat nie mamy zbyt dużego wpływu i szukamy dobrej, sprawdzonej ekipy.

Michał i Magda dzięki za podpowiedź już sobie policzyłem z małą górka. Teraz potrzebuje od was pomoc: ile poszło wam porotherm 25 na ściany zew. i nośne, ze strony Archonu wynika że jest około 160m2 na 1m2 wchodzi 11szt. to przy wersji RODO G2 potrzebuje około 1750szt.

Przy ścianach działowych gdzie jest ich około 122m2 a na 1m2 wychodzi 8szt. porotherm 11 to wyszło mi około 1000szt.

Czy te ilości możecie mi potwierdzić jak wychodzi w praktyce?

Michał i Magda dzięki za podpowiedź już sobie policzyłem z małą górka. Teraz potrzebuje od was pomoc: ile poszło wam porotherm 25 na ściany zew. i nośne, ze strony Archonu wynika że jest około 160m2 na 1m2 wchodzi 11szt. to przy wersji RODO G2 potrzebuje około 1750szt.

Przy ścianach działowych gdzie jest ich około 122m2 a na 1m2 wychodzi 8szt. porotherm 11 to wyszło mi około 1000szt.

Czy te ilości możecie mi potwierdzić jak wychodzi w praktyce?

Na chwilę obecną mogę napisać tylko ile zamówiliśmy: 1850szt (Porotherm 25).

A ile wyjdzie w praktyce to się okażedopiero pod koniec maja, bo murarze zaczynają w przyszłym tygodniu.

Teraz jesteśmy na etapie ocieplania fundamentów, w tym tygodniu będziemy go też zasypywać.

http://lh4.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SexDzPmTS9I/AAAAAAAAAJw/fWyJQM-PcQY/s640/P1010096.JPG

http://lh6.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SexD_eW81II/AAAAAAAAAJ4/EZ8wGat3uuA/s640/P1010117.JPG

Podobnie jak wielu z was stan "0" mamy już za sobą. Postaramy się dokładnie opisać cały proces jego powstawania wraz z kosztorysem. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie domu oraz podgrzewanie wody przez pompę ciepła więc jesli ktoś ma pytania to chętnie na nie odpowiemy.

Postaramy się założyć dziennik budowy i w ramach wolnego czasu dopisywać do niego poszczególne prace.

Pozdrawiamy serdecznie- Paweł i Kasia

Witamy wszystkich !

Stoimy przed dylematem zamówienia okien, mamy wycenę od Urzedowskiego ok. 28 tyś. okna drewniane, cena duża wiec zrobiliśmy wycene okien PCV - okna 5-komorowe, szpros wewnetrzny, kolor złoty dab wycenili nam na 18 tyś. brutto , mamy jednak watpliwości i pytania:

- okna balkonowe sugeruja zrobić poprzecznie dzielone , inaczej nie daja gwarancji przy szer. 1m

- okna w wykuszu nieotwierane / czy to dobry i praktyczny pomysł ? /

Na co zwracać uwage przy wyborze okna. Czy szpros jest zawsze tak mało estetycznie łączony / w tych widać takie mało estetyczne łączenia /? :roll:

Mamy tez wątpliwość co do dachówki, byliśmy zdecydowani na Euronit czyli dachówke betonową profil S, teraz dostaliśmy wycene szwedzkiej dachówki betonowej Benders / całość materiału na dach 14800/, wizualnie nam się podoba, podobno to dobry produkt, może ktos ma taka dachówkę???

Dach : robocizna + materiały + okna dachowe Fakro 35 tyś.

Czekamy na uwagi i sugestie.

Witam wszystkich!

Ja wraz z żoną też budujemy dom w rododendronach 6N trochę zmieniony wykusz zmieniliśmy umiejscowienie kuchni ze względu na to że wejście jest od południa, dzięki temu mamy pod schodami spiżarkę, jutro zalewamy strop nad częścią mieszkalną, zdecydowaliśmy się na wylewany również strop nad poddaszem, dom będziemy ogrzewać gazem propan-butan. Prace idą naprawdę szybko jak znajdziemy chwilkę to załączymy zdjęcia. Stoimy przed wyborem dachu więźba już się tnie będzie modrzewiowa ale sprawa dachówki jeszcze nie jest przesądzona wiem że nie będzie to betonowa a ceramiczna tylko jestem ciekaw wycen na dach w zależności od regionu Polski i ilości bo co firma to inna ilość tej samej dachówki już niewiadomo komu wierzyć. Myślimy o Robenie lub Koramicu kolor kasztan.

Mam pytanko do tych którzy mają już schody wewnętrzne.

Ile was kosztowala robocizna za schody??? - takie jak w projekcie bez zmian(wylewane)??

oraz

Na ile macie wycenioną robociznę za postawienie ścianek dzialowych (ile za m2)???

Pozdrowionka

Juz niedlugo wkleimy zdjęcia z naszej budowy -mamy już ściany parteru i może w tym tygodniu zalejemy strop.

REMLE Widzieliśmy już zdjęcia twojego salonu, ale czy możesz pstryknąć jakieś najaktualniejsze-chodzi glównie o część po dawnym gabinecie. Z tego co pamiętam to telewizor mial być u was na ścianie w gabinecie, czy to nie jest trochę daleko od wersalki w salonie????? :wink:

czy ktos z Was zdecydował sie na okna w kolorze orzecha? Czy to nie za ciemne okna? Dachówke wybralismy Robena -kasztan ale nie jest jeszcze kładziona na dach. I jeszcze jedno pytanie czy okno tarasowe i okno (byłego)gabinetu sa na jednakowej wysokości w waszych domach bo u nas jakimś sposobem sa na innych(jedno wyżej drugie niżej) i wykonawca twierdzi że tak jest w projekcie. Co parwda to mówiże może to poprawić ale chce sie upewnić jak powinno byc w rzeczywistości. Pozdrawiam budowniczych:)

Podobnie jak wielu z was stan "0" mamy już za sobą. Postaramy się dokładnie opisać cały proces jego powstawania wraz z kosztorysem. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie domu oraz podgrzewanie wody przez pompę ciepła więc jesli ktoś ma pytania to chętnie na nie odpowiemy.

Postaramy się założyć dziennik budowy i w ramach wolnego czasu dopisywać do niego poszczególne prace.

Pozdrawiamy serdecznie- Paweł i Kasia

Napiszcie proszę na jakie rozwiązanie z pompą ciepła jesteście zdecydowani (wymiennik/producent/produkt/cena). Jakie ogrzewanie stosujecie w pokojach i czy w jakiś szczególny sposób planujecie ocieplać dom.

Dajcie znać gdzie dokładnie budujecie dom.

Co do pompy ciepła :

Jeżeli macie możliwość ogrzewania domu gazem ziemnym to ja bym wybrał ogrzewanie gazem a nie pompą ciepła.

Jakieś dwa lata temu byłem na szkoleniu z firmy Biawar która to też sprzedaje i produkuje pompy ciepła.Wyliczenia ich które podają ,że pompa ciepła jest opłacalna biorą się z porównania ogrzewania domu olejem opałowym.

I właśnie w tym wypadku się to opłaca.Przeliczając to przy gazie ziemnym już się niebardzo opłaca, inwestycja zwróci się po około 15 latach :/ a jak sama firma mówi ,że takie urządzenia po 10-15 latach są złomem technologicznym i nadają się do wymiany.

Ale decydując się już na pompe ciepła najlepiej sprawdzi się ona przy ogrzewaniu podłogowym.

ja bym pompy nie zainstalował sobie :) ale to tylko moje zdanie :)