MarlenaMarcin 24.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 TAR schody wewnętrzne jeszcze jakoś inaczej wychodzą... niz w projekcie tzn. 12 cm wchodzą do domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.06.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Marlena&Marcin rzeczywiscie z tymi schodami cos sie nie zgadza w projekcie, przed wylaniem murarz konsultował z nami wielkość stopni bo schody wchodziły zbyt daleko do salonu i wchodząc z holu byłyby przeszkoda / mozna sie potknać/, ale to każdy wykonawca powinien wychwycic i skorygować, wysokość i szerokość stopni mozna nieco zmienić i bedzie ok My chcielismy zmienic schody krecone na takie ze spocznikiem / zabiegowe ? czy jakoś tak sie je okresla / ale murarz ich nie mógł zmiescic bez wchodzenia głębiej w salon. Co do kominów to przy przenoszeniu kotłowni na tył garazu trzeba sie liczyc z wyższym kominem ponad dachem / u nas jest taka sytuacja i poszło dużo cegły klinkierowej /. Mamy tez zmiany w wentylacji ale i to wynika z przeniesienia komina - dolna łazienka, pralnia/ pierwotnie kotłownia/ pozostaja bez wentylacji, my mamy trzeci komin wentylacyjny do tych pomieszczeń łącznie z górna łazienką. Mozna to rozwiązać bez budowania trzeciego komina ale nam kierownik odradził takie rozwiazanie. Zgadzamy się , że trzy kominy przy takim domu to duzo ale zmiany niosa za soba konsekwencje. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netkagrzes 24.06.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Zgadzam sie z Brygida i Jarek u nas schody wychodzą dość mocno w salon po tylu próbach jakie na nich robiliśmy nie dało sie inaczej Co do kominów to również mam trzy chociaż na początku myślelismy zrobić tylko wentylacje w łazienkach ale zostalismy przy kominie. Komin od kotłowni (kotłownia za garażem ) będzie wyższy. Widzieliśmy na żywo już wykończonego Rododska i nie wygląda to źle. Warto zobaczyś domek na żywo w tedy to juz wiadomo co i jak ma byc A co do schodów to widzieliśmy w innym rodosku zwykłe zabiegowe z duzym podestem, ale przez co wejście do pokoju nad garażem było jeszcze z trzech dodatkowych schodków wchodzących do pokoju a nie z klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.06.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 netka&grzes fajnie , że tez macie trzy kominy bo juz myslelismy , że tylko my tak zaszalelismy by nie powiedziec oszalelismy z kominami. wentylacja przez komin jest najlepsza,zła wentylacja oznacza zaparowane okna i wilgoć w pomieszczeniach. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 (edytowane) ... Edytowane 11 Stycznia 2015 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morpheusz1 24.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 no to oki. mamy juz 2 punkty wiezba i schody. ja zauwazylam 3 rzecz, ktora mam zamiar poprawic. chodzi mi o wykusz i balkon nad wykuszem. w czesci "czolowej" wykusz jest zlicowany z balkonem, po prosu przy deszczu bedzie zalewac sciane wykusza i elewacje. wydaje mi sie ze nalezaloby tam zrobic taka odsadzke rynnowa na jakies 5 cm (nie rynnę tylko odsadzke). na projecie niczego takiego nie zauwazylam - brak szczegolow. no i 4 pkt brak wrysowanej rury powietrza do kominka - tez szczegol. Poza tym we wczesniejszych postach bylo cos o tym, że podłoga pokoju z balkonem nad wykuszem jest ponizej podlogi (posadzki balkonu) sprawdzilam na przekroju rzeczywiscie tak jest. Co z tym fantem zrobic? czy ktos zaueazyl cos jeszcze Jednak trzeba liczyc sie z tym ze projekt jest gotowy typowy i tani. jakby nie patrzec. mozna by sie czepiac gdybysmy zamawiali na indywidualne zamowienie za kilka - kilkanascie tysi. a tak jest i tak niezle Rzeczywiście z tym balkonem nad wykuszem jest problem . Po ociepleniu budynku balkon znacznie się zmniejszył a miał być tak okazały. Przez to lico ściany wykuszu musiałem ocieplić styropianem 8cm . Ten balkon mógłby być spokojnie wyposzczony nawet z 40-50cm . A tak to teraz ma jakieś 80 cm szerokości . Planuje z tym coś zrobić żeby nie zaciekało mi po ścianie . Może taki niewielki daszek kopertowy na 2 dachóweczki odchodzący od balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.06.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 TAR jesli chodzi o balkon nad wykuszem nasza ekipa zwróciła na to uwagę mamy wysuniety wzgledem sciany ale o ile to musimy sprawdzić efekt końcowy będzie widoczny po ociepleniu budynku, my taki problem mamy od frontu / ale to nie wina Archonu tylko majstra/balkon mamy wydłuzony o 0,5 m i kolumny tylko , że sa one osadzone przy samych krawiedziach balkonu ale z tego jak widac mozna wybrnąć. Jesli chodzi o wysokośc podłogi pokoju nad wykuszem wzgledem balkonu my mamy wylane równo tez majster nas o tym informował tyle tylko , że przy pomiarze okien był problem ze zbyt duzą wysokością otworu okiennego / my wybraliśmy okna z Oknoplastu czyli tak jak w projekcie, choć to czysty zbieg okoliczności i facet powiedział nam , że oknoplast nie robi tak wysokich okien chyba , że poza gwarancja stad ten pomysł na wyzszy balkon /, w efekcie bedziemy mieli próg balkon -pokój.Ilośc okien w projekcie jest spora, szczególnie balkonowych, my żadnego okna nie likwidowalismy a nawet dołozylismy jedno tarasowe, ale podczas wyboru sposobu ich otwierania były problemy szczególnie w tym pokoju na górze z trzema oknami balkonowymi. Gość od okien i potencjalnie od drzwi kazał tez zwrócic uwage na przystosowanie ścian działowych do mocowania oscieżnic np. gdy otwór drzwi zaczyna sie od sciany i nie ma na czym zamontowac oscieznicy. To tyle narazie ... miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 (edytowane) ... Edytowane 11 Stycznia 2015 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 (edytowane) .. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 (edytowane) ... Edytowane 11 Stycznia 2015 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netkagrzes 24.06.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mam aktualne zdjęcia więc mogę się pochwalić wejście do salonu z korytarza [/img]http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0609/p10404083d9b.jpg</p><p> </p><p> [img]<a href=http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0609/p104039791a0.jpg' alt='p104039791a0.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netkagrzes 24.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Tak wygląda od przodu http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0609/p104041765e0.jpg' alt='p104041765e0.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasjan Kowalczyk 24.06.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam Wszystkich!,To miłe ,budujące , że Dom w Rododendronach 6 jest taki popularny,To dobry projekt,choć,,. Pod koniec maja rozpoczeliśmy budowę,akt.jest stan zerowy.Z orginału zostało niewiele,kotłownia powędrowała na tył garażu,łazienka dolna zyskała okno,oraz wiele innych.Pozdrawiam wszystkich z Rodo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 24.06.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 WitamJak czytam opinie niektórych osób to zastanawiam, się czy widziały one projekty robione na indywidualne zamówienia (pomijam cenę), ale jak w każdym projekcie tak i tam są błędy nie da się zrobić wszystkiego idealnie "błędy" jak to się tu nazywa pewne niedociągnięcia projektowe według mnie są mało znaczące dobry kierownik budowy i odpowiednia ekipa i wszystko będzie ok. Sam jestem na etapie kończenia układania dachówki i w przypadku problemów z projektem mój fachowiec mówił jak to można wykonać żeby było lepiej. Również mój murarz przekonał mnie do drugiego stropu nad domem uważam że to dobry choć kosztowny pomysł. Gość od dachu polecił mi więźbę modrzewiową jako dużo trwalszą. Myślę że ten projekt jest całkiem udany dużo czasu spędziłem wraz z żoną nad szukaniem projektu i jak na razie nie żałujemy. Myśmy z racji ulokowania domu na działce zmienili funkcje pomieszczeń między innymi kuchnia powędrowała na drugą stronę ale za to mamy super spiżarnię poniżej poziomu zero. To jest fajne że ten sam dom z zewnątrz u każdego w środku wygląda inaczej. Kluczem do zadowolenia jest według mnie odpowiednia ilość przemyśleń nad tym czego oczekujemy od tego projektuPozdrawiam i życzę spokojnego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 U nas od soboty dekarz zmaga sie z dachem, pogoda fatalna pada i pada wiec wzsystko idzie bardzo powoli a my w niedziele jedziemy na zasłuzony wypoczynek w góry i chcielismy bardzo skończyc zadaszenie ale to juz mało realne chyba , że od jutra zaświeci słońce czego wszystkim życzymy Tak sie prezentuje nasz rodo z symboliczna jedna dachóweczką http://images41.fotosik.pl/146/09a57245506234ccmed.jpg http://images37.fotosik.pl/146/a4653f8de193483fmed.jpg http://images45.fotosik.pl/151/2a3eb52451b579f9med.jpg Jak dach będzie skończony damy znać Pozdrawiamy wakacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg123456 24.06.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg123456 24.06.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 gratuluje postepow w budowie mam pytanko; ile kosztuje dobra folia paroprzepuszczalna na calego rododendroda z pojedynczym garazem? i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanetka i tomek 24.06.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 do Michała i Magdy oraz Brygidy i Jarka będziemy wdzięczni za dodatkowe info w sprawie wierzby także czekamy cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia19 25.06.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Widzę, że posty piszą głównie osoby zaczynajace budowę. Ponawiam więc pytanie do osób bardziej zaawansowanych: jaką podbitkę montowaliście i jakie ewentualnie ponieśliście koszty /rodo z 1 garazem/. Interesują mnie także rozwiązania dotyczące wejścia z łazienki dolnej do pomieszczenia pod schodami - czy montowaliście tam mini drzwi czy jakieś rolety będę wdzieczna za zdjecia. Co do dyskusji na temat projektu nie ma możliwości dogodzenia każdemu budowa zawsze jest serią kompromisów między wymaganiami przyszłych użytkowników, projektantów, wymaganiami prawnymi, a czasami między fantazją wykonawców. Ja juz jestem na etapie wykańczania. Wiem, że wiele rzeczy można było wykonać inaczej, ale trzeba cieszyć się z tego co się ma. więc życzę wytrwałości i optymizmu._________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 25.06.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 taras:Proszę wszystkie osoby, które zmieniły taras ogrodowy z projektu na indywidualne rozwiązanie o pokazanie zdjęć. Od swojej strony wiem, że będzie zmieniony i raczej wykonam prosty taras od granicy domu do pierwszego załamania ściany. Chciałbym dodatkowy murek od strony garażu (ze względu na moduł zewnętrzny pompy, który będzie w tym miejscu zainstalowany), a resztę osłonić mała balustradą. Nie wiem tylko jak to wyjdzie w rzeczywistości. kuchnia:Cały czas zastanawiamy się z żoną nad wejściem do kuchni z holu (powiększony o wiatrołap). Wiemy, że wykorzystamy przestrzeń kuchni na wnękę w której będzie szafa. Okna w kuchni mamy jak w projekcie (teraz dopiero przesunąłby to na ścianie wykusza bardzie w lewo). Kusi mnie rozwiązanie przedstawione przez remle z płytą na "wysepce", z tym że żonie brakuje tam miejsca - gołego blatu. proszę o kolejne aranżacje / zdjęcia gotowej kuchni dzięki za dalsze opisywanie problemów związanych z projektem / balkony, więźba, schody - wszystko się przyda życzę pogody i cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts