Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

greg123456 my na dachu mamy folie Delta MAXX firmy Dorken , dekarz twierdzi , że to folia bardzo dobrej jakości za całość z dużymi zakładkami zapłaciliśmy 2500 brutto.

zanetka i tomek co do więźby to zmiany dotyczą grubości / mamy większa grubość belek /i rozmieszczenia belek, mamy dodatkowe belki przy lukarnach no i kozły sa dłuższe ze względu na podniesienie ścianki kolankowej.

Pozdrawiamy :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co sie orietuje to wiekszosc z nas przeniosla kotlownie na tyl garazu, w zwiazku z tym mam pytanie czy powiekszaliscie na dlugosc garaz, jakiej szerokosci macie kotlownie i jaki piec bedziecie w niej mieli. Pytam, bo jutro bedza mi robili scianke dzialowa w garazu i szczerze powiedziawszy nie mam pojecia jak szeroka zostawic kotlownie. Czy garaz dlugosci 5 metrow wystarczy....

Z tego co sie orietuje to wiekszosc z nas przeniosla kotlownie na tyl garazu, w zwiazku z tym mam pytanie czy powiekszaliscie na dlugosc garaz, jakiej szerokosci macie kotlownie i jaki piec bedziecie w niej mieli. Pytam, bo jutro bedza mi robili scianke dzialowa w garazu i szczerze powiedziawszy nie mam pojecia jak szeroka zostawic kotlownie. Czy garaz dlugosci 5 metrow wystarczy....

Zależy jakim autem chcesz w nim parkować i czy w części garażu chcesz (po długości) zmieścić coś więcej.

przykładowo opel vectra b kombi ~ 4,5m długości, więc na upartego wystarczy.

ale już audi a8 ma ponad 5m i jeśli jeździsz/zachcesz jeździć takim autem, to musisz przemyśleć ściankę działową :)

Witam,

mógł by mi ktoś z szanownych forumowiczów przesłać jakieś informacje na temat likwidacji gabinetu na dole i jednoczesnym powiększeniu salonu

Mój architekt twierdzi że słupa usunąć się nie da...

aaa zapomniał bym, mój e mail: [email protected]

Witam,

mógł by mi ktoś z szanownych forumowiczów przesłać jakieś informacje na temat likwidacji gabinetu na dole i jednoczesnym powiększeniu salonu

Mój architekt twierdzi że słupa usunąć się nie da...

aaa zapomniał bym, mój e mail: [email protected]

Zastosowanie podciągu - to jest rozwiązanie twojego problemu. Na wsześniejszych stronach forum są nawet zdjęcia takiego podciągu.

TAR Wysłany: Czw, 25 Czerwiec 2009 10:44 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

witajcie. chcialabym dowiedzies sie co jest nie tak ze schodami, wczoraj analizowalam projekt i wydaje sie wszystko ok. ale ja sie na tym nie znam , moze rzeczywiscie cos jest nie tak. papier przyjmie wszystko. prosze o odp.

My zauważyliśmy, że schody za bardzo wchodzą w salon i przy wejściu do salonu w korytarza natykamy sie o schody.

Mam pytanie do budujących jaki robicie ostatni strop k-g? I jeśli to nie problem czy jeśli ktoś wie jaki to koszt to czy można by było napisać :)

witajcie. chcialabym dowiedzies sie co jest nie tak ze schodami, wczoraj analizowalam projekt i wydaje sie wszystko ok. ale ja sie na tym nie znam , moze rzeczywiscie cos jest nie tak. papier przyjmie wszystko. prosze o odp.

My zauważyliśmy, że schody za bardzo wchodzą w salon i przy wejściu do salonu w korytarza natykamy sie o schody.

Faktycznie schody wychodzą do salonu, na chwilę obecną nie widzę w tym problemu, zobaczymy jak wyjdzie w użytkowaniu. Rozważaliśmy opcję ich skrócenia, ale wtedy trzeba by zwiększyć wysokość stopni. Stopnie o wysokości powyżej 19,5 cm, są po prostu niewygodne w użytkowaniu, więc odrzuciliśmy ten pomysł.

kriss456 mielismy podobny problem z likwidacja jednego słupa po zlikwidowanym gabinecie, nasz projektant twierdził , że to konstrukcyjnie niemozliwe :roll: ale wielu forumowiczów go zlikwidowało. My wystapilismy do Archonu o zgode na strop teriva i likwidacje słupa, dostalismy zgode na pismie, projektant zrobił wyliczenia wprowadzajac podciąg / takie osobne opracowanie , bo robilismy te zmiany majac juz pozwolenie na budowę / , kierownik sie zgodził a murarz wykonał. Od jednego z forumowiczów otrzymalismy skany stropu z podciagiem więc przesyłamy Ci je.

TAR Brassa nie umiemy ocenić ale co do wycen dachówki zwróć uwage na jej dokładność, najlepiej skonsultować ja z dekarzem, my robilismy kilka wycen w różnych hurtowniach i niektóre były tak niedokładne , że cena po konsultacji z dekarzem wzrastała o 2 - 3 tyś., np. podniesienie scianki kolankowej zmienia ilość dachówki . Najlepiej porozmawiać z uzytkownikiem takiej dachówki i zobaczyc ja na dachu. Nasza dachówka sie ciagle kładzie na dachu - jutro wkleimy zdjecia.

hejka. co sadzicie o dachowkach braas. dostalam rozne oferty z hurtowni i te wydaja sie korzystne cenowo. jak sie ma stosunek ceny do jakosci. ktos moze wie?

Wycenialiście tylko dachówki cementowe? Jeśli także ceramiczne np. Roben, Koramic, to pewnie stąd ta różnica. Dachówki cementowe (m.in. Brass) wychodzą taniej. Jeżeli chodzi o jakość, to trudno mi oceniać, bo się na tym nie znam, ale mój dekarz mówił nam, że jak będziemy chcieli dachówkę cementową, a nie ceramiczną, to mamy wybrać właśnie Brassa.

kriss456 (...) My wystapilismy do Archonu o zgode na strop teriva i likwidacje słupa, dostalismy zgode na pismie, projektant zrobił wyliczenia wprowadzajac podciąg / takie osobne opracowanie , bo robilismy te zmiany majac juz pozwolenie na budowę / , kierownik sie zgodził a murarz wykonał. Od jednego z forumowiczów otrzymalismy skany stropu z podciagiem więc przesyłamy Ci je.

A dlaczego zwracaliście sie do Archonu o zgodę na strop teriva?

Strop teriva nie jest stropem gęstożebrowym?

Jeśli można, to ja także proszę o te skany stropu, będę naprawdę wdzięczna

kriss456 (...) My wystapilismy do Archonu o zgode na strop teriva i likwidacje słupa, dostalismy zgode na pismie, projektant zrobił wyliczenia wprowadzajac podciąg / takie osobne opracowanie , bo robilismy te zmiany majac juz pozwolenie na budowę / , kierownik sie zgodził a murarz wykonał. Od jednego z forumowiczów otrzymalismy skany stropu z podciagiem więc przesyłamy Ci je.

A dlaczego zwracaliście sie do Archonu o zgodę na strop teriva?

Strop teriva nie jest stropem gęstożebrowym?

Jeśli można, to ja także proszę o te skany stropu, będę naprawdę wdzięczna

Nie mam przed sobą projektu, ale wydaje mi się, że był monolityczny. My zmieniliśmy na Terrivę przy adaptacji, także PNB dostaliśmy uwzględniając zmianę na stop gęstożebrowy. Jak ktoś zmieniał to później, to musiał mieć zgodę Kierownika Budowy.

hejka. co sadzicie o dachowkach braas. dostalam rozne oferty z hurtowni i te wydaja sie korzystne cenowo. jak sie ma stosunek ceny do jakosci. ktos moze wie?

Wycenialiście tylko dachówki cementowe? Jeśli także ceramiczne np. Roben, Koramic, to pewnie stąd ta różnica. Dachówki cementowe (m.in. Brass) wychodzą taniej. Jeżeli chodzi o jakość, to trudno mi oceniać, bo się na tym nie znam, ale mój dekarz mówił nam, że jak będziemy chcieli dachówkę cementową, a nie ceramiczną, to mamy wybrać właśnie Brassa.

mnie interesuja tylko dachowki ceramiczne, cementowych nie chcemy. o robenie opinie sa rozne wiec tu sie waham - chociaz wzory najbardziej mi sie podobaja, z kolei o braasie za duzo nie ma opinii. w tym przypadku cena ma mniejsze znaczenie bardziej interesuje mnie jakosc.

Z tego co się orientuję Braas nie robi ceramiki. Jeżeli chodzi o ceramikę to oczywiście Roben jest najtańszy i cenowo dość mocno odstaje od innych. Jeżeli nie zdecydujemy się na Robena to pewnie padnie na Koramica. Dobre dachówki robi Creaton, ale cena tez jest odpowiednia.

Cecil dlaczego prosiliśmy Archon o zgodę ... bo skontaktowaliśmy się z Archonem prosząc o opinie gdy projektant robiący adaptację usilnie twierdził ,że nie możemy zlikwidować słupa a okazało się , że nie miał uprawnień do wprowadzania zmian konstrukcyjnych zrobił nam je ktoś inny czy to było konieczne nie wiemy ale już po problemie :wink:

TAR my tez słyszeliśmy opinie ,że z cementowych najlepszy Braas ale wybraliśmy jednak ceramikę mało popularny niemiecki Nelskamp Nibra F10 / jutro wkleimy zdjęcia, dachówka masywna, angobowana, mało nasiąkliwa z dobra wentylacją, na dachu już wygląda super 28tyś. całość pokrycia z trzema oknami, jest nieco większa od tradycyjnej ale na dachu ta różnica ginie/, robiliśmy wycenę Koramica Renesansowa L15 angobę cena podobna, Tondach Stodo 12 w szarej-czerni widzieliśmy na dachu wygląda ciekawie ok. 29tyś. ale podobno jest krucha i nasiąka. Masz nad czym myśleć bo wybór jest spory, nam kamień spadł z serca gdy już wybraliśmy :)

Pozdrawiamy

TAR my tez słyszeliśmy opinie ,że z cementowych najlepszy Braas ale wybraliśmy jednak ceramikę mało popularny niemiecki Nelskamp Nibra F10 / jutro wkleimy zdjęcia, dachówka masywna, angobowana, mało nasiąkliwa z dobra wentylacją, na dachu już wygląda super 28tyś. całość pokrycia z trzema oknami, jest nieco większa od tradycyjnej ale na dachu ta różnica ginie/, robiliśmy wycenę Koramica Renesansowa L15 angobę cena podobna, Tondach Stodo 12 w szarej-czerni widzieliśmy na dachu wygląda ciekawie ok. 29tyś. ale podobno jest krucha i nasiąka. Masz nad czym myśleć bo wybór jest spory, nam kamień spadł z serca gdy już wybraliśmy :)

Pozdrawiamy

Brygida i Jarek My chyba też zdecydujemy się tylko na 3 okna. Napiszcie, gdzie prócz łazienki planujecie jeszcze okna dachowe.

Jeżeli chodzi o dachówkę to strasznie Wam zazdroszczę, że macie wybór za sobą. My cały czas nie możemy się zdecydować, a w poniedziałek ruszamy z więźbą. Wklejcie koniecznie zdjęcia, bo jestem ciekawa jak wygląda wasz Rodosik z tą dachówką.

Michał i Magda my zlikwidowaliśmy jedno okno w pokoju nad garażem , to w garderobie / my nie mamy ścianki działowej, robimy drzwi suwane / u nas od południa, w tym miejscu chcemy umieścić potencjalny kolektor /, pozostałe okna bez zmian, okno w pokoju z balkonem dajemy na moxa w górę bo mamy roto z klamką na dole.

My szukaliśmy dachówki w wielu hurtowniach, każda zachwala to czym handluje w końcu znaleźliśmy taka , która sprzedaje dachówki wielu producentów wiec nie było prób manipulacji klientem :wink: dobrym pomysłem jest przejechać się po okolicy i obejrzeć dachy a jak coś się spodoba zapytać jaka to dachóweczka choć nie każdy jest skory do rozmowy :)

Pozdrawiamy