aniak25 10.07.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Witajcie ponownie po długiej przerwie. Prawie rok temu założyłam wątek o rodo 6 g2 aby zebrać ludzi, którzy jak my byli na początku i załatwiali papierki bo tu już leciała wykończeniówka. Wątek sie nie przyjął ale teraz widzę, że jest znowu dużo nowych a raczej rozpoczynających zmagania osób. Może jednak podzielmy sie na dwie grupki i w tym zostawmy sprawy wykończeniowe a w nowym początkowe problemy papierkowo-budowlane. Mimo upływu roku niestety nadal borykamy się z papierami. Złożyłam wniosek o PnB i musiałam go wycofać bo kazali mi uzupełnić o projekt kanalizacji. Ja chciałam szambo a wlasciwei oczyszczalnie i teraz walcze o to bo wczesniej Pani z UM nie zauważyła mojejgo wniosku uzupełniajacego warunki zabudowy i nie dopisala tego a ze MPWiK przyslalo swoje warunki i klops. Walcze od 30 maja 2008r i ciagle jeszcze czekam. Teraz czekam na zmiane w decyzji o WZ i składam znow do kupy wszystko i drugi raz PnB. Przy okazji czy ktoś miał sytuację podobną do mojej w kwesti wody i ścieków i nie mógł się przyłączyć a jedyną możliwością była rozbudowa sieci. Jeśli tak to napiszcie jak to wygląda kosztowo. Ja mam ok 85m wodociągu wraz z jakąś zasuwą i hydrantem na koncu + 9 m przyłącza wody do domu od tego co sobie wybuduję. Podobnie wygląda sprawa kanalizy. Co do słupów, o których piszecie to konstruktor tez kręił nosem ale w koncu zrozumial ze ja chce zmienić strop na terive i przy zastosowaniu podciągu usunął mi słup między gabintem a salonem, ten drugi przy shodach chcialam mieć. Przy stropie z projektu nie jest to podobno możliwe. Tu wklejam link do drugigo wątku o rodo 6 i zapraszam zainteresowanych myślących jeszcze o tanie SSZ i ekipach mających go zbudować: http://forum.muratordom.pl/post2769916.htm#2769916 pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka i marcin 12.07.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Witam wszystkich.My budujemy rodo 6 2g pod Wrocławiem. Chcieliśmy się dowiedzieć jakie u was były koszty elektryki - robocizna i materiał oraz jakie były koszty C.O.???Fajnie już wyglądają niektóre rodoski. My powoli zbliżamy się do końca dachu.Pozdrowionka dla wszystkich i nich moc będzie z wami - przy budowie moc jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 12.07.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 HejKilka osób w poprzednich wątkach opisywało problemy z projektem. Wśród nich było o konstrukcji dachowej, która podobno przez niektórych cieśli została określona jako zbyt słaba pod dachówkę ceramiczną. Podrzuciłem temat swojemu wykonawcy, a ten mi powiedział, że tak czy inaczej przygotowane drewno będzie "większe" niż w projekcie, bo tak zazwyczaj robią pracownicy tartaku. Czy ktoś może się wypowiedzieć, na temat zmian konstrukcyjnych/materiałowych. Czy chodzi o zastosowanie mocniejszego/wymiarowo większego drewna, czy o dołożenie belek w projekt? Renatka i Marcin: z której strony Wrocławia budujecie dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka i marcin 13.07.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Hej Kilka osób w poprzednich wątkach opisywało problemy z projektem. Wśród nich było o konstrukcji dachowej, która podobno przez niektórych cieśli została określona jako zbyt słaba pod dachówkę ceramiczną. Podrzuciłem temat swojemu wykonawcy, a ten mi powiedział, że tak czy inaczej przygotowane drewno będzie "większe" niż w projekcie, bo tak zazwyczaj robią pracownicy tartaku. Czy ktoś może się wypowiedzieć, na temat zmian konstrukcyjnych/materiałowych. Czy chodzi o zastosowanie mocniejszego/wymiarowo większego drewna, czy o dołożenie belek w projekt? Renatka i Marcin: z której strony Wrocławia budujecie dom? My się budujemy na południu Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 13.07.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witamy wszystkich zmagajacych się z budową rodo6 Właśnie wrócilismy z letniego wypoczynku i zastalismy skończony dach / miał być na 1 lipca ale jak wyjechalismy ekipa zrobiła sobie wolne i skończyli dopiero w sobotę... tak to jest z fachowcami / Najwazniejsze , że efekt końcowy jest ok. Dla zainteresowanych pokryciem dachowym wklejamy zdjecia: http://images49.fotosik.pl/162/f437edc74e528605med.jpg http://images39.fotosik.pl/158/8fa261ab150ba05cmed.jpg http://images44.fotosik.pl/162/d9b7eebdb7f21a83med.jpg a na tym zdjeciu widac komin , o którym pisalismy wczesniej rozwazajac ilość zuzytego klinkieru http://images44.fotosik.pl/162/bea5f5eeea34daf3med.jpg http://images45.fotosik.pl/162/cf003f5b1c97c4b9med.jpg Teraz czekamy na okna , przed nami wybór drzwi i bramy garazowej i wchodzimy w wykończeniówkę / oby nas nie wykończyła / Pozdrawiamy wakacyjnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 13.07.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 nie do końca typowe pytanko mam Otóz jesteśmy z żoną na urlopie na południu kraju w okolicach Szczawnicy ,Krościenka potem jedziem w okolice Kłodzka (to znaczy w tym tygodniu) i w związku z tym może ktoś buduje w tych rejonach rodoska i chętnie pokaże nam swoją budowe lub domek ?? My jesteśmy w tym momencie na etapie papierów i zmian w projekcie więc oblukanie rodoska na żywo by nam bardzo pomogło pozdrawiamy wszystkich budujących i przesyłamy słoneczne urlopowe pozdrowienia Magda i Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 13.07.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Magda i Darek szczęściarze ... my własnie wrócilismy z Kotliny Kłodzkiej a dokładnie z malutkiej przygranicznej wsi Niemojów.. pieknie, swojsko a ile domków z poddaszem uzytkowym wokół ale rodosa nie namierzylismy. Pozdrawiamy i zyczymy udanych górskich wedrówek i pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 13.07.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Czy ktoś z Was ma w domku alarm, lub macie wykonany plan gdzie jaka czujke dać. Właśnie w nocy z niedzieli na poniedziałek miałem nieporządanego gościa na budowie i zginęło mi pare rzeczy (człowiek charuje ciężko żeby coś mieć a inni poprostu sie włamują ). Chce założyć alarm, mylę że jestem w stanie sam "podjecać" z kablami ale nie wiem jeszcze zbytnio gdzie jaką czujke. Czy możecie przyslać mi chociaż pogladowy szkic gdzie Wy je macie i jakiego typu. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 14.07.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Namtar Z tego co widziałem o różnych budynkach i z tego co podsłuchałem jak rozmawaiali inwestorzy ze specami od alarmów to czujki montuje sie w każdym pomieszczeniu i są przeważnie skierowane na okno bądź drzwi -generalnie to musi wygladać tak ,że którędy by nie wleść do domu trza się na czujkę natknąć . A czujki są i na ruch i na chyba podczerwień (reaguja na ciepło).Twraz instalacje alarmowe robią też na czujkach bezprzewodowych ale wtedy trza baterie zmieniać. Myśle ,że na stronach internetowych producentów centralek znajdziesz wiecej informacji. Acha i jedna czujka musi być tak skierowana ,że jak wejdziesz do domu to odrazu musi sie wzbudzać(ona jest wtedy nastawiona z opuźnieniem) zanim dojdziesz do centralki coby jakis złodziej nie miał czasu na dłubanie przy centalce a raczej pulpicie od centalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 14.07.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witam ja montuję alarm firmy Satel centrala CA10 mam taki sam alarm w firmie i się sprawdza koszt niewielki są całe zestawy na allegro. Czujki montuję w pomieszczeniach z oknem ja będę miał tylko ruchu na elektrodzie są całe wątki dotyczące alarmów sam montaż w Satelu jest szczegółowo opisany myślę że każdy mający jakiekolwiek pojęcie o instalacjach da sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 15.07.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam ja montuję alarm firmy Satel centrala CA10 mam taki sam alarm w firmie i się sprawdza koszt niewielki są całe zestawy na allegro. Czujki montuję w pomieszczeniach z oknem ja będę miał tylko ruchu na elektrodzie są całe wątki dotyczące alarmów sam montaż w Satelu jest szczegółowo opisany myślę że każdy mający jakiekolwiek pojęcie o instalacjach da sobie radę My wybraliśmy Satel INTEGRA, ogólnie wczesniej korzystalismy z wyrobów Satela i jest wart polecenia. A co do montażu to zawsze mozna sobie poradzić ale JAKIEŚ pojęcie trzeba mieć Namtar współczuję odwiedzin.. i radze jak najszybciej zainwestować w alarm z powiadomieniem bo mogą to nie być jednorazowe odwiedziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 15.07.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Przyłączając się do rozmowy na temat alarmu, wnioskujemy ,że zakładaliście alarm na etapie stanu surowego zamknietego czy wczesniej, my o tym jeszcze nie mysleliśmy ale jak wynika z wypowiedzi Namtar należy zainstalowac alarm. Podajcie orientacyjna cenę takiej instalacji. My mamy fajnego sasiada , który bacznie przygląda sie temu co dzieje się na naszej budowie, pomaga nam także nadzorowac ekipy budujące, ale alarm dałby wieksze poczucie bezpieczeństwa. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal i kasia 15.07.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Mam pytanie ile w przybliżeniu potrzeba chudego betonu na zalanie parteru + garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg123456 16.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 michal i kasiaNa garaz pojedynczy mi poszlo 5m a na dom 14m wraz zdodatkowym podciagiem i zoztalo jeszcze na lawe pod kolumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piola 17.07.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 witam, mam pytanko dotyczace wentylacji w pokojach na gorze, otoz czy sa jakies kratki gdzies oprocz lazienki bo nie widze niestety:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 17.07.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 piola my mamy kratki wentylacyjne we wszystkich pomieszczeniach na górze, ale w projekcie rzeczywiscie nie wszystkie pokoje sa wentylowane: dwa pokoje górne mamy wentylowane kanałami od kominka/ mamy cztery kanały wentylacyjne przy kominie od kominka/, dwa pokoje m.in. ten nad garazem wentylowane przez kanały w kominie od pieca/ kotłownia na tyle garazu/, łazienka górna razem z dolna i pralnia / pierwotnie kotłownia/ zasilane trzecim kominem wentylacyjnym. w projekcie wentylacja nie jest dobrze rozwiazana. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piola 18.07.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 dziekuje bardzo za odpowiedz i podpowiedz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 19.07.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 W końcu wklejam aktualne zdjęcia naszego Rodosika: już z więźbą: http://lh4.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SmN5aDIYzFI/AAAAAAAAAKw/_j7DVLaj6Xc/s512/PC140038.JPG http://lh3.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SmN5cPzHNpI/AAAAAAAAAK0/ZySjdP_Cmlw/s512/PC140040.JPG no i wieniec : http://lh5.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/SmN5dd0UCAI/AAAAAAAAAK4/N0IetjHW6UM/s512/PC140052.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 19.07.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Michał i Magda gratulujemy postępów, domek wygląda super My czekamy na montaż okien i robimy porządki na działce a jest co sprzątać no i snujemy ogrodowe plany, chcemy posadzić pierwsze rośliny wzdłuż ogrodzenia. Pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 20.07.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Michał i Magda gratulujemy postępów, domek wygląda super My czekamy na montaż okien i robimy porządki na działce a jest co sprzątać no i snujemy ogrodowe plany, chcemy posadzić pierwsze rośliny wzdłuż ogrodzenia. Pozdrawiamy ciepło Dzięki Przed nami jeszcze sporo pracy: musimy wybrać okna, dzisiaj wracają murarze, żeby podmurować szczyty i wymurować kominy, no i potem wchodzą dekarze. Ale nasz Rodosik zaczyna nareszcie przypominać dom. Już nie możemy się doczekać dachówki. Jeżeli chodzi o ogródek, to póki co posadziliśmy wierzbę, a mój przyszły małż malutki dąb. Wszystko wsadzaliśmy w plastikowych wiaderkach, żeby w razie czego łatwo było przesadzić w inne miejsce. Niedługo potraktujemy też wszystkie chwasty Rundupem, bo po paru próbach wypielenia tego ręcznie wymiękłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts