Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dachówka grafitowa lub antracytowa, komin będzie systemowy, więc może płytka klinkierowa zamiast tynku (zostawiamy tylko jeden komin od kominka), stolarka brązowa, dwie bramy garażowe (mąż sie uparł :x ).

Kolorystyka z tej wizualizacji jest super, no i to boniowanie :lol: Mam nadzieję, że znajdę kogoś, kto będzie umiał to zrobić.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR nam na ściany nośne poszło 17 palet porothermu 25 P+W /ok.1088szt /+ 900 szt cegły pełnej, ścianki działowe mamy z suporeksu / poszło 5 palet/, nie mamy gabinetu na dole, ścianka kolankowa tez podniesiona.

Pozdrawiamy :)

Mało realna ilość. Sprawdź jeszcze raz, bo przy 1100szt mamy coś w przybliżeniu 100m2 ściany, a rodo z pojedynczym garażem ma więcej.

U mnie pójdzie ok 31 palet z podniesioną ścianką kolankową o jeden pustak (cegły zamawiałem 2 palety)

A tak z innej beczki . Czy bylby ktos tak mily i podal mi ilosc potrzebnych porothermow do SSO. rodosek 6 z pojedynczym garazem i scianka kolankowa podniesiona o jeden pustak. Reszta scian zgodna z projektem tzn. gabinet zostaje :D. Bardzo prosze. Nie wiem jak ma sie ilosc w kosztorysie a stan rzeczywisty :roll:

My będziemy budować z Ytonga, a działówki z silki, więc nie bardzo mogę Ci pomóc TAR :cry:

TAR przepraszam za błąd w obliczeniach 8) mWilQ ma rację, z tej ilosci powstałby tylko fragment rodosa a u nas chałupa stoi co widac na zdjeciach :D

Teraz poważnie : poszło nam 29 palet porothermu 25 P+W tj. 1740 szt / zamawialismy 30 palet ale część została /, cegły pełnej 3 palety tj. 900szt ale jakies 200 szt nam zostało / mamy komin od pieca z cegły, od kominka systemowy /. My nie mamy gabinetu, a okna mamy powiekszone np. tarasowe trzyskrzydłowe, frontowe tez wieksze niz w projekcie.

Dane podajemy na podstawie faktur więc są poprawne :wink:

Mamy jeszcze pytanko do osób , ktore maja zamontowana lub montuja brame garażową. Jaki musi być stan wykończenia garazu aby założyć bramę segmentową? Chcielibysmy zamknąć budynek ale podobno przy bramie segmentowej musi być pełne wykończenie :roll:

Pozdrawiamy :)

[Mamy jeszcze pytanko do osób , ktore maja zamontowana lub montuja brame garażową. Jaki musi być stan wykończenia garazu aby założyć bramę segmentową? Chcielibysmy zamknąć budynek ale podobno przy bramie segmentowej musi być pełne wykończenie .

Mam bramę segmentową jedynie co trzeba było zrobić przed jej zamontowaniem to zatynkować wewnętrzną część ściany od drzwi garażowych. Trzeba też zostawić odpowiednią ilość miejsca na styropian na sufit i na wylewkę

Mam jeszcze jedna ogromna prosbę, az mi glupio :oops: Proszę o podanie kosztow materialow do SSO z podzialem na materialy (tak orientacyjnie) ale bez robocizny. Moze byc na prv. Nie prowadze zadnych badan :lol: tylko sprawdzam czy kaski mi wystarczy a jak nie to musze uzupelnic do kredytu. Samo życie :roll:

Witam!

Nam ogólnie wyszło na SSO 96 tys, bez robocizny. Rodo 6 z jednym garażem, zadaszony dachówką Nibra grafit, ściamy z jopka, strop teriva. Nie mamy jeszcze ścianek działowych.

Nie szkodzi, wazne ze teraz juz wiem orientacyjnie ile trzeba zamowic zeby nie zostalo potem -bo co z tym zrobić wyrzucić? :oops: Ja stawiam gabinet i tylko jeden komin - od kominka. , drugiego nie muruje robie wentylacje mech n-w, a od pieca kanał z nierdzewki. Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.

to jak coś zostanie, to ja chętnie przejmę :)

W hurtowniach w których się zaopatrywałem nie ma problemu ze zwrotem materiału (różne terminy, nawet do roku czasu). Często lepiej wziąć z zapasem i później zwrócić, niż miało by zabraknąć w ważnym momencie (ekipa stoi, terminy gonią, kasa leci). Jeżeli materiał jest zamawiany z pobliskiej hurtowni, to na pewno trafi się przy okazji kurs z materiałem w Twoje rejony (jeśli obsługują Cię normalni, życzliwi sprzedawcy, to możesz się później umówić, żeby w drodze powrotnej podjechali i zabrali co zostało). Poza tym, większość materiałów (przynajmniej u mnie) była na paletach za kaucje - jak palety oddasz, to możesz zrobić to z materiałem.

Przejechałem się na złych obliczeniach w przypadku stali, gdzie jeden transport kosztował mnie 300zł. Trzeba szukać oszczędności, ale nie zawsze się one opłacają.

mWilQ z tym zwrotem materiału jest różnie, choć braki materiałowe na budowie to rzeczywiście problem szczególnie jak majster jest nerwowy :D .

My bierzemy materiały z jednej hurtowni, obsługa bardzo fachowa, zwroty przyjmowane bez problemu ale np. cegła tylko gdy zostanie cała paleta.Ta hurtownia nie ma jednak pełnego asortymentu.

Mamy tez inne doświadczenia, na naszym placu leżą 2 palety dachówki ceramicznej pozostałej z dachu, facet z "renomowanej" hurtowni zapewniał, że przyjmie zwrot i co :o nie odbiera telefonu, twierdzi , że to błąd dekarza itp. czyli mamy straty a dachówka to drogi materiał. Podobna sytuacje mieliśmy z klinkierem na kominy - dwa tygodnie zabierali niepotrzebna cegłę, musiało dojść do awantury ze sprzedawcą. Zakupy trzeba robić rozsądnie, kalkulować i przeliczać materiał, żeby niepotrzebnie nie zamrażać pieniędzy, dobrze tez orientować się w cenach bo sprzedawcy nie zawsze są uczciwi.

Pozdrawiamy i życzymy samych udanych transakcji :)

Błędów przy budowaniu pierwszego domu się nie uniknie. Na pewno trzeba sporo wysiłku i czasu, aby było ich jak najmniej.

Przed zamówieniem towaru w pierwszej kolejności należy poczytać opinie, następnie obdzwonić kilka hurtowni, a dopiero na końcu kupować. Brygida i Jarek wybrali jedną hurtownie, bo często takie rozwiązanie się sprawdza. Firmy dają rabaty cenowe, często oferują partię materiału gratis. Trzeba przyjmować to bez emocji, bo wiele osób nacięło się przy ostatecznym rozliczeniu. Sprzedawcy to też ludzie i chcą zarobić. Na jednym materiale zrobi upust, a do drugiego doda, żeby źle na tym nie wypaść.

Warto również popytać znajomych którzy się budowali jaki wybrać materiał i z jakiej hurtowni go zamawiać. Zawsze to zaoszczędzony czas.

U nas zwrot nadmiaru dachówek odbył się bez problemu jak i rozliczenie. Ale co hurtownia to inna polityka.

U nas prace powoli do przodu..

Doczekaliśmy się w końcu okien (jeszcze bez kratek) .. i jednak białe to to o co nam chodziło :))

a tak się prezentuje :)

http://images43.fotosik.pl/166/18c114ada22b4805.jpg

http://images50.fotosik.pl/166/1ba7c8ba61e43057.jpg

http://images37.fotosik.pl/162/8f73f7020e604b38.jpg

A tak z innej beczki . Czy bylby ktos tak mily i podal mi ilosc potrzebnych porothermow do SSO. rodosek 6 z pojedynczym garazem i scianka kolankowa podniesiona o jeden pustak. Reszta scian zgodna z projektem tzn. gabinet zostaje :D. Bardzo prosze. Nie wiem jak ma sie ilosc w kosztorysie a stan rzeczywisty :roll:

29 palet (po 60 szt)