Michał i Magda 30.07.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam Czy może ktoś mi pomóc i napisać ile potrzeba na wersje Rodo z podwójnym garażem porothermu 25 (ściany nośne) i porothermu 11,5 (ściany działowe). Kiedyś zapisałem sobie ze 25 potrzeba około 1850szt. a 11,5 800szt. Dzisiaj zamawiam właśnie materiał i chciałbym wiedzieć. Pomożecie ? Na ściany nośne (garaż dwustanowiskowy, ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak) poszło nam 1765 szt, zamawialiśmy 1850, więc troszkę zostało. Na ścianki działowe nie wiem ile pójdzie, bo jesteśmy w trakcie ich stawiania. Zamawialiśmy chyba 300szt, ale musiałabym zerknąć na fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam Czy może ktoś mi pomóc i napisać ile potrzeba na wersje Rodo z podwójnym garażem porothermu 25 (ściany nośne) i porothermu 11,5 (ściany działowe). Kiedyś zapisałem sobie ze 25 potrzeba około 1850szt. a 11,5 800szt. Dzisiaj zamawiam właśnie materiał i chciałbym wiedzieć. Pomożecie ? Na ściany nośne (garaż dwustanowiskowy, ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak) poszło nam 1765 szt, zamawialiśmy 1850, więc troszkę zostało. Na ścianki działowe nie wiem ile pójdzie, bo jesteśmy w trakcie ich stawiania. Zamawialiśmy chyba 300szt, ale musiałabym zerknąć na fakturę. Super dzięki. Jeśli chodzi o działówki wydaje mi się 800szt. za dużo szczególnie, że zlikwidowałem na dole gabinet. W poniedziałek jak będę miał już stan zero przygotuje zestawienie materiałów z ilościami i cenami dla stanu 0. Mam nadzieje, że przyda się to przyszłym budującym, mi tego właśnie brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 30.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam Czy może ktoś mi pomóc i napisać ile potrzeba na wersje Rodo z podwójnym garażem porothermu 25 (ściany nośne) i porothermu 11,5 (ściany działowe). Kiedyś zapisałem sobie ze 25 potrzeba około 1850szt. a 11,5 800szt. Dzisiaj zamawiam właśnie materiał i chciałbym wiedzieć. Pomożecie ? Na ściany nośne (garaż dwustanowiskowy, ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak) poszło nam 1765 szt, zamawialiśmy 1850, więc troszkę zostało. Na ścianki działowe nie wiem ile pójdzie, bo jesteśmy w trakcie ich stawiania. Zamawialiśmy chyba 300szt, ale musiałabym zerknąć na fakturę. Super dzięki. Jeśli chodzi o działówki wydaje mi się 800szt. za dużo szczególnie, że zlikwidowałem na dole gabinet. W poniedziałek jak będę miał już stan zero przygotuje zestawienie materiałów z ilościami i cenami dla stanu 0. Mam nadzieje, że przyda się to przyszłym budującym, mi tego właśnie brakowało 800szt. to na pewno za dużo. My też likwidowaliśmy gabinet i nie pamiętam, czy zamawialiśmy 300, czy 500szt. Musiałabym sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEKMONIA 30.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Czy jest ktoś na forum kto montuje pompę ciepła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 30.07.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Czy jest ktoś na forum kto montuje pompę ciepła.... My montujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 30.07.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 My też, właśnie dzisiaj zrobili nam przepusty w szalunkach ściany fundamentowej. Jutro zalewamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolmar 30.07.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Nas brama segmentowa Wisniowki kosztwała bez paru złotych 3200 z pilotem bez montażu. Okna w kuchni mamy jednak dzielone (mimo wielu różnych opinii zwłąszcza Panów od pomiarów okien)- dzielone za małe niedzielone za duże. Ale ogólnie jednak dzielone podobają nam się. Jeśli chodzi o wejście to niestety nie mamy filarków (które nam się podobają-ale jest zdeczko za późno) wykonawca postawił nam jakies tam murki ale do końca nie jesteśmy do nich przekonani i dopóki nie robimy elewacji zawsze mozemy je zburzyc i nie robić nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolmar 30.07.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A jesli chodzi o balkon nad wykuszem to my mamy powiększony ponieważ powiększaliśmy sam wykusz do głebokości 150cm, więc balkon jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_78 31.07.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Do Marlena&MarcinMacie już jakiś pomysł na wzór, kształt takiego trójkąta? W sumie to nigdzie nie widziałem czegoś takiego w praktyce, nie wiem jak to wyglada z bliska. Jakiej wielkości chcecie to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 31.07.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Do Marlena&Marcin Macie już jakiś pomysł na wzór, kształt takiego trójkąta? W sumie to nigdzie nie widziałem czegoś takiego w praktyce, nie wiem jak to wyglada z bliska. Jakiej wielkości chcecie to zrobic? tutaj masz różne wzory: http://www.rafbud.pl/katalog.html http://decorsystem.pl/new/ http://www.mat-bud1.com.pl/ jeszcze nie myśleliśmy na temat wzoru i wielkości..ale raczej jakieś "standardowe" by pasowało z rafbud np. G4 lub G9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena P 31.07.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam 2 pytania do tych, którzy są już na etapie budowy (a nie papierologii). Czy jest możliwe w praktyce korzystanie ze schowka pod schodami od strony garażu? Jakoś nie pasuje mi on od strony łazienki proszę o zdjęcia jak rozwiązaliście ten problem. I pytanie drugie dotyczy pokoju na górze, tego z kominem - znowu proszę o zdjęcie jak to można rozwiązać - ja chciałabym tam zrobić 2 okna (po jednym w każdym pokoju) i pokoje nad wykuszem podzielić tak, aby były o takiej samej powierzchni. Martwię się , że będzie to trudne przez ten komin. Czy ktoś stawiał tam może ściankę i robił szafę dostępną od górnego holu? Z góry dziękuję za fotki i rady od "praktyków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 31.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam 2 pytania do tych, którzy są już na etapie budowy (a nie papierologii). Czy jest możliwe w praktyce korzystanie ze schowka pod schodami od strony garażu? Jakoś nie pasuje mi on od strony łazienki proszę o zdjęcia jak rozwiązaliście ten problem. I pytanie drugie dotyczy pokoju na górze, tego z kominem - znowu proszę o zdjęcie jak to można rozwiązać - ja chciałabym tam zrobić 2 okna (po jednym w każdym pokoju) i pokoje nad wykuszem podzielić tak, aby były o takiej samej powierzchni. Martwię się , że będzie to trudne przez ten komin. Czy ktoś stawiał tam może ściankę i robił szafę dostępną od górnego holu? Z góry dziękuję za fotki i rady od "praktyków" Magda ja to mniej wiecej mam taki pomysł tylko będę kombinować z łóżkiem a raczej jego wielkością, żeby się drzwi balkonowe swobodnie otwierały. Myślałam też ewentualnie o przesuwanych drzwiach ale zastanowię się jeszcze. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/kg/ab/e7dk/DysvpTb04pNzhu7ZDB.jpg A o tym, żeby do schowa dotać się od strony garażu to wogle nie pomyślałam. pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERKA85 31.07.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Magdalena P.My mamy wejście do schowka pod schodami z garazu a wlasciwie z kotlowni bo nie przenosilismy komina. Jak zrobie zdjęcia to Ci wyśle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 31.07.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Witam serdecznie Najprawdopodobniej również zdecyduję się na rodoska 6, biorę jeszcze pod uwagę rodo 2, lub dom w werbenach 2. Chociaż zaczynając poszukiwania projektu skupiałam się na tym żeby był mały (90-100m pow. uż) oraz energooszczędny (prosta bryła bez lukarn wykuszy, max 1 balkon itp), Ale jak trafiłam na rododoska i werbeny to przepadłam. Strasznie mi się spodobały przede wszystkim wnętrza. Uważam że te domki oprócz tego że są niezmiernie urokliwe są także mega funkcjonalne, przynajmniej tak się wydaje po projekcie . Żeby choć odrobinę spełnić wstępne założenia zastanawiam się nad likwidacją wykusza a w jego miejsce drzwi tarasowe. I tu mam pytanie czy wtedy ten salon nie będzie za mały ( po maksymalnym pomniejszeniu gabinetu)z góry mówię że nie zależy mi na dużym przestronnym salonie a raczej przytulnym małym saloniku. Czy znajdzie się wtedy miejsce na stół (który przewidziany jest w wykuszu) jakąś kanapę i szafke pod tv;) dodam że rezygnuję także z kominka... Pozatym przewiduję 2 kotły ( na gaz i na drewno) oraz obniżony garaż (ze względu na ukształtowanie terenu- spadek)i pasowałoby mi zrobić przejście do garażu pod schodami i kotłownie na paliwo stałe za garażem w tym pomieszczeniu gospodarczym. Może ktoś z Was wprowadził podobne zmiany?? Aha co istotne budować się będę pod Krakowem, więc jakby by był ktoś tak życzliwy i zechciał pokazać mi swój domek ukończony to byłabym baardzo wdzięczna Mam także pytanie do osób które wprowadziły się jeszcze przed zimą i mają ogrzewanie gazowe, czy ten domek jest drogi w utrzymaniu? Czy jest ciepły, ile wynoszą orientacyjnie opłaty za gaz? Bardzo liczę na Waszą pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka i marcin 31.07.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Czy macie już może wyceny na centralne i elektryke na rodo 6 2 g???Jeśli tak to proszę o podpowiedź czy 37 000 zl za centralne już ze wszystkim tj. grzejniki podlogówka, piec ogólnie komplet z montażem? A czy za elektrykę 12000zl material z montażem i tylko to co jest w projekcie tzn. bez tv i tel. to dużo. Jak sądzicie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEKMONIA 01.08.2009 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 do marlena i gosik12 Czy likwidowaliście komin ?Jaką pompę ciepła wybraliście ?Jaką moc pompy?Jakie ogrzewanie?Jakie dolne źródło? Dziekuje z góry Ja my myślimy nad pompą firmy IVT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 01.08.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 do marlena i gosik12 Czy likwidowaliście komin ? Jaką pompę ciepła wybraliście ? Jaką moc pompy? Jakie ogrzewanie? Jakie dolne źródło? Dziekuje z góry Ja my myślimy nad pompą firmy IVT... Z wcześniejszych ofert jakie mieliśmy wybraliśmy pompę powietrze-woda Daikin Altherma 8,43 kW + zbiornik CWU 200l. Jak będziemy kupowac zapewne jeszcze rozejrzymy się za pompami ale jak na razie jest ta. Komin mamy, nigdy nie wiadomo co będzie za naście lat .. więc lepiej niech będzie Ogrzewanie w całym domu dół i góra podłogówka + dodatkowe kaloryfery w łazienkach i w garażu. No i oczywiście.. podstawa przy pompie dobre ocieplenie budynku, okna z szybą niskoemisyjną, i odpowiednie umiejscowienie budynku względem stron świata by cieplej było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 01.08.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Czy macie już może wyceny na centralne i elektryke na rodo 6 2 g??? Jeśli tak to proszę o podpowiedź czy 37 000 zl za centralne już ze wszystkim tj. grzejniki podlogówka, piec ogólnie komplet z montażem? A czy za elektrykę 12000zl material z montażem i tylko to co jest w projekcie tzn. bez tv i tel. to dużo. Jak sądzicie???? 37 000 zł hmm.. a jaki piec, jakie grzejniki? Materiał daje wam firma czy sami wybieracie? To wszystko zależy od tego jakie materiały zostaną uzyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 01.08.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 do marlena i gosik12 Czy likwidowaliście komin ? Jaką pompę ciepła wybraliście ? Jaką moc pompy? Jakie ogrzewanie? Jakie dolne źródło? Dziekuje z góry Ja my myślimy nad pompą firmy IVT... W naszym Rodku montujemy pompę firmy Ochsner, typ GMSW 10 PLUS HK COMBI UNIVERSAL. Pompa ta ma w zimie ogrzewac dom, latem chłodzić, oczywiscie ma też ogrzewac wodę (ma 150 litrowy zbiornik ciepłej wody i oddzielny 200 litrowy zbiornik buforowy). Moc grzewcza 10 kW. Kolektor solankowy poziomy (mniej więcej za dwa tygodnie będziemy go układać). W całym domu będzie podłogówka, tylko w garażu jeden grzejnik. Pompa będzie stała w pomieszczeniu z tyłu garażu, oczywiście trochę poszerzonym. Kotłownię z przodu domu łączymy z łazienką. Likwidujemy wejście z wiatrołapu i przejście do garażu. Z kominem też się żegnamy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 01.08.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 To jeszcze raz ja Pozwolę sobie wrzucić jeszcze rzut parteru w naszym Rodku. http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/rodos.JPG Pod schodami będzie spiżarnia. Pozdrawiam jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts