aniak25 01.08.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Powiem ci Gosik21 ze podoba mi się twoje rozwiązanie szczególnie ze względu na miejsce na szafe w wiatrołapie . Moja architekt podobny pomysł mi dawała ale bez przenoszenia łazienki tylko ze ja chciałam mieć przejscie z garażu do domu. A tak przy okazji możesz pokazać też pomysł na piętro bo ja wyżej wklejałam swoje widzimisie ale jakoś nie jestem przekonana, może masz jeszcze jakiś ciekawy pomysł. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 01.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Największa zmiana na piętrze to likwidacja lukarny z balkonem. Będzie to wyglądało mniej więcej tak (oczywiście inna kolorystyka): http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/elewacjaogrodowa.jpg Ścianki działowe zostaja takie jak w projekcie. No chyba, że jeszcze coś wymyslę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 01.08.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź, jak coś wymyślisz co do tych ścianek działowych to daj znać.My tez likwidujemy balkon z tyłu ale lukarna zostaje więc będą zwykłe okna. Jakoś wydaje mi się, że będzie lepiej doświetlone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena P 01.08.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Magdalena P. My mamy wejście do schowka pod schodami z garazu a wlasciwie z kotlowni bo nie przenosilismy komina. Jak zrobie zdjęcia to Ci wyśle. Pozdrawiam Bardzo chętnie zobaczę zdjęcie. My na pewno zlikwidujemy przejście do garażu i powiększymy o 1 metr salon od strony wykusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 01.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Witamy wszystkich od wczoraj nasz rodo ma okna , tak jak pisał przemas90 pięcioosobowa ekipa montowała je od 7 do 18. Wybraliśmy oknoplast w kolorze amarena czyli taki ciepły miodowy brąz, martwimy się tylko doborem drzwi i bramy garażowej bo tylko oknoplast ma ten kolor a drzwi nam się u nich raczej nie podobają ... ale jakoś damy radę / może Urzędowski - jeśli pieniążków wystarczy / Okna frontowe mamy powiększone - więc wybraliśmy opcje z podziałem http://images50.fotosik.pl/173/461d706914b69ed3med.jpg Trzy okienka nad wykuszem http://images46.fotosik.pl/173/9ab2e1da0362f9c6med.jpg i nasza radość trzyskrzydłowe okna tarasowe http://images47.fotosik.pl/173/93eb784087a27bb2med.jpg mWilQ zrobiliśmy zdjęcia pokoju koło łazienki / lepiej późno niż... / http://images48.fotosik.pl/173/98c57861324dff2emed.jpg http://images37.fotosik.pl/168/aa8e866a524c1786med.jpg Pisaliście o aranżacji wejścia do domku... kolumny, "ozdobne trójkąty", my prawdopodobnie usuniemy kolumny i postawimy klinkierowe kwadratowe filarki w kolorze kominów i przyszłego cokołu / tak mamy w adaptacji projektu /... te kolumny nasz "artysta murarz" postawił jak dla nas zbyt daleko od siebie, drzwi wejściowe chcielibyśmy poszerzyć / filary musimy mieć ze względu na wydłużony balkon frontowy / Zobaczymy co powie o tej zmianie kierownik Ciągle zastanawiamy się też nad kształtem schodów, chcieliśmy poszerzone i okrągłe a teraz przy potencjalnej zmianie ... czas pokaże Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 02.08.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Brygida i Jarek zlikwidowaliście gabinet na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 02.08.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Marlena&Marcin gabinet mamy zlikwidowany , został po nim tylko jeden słup przy schodach. Dzisiaj zaczynamy radykalna walkę z chwastami poleconym przez Michała i Magdę preparatem Roundup / podobno wypala chwasty do 0 / zobaczymy , bo przy takim upale jego działanie jest bardzo silne. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 02.08.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 popieram użycie rundapu my też sypaliśmy i po tygodniu wszystko zniknęło. A już zmorą ogrodu mojem mamy był wszędobylski perz do dnia dzisiejszego ne ma po nim śladu, także polecam w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 02.08.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 aniak25 dzięki za opinie o preparacie, u nas perzu nie ma ale chwaściory mają miejscami i metr wysokości ... my kupiliśmy koncentrat i robimy oprysk szkoda tylko , że sąsiedzi hodują chwasty i wszystko się rozsiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 02.08.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Do Brygida i JarekPodajcie proszę wymiary Waszych okien tarasowych. Zastanawiam się czy dać takie trójskrzydłowe, czy może poszerzyć te podwójne z projektu.Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 02.08.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Gosik21 my mamy trzy skrzydła 90/230 czyli tak jak w projekcie (razem 270/230), dwa skrzydła idąc od wykusza sa otwierane, trzecie nie. Z tymi duzymi oknami jest tak , że super wygladają a gorzej z ich otwieraniem chyba , że drzwi suwane / nam sie bardzo podoba ten pomysł ale obawialiśmy sie ich wiekszej awaryjności /. Dzis zwrócilismy też uwagę na inna kwestię tzn. jak zlikwiduje sie to boczne okno w kuchni to narażamy się na notoryczne przeciagi / otwarta kuchnia i okno naprzeciwko dużych drzwi tarasowych /a w kuchni trudno funkcjonować bez okna Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 02.08.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Brygida i Jarek a możecie powiedzieć ile zapłaciliście za komplet okien z oknoplastu. Tak dla porównania potrzebuję bo ja robiłam wycenę u Jezierskiego, Urzędowskiego i Gebauer. Cały czas myślę czy drewno czy PVC i choć zawsze chciałam drewniane okna, podłogi, parapety i wogle prawie co się da to teraz jednak skłaniam ku oknom Jezierski w drewnianej okleinie (10tys taniej niz drewno) no i parkiet chyba tylko na parterze a na górze panele.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 02.08.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 aniak25 widzę , że masz ten sam problem co my, jesteśmy zachwyceni oknami Urzędowskiego i też stawialiśmy na drewno / wycena 29tyś.bez żadnych dodatków / ale zdrowy rozsądek wygrał i wybraliśmy dobre PCV , za Oknoplast profil Platinum kolor amarena dwustronny z termoramką zapłaciliśmy 19 800 z montażem czyli też różnica 10 tyś. Okna są bardzo ładne i solidne, o Jezierskim tez słyszeliśmy dobre opinie. Do Urzędowskiego może wrócimy kupując drzwi i bramę garażowa maja w ofercie piękne zestawy drzwi-brama garażowa... czas pokaże, wydatków mnóstwo ... ale raz się żyje Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 02.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Dzięki za info. To u nas też podobnie wycena od urzedowskiego, troche wiecej bo 34tys od gebauera ale te okna mnie urzekły tylko ta cena i pewnie stanie na jezierskim. Cenowo 21tys za elita thermo ze szprosami, a dodatkowo wycenialam u nisz rolety zew i wyszko 11tys na caly dom. Swoją drogą dobrze wiedzieć, że urzędowski robi drzwi i bramy choc dziwi mnie to trochę. Ja raczej myslalam o wisniowskim lub hormanie na brame a drzwi jakos bede dopasowywac. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Brygida i JarekBardzo dziękuję za pomoc. Dwie osoby wystraszyły mnie, że w tym miejscu nie będzie ustawnej ściany. A ja sobie od początku zaplanowałem w tym kącie biurko (zamiast drzwi, będzie okno i wąskie drzwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 03.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Dzisiaj zaczynamy radykalna walkę z chwastami poleconym przez Michała i Magdę preparatem Roundup / podobno wypala chwasty do 0 / zobaczymy , bo przy takim upale jego działanie jest bardzo silne. Pozdrawiamy serdecznie Brygida i Jarek tylko ostrożnie z tym Roundupem w te upały. Generalnie lepiej robić oprysk przy sporo niższych temperaturach jak 30 stopni. Jak musicie koniecznie pryskać teraz, to róbcie to wieczorem i koniecznie w długim rękawie, długich spodniach i maseczce. Przy takiej pogodzie bardzo łatwo się struć. Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w walce z chwaściorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena P 03.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Brygida i Jarek a możecie powiedzieć ile zapłaciliście za komplet okien z oknoplastu. Tak dla porównania potrzebuję bo ja robiłam wycenę u Jezierskiego, Urzędowskiego i Gebauer. Cały czas myślę czy drewno czy PVC i choć zawsze chciałam drewniane okna, podłogi, parapety i wogle prawie co się da to teraz jednak skłaniam ku oknom Jezierski w drewnianej okleinie (10tys taniej niz drewno) no i parkiet chyba tylko na parterze a na górze panele. pozdr Jeżeli mogę coś doradzić to polecam ten parkiet na górę a dobre panele na dół - dużo mniej stresujące Widzę co jest u moich rodziców - ciągła bieganina dzieci taras - dom - podwórko powoduje hiper zanieczyszczenia w salonie - w lato nieuniknione. Dzięki dobrym panelom szybko sprzątam te ślady (często na mokro) i unikamy stresu związanego z niszczeniem dobrego parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.08.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam Po dwóch tygodniach od rozpoczęcia budowy zakończyłem 1 etap stan 0 http://lh5.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/SnRm5NLcO5I/AAAAAAAAAqM/_FdkQywNXqw/s800/IMG_5207.JPG http://lh6.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/SnRm5h-jOyI/AAAAAAAAAqU/-e68DoRSObY/s800/IMG_5221.JPG http://lh4.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/SnRoMUJ-VbI/AAAAAAAAAqg/FcrD97daiXE/s800/IMG_5233.JPG http://lh4.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/SnRrOiFhhSI/AAAAAAAAArQ/CMIVFVNPSR8/s800/IMG_5269.JPG http://lh4.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/SnRpt4XQf3I/AAAAAAAAArA/2728qgvDFk0/s800/IMG_5270.JPG Koszty:Beton na ławy B20 + pompa 1h pracy -15m3 - 4 000,00 złLepik do papy 8 wiader po 10L - 286,00 złPapa 15 rolek po 10m - 1 125,00 złChudy beton pod ławy - 5m3 - 1 150,00 złTwardy styropian 10cm + kołki 100szt.- 80m2 - 1 210,00 złKątowniki do styropianu L=3m 8szt. - 44,00 złKlej do styropianu 24worki potrzeba 15 - 456,00 złFolia 60mb - 396,00 złDysperbit 10 wiader po 20KG - 530,00 złmateriały na hydraulikę + robocizna - 3 400,00 złPiasek do cementu 40 ton (zostało 15ton) 1 000,00 złCement 4 palety (3palety na fundamenty) 2 464,00 złWapno 10szt. Po 5L - 360,00 złStal na zbrojenie na cały dom - 3 050,00 złdeski do szalunków 1,5 kubika - 900,00 złPiach do zasypania fundamentów 416 ton + koparka 8h - 8 000,00 złbloczek betonowy 2152szt. - 7 316,80 zł Beton na stan zero + pompa - 15m3 3 700,00 zł Suma materiałów: 39400złRobocizna: 13000złKoparka do humusu: 750złGeodeta: 1200złRazem: 54350zł Przez to, że miałem 1m humusu do zdjęcia wyszło mi bardzo dużo bloczków fundamentowych (11 warstw pod domem, 9 warstw pod garażem) oraz piasku do zasypania fundamentów. Wszystkie koszty zawierają transport, koparki. Mam nadzieje, że pomoże to przyszłym budującym w obliczeniu kosztów. Po zakończeniu następnego etapu podam kolejne zestawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 03.08.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam Po dwóch tygodniach od rozpoczęcia budowy zakończyłem 1 etap stan 0 Suma materiałów: 39400zł Robocizna: 13000zł Koparka do humusu: 750zł Geodeta: 1200zł Razem: 54350zł Przez to, że miałem 1m humusu do zdjęcia wyszło mi bardzo dużo bloczków fundamentowych (11 warstw pod domem, 9 warstw pod garażem) oraz piasku do zasypania fundamentów. Wszystkie koszty zawierają transport, koparki. Mam nadzieje, że pomoże to przyszłym budującym w obliczeniu kosztów. Po zakończeniu następnego etapu podam kolejne zestawienie. Gratulacje - calkiem zgrabnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam Po dwóch tygodniach od rozpoczęcia budowy zakończyłem 1 etap stan 0 Suma materiałów: 39400zł Robocizna: 13000zł Koparka do humusu: 750zł Geodeta: 1200zł Razem: 54350zł Przez to, że miałem 1m humusu do zdjęcia wyszło mi bardzo dużo bloczków fundamentowych (11 warstw pod domem, 9 warstw pod garażem) oraz piasku do zasypania fundamentów. Wszystkie koszty zawierają transport, koparki. Mam nadzieje, że pomoże to przyszłym budującym w obliczeniu kosztów. Po zakończeniu następnego etapu podam kolejne zestawienie. Gratulacje - calkiem zgrabnie to wygląda. O witam a co tam u Ciebie słychać jak idą przygotowania do budowy na jakim jesteś etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts