Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie!! wkrótce będę tu zapewne częstym gościem, jeśli tylko krakowska architektura spojrzy łaskawym okiem na nasze starania o WZ...

Mam pytanko do Wszystkich budujących Rodo 6 Z GABINETEM: czytałam opinie ludzi, którzy z niego zrezygnowali i byli zadowoleni - a czy jest ktoś, kto zostawił sobie gabinet i również jest zadowolony? jak wrażenia jeśli chodzi o wielkość salonu? boję się, że będzie trochę klaustrofobiczny, ale dodatkowy pokój na parterze także by mi się przydał... wszelkie rady mile widziane :D

pozdrawiam Wszystkich Walczących!!

My zostawiliśmy gabinet, uważam że pomieszczenie spełni swoją rolę - czyli naszego biura. Nie jest to wielkie pomieszczenie ale spokojnie zmieści się zabudowa w L i dwa biurka. Salon w orginale nie jest duży u nas jest to pokój dzienny do odpoczynku i popołudniowej kawki ;) aranżacje archonu idealnie odzwierciedlają wielkość pomieszczen i to co się w nich zmieści

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR my chcemy założyć kolektory na dachu nad garażem od południowej strony, teraz będziemy robić tylko instalacje ze zbiornikiem / zbiornik będzie na strychu /, kolektory założymy później , 2 panele zupełnie wystarczą.

angela82 my tez raczej wymienimy ta dachówkę, tak będzie chyba prościej i estetyczniej.

Mamy jeszcze jedno pytanko: ile wasz hydraulik wziął za tzw. punkt przy instalacji wod.-kanalizacyjnej? / mamy ofertę 120zł /.

pozdrawiamy :)

nie mielśmy pkt. tylko umówiliśmy się za całość - do tej pory zrobił nam wode-obie łazienki-dolna-umywalka, geberit,prysznic,łaienka górna-2 umywalki, geberit,wanna, kuchnia zlew+zmywarka,kotłownia gazowa-pralka,umywalka, do pokou nad garażem wyciągnął wodę i kanalizację -tak pod pralke,gdybym tam pralnie zrobiła, kanalizację-tak samo jak woda. 1 pion wychodzi nad dach-od WC, a do kuchni założony jest napowietrzacz na strychu.

ponad to połączył nam w miedzi 2 piece-gazowy i na paliwo stałe (kotłownia za garażem) i zamontował 3 skrzynki rozdzielcze do centralnego (2-do grzejników i 1 do podłogówki). w sumie wziął 2500zł

za pkt.centralnego ma wziąść 60 zł od grzejnika i 30zł/m2 podłogówki, a obimy ją na całym parterze :o

A ile idzie m2 podpitki na dach?

I jakie macie ceny??

Jeśli podbitki idzie tyle co nadbitki to u mnie wyszło 90m2 po 25zł za m2 (25mm panel).

Rekuperacja

Czy mając wybudowane kominy z kanałami wentylacyjnymi (grawitacyjne) i z kominkiem w salonie jest jeszcze możliwość zastosowania rekuperatora? Ewentualnie z jakimi zmianami i kosztami się to wiąże? Czy ktoś w temacie mógłby podesłać na mojego maila projekt wentylacji mechanicznej?

Domek rodo z 1 garażem. W planach pompa ciepła z wymiennikiem z powietrza oraz kominek w salonie jako alternatywa.

Proszę o pomoc.

TYNKI-policzyli nam 642m2-gipsowe cały dom 21zł/m2. Jestśsmy zadowoleni. Czy ktos z WAS montuje piec co KOSTRZEWA, jeśli tak to czy jest ok?czy jesteście z niegio zadowoleni. My jesteśmy na niego zdecydowani ale kosztuje też nieźle

wiolmar możesz podać czy Twoje rodo to rodo6 z 1 garażem czy dwoma? i sufity również?

ja mam wyliczone 490m2-rodo6 z 1 garażem, bez sufitów i bez gabinetu. troszkę za duuuużo wg.mnie

TYNKI-policzyli nam 642m2-gipsowe cały dom 21zł/m2. Jestśsmy zadowoleni. Czy ktos z WAS montuje piec co KOSTRZEWA, jeśli tak to czy jest ok?czy jesteście z niegio zadowoleni. My jesteśmy na niego zdecydowani ale kosztuje też nieźle

wiolmar możesz podać czy Twoje rodo to rodo6 z 1 garażem czy dwoma? i sufity również?

ja mam wyliczone 490m2-rodo6 z 1 garażem, bez sufitów i bez gabinetu. troszkę za duuuużo wg.mnie

u nas wyliczyli lekko ponad 250m2 za sam dół bez sufitów + 2 ściany w garażu i klatka schodowa

rodo 6 + 1 garaż projekt jak w orginale

Witam

Proszę o cenę na robociznę na podprzybitkę wykonaną z drzewa

Majster zaśpiewał 60zł za m2 położenia podprzybitki z malowaniem drzewa.

A czym jest podprzybitka???

Rozumiem, że chodzi o boazerię pod krokwiami, czyli tzw. podbitkę??? My robiliśmy rzeźbione krokwie, na które nabiliali boazerię, więc problem odpadł, ale gdybyśmy zdecydowali się na podbitkę to mieliśmy płacić 40zł/m2.

Wprawdzie nie filmik, ale zdjęcia. Nasz Rodosik już z dachówką, od strony ogrodu:

http://lh6.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/Sp2QGbJDPWI/AAAAAAAAAM0/iXUYmci7CWg/s640/P1010059.JPG

Rzeźbione końcówki krokwi:

http://lh6.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/Sp2QPD1QNAI/AAAAAAAAANE/TJHNCAgyJiA/s640/P1010063.JPG

I od frontu:

http://lh5.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/Sp2Q9sgdrQI/AAAAAAAAANs/dbGHwS1V57w/s640/P1010071.JPG

Teraz przed nami wybór okien, czekamy na wyceny i w przyszłym tygodniu chcemy podpisać umowę. Dzisiaj przyjeżdżają na budowę kręgi, kopiemy studnie do odbioru deszczówki. Będzie czym podlewać ogródek :)

Marlena i Marcin pytanko, czy mozecie mi podac wysokość okien (tych zamiennych okien balkonowych).

Szerokości zostały jak w oryginale drzwi balkonowe (110 cm), a wysokości:

okna nad wykuszem 120cm

okno od ogrodu 130cm

Marcin

Dzieki. Ja planuje wstawic 110 x 150 i sie zastanawiam czy nie beda za wysokie.

Nie zmieszczą się takie (też wcześniej takie chcieliśmy). U góry masz wieniec zalany który wszystko trzyma.. no chyba, że chcesz okna zaczynające się na wysokości kolan? :) Ten wymiar co mamy jest maksymalny, który się zmieści ..

ps. w sobotę cały dzień jesteśmy na budowie .. jeżeli chcecie zobaczyć jak prezentują się zmniejszone okna to zapraszamy :)