Michał i Magda 13.09.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Michał i Magda, wykańczaliście komin systemowy cegłą klinkierową? Pozdrawiam! Mamy kominy murowane, nie systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 14.09.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam!W projekcie jest napisane, żeby na ścianach szczytowych wykonać monolityczny wieniec żelbetowy. Nasz budowniczy twierdzi, że pierwszy raz się z tym spotyka i że taki wieniec jest zbędny.Jak to było u was? Robiliście taki wieniec, czy nie? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika2277 14.09.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 rekuperatorpodeśle mi ktoś projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem? jeśli jest taka możliwość dołączam się do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.09.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam! W projekcie jest napisane, żeby na ścianach szczytowych wykonać monolityczny wieniec żelbetowy. Nasz budowniczy twierdzi, że pierwszy raz się z tym spotyka i że taki wieniec jest zbędny. Jak to było u was? Robiliście taki wieniec, czy nie? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam! Witaj, my mamy zrobione jak w projekcie czyli wieniec żelbetonowy. Bardziej stabilne ściany są przy tym rozwiązaniu. Nasz budowlaniec ( w przeciwieństwie do Twojego) polecał to rozwiązanie. Pozdrawiam, M. "Wieniec żelbetowy: wykonywany jest dookoła budynku na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych nośnych, przyczynia się do usztywnienia ścian budynku i zmniejszenia ugięć stropu. " http://stropy.webpark.pl/acerman.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 14.09.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Dzięki! A przyklejaliście styropian do tego wieńca? Bo znalazłam coś takiego: Ściany szczytowe poddasza, które będzie ocieplane materiałem termoizolacyjnym umieszczonym między krokwiami, należy zakończyć wkładką izolacyjną ze styropianu grubości około 10 cm. Unika się w ten sposób pionowego mostka cieplnego pod samym pokryciem dachowym i zachowuje ciągłość termoizolacji ścian zewnętrznych i poddasza. Przycięte na grubość ściany szczytowej paski styropianu przykleja się zaprawą klejową do wyrównanych skosów ściany, pozostawiając około 2-centymetrowy odstęp od układanego później pokrycia dachowego. Ocieplenie szczytu trzeba zabezpieczyć siatką z włókna szklanego wtopioną w zaprawę klejową, co zapobiegnie zniszczeniu styropianu przez ptaki i gryzonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.09.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 mWilQ My ocieplenie i elewacje docelową wraz z kolorem robiliśmy przed położeniem dachówki ( wliczone w cenę dachu ), aby zapobiec zabrudzeniu dachówki przy późniejszym wykonywaniu elewacji. Ze względu, że ściany są z porotermu styropian nie był kołkowany tylko przyklejany na zaprawę do styropianu. Styropian dawaliśmy 12 Organika Platinium Plus. Pozdrawiam, pawlus http://picasaweb.google.pl/ppawlik1/Rodos?authkey=Gv1sRgCM2W0J7S1u_arAE# Dzisiaj byłem w hurtowni zamówić termoorganikę i sprzedawca mówił o kleju który pójdzie z dwóch stron (od ściany i od siatki) i dodatkowo każdy m2 styropianu ma być mocowany na 4 metalowe kołki (specjalne do ceramiki). Wykonawca chce to robić na wkręty. Dekarz mówi, że wystarczą 2 kołki plastikowe. A ja znów nie wiem co mam robić :/ P.S. pamiętasz może ile termoorganiki poszło na ocieplenie ścianki między dachami i na lukarny? W sklepie linijką wyliczono mi ok 15m2 co daje aż 6 paczek :/ Z torbami chcą mnie puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 14.09.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witamy wszystkich , u nas powoli do przodu... wylaliśmy taras i robimy schody zewnetrzne. mWilQ nam ocieplenie boków lukarn i ścianki między dachami robił dekarz, styropian termoorganika 15 / kupilismy 8 paczek, coś zostało /, płyty mamy mocowane na plastikowe kołki do styropianu 15 i/ tak samo będziemy mocowac pozostałe ocieplenie/, zaprawa do klejenia styropianu i do zatapiania siatki Atlas / można kupić 2 w 1 /, tynku nie robilismy bo nie mamy pojecia jaki bedzie a budynek planujemy ocieplac na wiosnę. Gosik21 nic nie rozumiem z tego co piszesz o tym ociepleniu., my też mamy wieniec żelbetowy Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.09.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witamy wszystkich , u nas powoli do przodu... wylaliśmy taras i robimy schody zewnetrzne. mWilQ nam ocieplenie boków lukarn i ścianki między dachami robił dekarz, styropian termoorganika 15 / kupilismy 8 paczek, coś zostało /, płyty mamy mocowane na plastikowe kołki do styropianu 15 i/ tak samo będziemy mocowac pozostałe ocieplenie/, zaprawa do klejenia styropianu i do zatapiania siatki Atlas / można kupić 2 w 1 /, tynku nie robilismy bo nie mamy pojecia jaki bedzie a budynek planujemy ocieplac na wiosnę. Gosik21 nic nie rozumiem z tego co piszesz o tym ociepleniu., my też mamy wieniec żelbetowy Pozdrawiamy Dzięki za rozwianie wątpliwości. Muszę przemyśleć sprawę tynkowania i malowanie tej części domku. Wiem jak ma docelowo wyglądać, więc o tyle mam łatwiejszą sytuację. Taras wylewaliście taki jak w projekcie? Dla mnie jest on mało ustawny. U siebie na pewno pociągnę go w stronę załamania przy garażu i w stronę ogrodu do ok 3,5 - 4m. Być może będzie się kończył na ścianie domu, a nie tak jak projektant zakończył go na wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.09.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Hej. Napiszcie proszę jak rozwiązaliście sprawę wyjścia na dach dla kominiarza? Stosowaliście jedno okno obrotowo wyłazowe, czy może był to osobny wyłaz np między kominami. A może przy wizycie kominiarza będzie to drabinka na dach, albo ekstremalne wyjście z balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 15.09.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Hej. Napiszcie proszę jak rozwiązaliście sprawę wyjścia na dach dla kominiarza? Stosowaliście jedno okno obrotowo wyłazowe, czy może był to osobny wyłaz np między kominami. A może przy wizycie kominiarza będzie to drabinka na dach, albo ekstremalne wyjście z balkonu? My mamy wyłaz. Niestety nie mam lepszego zdjęcia, widać tylko kawałek, po prawej stronie od komina: http://lh3.ggpht.com/_JE4Mowne5gA/Sp2QKwpykNI/AAAAAAAAAM4/Wl9qMlbjZVE/s640/P1010060.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 15.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 pytanie do osób które mają antracyt na dachu Jaki klinkier? W hurtowniach w których się zaopatruję mają tylko matrix terca - czy to jedyne rozwiązanie? My mamy Terca Stratus http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1083571246095&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526673895 Tak to Stratus Wienerbergera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) ... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 15.09.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kochani, chciałabym sie pochwalic, że jutro o 14 mamy godzine "W". Kopara robi wykop a od czwartku zaczynamy fundament To trzymamy kciuki i czekamy na fotorelację z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 15.09.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kochani, chciałabym sie pochwalic, że jutro o 14 mamy godzine "W". Kopara robi wykop a od czwartku zaczynamy fundament Gratulacje - w końcu ruszycie zaraz będzie co oglądać znając tempo Jacka A my już powoli kończymy górę - cekolowanie.. w poniedziałek posadzki na górze, za tydzień, półtora na dole i dom schnie a potem dalej ale to już czysta przyjemność ech, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.09.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Hej. Napiszcie proszę jak rozwiązaliście sprawę wyjścia na dach dla kominiarza? Stosowaliście jedno okno obrotowo wyłazowe, czy może był to osobny wyłaz np między kominami. A może przy wizycie kominiarza będzie to drabinka na dach, albo ekstremalne wyjście z balkonu? Ja robie wyłaz dachowy i ławe kominiarska - jak w projekcie. Tylko wyłaz daje mniejszy - 47x57 (chudy kominiarz sie zmieści ) lub ewentualnie 47x73 (firmy Okpol) okna polaciowe roto lub fakro Pozdr. A. to ja w projekcie nie znalazłem wyłazu jak się dzisiaj dowiedziałem ile kosztują elementy dzięki którym kominiarz ma dojść do komina, to mi się nogi ugięły kominy Wytłumaczcie mi jak się robi klinkier na kominie systemowym, bo ja już trzy wersje słyszałem i nie wiem która jest najlepsza/najbezpieczniejsza dla mnie. 1. pustak z zestawu muruje się na 8m wysokości (w środku oczywiście ceramika) i obmurowuje się go cegłą klinkierową (kratówką)... na 2 górnych warstwach pełna klinkierówka. Cegła zwykła idzie idzie od stropu do dachu, a od dachu w górę klinkier. 2.tak jak wyżej, tylko stosuje się płytkę klinkierową 3. pustak systemowy idzie do dachu, a wyżej idzie sam klinkier (w środku ceramika) proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.09.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 (edytowane) ... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts