Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cecil instalacje wod.-kan. robimy w polipropylenie czyli PCV, miedż też ma swoich zwolenników ale my wybraliśmy dobry plastik, co to inna sprawa.

Instalacja podłogówki chyba Alupex / cały parter / i grzejniki w miedzi / wycene mamy na 13 tyś. bez grzejników / ale to jeszcze kwestia zastanowienia. Robimy piec na ekogroszek + solar.

Chętnie posłuchamy sugestii innych forumowiczów.

Pozdrawiamy :wink:

Witam. Brygida i Jarek, my robimy kociol gazowy i solary. Nie wiecie czy instalacjie do grzejnikow przy ogrzewaniu gazowym tez mozna robic w polipropylenie? Czy musi byc w miedzi? I jak to jest jesli w salonie chcemy zrobic grzejniki aluminiowe a w reszcie pomieszczen stalowe. Mozna tak?

Pozdr. Ania

Całą instalację do wody i ogrzewania możesz zrobić w pex/al/pex. Zresztą w oryginalnym projekcie taka jest. Co do grzejników to nie wiem, bo my w całym domu mamy podłogówkę.

Pozdrawiam.

Marcin

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie

Witam.

Mwlduję się w gronie rododendronów wczoraj zamówiliśmy z Żonką projekt w rododendronach 6 G2.

Od razu pytanie - bo następny krok to adaptacja:

1. Czy wszyscy podwyższacie górę o 1 pustak?

2. Jakiego kosztu adaptacji możemy się spodziewać?

Pozdrawiam

Hej lokmen, gratuluję dobrego wyboru :wink:

Co do Twoich pytań, to nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej, podoba nam się tak jak jest.

Góra z oryginalna ścianką wygląda tak:

http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/poddasze1.JPG

http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/poddasze2.JPG

Jeśli chodzi o koszt adaptacji, to w Krakowie zapłaciliśmy 1600 zł. Zmiany to: likwidacja tylnej lukarny, jednego komina, zmiany w ściankach działowych na parterze i zamiana 2 drzwi balkonowych nad wykuszem na okna.

Pozdrawiam!

My podwyższaliśmy o 1 pustak..

tak wygląda na gotowo z ogrzewaniem podłogowym

http://images41.fotosik.pl/223/577cbc4dc041c96b.jpg

adaptacja w Gdańsku, rok temu 1500zł bez istotnych zmian

Marlena&Marcin widzę, że macie ocieplone poddasze ile wyszło wam m2 do ocieplenia i zabudowy z płyt G-K?

aLien01

Gratuluję postępów.. to okno balkonowe (x3) jak się otwiera?

Dwa się otwierają jedno jest na stałe. Myślałem nad przesuwnymi lub harmonijką ale nie dość, że cena to jeszcze mają pewne wady o których mówili mi różni sprzedawcy i znajomi.

na stale pewnie jakies boczne? Widzę, że prawie z wszystkimi oknami namieszałeś :))

A o jakich wadach okien tarasowych przesuwanych mówisz

Marlena&Marcin widzę, że macie ocieplone poddasze ile wyszło wam m2 do ocieplenia i zabudowy z płyt G-K?

patrząc po paragonach tak +/- wyszło:

płyta GKB wszystkich jakie kupiliśmy (większośc poszła na górę): 91, GKBI: 11

WEŁNA TOPROCK: 21

Na zakładkę Isover Uni mata: 7

ocieplenie całej góry + łazieka + sufit na klatce schodowej

patrząc po paragonach tak +/- wyszło:

płyta GKB: 91, GKBI: 11

WEŁNA TOPROCK: 21

Na zkładkę Isover Uni mata: 7

ocieplenie całej góry + łazieka + sufit na klatce schodowej

Dzięki za odpowiedź rozumiem, że podałeś mi sztuki a nie m2? bo za bardzo nie rozumiem. Co to znaczy GKB, GKBI? domyślam się, że zwykła i zielona tak? GKBI oznacza zieloną?

Witajcie, dostalismy dzis wycene na elektryke w naszym rodosku, zgodnie z projektem plus nasze wymysly dodatkowo (wewnatrz i na zewntątrz) i wypada to tak

1. instalacja elektryczna robocizna ryczałt- 3000 zł. (bez bialego montażu)

2. instalacja alarmowa - 400-650 zł

3. instalacja rtv, komputerowa - 800 zl.

materialy:kable, rozdzielnie, aparaty do rg itp. bez gniazdek i kontaktow 5200,00 (troche drogo, mysle ze kupie materialy taniej w zaprzyjaznionej hurtowni).

Pan elektryk polecany z bialej listy, dobre wrazenie na nas zrobil, przyjechal na budowe w wolny dzien 11.11 :D

Czy to wysoka cena za te instalacje. Pozdrowka Ania

Ja płace za to samo 7000zł z materiałem.

Witajcie, dostalismy dzis wycene na elektryke w naszym rodosku, zgodnie z projektem plus nasze wymysly dodatkowo (wewnatrz i na zewntątrz) i wypada to tak

1. instalacja elektryczna robocizna ryczałt- 3000 zł. (bez bialego montażu)

2. instalacja alarmowa - 400-650 zł

3. instalacja rtv, komputerowa - 800 zl.

materialy:kable, rozdzielnie, aparaty do rg itp. bez gniazdek i kontaktow 5200,00 (troche drogo, mysle ze kupie materialy taniej w zaprzyjaznionej hurtowni).

Pan elektryk polecany z bialej listy, dobre wrazenie na nas zrobil, przyjechal na budowe w wolny dzien 11.11 :D

Czy to wysoka cena za te instalacje. Pozdrowka Ania

Ja tak tylko popatrzę ile zaoszczędziłem bo sam wszystko robiłem :)

Pozdrawiam.

Marcin

TAR instalacja wod.-kan. została wyceniona przez wykonawce na 4200 z materiałem / instalacja z PP w otulinie Wavin / ale hydraulik twierdzi , że będzie ok. 3500, póki co robi juz drugi tydzień i końca nie widać / damy znac jak sie ostatecznie rozliczymy , a swoja drogą domeną "naszych" fachowców jest zacząć a potem skakać po kilku budowach, a wszyscy z polecenia :roll:

TAR pytałaś czy możesz robić instalacje co z PP przy ogrzewaniu gazowym , pytalismy, mozna bez problemu.

My cały parter chcemy w podłogówce a na górze grzejniki aluminiowe.

Marlena&Marcin mamy do Was pytanie : jaki materiał wybraliscie na podłogówkę? My mamy wycene na Alupexa Wavina, innych nie analizowalismy.

I jeszcze pytanko odnosnie odkurzacza centralnego: czy instalacje robiliscie przed tynkami i czy trzeba od razu wybrać model odkurzacza, czy instalacja jest uniwersalna / chodzi oczywiscie o Beama / , napiszcie jak to wygladało u Was...

A swoja drogą my już budujemy resztka sił ... ciagły brak czasu i dziesiatki decyzji do podjecia :roll:

Pozdrawiamy

Podłogówka PEX/AL/PEX Wavina - zakupy robilismy na allegro.. ceny bardzo przystępne a zakupy ekspresowe (hydrosystem firma z Torunia)

Instalację odkurzacza robi się przed tynkami, możesz najpierw zrobić instalacje a potem dobrać model. U nas facet robił taką instalację lekko ponad 5 godzin jak dobrze pamiętam.

Brygida my już mamy siły na minusie.. każdy weekend, chwila w tygodniu po pracy i wolne między pracą na budowie.. do zajechania .. heh, nawet nie wiem jak sklepy wyglądają od środka :))

Tar, mozna zrobić samemu tylko trzeba coś zaplanowac i już nie zmieniać bo tak to można się zagubic.. no i chociaz minimalna wiedza też jest ważna.. najważniejsze że wszystko działa :) i podłogówka i elektryka.. woda płycie a nie wycieka gdzies po kątach :))

U nas już kończą ocieplanie.. domek teraz taki koloru aluminium :)) nawet znośnie wygląda.. w środku już sufity czekają na malowanie, ostatnie szlify ścian po cekolowaniu.. teraz tylko drzwi wew, dokończenie kominka, wielkie sprzątanie i malowanie... a potem to już tylko przyjemności :)