TAR 22.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 22.11.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 daro 122 my mamy styropian przylepiony na atlas bez kołków / oczywiście bloczki zaizolowane /, na to folia kubełkowa, siatkę z klejem mamy tylko w górnej części fundamentu tzw. cokołowej , tu mamy tez dodatkowa hydroizolacje, cały budynek mamy tez zdrenowany / drenaż opaskowy /, do drenażu będziemy podłączać rynny a całość wody idzie do studni a potem do rowu melioracyjnego ... ale u nas jest glina, więc trzyma się woda. Marlena&Marcin podpowiedzcie nam kolejność prac: na początku grudnia wchodzi u nas facet z tynkami / cementowo-wapienne /... dzisiaj zaproponował nam zrobienie ocieplenia poddasza w dobrej cenie , ale my nie mamy jeszcze posadzek , czy można kłaść wełnę przed posadzkami , chodzi nam o wilgoć , szczególnie teraz gdy robi sie coraz zimniej Czekamy na komentarze i pozdrawiamy My posadzki robiliśmy na samym końcu (połowa września), po zabubowie poddasza z K-G i po tynkach. Myślę, że na pawno wszytko będzie dłużej schło bo pogoda taka nie bardzo, robliśmy zabudowę poddasza w sierpniu chyba. Zauważyłem, że najlepiej jest po tynkach zrobić elewację (chociaż styropian przykleić) bo podczas wichur, które były kilka tygodni temu zamokła nam cała ściana i oczywiście tynki. Więc trzeba było je suszyć od nowa (w ciągu 10 dni, za pomocą osuszacza, wyciągneliśmy ze ściany ponad 150l wody : ) ). Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERKA85 22.11.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 renatka i marcin. Nam wyszło ok 210 metrów kwadratowych ocieplenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka i marcin 22.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 renatka i marcin. Nam wyszło ok 210 metrów kwadratowych ocieplenia. Pozdrawiam Dzięki WERKA85. Wlaśnie przeliczylem wg. projektu i też mi tak wyszlo Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 22.11.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Marlena&Marcin dzieki za odpowiedż. Pogoda rzeczywiście niepewna, po deszczach zamokły nam ściany od wykusza, wczoraj położylismy na balkony papę termozgrzewalną żeby zminimalizowac ten problem. My po tynkach zrobimy instalacje co i posadzki, potem ocieplenie poddasza, spodziewamy sie , że wszystko bedzie długo schło. TAR , kolektor czerpie energie ze słońca ale wykorzystują energie elektryczną / pompka cyrkulacyjna, odśnieżanie /, inwestycja zwraca sie za 15-20 lat ale nadal stawiamy na solar... porozmawiamy z fachowcem pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.11.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 22.11.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Marlena&Marcin dzieki za odpowiedż. Pogoda rzeczywiście niepewna, po deszczach zamokły nam ściany od wykusza, wczoraj położylismy na balkony papę termozgrzewalną żeby zminimalizowac ten problem. My po tynkach zrobimy instalacje co i posadzki, potem ocieplenie poddasza, spodziewamy sie , że wszystko bedzie długo schło. TAR , kolektor czerpie energie ze słońca ale wykorzystują energie elektryczną / pompka cyrkulacyjna, odśnieżanie /, inwestycja zwraca sie za 15-20 lat ale nadal stawiamy na solar... porozmawiamy z fachowcem pozdrawiamy coz nie jestem fachowcem od solarow, ale i tak je robie, nawet jakby mialy sie zwrocic za 15 lat. Choc wybierajac to rozwiazanie nie liczylam ze sie zwroca, po prostu chce korzystac z nowych rozwiazan "eko" Pozdrawiam Ania Polecamy EKO Pompę ciapła ) jak narazie REWELACJA ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 23.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Marlena&MarcinCzy mozecie zdradzic ile kaski trzeba miec aby wykonac taka instalacje CO jak wasza, czyli rurki plus pompa plus cala reszta urzadzenTHX za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 23.11.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Marlena&Marcin Czy mozecie zdradzic ile kaski trzeba miec aby wykonac taka instalacje CO jak wasza, czyli rurki plus pompa plus cala reszta urzadzen THX za odpowiedz. Tak sobie policzyłem fakturki Pompa ciepła ze zbiornikiem na CWU 200l, z montażem w kotłowni 25000zł Wszystkie rurki do podłógówki, złączki + instalacja wodna (w tym 2 grzejniki drabinkowe do łazienek, grzejnik w garażu, pompa cyrkulacyjna do CWU z timerem, szafki do podłogówki, rozdzielacze do podłogówki (każdy z własną pompą) 9500zł Robocizna własna ) Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusias25 24.11.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witajcie, zastanawiamy się nad pokryciem dachu. Jaki jest koszt dachówki ceramicznej (wraz z robocizną), o ile taniej wychodzi blachodachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.11.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witajcie, zastanawiamy się nad pokryciem dachu. Jaki jest koszt dachówki ceramicznej (wraz z robocizną), o ile taniej wychodzi blachodachówka? Za średniej klasy dachówkę ceramiczną trzeba liczyć min 15tyś zł na dach jednostanowiskowy. W ceramice niestety wszystkie wykończenia są strasznie drogie. Przykładowo dla Creatona Premion kominek wentylacyjny kosztował mnie nieco ponad 500zł. Koszt gąsiorów i krawędzi to ok 20zł netto sztuka. Za materiał na dach, z wszystkimi obróbkami i rynnami pcv marleya zapłaciłem w zaokrągleniu 20 tyś. Za położenie tego krzyczą sobie od 45zł do 55zł i w górę w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.11.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.11.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Danusias25 dach robiliśmy w czerwcu, za dachówkę ceramiczną Nelskamp Nibra , rynny Kanion + pozostałe materiały i trzy okna dachowe Roto zapłaciliśmy 28tyś., robota z położeniem więźby ,obróbkami blacharskimi, bez podbitki 12 tyś. Kominek do wentylacji kanalizacji 590zł. TAR dzisiaj rozmawialiśmy z fachowcem od solarów .... i ku naszemu zdziwieniu powiedział ,że przy piecu na ekogroszek to wątpliwa ekonomicznie inwestycja, przy pochmurnej pogodzie i tak latem trzeba uruchomić piec , żeby woda miała odpowiednia temperaturę. facet był szczery, przy ogrzewaniu gazowym sytuacja jest inna. No więc nadal sie zastanawiamy ... wiem, wiem są jeszcze względy ekologiczne ... Marlena&Marcin kiedy robiliście instalacje odkurzacza, byłam dzisiaj u przedstawiciela Beama i powiedział , że najlepiej po tynkach ... ale to oznacza kucie ścian Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 24.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Instalację robiliśmy przed tynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witajcie, zastanawiamy się nad pokryciem dachu. Jaki jest koszt dachówki ceramicznej (wraz z robocizną), o ile taniej wychodzi blachodachówka? Danusia, za dachowke ceramiczna ceratona premion, osprzet dachowy, rynny montaz wszystkiego wraz z obrobkami ok. 25 tysiecy za rodek z garazem jednostanowiskowym. W tej cenie oprocz ulozenia dachowki, rynien i osprzetu i obrobek jest tez montaz okien dachowych i kolektorow slonecznych. Pozdr. A. Mało prawdopodobne żeby za cały materiał na dach z rynnami i montażem wyszło u Ciebie 25 tyś. Chyba, że dach robiliście sami bez dekarza, wtedy się zgodzę. Robocizna za taki dach to koszt ok 10tyś. W takiej sytuacji creaton i rynny kosztowałyby ok 15tyś (coś mało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysiaimirek 24.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Właśnie od dzisiaj jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu w rododendronach 6 g2. Z budową chcemy ruszyć na wiosnę, liczymy na Wasze wsparcie i sprawdzone pomysły. Krysia i Mirek z pomorskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.11.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 TAR nasz sąsiad zza miedzy ma ogrzewanie olejowe i przekonuje nas do niego, podobnie jak gazowe jest niekłopotliwe w obsłudze ale konieczny jest duży zbiornik na olej,rozmawialiśmy dzisiaj z fachowcem o kondensacyjnym piecu olejowym ... i wciąż się zastanawiamy Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 24.11.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ... Marlena&Marcin kiedy robiliście instalacje odkurzacza, byłam dzisiaj u przedstawiciela Beama i powiedział , że najlepiej po tynkach ... ale to oznacza kucie ścian Pozdrawiamy pytanie nie do mnie, ale jestem świeżo po rozmowie z obsługą klienta Instalacja przed tynkami, koszt ok 1000zł (wszystko zależy od ilości pomieszczeń i długości instalacji). Reszta po tynkach. Za centralkę z wyższej półki krzyknęli mi ok 3 tyś. Czy ktoś ma już projekt, albo chociaż wrysowane punkty w naszym domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.11.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts