gruszeczka1 03.12.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 czy ktoś zmieniał strop na teriva? w przyszłym tygodniu konczą u mnie sciany partreru,budowlańcy zaproponowali zmiane na terive, co o tym myślicie, ile belek poprzecznych wam poszło i jakie rozmiary?, kto wam to wyliczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.12.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 czy ktoś zmieniał strop na teriva? w przyszłym tygodniu konczą u mnie sciany partreru,budowlańcy zaproponowali zmiane na terive, co o tym myślicie, ile belek poprzecznych wam poszło i jakie rozmiary?, kto wam to wyliczył ? Podjedz do pierwszej lepsze hurtowni zrobią ci zestawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.12.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 czy ktoś zmieniał strop na teriva? w przyszłym tygodniu konczą u mnie sciany partreru,budowlańcy zaproponowali zmiane na terive, co o tym myślicie, ile belek poprzecznych wam poszło i jakie rozmiary?, kto wam to wyliczył ? Podjedz do pierwszej lepsze hurtowni zrobią ci zestawienie U mnie w dwóch przypadkach jak zestawienia liczył mi pracownik obsługi w hurtowni to za każdym razem musiałem wymieniać materiał - być może zbieg okoliczności. Z takimi sprawami lepiej udać się do kierownika budowy. Zestawienie belek i pustaków wyślę, jak będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 03.12.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Czasem mam tak serdecznie dosc tego calego budowania i dzis jest ten dzien Aniu to dopiero początek - spokojnie W końcu doczekaliśmy się płytek do łazienki opóźnienie było.. 2 tyg wrr.. No ale już malowanie sie zaczęło.. jakoś ostatnio wszystko szybciej idzie (po tym jak zrobiliśmy klatkę schodową roboty o połowę mniej..) chyba się uda do tych świąt wprowadzić Pozdrawiam, Marlena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 03.12.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Czasem mam tak serdecznie dosc tego calego budowania i dzis jest ten dzien Aniu to dopiero początek - spokojnie W końcu doczekaliśmy się płytek do łazienki opóźnienie było.. 2 tyg wrr.. No ale już malowanie sie zaczęło.. jakoś ostatnio wszystko szybciej idzie (po tym jak zrobiliśmy klatkę schodową roboty o połowę mniej..) chyba się uda do tych świąt wprowadzić Pozdrawiam, Marlena No to trzymam kciuki, my mamy nadzieję zdążyć do przyszłej Gwiazdki. Już nie mogę się doczekać świąt u siebie, wielka choinka, kominek... Ehh niech ten czas szybciej leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 03.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 No to trzymam kciuki, my mamy nadzieję zdążyć do przyszłej Gwiazdki. Już nie mogę się doczekać świąt u siebie, wielka choinka, kominek... Ehh niech ten czas szybciej leci dzięki, .. a czas szybko zleci - zobaczycie My nie dawno kosiliśmy wielkie pole a teraz już dom wykańczamy ) a też nie mogę doczekać się świąt - oby się udało łazienka u góry powinna na dniach być skończona.. potem dolna tez pewnie 2-3 dni.. w weekend drzwi i schody (mam taką nadzieję) oraz meble w kuchni więc wszystko wskazuje na to, że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekdm 03.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ale dzis jestem wpieniona i zalamana . Moi dzis zaczeli murowac kominy z klinkieru. I tu brzydka niespodzianka - klinkier, ktory przyjechał i za ktory wplacilam przedplate przyjechał uszkodzony. Z 360 cegiel nadawało sie tylko 20 szt. Dostawca Hurtownia oczywiscie umywa rece, producent tez, a ja frajerka zostalam z reka w nocniku, musialam kupic nowa ceglę i drugi raz za to zaplacic. Ale nie odpuszcze kase musza mi zwrocic . Na szczescie jeszcze nie zaplacilam za inna fakture wiec od razu to sobie odlicze. Po wielkiej awanturze raczyli zabrac wadliwy towar i czekac na rozpatrzenie reklamacji Czasem mam tak serdecznie dosc tego calego budowania i dzis jest ten dzien Witam, No to widzę że mamy podobne humory dzisiaj i podejście do budowania również . Domek już praktycznie cały otynkowany, dziś i jutro chłopaki kończą garaż i będzie pozamiatane, ale się okazało że jakiś pacan coś namieszał w jednej skrzynce od rolet w pokoju na górze i trzeba będzie demontować całe okno aby wymienić te wadliwą skrzynkę . A było już tak ładnie i równo, do tego chłopaki od tynków mówią że oczywiście da się to zrobić ale moze nie być już tak równo no i jeszcze dodatkowy koszt za robociznę a nikt się nie chce przyznać że popsuł skrzynkę. MASAKRA Pozdrowionka, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 03.12.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 TAR jak słyszę o klinkierze na kominy to przypominają mi sie nasze perypetie , z murarzem , który nie chciał murować kominów żądając dopłaty bo rzekomo byliśmy umówieni na zwykłą cegłę / a mamy aż trzy kominy/ , z hurtownia , która dostarczyła nam cegłę dziurawkę zamiast pełnej / tu jeszcze raz dzięki dla Marlena&Marcin , którzy dokształcili nas w kwestii kominów / a potem jeszcze okazało się , że murarz źle policzył ilość cegieł i zabrakło nam jakieś 100 szt i musieliśmy je przywieźć własna przyczepą z hurtowni oddalonej o 80 km... ale daliśmy radę i kominy są takie jak chcieliśmy TAR forum jest także po to by sobie ponarzekać w trudnych chwilach a takich nie brakuje ... My dzisiaj rozliczyliśmy sie z hydraulikiem , który skończył instalacje wod.-kan.i ostateczny wynik finansowy nas mile zaskoczył - 2500 robota / dodam , że solidna/ i materiał Tynki idą jak burza, ekipa solidna i czysta, okna i podłogi zabezpieczone. Zastanawiamy sie nad sufitami na parterze czy tynkować normalnie czy zrobić stelaż. Ściany otynkowane rzeczywiście "powiększają " optycznie pomieszczenia. Z solarów póki co rezygnujemy , zobaczymy jak będzie po pierwszym sezonie grzewczym, a odkurzacz hydraulik założy po tynkach przed posadzkami / zagapiliśmy sie z terminami /. Teraz kalkulujemy centralne i posadzki , żeby umówić ekipę na styczeń. Jutro wchodzi tez facet od kominka, żeby rozprowadzić ogrzewanie kominkowe. Marlena&Marcin mamy nadzieje ,że święta spędzicie już w nowym domu nasz plan to przeprowadzka do końca czerwca. Pozdrawiamy wszystkich zmęczonych inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 03.12.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 My dzisiaj rozliczyliśmy sie z hydraulikiem , który skończył instalacje wod.-kan.i ostateczny wynik finansowy nas mile zaskoczył - 2500 robota / dodam , że solidna/ i materiał Widzę że Wy z łódzkiego a skad dokładniej? My też z tego województwa, tylko spod Skierniewic. Pytam bo mąż jak usłyszał cenę za waszą instalację wodno-kanalizacyjną to chce namiary na hydraulika i się dopytuje czy aby jednego zera nie zgubiliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 03.12.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 kijanka9 miło nam , że wreszcie zawitał jakiś forumowicz z łódzkiego. Zer nie zgubiliśmy, wycenę mieliśmy na 4tyś. ale udało sie taniej. My jesteśmy ze Zduńskiej Woli więc trochę km nas dzieli, gdyby coś podamy namiar, fachowiec bardzo zajęty , u nas robił tylko popołudniami, w styczniu będzie zakładał u nas centralne. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.12.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 gruszeczka1 belka 3,00 - 14szt (40,58zł brutto) belka 3,30 - 8szt (44,88zł brutto) belka 3,60 - 12szt (49,09zł brutto) belka 5,40 - 10szt (100,53zł brutto) pustak - 560szt (3,38zł brutto) beton b20 - 13m3 (dodatkowo koszt pompy) 210zł za m3 i 150zł pompa U mnie na wysokości komina w salonie wykonawca zrobił zbrojenie i zalał betonem. W związku z tym wyszło minimalnie mniej pustaków i belek ale za to weszło troszkę stali i więcej betonu. Zestawienie dla domku z garażem jednostanowiskowym. Marlena&Marcin zazdroszczę świąt już w tym roku. Nasze plany sięgają tego samego dnia ale w 2010 . Liczę, że mi się wszystko uda pokończyć. Co do dramatów na budowie to też łącze się w bólu. Ja jeszcze nie uporałem się z wykonawcą od dachu, który spartolił robotę. Teraz ma na mnie focha "bo nie wypłaciłem mu gotówki za ŹLE POŁOŻONĄ I WYKOŃCZONĄ DACHÓWKĘ, ZA BRAK DOTRZYMANIA TERMINU - POŚLIZG JUŻ 2 MIESIĄCE, ZA ZNISZCZONE OKNO POŁACIOWE I POBRUDZONE LUKARNY, KTÓRE ZAPOMNIAŁ ZABEZPIECZYĆ" - no już mi lepiej Każdy ma swoje wzloty i upadki przy takiej inwestycji, ale i tak na końcu każdy z nas będzie sobie siedział w ogródku patrząc z przymrużeniem oka na to co było i ciesząc się wspominając to wszystko jako ciekawą przygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumlasu 04.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 04.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 wielki dzęiki" mWilQ" za kosztorys terivy, gość w sklepie budowlanym podobnie mi policzył , tylko z garażem mamy dylemat 11 belek czy 12, szprzedawca mówi ze jedenaści wystarczy bo będą oparte o sciane a u was widze ze było 12 , i jeszcze jedno dawaliście żebro pod strop w kuchni? tam jest wymiar wew. 280cm awedług wytycznych żebro trzeba dać po wyżej 260cm gość w sklepie mówi ze nie musi byćcene jaką mi zaproponowali za kpl. strop 4600złza robote 7000złco o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 04.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 wielki dzęiki" mWilQ" za kosztorys terivy, gość w sklepie budowlanym podobnie mi policzył , tylko z garażem mamy dylemat 11 belek czy 12, szprzedawca mówi ze jedenaści wystarczy bo będą oparte o sciane a u was widze ze było 12 , i jeszcze jedno dawaliście żebro pod strop w kuchni? tam jest wymiar wew. 280cm awedług wytycznych żebro trzeba dać po wyżej 260cm gość w sklepie mówi ze nie musi byćcene jaką mi zaproponowali za kpl. strop 4600złza robote 7000złco o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 04.12.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 a jesli chodzi o kominek to ja mam go w mieszkaniu w kamienicy i wystarczy mi.a teraz sie chwale http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/pc/mg/fmdb/kOO47NF4V8JAj5gQQB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/pc/mg/fmdb/QiWNgcbwMdCMKVcNHB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/pc/mg/fmdb/bKJm3uN5OpDbUVffMB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/pc/mg/fmdb/DanhO9YbRcEHoSWkwB.jpg a to Syn http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/pc/mg/fmdb/9wKjQhjANzI2iy97PB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.12.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 wielki dzęiki" mWilQ" za kosztorys terivy, gość w sklepie budowlanym podobnie mi policzył , tylko z garażem mamy dylemat 11 belek czy 12, szprzedawca mówi ze jedenaści wystarczy bo będą oparte o sciane a u was widze ze było 12 , i jeszcze jedno dawaliście żebro pod strop w kuchni? tam jest wymiar wew. 280cm awedług wytycznych żebro trzeba dać po wyżej 260cm gość w sklepie mówi ze nie musi być cene jaką mi zaproponowali za kpl. strop 4600zł za robote 7000zł co o tym myślicie? Hej. Z tym żebrem to nie bardzo wiem, a nie chcę strzelać. Chyba że mi wytłumaczysz o co chodzi. Z materiałem jest tak, że lepiej wziąć jedną sztukę więcej niż jedną mniej. Zawsze stresujące były dla mnie telefony z budowy, że czegoś zabrakło i jest potrzebne na cito. W tym czasie zazwyczaj byłem uziemiony w pracy i wykonawca załatwiał materiał we własnym zakresie. P.S. na maila wysłałem Ci schemat konstrukcyjny stropu z teriva zrobiony dla domku z pojedynczym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 05.12.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 żebra to zbrojenie które idzie poprzecznie do belek teriva.Dzisiaj zakończyli mi parter zostało sporo pustaków ,budowlaniec wyliczył ze będzie ok.120m murów a wyszło 101m dodam ze mam garaż poszeżony o 1m, Obliczyli mi ściany szczytowe na ok 60m z ścianką kolankową poniesioną o jeden pustak ILE U WAS WYSZŁO METRÓ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruszeczka1 05.12.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 żebra to zbrojenie które idzie poprzecznie do belek teriva.Dzisiaj zakończyli mi parter zostało sporo pustaków ,budowlaniec wyliczył ze będzie ok.120m murów a wyszło 101m dodam ze mam garaż poszeżony o 1m, Obliczyli mi ściany szczytowe na ok 60m z ścianką kolankową poniesioną o jeden pustak ILE U WAS WYSZŁO METRÓ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 06.12.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a u nas się zazieleniło i nabrało koloru.. akurat nie w ogrodzie ale w pokojach pomalowane ściany nawet bez podłóg nadają już "normalności" budowie aż chce się zamieszkać z albumu: http://images42.fotosik.pl/147/6f9373bfdcc6baa0m.jpg http://images49.fotosik.pl/235/ff27e8ba1dca1ba8m.jpg http://images38.fotosik.pl/231/f86830140659f874m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts