Michał i Magda 05.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Zastanawiamy się nad 1ą poważną zmianą - chodzi o kotłownię. Myślę przenieść ją za garaż jak wielu z Was. - ale to tylko w przypadku kotła na ekogroszek. Mam też w zamysłach pompę ciepła - wówczas kotłowni bym nie zmieniał (parę zł. w kieszeni). Pompa sporo droższa ale wygodniejsza (i tak siedziałaby w garażu) - dla przykładu szfagier ma pompę ( zapłacił za nią 10000 - tanio bo robiona przez naszego miejscowego magika oraz nie ma grzania wody - działa bez zarzutu od 3 lat) - koszt ostatniej f-ry za prąd 850 zł za 2 miesiące ( pompa + reszta domu). Skolei kolega z pracy ma piec na ekogroszek Zębiec i od paździenika 2008 do paź 2009 spalił niespełna 3 tony groszku w domu o pow. 120 m2. Jak widać różnica w użytkowaniu niewielka. Mamy podobne dylematy. Tydzień temu spotkaliśmy się ze sprzedawcą i instalatorem pomp ciepła. Ponieważ większą część dnia spędzamy poza domem mamy pewne obawy co do zostawiania włączonego pieca na ekogroszek, pompa jest bezpieczna i prawie bezobsługowa. U nas tym razem zwyciężyły kwestie finansowe, zostajemy przy ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełdjromek 05.01.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Mam pytanie do: Iwony&Tomka, piszecie że załączone zdjęcie przedstawia murek od piwnicy, to nie kopaliście dziury na ok 3m pod piwnicę ?? Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wydaję mi się że wasz domek będzie bardzo wysoki, albo piwnica bardzo niska?? Proszę o odp. jak to rozwiązaliście, bo ja też chcę budować rodo 6 z piwnicą Pozdrawiam Serdecznie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 05.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam Mam pytanie do: Iwony&Tomka, piszecie że załączone zdjęcie przedstawia murek od piwnicy, to nie kopaliście dziury na ok 3m pod piwnicę ?? Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wydaję mi się że wasz domek będzie bardzo wysoki, albo piwnica bardzo niska?? Proszę o odp. jak to rozwiązaliście, bo ja też chcę budować rodo 6 z piwnicą Pozdrawiam Serdecznie Paweł Witam Tak, to murek od piwnicy. Nasza działka nie jest płaska jak stół, patrząc od frontu widoczny jest spadek ku tyłowi działki. Nie mierzyliśmy jaki to spadek, ale 'na oko' z 1,5 metra. W stosunku do działek sąsiadujących z nami też jesteśmy w lekkim dołku. Stąd nasza decyzja, żeby punkt zerowy wyprowadzić według sąsiada z naprzeciwka. Naszemu murkowi do punktu zerowego brakuje jeszcze 80 cm. To jest minus tej sytuacji - będziemy musieli na część frontową naszej działki nawieźć sporo gruzu i przysypać go ziemią. Oznacza to jakieś koszty. Ale nie chcemy być w dole i żeby przed naszym domkiem wiecznie stała kałuża o średnicy 3 metrów, bo tak jest teraz. Z drugiej strony - kopanie dziury szło b. szybko. Dziura ma z przodu ok. 2,0-2,2 m, a z tyłu ok. 1,6-1,7 m. Dzięki czemu oszczędziliśmy na wynajmie koparki. Czy nasz rodosek będzie szczególnie wysoki ? Nie. Z przodu standard - wjazd do garażu musi być przecież na poziomie gruntu Drzwi do mieszkalnej części na malutkim podeście (2 schodki). I koniecznie kolumienki... Przez to forum zakochaliśmy się w kolumnach... A piwnica - wysoka na 2,19 metra. Względy podatkowe. Planujemy w piwnicy mały magazyn urządzić (działalność gospodarcza). Piwnicę robimy też pod garażem i tam będzie kotłownia. Tam może być ciut niżej. PS. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i życzymy w nowym roku super pogody "budowlanej" oraz samych solidnych bobów-budowniczych (niech partacze jadą do Mongolii szałasy budować ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 05.01.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Powtórzę się: Może ktoś coś napisać n/temat powiększenia wukuszu ew. jakieś zdjęcia? bo do czwartku musimy zadecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 05.01.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 lokmen, u nas wykusz bez zmian. Od srodka wygląda tak: http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/wykusz.JPG A od zewnątrz: http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/rodekokna.jpg I prawdę mówiąc nigdy nie myślałam o jego powiększaniu. Dla nas jest OK Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 05.01.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dzięki Gosik21 Wcześniej ktoś pisał, że będzie powiększał bo jest za mały dla niego. W sumie większy fajniej by wyglądał - myślałem aby powiększyć tak aby wszystkie 3 okna były wielkości tego środkowego. Efekt wizualny na pewno lepszy no i myślę, że stół by prawie cały wszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 05.01.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dzięki Gosik21 Wcześniej ktoś pisał, że będzie powiększał bo jest za mały dla niego. W sumie większy fajniej by wyglądał - myślałem aby powiększyć tak aby wszystkie 3 okna były wielkości tego środkowego. Efekt wizualny na pewno lepszy no i myślę, że stół by prawie cały wszedł. mamy okragły stół na 4 osoby i zajmuje 3/4 wykuszu ... wykusz jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.01.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 (edytowane) ... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 05.01.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Mam wielką prośbę. Ogromniastą. Czy moglibyście poszperać po swoich zapiskach, fakturach itp. i napisać tu jak najbardziej konkretne informacje ILOŚCIOWE. Mniejsza o ceny, te zależą od czasu, kiedy dom był budowany oraz rejonu Polski, ale ilości powinny być mniej więcej podobne ? 1. Ile sztuk cegły POROTHERM pochłonęły Wasze ściany zewnętrzne- od razu proszę napisać kto ma jaki garaż (czy zgadza się wymiar 25,0x37,5x23,8cm) ? Jeżeli ktoś budował z Suporexu lub Ytongu - to samo pytanie - ile sztuk ? 2. Z czego macie ściany działowe i nośne. Ile "towaru" na to poszło ? 3. Ile metrów kwadratowych dachówki poszło na dachy ? I znowu proszę zaznaczyć czy garaż na 1 czy na 2 auta. 4. Ile m3 (kubików) betonu pochłonęły wylewane stropy ? To na początek Wiecie jak to jest - zaczynamy dopiero i liczymy czy wystarczy nam kasy... Jeżeli komuś się nie chce odpowiadać na wszytskie pytania, to może chociaż 1-2 ? A może ktoś ma jeszcze więcej danych ? Cement, piasek, wapno ? Każda informacja jest na wagę złota. My prowadzimy szczegółową buchalterię - mamy zapisane wszystko - od znaczków na listy i flaszki po działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Mam wielką prośbę. Ogromniastą. Czy moglibyście poszperać po swoich zapiskach, fakturach itp. i napisać tu jak najbardziej konkretne informacje ILOŚCIOWE. Mniejsza o ceny, te zależą od czasu, kiedy dom był budowany oraz rejonu Polski, ale ilości powinny być mniej więcej podobne ? 1. Ile sztuk cegły POROTHERM pochłonęły Wasze ściany zewnętrzne- od razu proszę napisać kto ma jaki garaż (czy zgadza się wymiar 25,0x37,5x23,8cm) ? Jeżeli ktoś budował z Suporexu lub Ytongu - to samo pytanie - ile sztuk ? 2. Z czego macie ściany działowe i nośne. Ile "towaru" na to poszło ? 3. Ile metrów kwadratowych dachówki poszło na dachy ? I znowu proszę zaznaczyć czy garaż na 1 czy na 2 auta. 4. Ile m3 (kubików) betonu pochłonęły wylewane stropy ? To na początek Wiecie jak to jest - zaczynamy dopiero i liczymy czy wystarczy nam kasy... Jeżeli komuś się nie chce odpowiadać na wszytskie pytania, to może chociaż 1-2 ? A może ktoś ma jeszcze więcej danych ? Cement, piasek, wapno ? Każda informacja jest na wagę złota. My prowadzimy szczegółową buchalterię - mamy zapisane wszystko - od znaczków na listy i flaszki po działkę. Jakiś czas temu podawałem dosyć szczegółowe dane jeśli chodzi o ilości materiałów. Jeśli chodzi o materiały na dach mogę wysłać pozycje z faktury. http://forum.muratordom.pl/post3537576.htm?highlight=#3537576 http://forum.muratordom.pl/post3700066.htm?highlight=#3700066 Za jakiś czas wstawię na forum kolejne zestawienia materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaTomek 05.01.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 aLien01 Wielkie dzięki. Raz za solidne, soczyste kosztorysy. Dwa za szybką odpowiedź na mój post. A trzy za to, że nie odpisałeś - "poszukaj sobie na forum". Wiesz - niektórzy nie zdają sobie sprawy ile stron mają co niektóre tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.01.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 05.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam mam pytanie do tych którzy już wybudowali albo do tych niewybudowanych ale bardzo zorientowanych w "papierologii"Co dzieje sie w sytuacji kiedy mam już naniesione zmiany, wydane pozwolenie na budowę i w trakcie budowy okaże się że chcę zmienić schody tzn. albo je obniżyć (na papierze maja 18cm) i przez to dojdzie ich jeszcze 1 lub 2 lub też zmienić je z "prawch " na "lewe" (tzn jeżeli stoje przed schodami i po prawej stronie mam ich pierwszy bieg na góre to sa to dla mnie "prawe" a schody "lewe" to odwrotnie takie wychodzące na góre z lewej strony Jeżeli ktoś może mi pomóc będę wdzięczna za infoMariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolmar 05.01.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam po dłuższej przerwie. Nie do końca wiem czy o mnie mowa ale ja jestem jedna z tych osób które powiększyły wykusz. Obecnie głębokość jego jest 150cm a w projekcie była tylko 90. Nie żałuje tego. Wygląda super no i stół nie wystaje tak znacząco na salon. My mieszkamy już od 9 grudnia. Jest super. Zmian trochę było ale żadnej z nich nie żałuję. Fotki mam ale niestety nie umie sobie poradzić z ich wklejeniem. Pozdrawiam gorąco i życze szybkich postępów na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolmar 05.01.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Aniak 25 my własnie tak zrobiliśmy-zlikwidowaliśmy spiżarkę a kosztem kuchni zrobilismy wneke na zabudowana garderobę-jest SUPER,nie walają się buty kurtki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.01.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam Oto moje koszty robocizny hydrauliki: 1. Grzejniki - 11 x 120 = 1320zł 2. Punkty hydrauliczne - 12 x 150 = 1800zł 3. Ogrzewanie podłogowe ok. 70 m2 - 2000zł 4. Montaż i podłączenie szafek rozdzielaczy - 4 x 200 = 800zł 5. Nadmuch powietrza do kominka - 50zł 6. Układ filtra i reduktora - 150zł 7. Podejście pod piec ( rury + kanalizacja ) - 250zł 8. Rury + kable do kominka - 300zł 9. Podłączenie wody głównej do domu - 150zł 10. Woda na zewnątrz ( ogrodowa 2 punkty) - 80zł 11. Pion kanalizacyjny + odpowietrzenie - 200zł TAR specjalnie dla Ciebie koszty Hydrauliki Iwona&Tomek nie ma problemu jeszcze rok temu byłem w podobnej sytuacji jak wy Mam już w miarę konkretną ofertę na kominek z płaszczem wodnym (firma Byrski 20KW) + zbiornik 200L z 2 wężownicami i grzałką elektryczną + wszystkie dodatkowe elementy + robocizna (podłączenie kominka + zrobienie całej kotłowni bez podłączenia pieca gazowego) 15500zł na gotowo Czy możecie napisać mi ile wyszło wam m2 podbitki?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.01.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam po dłuższej przerwie. Nie do końca wiem czy o mnie mowa ale ja jestem jedna z tych osób które powiększyły wykusz. Obecnie głębokość jego jest 150cm a w projekcie była tylko 90. Nie żałuje tego. Wygląda super no i stół nie wystaje tak znacząco na salon. My mieszkamy już od 9 grudnia. Jest super. Zmian trochę było ale żadnej z nich nie żałuję. Fotki mam ale niestety nie umie sobie poradzić z ich wklejeniem. Pozdrawiam gorąco i życze szybkich postępów na budowach Poproszę zdjęcia na maila [email protected] szczególnie salonu szukam inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 06.01.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam po dłuższej przerwie. Nie do końca wiem czy o mnie mowa ale ja jestem jedna z tych osób które powiększyły wykusz. Obecnie głębokość jego jest 150cm a w projekcie była tylko 90. Nie żałuje tego. Wygląda super no i stół nie wystaje tak znacząco na salon. My mieszkamy już od 9 grudnia. Jest super. Zmian trochę było ale żadnej z nich nie żałuję. Fotki mam ale niestety nie umie sobie poradzić z ich wklejeniem. Pozdrawiam gorąco i życze szybkich postępów na budowach Poproszę zdjęcia na maila [email protected] szczególnie salonu szukam inspiracji alien może jak będziesz miał fotki na mailu, to wrzucisz je na forum. Ja też szukam inspiracji, pewnie jak wielu, więc zaraz się posypie lawina próśb o fotki na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam po dłuższej przerwie. Nie do końca wiem czy o mnie mowa ale ja jestem jedna z tych osób które powiększyły wykusz. Obecnie głębokość jego jest 150cm a w projekcie była tylko 90. Nie żałuje tego. Wygląda super no i stół nie wystaje tak znacząco na salon. My mieszkamy już od 9 grudnia. Jest super. Zmian trochę było ale żadnej z nich nie żałuję. Fotki mam ale niestety nie umie sobie poradzić z ich wklejeniem. Pozdrawiam gorąco i życze szybkich postępów na budowach Poproszę zdjęcia na maila [email protected] szczególnie salonu szukam inspiracji alien może jak będziesz miał fotki na mailu, to wrzucisz je na forum. Ja też szukam inspiracji, pewnie jak wielu, więc zaraz się posypie lawina próśb o fotki na maila Jak będę miał i właściciel się zgodzi to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts