Cecil 08.01.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 mWilQ jeśli chodzi o wkręty, papiaki, papier ścierny, gwoździe, podkładki itp to wszystko odpada, nie wiem co z płytą OSB, ja ja wprowadziłam. paleta, transport, na pewno też nie inne rzeczy: typu lakier, tynki, lakierobejca trzeba sprawdzić w neciea co to jest wapno do cementu - jesli jakiś ulepszacz to na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BASKA3 08.01.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Jestem z Gniezna czy ktos z okolicy mógłby mi pokazać swój domek w realu Dziękuje serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 08.01.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Pozdrawiamy wszystkich budujacych w Nowym Roku Aktualnie uzgadniamy kwestie co z hydraulikiem i kalkulujemy posadzki. mamy pytanko do tych , którzy wylewali lub bedą wylewać posadzki: jaki materiał stosowaliście na posadzki przy ogrzewaniu podłogowym tzn. czy robiliście tradycyjne posadzki piasek- cement czy uzywaliscie gotowych posadzek np. anhydrytowych Knaufa / dostalismy ofertę na takie posadzki, ale wychodzi bardzo drogo/. Chcemy wylać posadzki w lutym , a pogoda jak widac mroźna :roll Jesli to mozliwe podajcie koszt wykonania posadzki, chcemy sie zorientowac w kosztach. Na całym parterze /poza garazem rzecz jasna/ kładziemy podłogówkę , hydraulik chce abysmy najpierw zrobili folie,ocieplenie i cienką wylewkę a on na to położy podłogówkę , potem pozostała warstwa wylewki Podzielcie się informacjami jak u was wyglada posadzka / warstwy , grubość /. W przerwie swiatecznej bawilismy się trochę z projektem kuchni i odwiedziliśmy Ikeę celem znalezienia inspiracji, mielismy tez wstepny pomiar kuchni i powstał taki projekcik... bardzo wtępny Kolor też teoretyczny , jestesmy zdecydowani na wanilię lub biel. http://images36.fotosik.pl/132/3f3e463eb0141f98med.jpg http://images42.fotosik.pl/158/a8a4bc4cc096f17cmed.jpg Dla wyjasnienia dodamy , ze nie mamy wiatrołapu lecz otwarty hol, nie mamy tez wejscia do kuchni z holu a w jego miejscu zrobilismy wnękę na szafę , dlatego w kuchni zmienił się układ scian. Pod oknem bocznym planujemy blat. Jesli macie jakies sugestie chętnie posłuchamy ozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkab50 09.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam wszystkich serdecznie. My też postanowiliśmy zbudować swój własny wymarzony domek i padło na Rododendrona 6 z pojedynczym garażem. Ze wstępnych ustaleń jak pogoda pozwoli ruszamy z budową w marcu, mamy już wszystkie formalności załatwione teraz szukam DOBREGO KREDYTU i pilnie potrzbuję kosztorysu wybudowania domu. mam dlatego prośbę czy mógłyby mi ktoś udostępnić na wzór kosztorys - proszę o przesłanie na adres [email protected] z góry dziękuję. pilnie śledze forum i wiele informacji i pomysłów wykorzystam w mojej budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 09.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Jeszcze jedno: Powiedzcie czy ktoś posiadał działkę np. z dwóch kawałków- kazali scalać? Projektantka mówiła, że mogą się czepiać w starostwie, ale z tego co wiem to nie ma obowiązku scalenia działek jeśli się jest właścicielem obu, (działki w 1 księdze wieczystej), na których będzie stał dom. Pozdrawiam. witam ja płaciłam za za adaptację 2600zł ale miałam ciężką działkę, wszystkie papiery trwały 1,5roku. Co do działki to też mam dwie, jedna duża a drugi malutka i nie scalałam, nikt się nie czepiał i nie było z tym problemów tylko we wszystkich papierach są wpisywane dwie dzialki. PS: co to znaczy ze likwidujecie 1 drzwi w pokoju na górze, chodzi o balkonowe czy jakoś górę zmieniacie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 09.01.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Pozdrawiamy wszystkich budujacych w Nowym Roku W przerwie swiatecznej bawilismy się trochę z projektem kuchni iJesli macie jakies sugestie chętnie posłuchamy ozdrowienia Sugestie.. hmm.. może warto lepiej scalić kuchnię? zrezygnować z szafki z okapem a zamiast blatu roboczego pod oknem dać tam ciąg szafek, w miejsce lodówki okap narożny i płytę, a lodówkę przesunąc na ścianę przy drzwiach do salonu? tylko przy takim rozwiązaniu musielibyście trochę zmniejszyć wejście by się lodówka zmieściła.. wtedy byście mieli kuchnię w lekkie U i więcej miejsca do chodzenia a i blatu też więcej.. o coś takiego: ps. tylko przy takim rozwiązaniu szafki narozne nie w "L" tylko wypukłe.. http://images43.fotosik.pl/245/1e132cad5965d4a7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.01.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam wszystkich serdecznie. My też postanowiliśmy zbudować swój własny wymarzony domek i padło na Rododendrona 6 z pojedynczym garażem. Ze wstępnych ustaleń jak pogoda pozwoli ruszamy z budową w marcu, mamy już wszystkie formalności załatwione teraz szukam DOBREGO KREDYTU i pilnie potrzbuję kosztorysu wybudowania domu. mam dlatego prośbę czy mógłyby mi ktoś udostępnić na wzór kosztorys - proszę o przesłanie na adres [email protected] z góry dziękuję. pilnie śledze forum i wiele informacji i pomysłów wykorzystam w mojej budowie. Pozdrawiam. Kosztorys wysłany na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 09.01.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Marlena&Marcin dzięki za sugestie odnośnie kuchni, najwiekszy problem mamy z lodówką, takie ustawienie jak proponujecie rozważalismy ale... od sciany do okna mamy 59cm więc się nie zmieści. ten pomysł z szafkami pod oknem jest ciekawy, zyskamy dodatkowe szafki. Mielismy juz pomiar na budowie robiony przez stolarza ale nic ciekawego nie zaproponował. Szafa wnękowa w holu była dla nas wazna, ale skomplikowała urzadzenie kuchni. Marlena&Marcinjestescie juz jakiś czas po posadzkach ale macie podłogówke w całym domu, jaka macie posadzkę? Napiszcie jak wyglada kolejno praca przy podłogówce / jaką dawaliscie izolacje,czy folia raz czy podwójnie/, jaka grubośc wylewki itp. Jakiego producenta materiały wybraliście na instalacje co? Nasz hydraulik chce kłaść przewody podłogówki na cienka warstwe wylewki i proponuje jedna warstwe folii ... podzielcie się swoimi doświadczeniami pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 09.01.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Marlena&Marcin dzięki za sugestie odnośnie kuchni, najwiekszy problem mamy z lodówką, takie ustawienie jak proponujecie rozważalismy ale... od sciany do okna mamy 59cm więc się nie zmieści. ten pomysł z szafkami pod oknem jest ciekawy, zyskamy dodatkowe szafki. Mielismy juz pomiar na budowie robiony przez stolarza ale nic ciekawego nie zaproponował. Szafa wnękowa w holu była dla nas wazna, ale skomplikowała urzadzenie kuchni. Marlena&Marcinjestescie juz jakiś czas po posadzkach ale macie podłogówke w całym domu, jaka macie posadzkę? Napiszcie jak wyglada kolejno praca przy podłogówce / jaką dawaliscie izolacje,czy folia raz czy podwójnie/, jaka grubośc wylewki itp. Jakiego producenta materiały wybraliście na instalacje co? Nasz hydraulik chce kłaść przewody podłogówki na cienka warstwe wylewki i proponuje jedna warstwe folii ... podzielcie się swoimi doświadczeniami pozdrawiamy Posadzki to pytanie do Marcina (będzie później).. odnośnie okna w kuchni to niestety w projekcie jest błędnie osadzone.. co mogłabym jeszcze zaproponować to zrobic wysoką zabudowę w rogu (tam gdzie macie piekarnik obok umieścić lodówkę) a reszta szafki w L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 09.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Marlena dzieki za nowy pomysł na ustawienie kuchni my od poczatku chcielismy ustawić kuchnię/płytę przy kominie żeby podłączyć okap do wentylacji, jak człowiek sobie cos wbije do głowy to nie dostrzega innych rozwiazań, ten pomysł z wysoką zabudowa wneki tez jest ciekawy ... pobawimy się w nowa aranżację w wolnej chwili Jeśli znajdziecie chwilę czasu napiszcie o instalacji podłogówki i posadzkach... my zastanawiamy się nad rodzajem posadzek takze ze wzgledu na niskie temperatury... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 09.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Lodówki są również 54 cm, m.in BEKO ma takie lodówki Odnośnie podłogi to nie robyliśmy wylewki pod podłogówkę, stosowaliśmy zwykłe posadzki cement+piasek z dodatkiem plastifikatora. Styropian 16cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 10.01.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 no to już po wizycie u projektantki. Zmiany jakie dokonujemy to: 1. Kotłownia na tyle garażu o wym. 1,8m x 6m (szer. garażu), 2. rezygnacja z gabinetu na dole 3. rezygnacja ze spiżarki i zrobienie tam szafy wzękowej 4. likwidacja 1 drzwi w pokoju na górze 5 zmniejszenie tarasu do wielkości ściany tylnej domu bez garażu. Za zmiany + adaptację 1800 zł termin 3 tygodnie Mało czy dużo? Jesteśmy świeżo po wizycie u architekta za odcięcie garażu, i wrysowanie przyłączy i budynku policzył nam 2000 tys. Sama najpierw pomyślałam że to trochę dużo, ala raczej widzę że prawie w normie. Co do dwóch działek to niestey też mamy dwie małe i nikt nie mówił że to stanowi problem. Teraz mam gorąca prośbę, a mianowicie jak wypada komin w kotłowni czy jest on w ścianie, trudno mi ocenić ale z planów chyba tak wynika (my musimy go właśnie przesunąć coby nie był w ścianie bo to będzie zewnętrzna).Może odezwie się Ktoś kto jak mi się wydaje odcinał właśnie garaż??? Czytałam na forum a teraz nie moge tego wątku znależć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 10.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja to muszę o czymś zawsze zapomnieć a mianowicie pytanka:- jak zrezygnowaliście z pokoju na dole to czy były dwa słupy, czy da sie to obejść jakims podciągiem (jeśli tak to jaki strop, czy to ma znaczenie),-czy okno w pokoju na dole po zlikwidowaniu ścianki umiejscowialiście tak jak było w projekcie, czy z niego wtedy rezygnowaliście (u mnie to okno będzie od południa)-kto z was zastanawniał się nad zlikwidowaniem wykuszu, ja się zastanawiam powiem szczerze, boję sie jednak że nie będzie gdzie postawić stołu, ile dodatkowo może wykusz kosztować,piszcie jak to u Was było bo trudno mi się się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.01.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja to muszę o czymś zawsze zapomnieć a mianowicie pytanka: - jak zrezygnowaliście z pokoju na dole to czy były dwa słupy, czy da sie to obejść jakims podciągiem (jeśli tak to jaki strop, czy to ma znaczenie), -czy okno w pokoju na dole po zlikwidowaniu ścianki umiejscowialiście tak jak było w projekcie, czy z niego wtedy rezygnowaliście (u mnie to okno będzie od południa) -kto z was zastanawniał się nad zlikwidowaniem wykuszu, ja się zastanawiam powiem szczerze, boję sie jednak że nie będzie gdzie postawić stołu, ile dodatkowo może wykusz kosztować, piszcie jak to u Was było bo trudno mi się się zdecydować hej 1. Większość osób, które rezygnują z gabinetu usuwają słup. U mnie również nie było problemów - strop mam zmieniony na terrive. P.S. z tego co widziałem jedna osoba zrezygnowała z dwóch słupów - widać też można. 2. Mam w planach w tym miejscu zrobić miejsce siedzące z jakimś stolikiem. Jak najbardziej okno mi pasowało i nic nie zmieniałem. 3. Domek bez wykusza z zewnątrz to już nie to samo. Od wewnątrz można by było troszkę pokombinować, żeby stół w tym miejscu nie zagradzał wejścia do kuchni. Ja tam robię mały okrągły stolik z 4 krzesłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicolaus 10.01.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja to muszę o czymś zawsze zapomnieć a mianowicie pytanka: - jak zrezygnowaliście z pokoju na dole to czy były dwa słupy, czy da sie to obejść jakims podciągiem (jeśli tak to jaki strop, czy to ma znaczenie), -czy okno w pokoju na dole po zlikwidowaniu ścianki umiejscowialiście tak jak było w projekcie, czy z niego wtedy rezygnowaliście (u mnie to okno będzie od południa) -kto z was zastanawniał się nad zlikwidowaniem wykuszu, ja się zastanawiam powiem szczerze, boję sie jednak że nie będzie gdzie postawić stołu, ile dodatkowo może wykusz kosztować, piszcie jak to u Was było bo trudno mi się się zdecydować Witam ! Ja planuję zlikwidowanie wykuszu - ma on 90 cm głębokości , za po poszerzam cały dom o 70 cm , czyli zyskuję na powierzchni salonu. Architekt podpowiada , że słupy można zlikwidować , choćby zamiast stropu monolitycznego układając np. płyty stropowe . Jak wszystko pójdzie dobrze to planuję ruszyć z budową na wiosnę pozdrawiam Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 (edytowane) ... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.01.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja to muszę o czymś zawsze zapomnieć a mianowicie pytanka: - jak zrezygnowaliście z pokoju na dole to czy były dwa słupy, czy da sie to obejść jakims podciągiem (jeśli tak to jaki strop, czy to ma znaczenie), -czy okno w pokoju na dole po zlikwidowaniu ścianki umiejscowialiście tak jak było w projekcie, czy z niego wtedy rezygnowaliście (u mnie to okno będzie od południa) -kto z was zastanawniał się nad zlikwidowaniem wykuszu, ja się zastanawiam powiem szczerze, boję sie jednak że nie będzie gdzie postawić stołu, ile dodatkowo może wykusz kosztować, piszcie jak to u Was było bo trudno mi się się zdecydować hej 1. Większość osób, które rezygnują z gabinetu usuwają słup. U mnie również nie było problemów - strop mam zmieniony na terrive. P.S. z tego co widziałem jedna osoba zrezygnowała z dwóch słupów - widać też można. 2. Mam w planach w tym miejscu zrobić miejsce siedzące z jakimś stolikiem. Jak najbardziej okno mi pasowało i nic nie zmieniałem. 3. Domek bez wykusza z zewnątrz to już nie to samo. Od wewnątrz można by było troszkę pokombinować, żeby stół w tym miejscu nie zagradzał wejścia do kuchni. Ja tam robię mały okrągły stolik z 4 krzesłami. Witam My zostawilismy te slupy, bo gabinet mial byc. Ale zainspirowaly nas wnetrza Kamy i Michala, na ktorych widac ze slupy wrecz zdobia salon i robia z niego 2 strefy - cudo (strona 62 naszego forum). Tak wiec zrezygnowalismy z gabinetu slupy zostaly, a w razie gdyby potrzeba bylo dodatkowego pokoju zawsze scianki mozna dostawic po niewielkich przerobkach. Pozdrawiam A. bez słupów dorobić ścianki jest chyba jeszcze prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cserkowska 10.01.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam TAR- gdzie dokładnie budujecie,jestem ciekawa na jakim etapie jesteście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.01.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts