monia19 13.01.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 TAR -dzięki za info w sprawie okapu. Ja także zamierzam wykorzystywać okap - bo inaczej bym go nie zakładała. Jednak chciałam uniknąć podwieszanego sufitu. Rurę puszczę nad meblami, zabuduję płytą jak meble i wyjdę na zewnątrz po mniej "reprezentacyjnej" ścianie koło rynny, więc ona trochę zasłoni wylot. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 13.01.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Marlena&Marcin półsuchą mieszankę na posadzki można zamówić w betoniarni i to mamy na myśli pisząc " z gruszki" / może mało precyzyjne :)/ mixokret służy do mieszania i podawania suchego betonu na posadzki czyli mieszankę przygotowuje sie na budowie, teraz zimą przy śniegu i takich temperaturach wygodniej zamówić mieszankę w betoniarni. Napiszcie nam ile wyniósł was materiał na posadzkę betonową , albo podajcie chociaż ilość materiału. Jeśli cena nas nie odstraszy zdecydujemy się jednak na jastrych anhydrytowy czyli posadzki półpłynne. Pozdrawiamy 3 palety cementu + 1,1/2 wywrotki żriwu (ok. 24tony) + plastyfikator + 2 woreczki włókniny robota: 11 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 13.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Na wiosnę planuję rozpocząć budowę tego Rodoska z piwnicą pod połową domu. Mam szereg obaw dotyczących tej budowy.. Po pierwsze, nie zdecydowaliśmy jeszcze z czego budować piwnicę.. Brałam pod uwagę pustaki szalunkowe lub wymurowanie od środka piwnicy z cegły pełnej a od zewnątrz szalować i lać beton.Może ktoś budował piwnicę i mi podpowie? Zależy mi na tym żeby koszty były jak najniższe. Po drugie nie wiem jaki rozmiar okien z przodu ostatecznie wybrać.. Mam ochotę zmniejszyć okno w kuchni do rozmiarow łazienkowego. Oglądając zdjęcia na forum nie zawsze wiadomo jaki jest rozmiar okien. Jestem zmuszona dobudować ganek do tego domku z powodu silnych wiatrów i zacinającego w stronę drzwi deszczu i śniegu. To troszkę popsuje mi szyki ale jednoczesnie umożliwi zrobienie wejścia do piwnicy od zewnątrz Przerażają mnie koszty tego domku.. choć wcale taki duży nie jest. Za to jest baaaardzo praktyczny!Przeglądnęłam setki projektów i wybór padł właśnie na ten śliczny domek Wasze zdjęcia pięknych wykończonych domów pokrzepiają serca tych którzy jeszcze nie zaczęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.01.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Po drugie nie wiem jaki rozmiar okien z przodu ostatecznie wybrać.. Mam ochotę zmniejszyć okno w kuchni do rozmiarow łazienkowego. Rodo ma jakies okna w łazience? Nie licząc dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 14.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Po drugie nie wiem jaki rozmiar okien z przodu ostatecznie wybrać.. Mam ochotę zmniejszyć okno w kuchni do rozmiarow łazienkowego. Rodo ma jakies okna w łazience? Nie licząc dachowego? Ma jak jest piwnica Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.01.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Po drugie nie wiem jaki rozmiar okien z przodu ostatecznie wybrać.. Mam ochotę zmniejszyć okno w kuchni do rozmiarow łazienkowego. Rodo ma jakies okna w łazience? Nie licząc dachowego? Ma jak jest piwnica Pozdrawiam a rzeczywiście projekt 6P jest inny.. ale gdzie tu prywatność ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 14.01.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Nie, no bez przesady z ta prywatnościa Są przecież firany, rolety i ornamenty. Ja teraz mam okno w łazience i jest ok. Łazienka w rodosku 6P jest bardzo fajna i ustawna. Już się cieszę na mysl o jej wykończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.01.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 14.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Cecil, bardzo się cieszę, że należysz do miłośników domków z piwnicą Co do łazienki to faktycznie w domu z podpiwniczeniem wydaje się ona być super ustawna. W wersji bez piwnicy naprawde jest zbyt mało miejsca.. Skoro wybudowałaś już domek to może powiesz mi z czego budowałaś piwnicę i jakie okna wybrałaś?? dzielone czy nie?jakie rozmiary? Będę wdzięczna za podpowiedż Piwnicę masz pod całym domem?Dużo zmieniałaś projekt?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 14.01.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Marlena&Marcin bardzo podoba mi się galeria z Waszej budowy. Bardzo ładna kuchnia. Czyżby to okno w kuchni było takich rozmiarów jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 14.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Przepraszam za te dziwne symbole w tekście ele coś mi funkcje tekstu nie wchodzą, np pogrubienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 14.01.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Cecil, bardzo się cieszę, że należysz do miłośników domków z piwnicą Co do łazienki to faktycznie w domu z podpiwniczeniem wydaje się ona być super ustawna. W wersji bez piwnicy naprawde jest zbyt mało miejsca.. Skoro wybudowałaś już domek to może powiesz mi z czego budowałaś piwnicę i jakie okna wybrałaś?? dzielone czy nie?jakie rozmiary? Będę wdzięczna za podpowiedż Piwnicę masz pod całym domem?Dużo zmieniałaś projekt?[/b] Piwnica miała dla nas podstawowe znaczenie. Koszty nie sa aż tak wysokie jak inni opisują, a zalet wiele. My budowaliśmy z pustaków betonowych, u nas było najtaniej. Warto sprawdzić cenę betonu, ale podejrzewam, że ceny sie nie zmieniły. Przy piwnicy lanej z gruszki trzeba się liczyć z 6 tonami stali no i na szalunki też sporo schodzi. Piwnicę mamy pod częscią domu, bez garażu. Piwnica jest suuuper, a pomieszczenie z częscią wykuszu poprostu boskie. Okien nie dzieliłam, bo jestem zwolennikiem otwartych i jasnych przestrzeni. A rozmiar mam standardowy. Kilka zmian w projekcie było, podstawowe to: brak gabinetu na parterze, garaż 2 stanowiska, likwidacjia bocznego okna w kuchni, likwidacja tylnego balkonu. - Choc szczerze, już prawie o tym nie pamiętam. Ja od kilku dni latam do domku i ustalam instalacje elektryczną, mam nadzieje, że wyjdzie ok. A tak ogólnie to, jak teraz chodze po domku, to uważam, że dokonaliśmy dobrego wyboru co do RODOSKA. Jest miły i przytulny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Marlena&Marcin bardzo podoba mi się galeria z Waszej budowy. Bardzo ładna kuchnia. Czyżby to okno w kuchni było takich rozmiarów jak w projekcie? Na dole wszystkie okna są jak w projekcie, zmniejszaliśmy tylko balkonowe u góry. W weekend wkleję już ostateczne foteczki naszych pomieszczeń, bo koniec u nas już bliski, w poniedziałek ostateczna przeprowadzka jak wyrobimy się ze sprzataniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 14.01.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Marlena&Marcin bardzo podoba mi się galeria z Waszej budowy. Bardzo ładna kuchnia. Czyżby to okno w kuchni było takich rozmiarów jak w projekcie? Na dole wszystkie okna są jak w projekcie, zmniejszaliśmy tylko balkonowe u góry. W weekend wkleję już ostateczne foteczki naszych pomieszczeń, bo koniec u nas już bliski, w poniedziałek ostateczna przeprowadzka jak wyrobimy się ze sprzataniem No to gratulujemy Wam serdecznie. niecały rok od wbicia pierwszej łopaty, super. Strasznie Wam zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 14.01.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Cecil, Dzięki za odp. Wlkejałaś może na forum jakieś zdjęcia? Piwnica to rzecz jasna same zalety. przede wszystkim nie będzie biegania po podwórku za opałem A i graty będzie gdzie upchnąć. My zmniejszamy piwnice i będzie ona tylko z przodu aż do schodów Moim zdaniem miejsca i tak będzie trochę a i stali mniej pójdzie. Ciężko się zastanawiam właśnie nad bloczkami betonowymi..Przede wszystkim ocieplać by było łatwiej bo ściany byłyby równe. ja zostawiam drugie okno w kuchni, likwiduję środkowe drzwi nad wykuszem. Likwiduję spiżarkę bo kuchnia i tak mała moim zdaniem. I zostawiam Gabinet na dole bo mi się przyda tylko.. czy będzie wtedy gdzie postawić jakąś sofę i fotele..Wszyscy piszą jak mało miejsca.. Czy możesz mi powiedzieć ile kasy do tej pory Ci poszło?? Jakieś drogie rewelacje w tym domku masz? Bo my na razie nie ładujemy się w kredyty. A i jeszcze chcę wstawić możliwie najmniej okien dachowych. Czy faktycznie bez nich będzie tak mało światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 14.01.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Kasia1314 czy jakoś specjalnie zależy Ci na piwnicy wylewanej?? Pustaki sa ok i naprawdę nie jest tak strasznie drogo. U nasz wyszło za pustaki ok 7000 za cała piwnicę. Zdjęć raczej mało dałam, jakoś postaram się to nadrobić. Ja domek mam w stanie surowym zamkniętym, za tydzień - dwa robimy instalacje elektryczną. Budujemy bez kredytu więc troszkę wolniej nam to idzie. Rewelacji w domu to w sumie to nie mam żadnych. Ufam tradycji i nie przesadzam z zachwytem nad nowoczesnością. Piwnica to koszt ok 25 tys zł. Licze tu już wszystkie koszty związane z piwnica, dłuższy komin, koszty kanalizacji, ocieplenie i okna no i oczywiście robocizna. Jeśli chodzi o okna dachowe - ja mam 6 w tym 4 w pokoju nad garażem i nie zrezygnowałabym z ani jednego, bo lubię taki kąt światła. Ale to już każdy samw ie, co mu się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1314 14.01.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Cecil, chodzi przede wszystkim o koszty. Ja osobiście uważam że pustaki są ok i bardzo szybkie w budowie. Jeśli zaczne płacić murarzom za szalunki a oni się będą z tym bawić i to dlugo to mnie to nie urządza.. Nie mamy czasu bo pracujemy a na pewno będziemy musieli robić za pomocników Wszyscy mówią że lany beton najtańszy.. czy ja wiem.. Wątpię. Tak to jest zacząć.. jak już się zacznie to samo się potoczy Czekam na zdjęcia! Powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 15.01.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Cecil, chodzi przede wszystkim o koszty. Ja osobiście uważam że pustaki są ok i bardzo szybkie w budowie. Jeśli zaczne płacić murarzom za szalunki a oni się będą z tym bawić i to dlugo to mnie to nie urządza.. Nie mamy czasu bo pracujemy a na pewno będziemy musieli robić za pomocników Wszyscy mówią że lany beton najtańszy.. czy ja wiem.. Wątpię. Tak to jest zacząć.. jak już się zacznie to samo się potoczy Czekam na zdjęcia! Powodzenia w dalszych pracach! Ja nie wiem jak wychodzi Wam taniej lany beton. Pustak cena 3,5 przy 19 szt na m2 - ściany wychodzą 8 053,00 a przy betonie (przyjełam cene 230) sam beton - 7 000,00 a gdzie jeszcze stal i szalunki Powerzchnie śian budynku przyjęłam z projektu 121,1 m. A grubośc ściany to 25 cm. Zresztą przelicz sobie dokładnie i samo wyjdzie. Może w twojej okolicy cena betonu jest niższa, a bloczkow wyższa. I na Twoim miejscu bym się zastanowiła jeszcze nad powiększeniem piwnicy do rozmiarów jak z projektu, bo koszt nie wiele większy a pomieszczenia dodatkowe na pewno się przydadzą. Wykop i komin juz i tak masz, wiec te kilka bloczków i kilka paczek styropianu koszt raptem może 2 tys. Głowa do góry, najlepsze przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełdjromek 15.01.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Droga Cecil, Ja w tym roku rozpoczynam budowę RODO 6P, bardzo interesuje mnie jak wyglądają pomieszczenia w piwnicy, szczególnie okna i wykusz w największym pomieszczeniu, gdzie planuję zrobić pokój rekreacyjny. Jeżeli będziesz miała możliwość proszę o wklejenie zdjęć, lub przesłanie na mój email: [email protected]PS> Widziałem już na żywo RODO6 w stanie surowym zamkniętym, ale był bez piwnicy Pozdrawiam Serdecznie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumlasu 15.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 witam oto mój koszt rododendron 6 pojedynczy garaz stan surowy otwarty dodam ze drugi strop mam zelbetowy i ocieplony steropianem robocizna-38 tys ,materiał - ok 92 tys piscie czy duzo czy mało ,buduje w wojewudztwie małopolskim pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts