Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jeśli ktoś nie zapomniał jescze o takich sprawach jak ściany zewnętrzne to podpowiedzcie mi proszę jak ma sobie policyć ile jest m2 ścian zew. Na stronie archonu piszą ze 142,5m2 + 14,3m2 wew nośnych, dodam ze podnosimy ścianke kolankową o dwa bloczki to wg mnie da ok 23m2 czyli w sumie prawie 180m2 a to z kolei dałoby 2697 bloczków silka 33,3x19,9x24.

Dobrze liczę czy źle bo jakoś nigdy dobra z matmy nie byłam :oops:

Witam

Jeśli ktoś nie zapomniał jescze o takich sprawach jak ściany zewnętrzne to podpowiedzcie mi proszę jak ma sobie policyć ile jest m2 ścian zew. Na stronie archonu piszą ze 142,5m2 + 14,3m2 wew nośnych, dodam ze podnosimy ścianke kolankową o dwa bloczki to wg mnie da ok 23m2 czyli w sumie prawie 180m2 a to z kolei dałoby 2697 bloczków silka 33,3x19,9x24.

Dobrze liczę czy źle bo jakoś nigdy dobra z matmy nie byłam :oops:

Suma pól wszystkich ścian minus suma pól wszystkich otworów. W praktyce nie jest to najwygodniejsze np przy liczeniu takich ścian jak ta z wykuszem. Tutaj wszystko zależy od Twoich wykonawców. U mnie w tym miejscu poszło zdecydowanie za dużo materiału (spora kupka odpadów).

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zapytanie wykonawcy ile potrzebuje materiału. To co powie można skonsultować z kierownikiem budowy i zweryfikować z informacjami na forum.

Ja niestety zamówiłem o 2 palety pustaków ponad to co wykorzystałem. Nie było problemu z oddaniem tego materiału. Z tej samej hurtowni zamówiłem ytonga na ścianki wewnętrzne, a wcześniejsze nadmiary poszły w rozliczenie. Zmianą ceny nie ma co się martwić - muszą oddać kwotę z faktury.

Mam serdeczna prośbę do osób które przenosiły kotłownię na tyły garażu. JAK ROZWIAZALIŚCIE TEMAT KOMINA??????

Mój architekt tak zaprojektował kotłownię, że wyciął 1.2m z tyłu garażu na całej szerokości i jak dla mnie jest to super rozwiązanie. Natomiast jak ten pomysł zobaczyli budowlańcy to powiedzieli że tak się nie buduje, bo nigdy w tym piecu nie zapalę.(Chodzi o piec węglowy) Chodzi o to że komin zamiast wystawać nad szczyt domu około 50cm to u mnie jest w takim momencie na dachu garażu ten komin, ze do szczytu BRAKUJE mu jeszcze jakies 80 cm, nie mówiąc o wystawaniu nad dach...

Wyżej sie samego komina wybudowac nie da bo i tak jest on juz bardzo wysoki (chyba z 1.5m wystaje w górę) a jak bo go "wydłuzy"c to bedzie taka kicha w górę na prawie 3m, co ani nie jest ładne ani praktyczne i ekipa tego sie nie chce podjąć...

LUDZIE POMOCY BO TU PAPIERY ZŁOZONE DO ZATWIERDZENIA A TU TAKIE COS MI WYSKAKUJE :o :o :o

Jeszcze nie zaczęłam a juz załamanie nerwowe mi grozi, bo wychodzi na to że znowu cały układ wnętrza trzeba zmienić i przenieść kotłownie "do domu"

Będę wdzięczna za kazda uwagę ([email protected])

Pozdrawiam Mariola

...hej Mariola

Co prawda ja nie robiłem komina na tyłach garażu, ale większość osób na tym forum z takiego rozwiązania korzystała. Proponuję na szybkiego przeglądnąć załączone w poprzednich wątkach zdjęcia i zobaczyć jak to się prezentuje wizualnie.

Komin idzie po ścianie szczytowej pomiędzy garażem, a domem. Naturalnie wystaje ponad dach. Nie śledzę przepisów budowlanych, ale zaryzykuję stwierdzenie, że inspektor nie odbierze domu, jeśli komin będzie poniżej szczytu.

Jakie w tym przypadku jest stanowisko kierownika budowy?

Jeśli coś jest prawidłowo zaprojektowanie to odmowa wykonawcy zazwyczaj związana jest z ich lenistwem, albo brakiem umiejętności.

witam wszystkich Rododendrowiczów!!! Po długich i ciężkich bojach oczekujemy na wydanie pozwolenia na budowę naszego Rodka :p, co nastąpi w najbliższych dniach. Teraz jeszcze trzeba zgromadzić kilka dokumentów dla banku. Dlatego też proszę Was o pomoc: czy ktoś ma godnego polecenia rzeczoznawcę ze stolicy lub okolic, który wykona szybko i sprawnie operat szacunkowy???

eniac my mamy komin przeniesiony na tył garażu, komin biegnie w ściane kotłowni , u nas "nie wchodzi" do salonu/nie mamy gabinetu/, dlatego widać go na scianie zewnetrznej, dla nas to ciekawy element architektoniczny, ale tak nie musi to wygladać, moze być schowany.

Komin musi być wydłuzony aby wychodził 60 cm ponad kalenicę , chodzi o cug. A tak sie prezentuje ten duuuży komin u nas :)

http://images44.fotosik.pl/162/bea5f5eeea34daf3med.jpg

pozdrawiamy wszystkich :wink:

Witam wszystkich!

Jak tylko śniegi znikną na biegunie zimna rozpoczynamy budowe Rodka(P) G1.

Przymierzamy się do wzięcia kredytu i jeśli ktoś ma aktualny kosztorys niezbędny do kredytu to proszę o przesłanie na maila [email protected]. Z góry dziękujemy.

Witam,

Mam pytanie do tych, którzy robili już wylewki. Czy kładliście na chudziak papę termozgrzewalną, a może smarowaliście chudziak dysperbitem albo czymś podobnym, bo musi być jakaś izolacja przeciwwilgociowa. I wogóle jakie są u Was warstwy podłogi (z ogrzewaniem) na gruncie? Czy konieczna jest siatka zbrojeniowa?

Pozdrawiam!

Witam,

Mam pytanie do tych, którzy robili już wylewki. Czy kładliście na chudziak papę termozgrzewalną, a może smarowaliście chudziak dysperbitem albo czymś podobnym, bo musi być jakaś izolacja przeciwwilgociowa. I wogóle jakie są u Was warstwy podłogi (z ogrzewaniem) na gruncie? Czy konieczna jest siatka zbrojeniowa?

Pozdrawiam!

Ja smarowałem dysperbitem a następnie papę termo.

Hej aLien01 , na papę kładłeś folię budowlaną? I jeszcze jedno, nie miałeś problemu ze zgrzewaniem papy pod rurkami od instalacji wodnej?

No chyba, że miałeś izolację zrobioną wcześniej.

Izolacje zrobioną miałem wcześniej następnie kładłem na to folię styropian rurki od ogrzewania.

Właśnie dzisiaj robią mi wylewki i na dole daję siatkę a na piętrze włókninę

U nas niestety izolacji jeszcze nie ma. Fachowcy od wod-kanu nie zasugerowali nam, żeby wcześniej ją zrobić :( Teraz troche się obawiam zgrzewania papy pod rurkami. aLien01, a co myslisz o zrobieniu izolacji tylko z dysperbitu w łazience i kuchni (tam gdzie jest zagęszczenie rurek), a w pozostałych pomieszczeniach z dysperbitu i papy? Byłoby ok?

U nas niestety izolacji jeszcze nie ma. Fachowcy od wod-kanu nie zasugerowali nam, żeby wcześniej ją zrobić :( Teraz troche się obawiam zgrzewania papy pod rurkami. aLien01, a co myslisz o zrobieniu izolacji tylko z dysperbitu w łazience i kuchni (tam gdzie jest zagęszczenie rurek), a w pozostałych pomieszczeniach z dysperbitu i papy? Byłoby ok?

A masz pod nimi folię bo jak tak to bym odpuścił sobie i dał w pozostałych pomieszczeniach

Pod rurkami tylko chudziak :-? Ale pomalować dysperbitem się da i wsunąć folię też. Więc pewnie tak zrobię: dysperbit i folia tam gdzie są inst. wodne, a w pozostałej części domu dysperbit, papa i folia.

I jeszcze Cię pomęczę :wink: , ocieplałeś ścianę między garażem a domem, i sufit w garażu? Jeśli tak, to używałeś kołków do styro, czy tylko klej? I czy da się to zrobić samemu?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D