Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aLien01 pytałeś o mocowanie ościeżnicy drzwi do dolnej łazienki, u nas jest tak jak u Ciebie. Czy będziesz robił murek aby załapać ościeżnicę ? Jak to jest u innych , którzy maja już montaz drzwi za sobą , czy macie na dole drzwi 70 czy 80 ? U nas np. do łazienki otwór ma 88 cm i brak jest murka z lewej strony od filaru. I jeszcze jedno drzwi do łazienki i kotłowni na zewnątrz czy do wewnatrz? :roll:

pozdrawiamy

Ja dałem z rigipsów murek i i drzwi do łazienki dolnej będę miał 70. Z tego co się dowiedziałem można podciąć ościeżnice z jednej strony i wtedy wejdą drzwi 80 ale moim zdaniem może to źle wyglądać

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Info dla zainteresowanych elewacjami. Dowiedzialam sie dzis, ze od 5 kwietnia termoorganika podnosi ceny styropianu o ok. 20% a do maja ma byc jeszcze co najmniej jeszcze jedna podwyzka cen. Moze komus sie przyda ta informacja, potwierdzilam ja u przdstawiciela z termoorganiki. Pozdr. A.

Też słyszałem o tym ale od Swisspora ale podwyżka ma być o około 10%. Powiedzcie mi czy 25m3 zmieści się w garażu dwustanowiskowym ?

TAR dzieki za informacje , tez korzystamy z termoorganiki, chyba czas zamówić styropian na elewacje :roll:

aLien01 dzieki za odpowiedz w kwestii drzwi , u nas ekipa tez stawia murek z k-g , więc otwór drzwiowy będzie 80.

mWilQ co do dawnego gabinetu to planujemy dwie sofy lub wiekszą sofe i fotele, może mały stolik kawowy, mamy tez wnękę pod schodami do wykorzystania , generalnie przyjmujemy zasadę jak najmniej mebli :)

pozdrawiamy Wszystkich

Witajcie :)

Wesołych Świąt i szalonego zajączka ;)

My walczymy z ziemią dookoła domu .. i ogrodem. W końcu doczekaliśmy się tarasu.. tzn. ma być we wtorek.. a gdzieś tak końcówka kwietnia/maj zaczynamy tynki..

teraz mamy problem z kolorem :( .. jakiś jasny, piaskowy hmm.. a tego tyle że aż strach :( wiadomo jedynie że silikatowe i najpewniej Kreisela

daro122 my nie mamy słupów , mamy zmienioną konstrukcję więźby , słupy w pokoju to chyba nie najlepszy pomysł no chyba że potraktujemy je jako element jego aranzacji bo i tak można

U nas ekipa prawie skończyła gładzie i sufity na parterze, zostały jeszcze detale przy drzwiach wejściowych i w kuchni, bo ciagle analizujemy projekt mebli kuchennych.

Nasze okna mają juz parapety, mimo , że okna mamy PCV parapety mamy dębowe, martwiliśmy się doborem koloru ale chyba wyszło ok

http://images37.fotosik.pl/275/bfc4728c4c3851b5med.jpg

http://images45.fotosik.pl/280/11df6e48fd4bb7dfmed.jpg

Po świętach zabieramy się za kominek, mamy nadzieję , że doczekamy się w końcu drzwi i bramy garażowej.

Pozdrawiamy Wszystkich

Edytowane przez Brygida i Jarek

Ścianka działowa doszła do słupa (od drzwi) przez co pomiędzy słupem, a kominem w pokoju jest miejsce na szafę :) Niestety nie mam fotki nieotynkowanej ściany więc załączam fotkę słupa bez ścianek działowych i miejsce na "gotowo".

http://www.aspex.pl/dom/slup.jpg

http://www.aspex.pl/dom/slup1.jpg

Słup wykonany z kształtownika kwadratowego 10x10cm grubość ścianki 5mm, u dołu i u góry przyspawana kwadratowa blacha grubości 8mm (podpora pod płatew i oparcie o strop). Do płatwii przykręcona długimi wkrętami do drewna, a do stropu kołkami 14mm.

Pozdrawiam

Marcin

Rany z ~70 stron zrobiło się ~200 :/

Wszystko fajnie, tylko nie dla kogoś kto zapisywał sobie istotne wątki według stron na forum.

W ustawieniach zmień sobie domyślą liczbę postów na stronie, a starym forum było chyba aż 50 postów na stronę, teraz jest chyba 20-30 stąd taka rozbieżność, ale myślę, że warto poczekać, aż się wszystko ustabilizuje. Jest już dużo lepiej niż w pierwszych godzinach nowego forum. Pozdrawiam grupę, którą cały czas podczytuję, gdyż buduję prawie taki sam domek ;)

Witam

Mam pytanie do tych którzy planują zamontować w domu kominek z płaszczem wodnym. Gdzie planujecie umieszczenie wszystkich elementów instalacyjnych jak wymiennik czy pompkę - czytałem że muszą znajdować się przy kominku a ja niestety zlikwidowałem schowek przy kuchni

Edytowane przez LeszekC