Brygida i Jarek 14.04.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Dawno mnie nie było na forum ale widzę, że prace z nastaniem wiosny ruszyły u was do przodu. U nas etap wykończeniowy wewnątrz, w następną sobotę sami montujemy panele w górnych pokojach. Pozdrawiamy wszystkich http://picasaweb.google.pl/ppawlik1/OstatnioZaktualizowane?authkey=Gv1sRgCMm_js-QhLHRRw# Miło pooglądać prawie wykończone wnętrza , bardzo podoba nam sie Wasza łazienka , rozpoznajemy kolekcje płytek Paradyż, my również zdecydowaliśmy sie na zrobienie jednej z łazienek w zieleni , zastanawiamy sie tylko czy wybrać Paradyz czy Opoczno kolekcje Linero w zieleni... pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlusp 15.04.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Jak już jesteś, to proszę napisz coś więcej o swoim projekcie świetlnym w salonie / dawnym gabinecie. Interesuje mnie również zabudowa sufitu w centralnej części. Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać? Sam planowałeś te pomieszczenia, czy ktoś Ci w tym pomagał? Jak masz wizualizację (z włączonymi światłami), to bardzo bym prosił o jakiś rzut. Gratuluję obecnych postępów. Witam, Wszystkie projekty sufitów są naszego pomysłu, jeśli chodzi o centralną część pokoju telewizyjnego to składa się z dwóch okręgów wykonanych z regipsów, centralne światło w środku i pięć halogenów na okręgu. Całe oświetlenie w domu to żarówki LED. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.04.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam, Wszystkie projekty sufitów są naszego pomysłu, jeśli chodzi o centralną część pokoju telewizyjnego to składa się z dwóch okręgów wykonanych z regipsów, centralne światło w środku i pięć halogenów na okręgu. Całe oświetlenie w domu to żarówki LED. pozdrawiam Bardziej chodziło mi o centralną część salonu. Gabinet bardzo dobrze jest widoczny na zdjęciach. P.S. gdyby nie LEDy to trzeba by było rozglądać się za przydomową elektrownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.04.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam O jakiem mocy planujecie lub kupiliście już piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny? Ja na razie nastawiłem się na VAILLANT- KONDENSAT VC 186 ECOTEC PLUS o mocy 18KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 16.04.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam O jakiem mocy planujecie lub kupiliście już piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny? Ja na razie nastawiłem się na VAILLANT- KONDENSAT VC 186 ECOTEC PLUS o mocy 18KW Tak z ciekawości jaki jest roczny przewidywany koszt ogrzewania rodoska gazem? Pytam z czystej ciekawości, bo u nas będzie piec tradycyjny. Gaz na pewno wygodniejszy, choć cenowo podobno droższy. Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.04.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Tak z ciekawości jaki jest roczny przewidywany koszt ogrzewania rodoska gazem? Pytam z czystej ciekawości, bo u nas będzie piec tradycyjny. Gaz na pewno wygodniejszy, choć cenowo podobno droższy. Stąd moje pytanie. W sumie to nie wiem ile będzie kosztować roczne ogrzewania gazem. Dodatkowo zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym i tym w zimę będę starał się grzać. Ostatnio ciągle po pracy załatwiam jakieś sprawy związane z budową. Jutro postaram wrzucić parę fotek z postępów na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlusp 16.04.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Bardziej chodziło mi o centralną część salonu. Gabinet bardzo dobrze jest widoczny na zdjęciach. P.S. gdyby nie LEDy to trzeba by było rozglądać się za przydomową elektrownią Witam, Jeśli chodzi o centralną część salonu to nic nadzwyczajnego tj. gładki podwieszany sufit bez udziwnień, w rogu po łuku trzy halogeny ten sam odpowiednik po przeciwnej stronie przy schodach i od schodów dalej nad kominkiem do kuchni mini fala. Na fali 7 halogenów. Jak będę na budowie to cyknę parę fotek. Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolmar 16.04.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam po przerwie. Fajnie jest poobserwować poczynania pozostałych budujących i oczywiście witam nowych forumowiczów. Poniżej nasze łazienki w rodosku. Pozdrawiam. Mieszka się super http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10977980b1657a58.html[ Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez wiolmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 17.04.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 W sumie to nie wiem ile będzie kosztować roczne ogrzewania gazem. Dodatkowo zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym i tym w zimę będę starał się grzać. Ostatnio ciągle po pracy załatwiam jakieś sprawy związane z budową. Jutro postaram wrzucić parę fotek z postępów na budowie. Mieliśmy mały incydent w zimie gdzie byliśmy zmuszeni ogrzewać tylko kominkiem. Jest to bardzo uciązliwe - takie ciągłe dokładanie, szczególnie w nocy gdzie kominek ok 3 już gasł.. poza tym dość "brudne".. zastanów się dobrze z tym ogrzewaniem tylko kominkiem.. my po 4 dniach stracilismy urok kominka.. No to niby wiosna.. tylko gdzie te wiosenne temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.04.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Mieliśmy mały incydent w zimie gdzie byliśmy zmuszeni ogrzewać tylko kominkiem. Jest to bardzo uciązliwe - takie ciągłe dokładanie, szczególnie w nocy gdzie kominek ok 3 już gasł.. poza tym dość "brudne".. zastanów się dobrze z tym ogrzewaniem tylko kominkiem.. my po 4 dniach stracilismy urok kominka.. No to niby wiosna.. tylko gdzie te wiosenne temperatury? Co prawda jeszcze nie użytkuje kominka ale z doświadczenia znajomych palenie w kominku przebiega u nich następująco. Wracają z pracy około 16 rozpalają kominek jak zapakują go do pełna starcza im do około 22 i załadowują ponownie cały kominek ponownie. W nocy jak się wypalali całe drewno piec gazowy czuwa nad zadaną temperaturą i tak do powrotu z pracy. Temperaturę w nocy i jak ich nie ma mają ustawioną na 19 stopni w pozostały okres 22 stopnie. I moim zdaniem nie jest to aż tak bardzo uciążliwe, bardziej uciążliwe jest cała procedura przygotowania drewna. Oczywiście każdy ma swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 18.04.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Owszem..przygotowanie drewna, czyszczenie kominka... rozpalenie... dokładanie (bylismy w domu non-stop) jak dla Nas to było uciążliwe szczególnie że nie mamy kominka połączonego z piecem.. a tegoroczna zima była wyjątkowa .. poza tym koszty samego drewna nie są wcale takie niskie.. Poza tym przyzwyczailismy się do braku obsługiwania czegokolwiek.. pompa wymaga jedynie włączenia lub wyłączenia. No ale wyjdzie w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 19.04.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Owszem..przygotowanie drewna, czyszczenie kominka... rozpalenie... dokładanie (bylismy w domu non-stop) jak dla Nas to było uciążliwe szczególnie że nie mamy kominka połączonego z piecem.. a tegoroczna zima była wyjątkowa .. poza tym koszty samego drewna nie są wcale takie niskie.. Poza tym przyzwyczailismy się do braku obsługiwania czegokolwiek.. pompa wymaga jedynie włączenia lub wyłączenia. No ale wyjdzie w praniu nie wiem, co rozumiesz przez stwierdzenie,że drewno nie jest takie tanie. Otóż na drewno na cały rok wydasz ok 2500,00 a na gaz??? myślę, że KILKA RAZY więcej. a jak to piszesz "przyzwyczajenie do braku obsługiwania czegokolwiek" trochę będzie Was kosztować. Pytam o Wasze rachunki, bo jestem po prostu ciekawa ile ogrzewanie gazem tak naprawdę kosztuje. Ja dla relaksu podejde do pieca i wrzucę kilka drewek, a za różnice z ogrzewania pojadę z partnerem na wakacje za granicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 19.04.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Ogrzewamy pompą ciepła nie gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 19.04.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Ogrzewamy pompą ciepła nie gazem. jeśli się mylę, to mnie poraw Macie: pompę ciepła, piec gazowy i kominek na drewno trzy alternatywne sposoby ogrzewania?? Kosztów ogrzewania do zera nie da sie sprowadzić, więc jestem pod wrażeniem, że można aż tyle pieniędzy zaangażować w ogrzewanie. Moje pytanie nadal jest aktualne, a mianowicie ile wydajecie na ogrzewanie. Bo wg moich obliczeń nadal więcej niż 2500 za cały rok (pod pojęciem grzania mam na myśli ogrzewanie + ciepła woda). Czy gaz, czy pompa napędzana prądem nadal się droższe niż tradycyjny system pieca unwersalnego. I nie chodzi mi tu o czczą gatkę, tylko o konkrety, czyli konkretne wydatki na prąd i gaz. Rododendrona ogrzejesz na luzie 20 kubikami drewna, dąb pocięty za kubik kosztuje 125zł. Stąd moja kwota 2500,00 jako koszt ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.04.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 19.04.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Cecil Ogrzewamy pompą ciepła.. kominek - jako "dekoracja (skąd ten piec Ci się wziął? hmm.. może przez moją poprzednią niesprecyzowaną wypowiedź)W okresie grzewczym cena prądu za ogrzewanie domu + podgrzewanie wody to ok. 1500złCena prądu poza okresem grzewczym za ogrzewanie wody to grosze.. bo tylko podtrzymywanie elektroniki.Nie wiem skąd taki atak na mnie... napisałam tylko, że DLA NAS grzanie kominkiem było uciążliwe.. może trochę warto przystopować?! Grzej czym chcesz czlowieku - nikt Ci nie zabrania... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 19.04.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 A ja witam po dlugiej przerwie Rodo-maniaków, Witam częsc podpiwniczoną - Cecil wy tu o ogrzewaniu a ja czym ocieplac fundament i takie tam pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 19.04.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witamy Wszystkich ... widać zdania co do kominka sa podzielone. My właśnie robimy obudowę komInka więc temat nam bliski. Grzac bedziemy tradycyjnie kotłem na ekogroszek a kominek tez traktujemy raczej dodatkowo i rekreacyjnie celem dogrzania pomieszczeń, a swoja droga to ten "miły element domowego ogniska" troche kosztuje szczególnie jak chce się połączyc funkcjonalnośc z fajnym wygladem. Palenie i czyszczenie kominka rzeczywiscie zabiera troche czasu ... ale ile uroku!Pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 20.04.2010 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Marlena&Marcin nie miałam zamiaru na Was naskoczyć, jeśli tak to odebraliście, to sorry Bardziej zależało mi na rzeczowej rozmowie o kosztach ogrzewania domu. W końcu mamy ten sam domek wiec, można bardziej konkretnie przeanalizować kto czym pali i takie tam, Piszesz, że przy pompie ciepła koszt ogrzewania wyniósł Cię 1500 i ok. Jeśli możesz to podaj za jaki okres wyszło Ci 1500,00Każdy podejmuje samodzielnie decyzję, a mi chodzi o to, aby sprawdzić co tak naprawdę jest tańsze. Bo wygodniejsza to na pewno jest pompa ciepła, choć nie wiadomo jeszcze jak długi czas pracuje bezawaryjnie. A propo pompy, to mam fajny artykuł, który podaje właśnie prawdziwe zużycie energii, i wcale te kwoty nie są małe. http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,11263/Itemid,255/ Mi zasadniczo zależy na tanim ogrzewaniu i wcale nie musi ono być bezobsługowe, dlatego moja decyzja padła na piec tradycyjny na węgiel i drewno. Ale jeśli kwota Marleny&Marcina jest prawdziwa i za ogrzewanie wody i odmu za cały rok zapłacili 1 500,00 to może warto pomyśleć o pompie ciepła. Z Ekogroszkiem wiem, że moi znajomi mają problem z jakością samego ekogroszku i roczny koszt ogrzewania domku mniejszego niż rodosek kosztował w zeszłym roku 4300,00 Może jak zrobi się więcej konkurencji przy produkcji ekogroszku, to poprawi się jego jakość i spadnie cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 20.04.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 ...dołączę się do dyskusji Każdy z nas wybiera ogrzewanie optymalne pod siebie. Jedni przyzwyczajeni są do pieca, inni wolą rozwiązania bezobsługowe. Osobiście jak większość z Was pozostawiłem kominek z salonie (nie wyobrażam sobie domu bez tego elementu - chociażby dla klimatu, który niewątpliwie nadaje). Czy wystarczy on do ogrzania całej powierzchni? Tego nie wiem, ale biorąc pod uwagę doświadczenia znajomych i ich sposób ogrzewania dużo większego domu, to wydaje mi się że jest to możliwe. W okolicach Polanicy, a są to już małe górki, gdzie niskie temperatury potrafią dać o sobie znać, znajomy twierdzi, że na ogrzewanie domu ok 190m wystarcza mu drewno (2000+500 za pocięcie i poukładanie); Do kotłowni w piwnicy rzadko kiedy zagląda. Kwota jak widzę potwierdza się, więc chyba jest to możliwe. Kominek niestety trzeba pilnować - sam sobie drewna nie dołoży. Niestety nie każdy ma pracę lekką i przyjemną o stałych porach i nie wierzę, że po całym dniu poza domem taka osoba marzy o napaleniu w kominku. Niektórzy chcą wrócić do domu i zająć się rodziną ... zaraz mi z tego wyjdzie opowiadanie. Rozwiązania bezobsługowe są niewątpliwie wygodniejsze. Są to technologicznie dużo bardziej zaawansowane metody dogrzewania domu. Wiążą się z większym wydatkiem na początku. Nikt też nie wie ile tak naprawdę wytrzyma elektronika w tych urządzeniach. Ostatnio jadąc autostradą widziałem na poboczu najpierw nowego mercedesa, a później nowe bmw. Może to nie do końca trafione porównaniu, ale można je podpiąć pod zakup firmowych produktów, które powinny się charakteryzować lepszą jakością i niezawodnością - nie zawsze tak jest. Druga sprawa, dotyczy elektryki, która w wielu przypadkach jest niezbędna. Ja tego nie doświadczyłem, ale moi znajomi tak i twierdzą, że u nich w okresach zimowych, prądu na wioskach nie ma nawet parę razy w tygodniu. Co jeśli prąd wywali na więcej niż dwa dni? Oczywiście takim rozwiązaniom nie jestem przeciwny i sam u siebie instaluję pompę, jednakże nie wyobrażam sobie tego źródła ciepła jako jedynego w domu. Potwierdzony koszt dla systemu z wymiennikiem z powietrza, w okresie zimowym to 500zł za miesiąc. W teorii na symulacji, przy uśrednionych temperaturach w moim rejonie, cena za system w roku miała się zamknąć w 2500tyś. Rozważam u siebie jeszcze jedną opcje ogrzewania. Jako że mam wybudowany komin w pomieszczeniu technicznym jak w projekcie, a pompa z niego nie korzysta, to chciałem dorzucić tam uniwersalny "śmieciuch". Drewna nie nadającego się do kominka jest zawsze sporo. Więc można je dodatkowo wykorzystać. Taki piecyk bez problemu można podłączyć pod obieg pompy, że ją wspomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts