MarlenaMarcin 21.04.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 jeśli chodzi o materiały to mam podbnie, dom prawidłowo ułożony do stron świata. Dziś umawiam się z Panem od pomp. Wasze wyniki w zużyciu prądu są bardzo niskie w porównaniu z innymi, które znalazłam na forum murator w odniesieniu do pompy powietrznej. Jeśli możesz to podaj jeszcze firmę i model pompy. Pozdrawiam wszystkich rodomaniaków. Przyszła wiosna i znów rozpoczęłam walkę z jerzynami. Wczoraj poczęstowałam je ogniem, pierwsza walka wygrana, ale wojna pewnie troche potrwa. Mam specjalnie założony podlicznik na pompę My mamy DAIKIN Altherma model ERHQ008AD, wydajność 8,4 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 21.04.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 U mnie pompa Daikina z systemu Altherma: moduł zewnętrzny ERHQ016A (grzewcza 16kW, chłodząca 17,8kW), moduł wewnętrzny EKHBX016AB9WN (wydajność grzałki 9kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardar1 21.04.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam, Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 21.04.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam, Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:) Zdjęcia znajdziesz na forum. Jedna osoba pokazała, że można usunąć dwa słupy. Nie wiem, czy dom jeszcze się nie zawalił, ale jak widać wszystko się da Architekt proponował zmianę stropu na gęstożeberkowy, czy upierał się przy monolicie jak w projekcie? Jeśli nie będzie chciał usunąć słupa, to zapytaj kierownika budowy, czy tego nie naniesie w zmianach. Słup drewniany można wyeksponować w pokoju, albo zastąpić stalowym i schować w ścianę. Też są zdjęcia (parę stron w tył). Wiem, to 75 stron do przewertowania, ale uwierz mi to niesamowita skarbnica wiedzy. Gdybym miał możliwość zagłębiania się od początku budowy w to forum, to pewnie domek wyglądałby nieco inaczej witamy wśród rododendrowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 21.04.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam, Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:) Podaj maila to wyślę wam skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 21.04.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam, Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:) Witamy w klubie A stronę wcześniej tłumaczyłem jak zastąpić słup drewniany stalowym... Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardar1 22.04.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Podaj maila to wyślę wam skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem Mój mail [email protected] Zapoznałam się na razie z kilkunastoma stronami i dajecie bardzo cenne uwagi:)) Budowanie z takimi forumowiczami to będzie czysta przyjemność pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 22.04.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam, W temacie slupów ale tych dolnych w salonie dysponujecie projektem w ktorym jest mozliwe usuniecie tych wątpliwych żelbetowych elementów ? Kiedyś ktoś o tym wspominał że jest to mozliwe, jak zwykle słysze ze jest to niemozliwe od tzw. fachmanów. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.04.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) .... Edytowane 26 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 23.04.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam wszystkich ponownie. Śledzę wszystkie wypowiedzi na forum i widzę że u większości z Was to juz "końcówka":) Moje gratulacje, ale niektórzy tak jak my dopiero zaczynają.... i wierzcie mi poszukiwanie informacji typu ile kubików betonu poszło na fundamenty to strasznie jest dla mnie czasochłonne.... Jeżeli ktos z Was mógłby coś podpowiedziec w temacie ilości betonu będę wdzięczna bo nasze obliczenia są diametralnie różne od założeń z projektu... A jeżeli ktos z Was przerabiał już temat " fundamenty" a miałby ochotę mi coś poradzić proszę pisać na forum lub na meila ([email protected]). Mam dwie opcje wykonania fundamentów: 1) Mój majster radzi mi zrobić fundementy bez szalowania w ziemi tzn. głębokość 90cm szerokość 40cm i to całe zalać betonem na równo z ziemią i dopiero to co wystaje nad poziom ziemi zwęzić szalunakami do 25 cm (u mnie to jest niecałe 30 cm) 2) Wylać na głębokości 90cm w ziemi "ławy" na wysokośc 50cm i zacząć już tu szalowanie czyli zwężenie pozostałej części fundamentów do 25cm szerokości SKĄD MAM WIEDZIEĆ KTÓRY SPOSÓB JEST LEPSZY?? (pomijając stronę finansów bo tu jest podobnie... nadwyżka betonu w jednym przypadku a w dugim więcej kasy dla murarzy...) Może jakieś opinie macie na ten temat i czy ktoś robił sposobem nr 1??? Wiem że dla większości forumowiczów moje pytanie to zamierzchła przeszłośc ale każdy kiedyś zaczynał apoczatki bywają trudne ) Piozdrawiam Mariola i zapraszam do dyskusji osoby nowe, które zaczynaja tak jak JA STARYM WYGOM Z GÓRY DZIĘKI ZA DOTYCZASOWĄ POMOC:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opal101 23.04.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Podaj maila to wyślę wam skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem Cześć. Dopiero się zarejestrowałem. Przeczytałem cały wątek i jestem pod wrażeniem ogromu informacji zawartych w tym wątku. Zabieram się do budowy Rodo 6 i proszę o wsparcie, a konkretnie o skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 24.04.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam wszystkich ponownie. Śledzę wszystkie wypowiedzi na forum i widzę że u większości z Was to juz "końcówka":) Moje gratulacje, ale niektórzy tak jak my dopiero zaczynają.... i wierzcie mi poszukiwanie informacji typu ile kubików betonu poszło na fundamenty to strasznie jest dla mnie czasochłonne.... Jeżeli ktos z Was mógłby coś podpowiedziec w temacie ilości betonu będę wdzięczna bo nasze obliczenia są diametralnie różne od założeń z projektu... A jeżeli ktos z Was przerabiał już temat " fundamenty" a miałby ochotę mi coś poradzić proszę pisać na forum lub na meila ([email protected]). Mam dwie opcje wykonania fundamentów: 1) Mój majster radzi mi zrobić fundementy bez szalowania w ziemi tzn. głębokość 90cm szerokość 40cm i to całe zalać betonem na równo z ziemią i dopiero to co wystaje nad poziom ziemi zwęzić szalunakami do 25 cm (u mnie to jest niecałe 30 cm) 2) Wylać na głębokości 90cm w ziemi "ławy" na wysokośc 50cm i zacząć już tu szalowanie czyli zwężenie pozostałej części fundamentów do 25cm szerokości SKĄD MAM WIEDZIEĆ KTÓRY SPOSÓB JEST LEPSZY?? (pomijając stronę finansów bo tu jest podobnie... nadwyżka betonu w jednym przypadku a w dugim więcej kasy dla murarzy...) Może jakieś opinie macie na ten temat i czy ktoś robił sposobem nr 1??? Wiem że dla większości forumowiczów moje pytanie to zamierzchła przeszłośc ale każdy kiedyś zaczynał apoczatki bywają trudne ) Piozdrawiam Mariola i zapraszam do dyskusji osoby nowe, które zaczynaja tak jak JA STARYM WYGOM Z GÓRY DZIĘKI ZA DOTYCZASOWĄ POMOC:)))) Witam Kiedyś już podawałem ile poszło mi betonu ale oczywiście mogę podać jeszcze raz: 1. Chudy beton pod ławy - 5m3 2. Beton na ławy - 15m3 3. Beton na stan zero - 15m3 4. Beton na strop i schody wew. - 20m3 5. Beton na taras - 15m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 24.04.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam wszystkich! TAR, sporo się u Was dzieje, tylko pozazdrościć U nas tempo trochę zwolniło, dużo czasu pochłonęła mężowi elektryka, ale już się z tym uporał i od tygodnia działają u nas tynkarze. Obiecali skończyć w poniedziałek Tynki w garażu, łazienkach i pralni robimy cementowo-wapienne Baumita, a pozostała część domu to tynki gipsowe Knaufa. Tak to teraz wygląda w salonie: http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/tynki_salon.JPG http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/tynki_wykusz.JPG I Rodek wiosną (ostatnio był w zimowej scenerii): http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/rodek_wiosna.JPG Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agazaw 24.04.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 hej ! my robimy fundamenty 1) wykopane ławice na 1,1m szerokość 50 cm zalane w całości betonem weszło nam 25 m3 + 7 kubików kamienia koszt ok 9,000 z koparka , geodetą i wpłata dla kierownika budowy 2) fundamenty szałowane z desek zalane betonem B20 weszło 14 kubików koszt 3,400zł deski mamy swoje na dzień dzisiejszy mamy tyle zrobione i mamy kupione pustaki , drut , dachówkę Robena Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 24.04.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witamy Wszystkich, szczególnie nowych budujących i gratulujemy postępów ! TAR miło widzieć zamknietego profesjonalnie rodka... my mamy ciągle dechy zamiast bramy i drzwi wejsciowych bo spóźniają sie z realizacja zamówienia , dodam , że zapłaconego / w umowie montaz do 15 kwietnia /, w przyszłym tygodniu ekipa zaczyna ocieplać dom a my nie mamy drzwi ?!Wczoraj ekipa wylała nam posadzkę na balkonach, balkon frontowy i tylni mamy po łuku i ... no właśnie jak wykończyc balkon w takim kształcie , żeby nie zaciekała woda? na blachę się nie zdecydowalismy, moze są jakieś profile z okapnikiem na taki kształt balkonu, albo jakis patent na kładzenie płytek? Na szczęście są ekipy solidne i fachowe, myslę o naszych fachowcach od wykończeniówki , jesteśmy bardzo zadowoleni z gładzi i sufitów podwieszanych, dziś obudowali nam kominek więc widać juz wstepny kształt: oto nasz kominek w fazie początkowej od holuhttp://images37.fotosik.pl/282/802ef089ff2b370fmed.jpg i od strony kuchnihttp://images43.fotosik.pl/287/dc05695ac9a4cdd4med.jpg Pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam A oto moje postępy na budowie: http://lh4.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/S9PtoSb7LuI/AAAAAAAABUI/lEcGAqS1P0w/s800/IMG_7044.JPG http://lh5.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/S9PtopxLhlI/AAAAAAAABUM/HP-FWEn-Gmw/s800/IMG_7045.JPG http://lh6.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/S9PtpFK2aPI/AAAAAAAABUQ/l44JgHT6HQ4/s800/IMG_7048.JPG http://lh4.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/S9PvTdLzMyI/AAAAAAAABUs/LrTh_72sfe4/s800/IMG_7050.JPG http://lh5.ggpht.com/_V0FLa3vo7D8/S9PvT-RmMFI/AAAAAAAABU0/NB5OeknRq4M/s800/IMG_7110.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 25.04.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 aLien01 gratulujemy postępów budowlanych, wkleiłes zdjecie balustrady balkonowej... my wylalismy górna płyte balkonu, gość od barierek twierdzi , że montaz robi na tzw. gotowy balkon. My za kilka dni zaczynamy ocieplać domek i zastanawiamy sie nad montażem balustrady . Napisz czy masz wylana płytę i jak masz mocowaną balustradę, no i jeszcze dodaj cos na temat wykończenia czoła balkonu: obróbka blacharska , rynny ? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg123456 25.04.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 WitamJa kiedys wykanczalem bardzo podobny krztaltem balkon u takiego znajomego plytkami z tgz. noskiem, takimi jak na stopnie i gosgek jest do tej pory zadowolony. Ja u siebie bede tak samo robil. Plytke trzeba z cm wiecej wysunac zeby nie bylo zaciekow, czolo balkonu miel zaciagnieta struktura. aLien ile placiles za mb balustrady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 25.04.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Gratulujemy postepów.. A u nas nabrało kolorów tynki prawie skończone... jeszcze jedna mała ścianka Teraz czekamy na ziemię do ogrodu.. i w końcu będzie można zasiać trawkę ) http://images42.fotosik.pl/199/d15c342f492424fe.jpg http://images50.fotosik.pl/287/b045fcd1948b5592.jpg http://images38.fotosik.pl/283/57eb5588b1dcdaa8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 25.04.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Marlena&Marcin elewacja piękna, ślicznie wygląda z białymi oknami .... oj nabrał kolorków domek , nabrał ! Pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts