Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli chodzi o materiały to mam podbnie, dom prawidłowo ułożony do stron świata.

Dziś umawiam się z Panem od pomp.

Wasze wyniki w zużyciu prądu są bardzo niskie w porównaniu z innymi, które znalazłam na forum murator w odniesieniu do pompy powietrznej.

Jeśli możesz to podaj jeszcze firmę i model pompy.

Pozdrawiam wszystkich rodomaniaków.

Przyszła wiosna i znów rozpoczęłam walkę z jerzynami. Wczoraj poczęstowałam je ogniem, pierwsza walka wygrana, ale wojna pewnie troche potrwa.

Mam specjalnie założony podlicznik na pompę :)

My mamy DAIKIN Altherma model ERHQ008AD, wydajność 8,4 kW

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da :) I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

Witam,

Jestem nowym nabywcą Rododendrona 6 i piszę w takiej sprawie:) Zakupiłam projekt i mam mały problem, ponieważ architekt nie chce się podjąć usunięcia ściany wraz z słupem w pokoju łączącym się z salonem:/ i w związku z tym moje pytanie czy byłaby możliwość podesłania przez któregoś z forumowiczów zdjęć ze zmianami stropu w projekcie, żeby jednak udowodnić architektowi że się da :) I co zrobiliście ze słupem drewnianym na piętrze w pokoju obok łazienki? Za pomoc z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

Zdjęcia znajdziesz na forum. Jedna osoba pokazała, że można usunąć dwa słupy. Nie wiem, czy dom jeszcze się nie zawalił, ale jak widać wszystko się da :)

Architekt proponował zmianę stropu na gęstożeberkowy, czy upierał się przy monolicie jak w projekcie? Jeśli nie będzie chciał usunąć słupa, to zapytaj kierownika budowy, czy tego nie naniesie w zmianach.

Słup drewniany można wyeksponować w pokoju, albo zastąpić stalowym i schować w ścianę. Też są zdjęcia (parę stron w tył).

Wiem, to 75 stron do przewertowania, ale uwierz mi to niesamowita skarbnica wiedzy. Gdybym miał możliwość zagłębiania się od początku budowy w to forum, to pewnie domek wyglądałby nieco inaczej :)

witamy wśród rododendrowiczów :D

Witam,

Podaj maila to wyślę wam skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem

Witam,

Witamy w klubie :)

A stronę wcześniej tłumaczyłem jak zastąpić słup drewniany stalowym...

Pozdrawiam

Marcin

Podaj maila to wyślę wam skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem

Mój mail [email protected] :) Zapoznałam się na razie z kilkunastoma stronami i dajecie bardzo cenne uwagi:)) Budowanie z takimi forumowiczami to będzie czysta przyjemność :) pozdrawiam Marta

Witam wszystkich ponownie.

Śledzę wszystkie wypowiedzi na forum i widzę że u większości z Was to juz "końcówka":) Moje gratulacje, ale niektórzy tak jak my dopiero zaczynają....

i wierzcie mi poszukiwanie informacji typu ile kubików betonu poszło na fundamenty to strasznie jest dla mnie czasochłonne....

Jeżeli ktos z Was mógłby coś podpowiedziec w temacie ilości betonu będę wdzięczna bo nasze obliczenia są diametralnie różne od założeń z projektu...

A jeżeli ktos z Was przerabiał już temat " fundamenty" a miałby ochotę mi coś poradzić proszę pisać na forum lub na meila ([email protected]).

Mam dwie opcje wykonania fundamentów:

1) Mój majster radzi mi zrobić fundementy bez szalowania w ziemi tzn. głębokość 90cm szerokość 40cm i to całe zalać betonem na równo z ziemią i dopiero to co wystaje nad poziom ziemi zwęzić szalunakami do 25 cm (u mnie to jest niecałe 30 cm)

2) Wylać na głębokości 90cm w ziemi "ławy" na wysokośc 50cm i zacząć już tu szalowanie czyli zwężenie pozostałej części fundamentów do 25cm szerokości

SKĄD MAM WIEDZIEĆ KTÓRY SPOSÓB JEST LEPSZY?? (pomijając stronę finansów bo tu jest podobnie... nadwyżka betonu w jednym przypadku a w dugim więcej kasy dla murarzy...) Może jakieś opinie macie na ten temat i czy ktoś robił sposobem nr 1???

Wiem że dla większości forumowiczów moje pytanie to zamierzchła przeszłośc ale każdy kiedyś zaczynał apoczatki bywają trudne :))

Piozdrawiam Mariola i zapraszam do dyskusji osoby nowe, które zaczynaja tak jak JA

STARYM WYGOM Z GÓRY DZIĘKI ZA DOTYCZASOWĄ POMOC:))))

Cześć. Dopiero się zarejestrowałem. Przeczytałem cały wątek i jestem pod wrażeniem ogromu informacji zawartych w tym wątku. Zabieram się do budowy Rodo 6 i proszę o wsparcie, a konkretnie o skan projektu stropu gęstożebrowego z usuniętym jednym słupem. Z góry dziękuję.

Witam wszystkich ponownie.

Śledzę wszystkie wypowiedzi na forum i widzę że u większości z Was to juz "końcówka":) Moje gratulacje, ale niektórzy tak jak my dopiero zaczynają....

i wierzcie mi poszukiwanie informacji typu ile kubików betonu poszło na fundamenty to strasznie jest dla mnie czasochłonne....

Jeżeli ktos z Was mógłby coś podpowiedziec w temacie ilości betonu będę wdzięczna bo nasze obliczenia są diametralnie różne od założeń z projektu...

A jeżeli ktos z Was przerabiał już temat " fundamenty" a miałby ochotę mi coś poradzić proszę pisać na forum lub na meila ([email protected]).

Mam dwie opcje wykonania fundamentów:

1) Mój majster radzi mi zrobić fundementy bez szalowania w ziemi tzn. głębokość 90cm szerokość 40cm i to całe zalać betonem na równo z ziemią i dopiero to co wystaje nad poziom ziemi zwęzić szalunakami do 25 cm (u mnie to jest niecałe 30 cm)

2) Wylać na głębokości 90cm w ziemi "ławy" na wysokośc 50cm i zacząć już tu szalowanie czyli zwężenie pozostałej części fundamentów do 25cm szerokości

SKĄD MAM WIEDZIEĆ KTÓRY SPOSÓB JEST LEPSZY?? (pomijając stronę finansów bo tu jest podobnie... nadwyżka betonu w jednym przypadku a w dugim więcej kasy dla murarzy...) Może jakieś opinie macie na ten temat i czy ktoś robił sposobem nr 1???

Wiem że dla większości forumowiczów moje pytanie to zamierzchła przeszłośc ale każdy kiedyś zaczynał apoczatki bywają trudne :))

Piozdrawiam Mariola i zapraszam do dyskusji osoby nowe, które zaczynaja tak jak JA

STARYM WYGOM Z GÓRY DZIĘKI ZA DOTYCZASOWĄ POMOC:))))

Witam

Kiedyś już podawałem ile poszło mi betonu ale oczywiście mogę podać jeszcze raz:

1. Chudy beton pod ławy - 5m3

2. Beton na ławy - 15m3

3. Beton na stan zero - 15m3

4. Beton na strop i schody wew. - 20m3

5. Beton na taras - 15m3

Witam wszystkich!

TAR, sporo się u Was dzieje, tylko pozazdrościć :) U nas tempo trochę zwolniło, dużo czasu pochłonęła mężowi elektryka, ale już się z tym uporał i od tygodnia działają u nas tynkarze. Obiecali skończyć w poniedziałek :) Tynki w garażu, łazienkach i pralni robimy cementowo-wapienne Baumita, a pozostała część domu to tynki gipsowe Knaufa.

Tak to teraz wygląda w salonie:

http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/tynki_salon.JPG

http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/tynki_wykusz.JPG

I Rodek wiosną (ostatnio był w zimowej scenerii):

http://kursorek.fm.interia.pl/budowa/rodek_wiosna.JPG

Pozdrawiam!

hej ! my robimy fundamenty

1) wykopane ławice na 1,1m szerokość 50 cm zalane w całości betonem weszło nam 25 m3 + 7 kubików kamienia

koszt ok 9,000 z koparka , geodetą i wpłata dla kierownika budowy

2) fundamenty szałowane z desek zalane betonem B20 weszło 14 kubików koszt 3,400zł deski mamy swoje

na dzień dzisiejszy mamy tyle zrobione i mamy kupione pustaki , drut , dachówkę Robena

Pozdrawiam

Witamy Wszystkich, szczególnie nowych budujących i gratulujemy postępów !

TAR miło widzieć zamknietego profesjonalnie rodka... my mamy ciągle dechy zamiast bramy i drzwi wejsciowych bo spóźniają sie z realizacja zamówienia , dodam , że zapłaconego / w umowie montaz do 15 kwietnia /, w przyszłym tygodniu ekipa zaczyna ocieplać dom a my nie mamy drzwi ?!

Wczoraj ekipa wylała nam posadzkę na balkonach, balkon frontowy i tylni mamy po łuku i ... no właśnie jak wykończyc balkon w takim kształcie , żeby nie zaciekała woda? na blachę się nie zdecydowalismy, moze są jakieś profile z okapnikiem na taki kształt balkonu, albo jakis patent na kładzenie płytek?

Na szczęście są ekipy solidne i fachowe, myslę o naszych fachowcach od wykończeniówki , jesteśmy bardzo zadowoleni z gładzi i sufitów podwieszanych, dziś obudowali nam kominek więc widać juz wstepny kształt:

oto nasz kominek w fazie początkowej od holu

http://images37.fotosik.pl/282/802ef089ff2b370fmed.jpg

i od strony kuchni

http://images43.fotosik.pl/287/dc05695ac9a4cdd4med.jpg

Pozdrawiamy ciepło

aLien01 gratulujemy postępów budowlanych, wkleiłes zdjecie balustrady balkonowej... my wylalismy górna płyte balkonu, gość od barierek twierdzi , że montaz robi na tzw. gotowy balkon. My za kilka dni zaczynamy ocieplać domek i zastanawiamy sie nad montażem balustrady .

Napisz czy masz wylana płytę i jak masz mocowaną balustradę, no i jeszcze dodaj cos na temat wykończenia czoła balkonu: obróbka blacharska , rynny ?

Pozdrawiamy

Witam

Ja kiedys wykanczalem bardzo podobny krztaltem balkon u takiego znajomego plytkami z tgz. noskiem, takimi jak na stopnie i gosgek jest do tej pory zadowolony. Ja u siebie bede tak samo robil. Plytke trzeba z cm wiecej wysunac zeby nie bylo zaciekow, czolo balkonu miel zaciagnieta struktura.

aLien ile placiles za mb balustrady?

Gratulujemy postepów..

A u nas nabrało kolorów :) tynki prawie skończone... jeszcze jedna mała ścianka :)

Teraz czekamy na ziemię do ogrodu.. i w końcu będzie można zasiać trawkę :))

http://images42.fotosik.pl/199/d15c342f492424fe.jpg

http://images50.fotosik.pl/287/b045fcd1948b5592.jpg

http://images38.fotosik.pl/283/57eb5588b1dcdaa8.jpg