MarlenaMarcin 13.07.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) Jeżeli nie ma w łazience piecyków itp. rzeczy to nie wiem co stoi na przeszkodzie by zamontowac drzwi otwierane do środka?My mamy w dolnej i górnej lazience takie drzwi. A co do odbiorów.. no cóż,.. nikogo nie było. a przepis odnośnie drzwi jest chyba ... bez sensu.. (bo jeżeli ma sens (jaki?)to dlaczego tylko łazienka a nie inne pomieszczenia takie jak kuchnia, pom. gosp.) Edytowane 13 Lipca 2010 przez Marlena&Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 13.07.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ten przepis jest po protu przestarzały, bo chodziło o to, że kiedyś głownie w łazienkach były montowane 'junkersy' gazowe i w razie wybuchu siła wypycha drzwi na zewnątrz a gdyby się otwierały do środka byłoby gorzej i mniej bezpiecznie. Ja tez mam problem z tymi drzwiami bo na zewnątrz można komuś nieźle przyłożyć a do środka zabierają miejsce. Nie mogę sobie poradzić z rozplanowaniem łazienki. Niby wiem gdzie co i jak ale wychodzi na to że jak by te drzwi się nie otwierały i tak pierwszy wzrok padnie na wc i bidet. z drugiej strony jeśli na ścianie od garaży dam prysznic umywalkę i wannę to będzie za dużo w jednym miejscu tj na jednej ścianie.A właśnie dziś hydraulicy zaczynają i muszę im powiedzieć gdzie stelaże będą. Zresztą ze stelażami też mam problem bo geberit wymyślił sobie duofix i duofix basic (dużo tańszy) i do każdego są inne przyciski spłukujące i akurat bardziej mi się podobają te od droższego stelaża. Ratunkuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.07.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ja również się zastanawiałem o co chodzi. Kierownik mi mówił, że w łazienkach np ze względu na duże różnice temperatur, parę itd. jest większe prawdopodobieństwo, że ktoś zemdleje. Jeśli upadnie niefortunnie i przyblokuje drzwi, to go nie wydostaniemy. Z jednej strony w miarę logiczne, z drugiej ciekaw jestem ile takich przypadków się zdarzyło. Niestety to jest Polska, a tutaj jeden przepis jest głupszy od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 13.07.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Mamy do Was pytanie odnosnie tynków zewnetrznych: podajcie waszą ceną za metr za tynki / dom mamy juz ocieplony / i jakie tynki wybraliście , ile metrów elewacji trzeba liczyć. Dostalismy dzisiaj wycenę materiałów i robocizny na tynki silikatowe, tynki mineralne z farba silikatowa Caparol, tynki akrylowe i chcemy sie zorientować w kosztach W kwesti drzwi wewnetrznych do łazienek , my robimy do środka na górze, na zewnątrz na dole / ze wzgledu na pralnie obok - wg projektu kotłownia, te drzwi są obok a my nie mamy wiatrołapu wiec lepiej jak bedą tak samo się otwierać / aniak25 zaplanować łazienki jest trudno , my mamy to juz za sobą , na górze mamy wanne asymetryczną , wc i dużą szafkę z kafli z e stojacą umywalką ... mamy nadzieję wkleic zdjęcia pod koniec tygodnia jak łazienka bedzie zupełnie skończona Zastanów się czy warto wstawiać tu brodzik przecież jest jeszcze dolna łazienka ? Dodamy tylko ,że wykończenie łazienki to duuuuży wydatek. Pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.07.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Mamy do Was pytanie odnosnie tynków zewnetrznych: podajcie waszą ceną za metr za tynki / dom mamy juz ocieplony / i jakie tynki wybraliście , ile metrów elewacji trzeba liczyć. ... Pozdrawiamy:) Wykonawca określił się następująco za robociznę: 15zł jeśli wchodzi po kimś 10zł jeśli robi po sobie ale w innym terminie 5zł jeśli robi od razu po ociepleniu ...tutaj istotne jest ponowne rozkładanie rusztowań, ponowne zabezpieczanie okien itd. Za silikatynk kreisela, który wystarczył na dwie lukarny i szczyt między dachami wyszło u mnie ok 800zł W 200m2 powinniście się zamknąć. Ktoś pisał na forum, że wszystko zależy czy wcześniej robione były ciężej dostępne miejsca i czy uwzględnia się balkony. Co to tych nieszczęsnych drzwi to robię tak jak u Was: góra go środka - 80cm dół na zewnątrz, tak jak kotłownia - 90cm Łazienki jeszcze nie mam, ale przewiduję na górze: ściana z drzwiami prysznic, po lewej wc, pod skosem wanna, po prawej umywalka na dole (powiększona wnęka od strony kotłowni): ściana od holu prysznic, pod schodami pralka, ściana od garażu wc, narożnik ściany od garażu i kotłowni umywalka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.07.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Co do łazienek to rzeczywiście może byc problem.. jezeli jeszcze chce mieć się wszystko wszędzie. My na dole mamy wc, umywalkę i kabinę prysznicową... wc zmieściło nam się pod schodami dzięki temu "wchodzi" się na umywalkę a nie na wc.. jak ktoś zapomni się zamknąć.. ) to jest lekko w ukryciu. Na górze mamy wannę prostokątną dużą ale ustawioną lekko w skos i obudowaną drewnem, dzięki temu zrobiła nam się mała, trójkątna półeczka na drobiazki. Do tego wc i umywalka na "stoliku-blacie". Miejsca wolnego jest sporo.. ale tak wlaśnie miało być. Sądziłam, że górna łazienka ze względu na wanne będzie ciągle uzywana.. jednak prysznic jest szybszy i wanna używana jest sporadycznie. Za tynki z ociepleniem płaciliśmy: 55zł (nie mielismy rozbite na tynki i ocieplenie więc ciężko powiedzieć ile sam tynk) Tynk sylikatowy kreisel I grupa cenowa: 128zł wiaderko 25kg; ok. 230m2 z ramkami, balkonami, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROSO 14.07.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 CześćPrzez rok czasu planowałem, że ścianki działowe na górze zrobię z płyt G-K.Ale teraz jestem bardzo blisko terminu wykonania i mam wątpliwości, czy nie zrobić z lekkich silikatów.Jakie rozwiązanie Wy przyjęliście i co za tym rozwiązaniem przemawiało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 ścianki działowe mamy z białych pustaków.. chyba z gazobetonu.. bardziej stabilny niż płyta. Poza tym jak planujesz coś powiesić na ścianie to chyba lepiej dać coś stabilnego i grubszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 14.07.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Marlena&Marcin właśnie dlatego, że szybciej bierze się prysznic chcę mieć i na dole i na górze, wanna głownie ze względu na dzieci choć i ja i mąż czasem pewnie poleżymy. A że zdarza się tak, że synek pływa w wannie a tatuś chce się wykąpać to pobiegnie na dół. A zresztą tłumaczyć nie będę, taką mam wizję i już )) bidet to też dla mnie konieczność w łazience i dlatego taki mam problem. Chciałam wam pokazać prosty projekcik w programie KOŁO ale nie da się zapisać jako obrazek Generalnie podobnie jak u większości czyli na ścianie z drzwiami prysznic, i dalej wc i bidet, pod oknem wolne miejsce, w rogu przy sypialni wanna narożna, na ścianie umywalka. drzwi do środka, na dole tylko umywalka na wprost drzwi, obok w stronę do schodów wc, przy wejściu w rogu prysznic, pod schodami schowek. pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEKMONIA 14.07.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witamy Serdecznie:) Długo nas nie było, pogoda nie pomagała powódź spowalniała. Ale jak zaczęliśmy to z grubej rury haha:) Mam pytanko do Marlena&Marcin jakiej pompy ciepła używacie(moc,firma), jakie dolne źródło o jakiej wielkości, czy jesteście zadowoleni z ogrzewania tym systemem...Jeśli ktoś inny może podzielić się taki informacjami był bym bardzo wdzięczny...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEKMONIA 14.07.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A teraz konkretniej:) Wybuchowa mieszankaGeodeta, Pan koparkowy, drut, piach, deski, beton, Majstrowie.... I powstało coś pięknego co nazywa się fundamenty....http://images40.fotosik.pl/311/d2d01b87c8965c3fmed.jpghttp://images49.fotosik.pl/315/5c4038b19d676770med.jpghttp://images40.fotosik.pl/311/9f16210437775a91.jpghttp://images49.fotosik.pl/315/79df363711b82522med.jpghttp://images35.fotosik.pl/169/02334a49abae376dmed.jpghttp://images46.fotosik.pl/314/88e1ab4c7f20f4afmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/315/760fef2bd35ab02cmed.jpghttp://images43.fotosik.pl/315/0d467ddc150841f6med.jpghttp://images41.fotosik.pl/310/9250c94912ff8347med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEKMONIA 14.07.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Teraz coś o mniej przyjemnych rzeczach czyli koszty chciał bym abyście podzieli się swoimi uwagami tym dobry jak również złymi przyjmę wszystkie uwagi. wiec tak.... Geodeta- 650Deski,łaty,drut- 3530Koparka do fundamentów- 800Beton w ziemi- 5230Beton na górę- 2650 Koparka do wyciągnięcia ziemi ze środka i do zasypania piachem- 250Zasypka- 2650 Beton na ślepa wylewkę- 1200Kanalizacja- 1500 Dodatki- 280 Pompa do studni głębinowej(tylko na czas budowy)- 140Robocizna-5000 Suma to 23887tys Czekam na wasze uwagi...Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 14.07.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Ania25: Jeśli nie da się zapisać, to można zrobić zrzut ekranu (PrintScreen) i wkleić go do dowolnego edytora grafiki np painta Po oglądnięciu zdjęć Jacka i Moni naszła mnie myśl - jak wygląda elewacja sąsiedniego budynku po skończonej budowie. Z tego co pamiętam, to u mnie często się kurzyło, ale nie mam sąsiadów, więc nie wiem jaki byłby efekt. Ktoś ma nieprzyjemne doświadczenia. Pytam, bo jestem pierwszym budującym i nie chciałbym, żeby budowa obok doprowadziło mnie do furii gdy zobaczę zabrudzenia na elewacji. Jacek i Monia: Tablica w dobrym miejscu. Jak przyjdzie inspektor, to możecie się pochwalić stanem zamkniętym Nawiązując do tablicy to mam takową dwa lata, ale jeszcze nie kupiłem markera Co do wyceny: Geodeta- 650 ok - ja po znajomości płaciłem 500zł Deski,łaty,drut- 3530 - miałem inną sytuację, bo kupiłem wyłącznie pręty, nie miałem szalunków, więc cena znacznie niższa Koparka do fundamentów- 800 - chłopaki uwinęły się w 3h w cenie robocizny murarki Beton w ziemi- 5230 - tutaj zamknąłem się w kwocie do 3000zł Beton na górę- 2650 - tutaj cena podobno 2700zł Koparka do wyciągnięcia ziemi ze środka i do zasypania piachem- 250 - dziwna kolejność, ja ściągałem wyznaczony obszar zabudowy, przed wykopaniem fundamentów Zasypka- 2650 - wyszło mi 160ton piasku za 2560zł Beton na ślepa wylewkę- 1200 - tutaj kupowałem cement, chłopaki robili beton na budowie Kanalizacja- 1500 - ok 700zł z tym, że piony nam lekko nie wyszły i przy kontynuacji teraz na etapie instalacji było troszkę kombinowania Dodatki- 280 - tak też kupowałem kiełbaski na grilla Pompa do studni głębinowej(tylko na czas budowy)- 140 Robocizna-5000 - jak w mordę strzelił takie pieniążki dawałem murarzowi po zerówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 14.07.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) Witamy Mam pytanko do Marlena&Marcin jakiej pompy ciepła używacie(moc,firma), jakie dolne źródło o jakiej wielkości, czy jesteście zadowoleni z ogrzewania tym systemem... Jeśli ktoś inny może podzielić się taki informacjami był bym bardzo wdzięczny... Pozdrawiam Pompa Ciepła typu powietrze woda, Daikin Altherma 8,4kW + zbiornik ciepłej wody użytkowej 200l http://www.altherma.pl/ dodatkowo: Kominek 14kW, z dystrybucją gorącego powietrza + turbina sterowana elektronicznie. Wentylacja grawitacyjna zadowoleni jestesmy, decyzji bysmy nie zmienili wygoda, czysto, brak obsługi, latem woda grzana prawie za darmo... polecam Edytowane 14 Lipca 2010 przez Marlena&Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 14.07.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 do OLIWKOWO Do LOKMEN Widzę że zrobiłeś ogrodzenie z gotowych elementów, ile cię to wyniosło? tzn chodzi mi o podmurówkę. My potrzebujemy 120 metrów siatki i ok 60 słupków. Pozdrawiam Płyty kupowaliśmy: za pierwszym razem w betoniarnii koło Sochaczewa po 24 zł/szt. - niestety okazało się to wielką porażką ponieważ te płyty nie miały nic wspólnego z betonem bo pękały strasznie już przy przenoszeniu. Następne już kupowaliśmy k/ Grodziska Maz w betoniarnii SAWINA po 28 zł - szczerze polecam jakość super. Słupki kupiłem na wiosnę na złomowcu w pruszkowie za ocynkowane kątowniki grubości 3mm i długości ok 2,3m płaciłem po ok 9 zł. Siatka przekrój drutu 3,5mm (cieńszej szkoda brać) oczko 10x10cm wysokość 1,5m krzyczą ok 15 zł/mb oczywiście ocynk. Przy czym ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia sztachet drewnianych bo znalazłem kilka ładnych kłód olchowych na działce więc chyba je przetrę w tartaku na deski. Tylko mam obawę czy te słupki nie będą za słabe do tego niby siedzą w ziemi ok 60cm oczywiście zabetonowane (taczka betonuyna słupek). Zobaczymy... Ogólnie mam do zrobienia ok 160mb płotu na etapie siatki miałem się zamknąć w 6 tyś (przy sztachetach wyjdzie więcej bo muszę kupić sporo profili metalowych). Firmy krzyczą po 100zł/mb ogrodzenia z materiałem - jak widać 10000 zł w kieszeni o ile się robi samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 15.07.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Marlena&Marcin czy w całym domu macie podłogówkę? Jeżeli tak, to jaki był orientacyjnie koszt instalacji (materiały + robocizna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROSO 15.07.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Cze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROSO 15.07.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Cześć Czy ktoś może powiedzieć ile kosztowało zabudowanie ścianek działowych z rigipsów na piętrze plus zabudowanie skosów rigipsami na gotowo.Czy dawaliście podwójnie płyty rigipsowe na ścianki działowe?Ile poszło płyt i stelaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 15.07.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Marlena&Marcin czy w całym domu macie podłogówkę? Jeżeli tak, to jaki był orientacyjnie koszt instalacji (materiały + robocizna)? W całym domu mamy podłogówkę. Robilismy sami instalację, jeżeli chodzi o materiał to mamy PEX/AL/PEX Wavina - zakupy robilismy na allegro.. ceny bardzo przystępne a zakupy ekspresowe (hydrosystem firma z Torunia). Mamy obliczony łączny koszt: wszystkie rurki do podłógówki, złączki + instalacja wodna (w tym 2 grzejniki drabinkowe do łazienek, grzejnik w garażu, pompa cyrkulacyjna do CWU z timerem, szafki do podłogówki, rozdzielacze do podłogówki (każdy z własną pompą) 9500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.07.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 W całym domu mamy podłogówkę. Robilismy sami instalację, jeżeli chodzi o materiał to mamy PEX/AL/PEX Wavina - zakupy robilismy na allegro.. ceny bardzo przystępne a zakupy ekspresowe (hydrosystem firma z Torunia). Mamy obliczony łączny koszt: wszystkie rurki do podłógówki, złączki + instalacja wodna (w tym 2 grzejniki drabinkowe do łazienek, grzejnik w garażu, pompa cyrkulacyjna do CWU z timerem, szafki do podłogówki, rozdzielacze do podłogówki (każdy z własną pompą) 9500zł Grzejniki drabinkowe macie podłączone do głównego systemu grzewczego? Latem przy deszczowej pogodzie kiedy przyjdzie wysuszyć ręcznik w domu będziecie korzystać z całego ogrzewania, czy stosowaliście w rozdzielni osobne zawory tylko do grzejników drabinkowych? Nie wiem, czy nie korzystniejszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie olejowych drabinek z włącznikiem na prąd. Jak do tego podeszliście? Mam ten temat na budowie i muszę się na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts