mWilQ 27.08.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Hmmm, nie wiem co to za magiczna glina, która będzie lepiej przepuszczała wodę niż piasek. Jeśli się obawiasz utrzymującej wody wokół budynku to zapoznaj się z systemami odprowadzania wody. Jeśli przestraszą Cię kwoty, to zawsze można zrobić prowizorkę, która również spełni swoją funkcję. Potrzeba będzie rura drenażowa z dziurkami, kilka kolanek jeśli chcesz do tego podłączyć rury spustowe i wywrotka żwiru. Wodę możesz odprowadzić drenażem w grunt, albo ją zmagazynować w zakopanym zbiorniku. Przyda się do podlewania ogrodu, albo mycia auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.08.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Cześć. Jesteśmy akurat w trakcie wyboru dachówki i mam pytanko tym razem o końcówki pionów kanalizacyjnych (odpowietrzenia): jak macie je wyprowadzone? W projekcie jest napisane, że powinny być wystawione nad dach. Jeśli tak, to pewnie będę potrzebował jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych. Na niektórych Waszych dachach takich kominków nie widzę i sam chciałbym ich też nie mieć (przede wszystkim ze względu na cenę :|) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.08.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 1.Czym zasypac podmurowke ,zaznaczam ze mam grunt gliniasty [..] Też mam gliniasty teren oraz piwnicę. Zasypywałem gruntem rodzimym - mam taką teorię, że jeśli zasypałbym piaskiem to woda z wierzchu właśnie chętniej spływałaby do drenażu poprzez ten piasek i co za tym idzie wilgoć mogłaby się utrzymywać w okolicy ścian. Mam nadzieję, że glina jako izolator uchroni mnie przed tym zjawiskiem :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.08.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.08.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Michur, chyba wiekszość z nas ma kominki wentylacyjne do odpowietrzania kanalizy, my mamy jeden i kosztowal ok. 80 zł wiec to nie jakies nie potężne koszty,[..] Hmm, u nas do dachówek Premion łupek kryształ albo Optima łupek angoba z Creatona (takie rozważaliśmy) te kominki kosztują prawie 500zł. 80zł to bym odżałował i nie robił afery na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 30.08.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Hmm, u nas do dachówek Premion łupek kryształ albo Optima łupek angoba z Creatona (takie rozważaliśmy) te kominki kosztują prawie 500zł. 80zł to bym odżałował i nie robił afery na forum Michur, u nas na dachu Optima łupek angoba, w tym trzy kominki wentylacyjne po 477zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.08.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Michur, u nas na dachu Optima łupek angoba, w tym trzy kominki wentylacyjne po 477zł sztuka. No to będziemy mieć taki sam dach - dziś wpłaciliśmy zaliczkę Na razie bez kominków - pan sprzedawca stwierdził, że można dokupić później. BTW: Wasz dach jako jedyny sensowny (duże zdjęcia, dobrej jakości) chyba wyświetla się w googlach pod hasłem optima łupek - i on właśnie pomógł nam w wyborze - dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.08.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.08.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Hmm, u nas do dachówek Premion łupek kryształ albo Optima łupek angoba z Creatona (takie rozważaliśmy) te kominki kosztują prawie 500zł. 80zł to bym odżałował i nie robił afery na forum Niestety potwierdzam. Dachówki kominkowe z ceramiki mają chore ceny. Zresztą jak wszystkie nietypowe elementy dachu. U mnie kominek jest, ale przez przypadek z drugiej strony Jak średnica wystarczy, to go wykorzystam, jak nie to muszę zamówić drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik21 30.08.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 No to będziemy mieć taki sam dach - dziś wpłaciliśmy zaliczkę Na razie bez kominków - pan sprzedawca stwierdził, że można dokupić później. BTW: Wasz dach jako jedyny sensowny (duże zdjęcia, dobrej jakości) chyba wyświetla się w googlach pod hasłem optima łupek - i on właśnie pomógł nam w wyborze - dzięki! No to super! Nam zostało prawie pół palety dachówki podstawowej, więc jak Ci zabraknie, to daj znać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 30.08.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 No to super! Nam zostało prawie pół palety dachówki podstawowej, więc jak Ci zabraknie, to daj znać Pozdrawiam! Dzięki, będę pamiętał Sami też zostaliśmy zmuszeni do zamówienia sporego zapasu ("atomową" jednostką miary w Trapez Carbo jest pół palety) ale nigdy nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToSz01 30.08.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam WszystkichWprawdzie już kilka postów popełniłem ale myślę że najwyższy czas się przywitać oficjalnie.Mam na imie Tomik i wraz z moją żoną Kają i dwójką wspaniałych dzieci postanowiliśmy zasilić gorno Rododendrowiczów. Wybór padł na Rodka 6 P odbicie lustrzane. Za lekturą forum i Waszy rad i uwag a również po wstępnej rozmowie z architektem postanowiliśmy nanieść kilka zmian w projekcie. Chcemy podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki, chcemy zlikwidować okno w kuchni to na ścianie z wykuszem, chcemy zmniejszyć okno w gabinecie i przesunąć lekko ścianę na korzyść salonu i jeszcze pewnie kilka mniej istotnych zmian. Jesteśmy w tej chwili na etapie załatwiania formalność potrzebnych do złożenia wniosku o PnB więc jeszcze długa droga przed nami. Zleciliśmy wykonanie mapki sytuacyjno-wysokościowej w skali 1:500, składamy wnioski o przyłącze mediów i mamy nadzieje uzyskać PnB pod koniec roku tak żeby na wiosną rozpocząć zabawę w Boba Budowniczego. Do tego czasu pozostaje nam uważnie śledzić Wasz poczynania i liczyć na to że wszystko przebiegnie zgodnie z planem. Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2010 przez ToSz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 01.09.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) ...... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 02.09.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 ile płaciliście na posadzki: materiał + robocizna ???? TAR zasmuciłaś mnie ta wiadomością o VAT, ehh narazie to tylko projekt i mam nadzieje, że to nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMariusz1719505155 02.09.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 ile płaciliście na posadzki: materiał + robocizna ???? My płaciliśmy ok 3500 za materiały, robocizna 10zł za metr, wyszło 232 m2. Rodo 6 Garaż dwustanowiskowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 2 02.09.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 witaj ToSzo01 my zaczęliśmy dopiero co tzn w lipcu fundamenty, teraz mamy przygotowywać zbrojenie pod płytę. Mam pytanie o powiększanie salonu kosztem małego pokoju. Pewnie likwidowaliście słup. Ja też chciałabym powiększyć salon, nie rozmawiałam jeszcze o tym z budowlańcem. Czy możecie napisać jak to zrobiliście? czy dużo zmniejszyliście mały pokój? A co z oknem w małym pokoju? czy dużo zmniejszaliście ?Jak daleko przesuwaliście tę ściankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToSz01 02.09.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 witaj ToSzo01 my zaczęliśmy dopiero co tzn w lipcu fundamenty, teraz mamy przygotowywać zbrojenie pod płytę. Mam pytanie o powiększanie salonu kosztem małego pokoju. Pewnie likwidowaliście słup. Ja też chciałabym powiększyć salon, nie rozmawiałam jeszcze o tym z budowlańcem. Czy możecie napisać jak to zrobiliście? czy dużo zmniejszyliście mały pokój? A co z oknem w małym pokoju? czy dużo zmniejszaliście ?Jak daleko przesuwaliście tę ściankę? Jeszcze jesteśmy w trakcie uzgadniania zmian z architektem, więc nie potrafie konkretnie odpowiedzieć na Twoje pytania. Jak będe miał rysunki to moge wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.09.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 02.09.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Mam do Was wielka prosbe, mozecie mi przeslac na maila [email protected] zdjecia opierzenia kominow, znowu zaczyna mi cieknac i chyba bede zmuszony sie tym sam zajac. Prosze o w miare szczegolowe zdjecia - lecz nie zmuszam nikogo do wychodzenia na dach...no moze tylko na drabine dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.09.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts