Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi tez uciekł by urok (m.in. zew) rodka gdyby zmniejszyć balkon frontowy,.. z wykusza nie zrezygnowałam.. i dla mnie to plus.. nie wnosi sie piach do domu.. a jest go dużo (nie mamy kostki jeszcze koło domu.. a tym bardziej chodnika poza działką). Garażu jeszcze nie użytkowałam.. hmm.. może być problem ze zmieszczeniem się, szczególnie teraz.. hehe.. więc sobie chyba odpuszczę :) niech, Marcin się męczy ;) a nie potem będzie gderał, że lusterko odpadło ;)) (wiadomo, samo odpadło).

Nasze zmiany były bardziej kosmetyczne... i nie ingerowaliśmy za bardzo w kształt domu:

- zamknęliśmy kuchnię z jednej strony.. dzięki temu kuchnia jest ustawniejsza (stanowi całość).. meble w U, kominek też jakby jest w jednej całości ze ścianą.. stąd nie razi tak jak napisała to Ania.. wielki piec na środku salonu.. często minusem takiego rozwiązania było „niesienie zakupów dookoła kuchni i wejście przez salon – uważam, to za zbyt przesadzony minus.. no gdyby salon miał 100 m ..ale te kilka kroków… więc z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolona

- pomniejszenie dwóch balkonów w górnych sypialniach dla lepszego ustawienia w pokojach

- przesunięcie okna by lodówka się zmieściła – ale to kosmetyka

- ogrzewanie podłogowe w całym domu :)

- no i największym plusem uważam, decyzję o pompie ciepła..

- salon został jak w układzie oryginalnym,.. dla nas jest wystarczający, przytulny.. plus tez taki, że kominek nie ucieka gdzieś..mimo tego nieszczęsnego miejsca.. z narożnika jest widoczny.

PS. Aniu co jest z Twoim drzwiami zew? Pamiętam, że z nich byłaś wyjątkowo zadowolona?!

Odnośnie projektu indywidualnego..uważam, że trzeba mieć najpierw doświadczenie z jednym, dwoma domami by projekt indywidualny był odpowiedni.. bo jak nie ma się takiego doświadczenia.. to nie wie się co jest potrzebne, co nie... co się przyda, co nie.. :))

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marlena&Marcin z tego co piszesz wnioskuję ,że zamknęliście kuchnie od strony holu/wiatrołapu, my także nie mamy tego wejścia i zgodzę się , że przy tych wielkościach pomieszczeń nie ma problemu z wnoszeniem zakupów, najpierw do holu potem do kuchni i po problemie :).

My tez nie mamy kostki wokół domu tylko utwardzony kamień , trochę sie rzeczywiście brudzi ale często wchodzimy od garażu więc problem do przełknięcia.

Ubieracie domek na święta od zewnątrz ? My nie mamy dużych iglaków więc myślimy o jakiś światełkach, dzieciaki to lobią ... dorośli chyba też:D.

Pozdrawiam Brygida:)

Ubieramy :)) przed domem mamy posadzona choinkę ok. 1,2m więc na niej będą światełka.. do tego mamy girland również ze światełkami.. to jakos powiesimy :) jak już będzie ubrane to pochwalę się foteczkami "światecznego rodoska" :)

Tak, chodziło mi o to wejście z holu do kuchni.. jak dla mnie jest zbędne :)

W garazu mamy na razie magazyn, wchodzimy do domu drzwiami frontowymi.. dla mnie ten wiatrołap to strefa zimna (jak się otwiera drzwi wejściowe) i brudku więc niech będzie za drzwiami :) nie mamy tez szafy w holu/wiatrołapie się nam nie przeszkadza

Gość 80mariusz80

Dolacze sie do dyskusji. Prosze o wiecej opinii osob, ktore juz mieszkaja w rodku. Opinii jak opisal to TAR - gdybym mial budowac drugi raz, co bym zmienil. Sa ciekawe.

W naszym przypadku (rodek6p) poszerzylismy ten garaz o 0,5m; slup w gabinecie zostawilismy (kierownik nie zgodzil sie na jego usuniecie, motywujac iz podpiera konstrukcje dachu. Nie oponowalismy zbytnio, bo nie uwazamy go za przeszkode a nawet za swoiste urozmaicenie; mamy zamiar go oblozyc oheblowanymi i polakierowanymi deskami). Zlikwidowalismy gabinet aby poszerzyc salon (przy wiekszych imprezach bedzie u nas ciasno). Okno w gabinecie zmniejszylismy na takie jak w kuchni, natomiast w samej kuchni zlikwidowalismy jedne okno (przy wykuszu) aby miec wiecej miejsca na scianach. W garazu zliwkidowalismy jedne okno, natomiast drugie zastapimy pustakami szklanymi. Na I pietrze podnieslismy sciane kolankowa o dwa maksy; zrezygnowalismy z okien dachowych oprocz lazienki (ze wzg. finansowych). Drzwi tarasowe na parterze oraz drzwi balkonowe nad glownym wejsciem beda miec zamontowane rolety zewnetrzne (glowny bodziec to straty ciepla); w pozostalych oknach nie bedziemy miec rolet. Co do kominku, murarze bloczki wentylacyjne wmurowali mi w sciane dzialowa rozgraniczajaca kuchnie od salonu (zamknelismy kuchnie), tym samym odchudzimy wystajacy kominek o 12cm. Podpiwniczylismy tez garaz (w oryginalnym projekcie garaz nie byl podpiwniczony) i umiejscowilismy w tym pomieszczeniu okno zsypowe na wegiel (pod garazem bedzie kotlownia z piecem weglowym jak i sam sklad wegla). Dodatkowo pod garazem bedzie wyjscie z kotlowni na zewnatrz, zeby ominac przechodzenie przez glowne wejscie domu (idiotycznie, gdyby popiol wynosic przez hol). Stolarka okienna w kolorze oregon, ciezko znalezc, niektore firmy w ogole nie maja (np. Oknoplast), niektore za doplata a nieliczni oferuja bez problemow. Co tu jeszcze dodac...? Sprawdzajcie swoje ekipy. Odwiedzajcie budowy przynajmniej raz na dwa dni, jak nie codziennie. Rozmawiajcie co i jak beda robic. Mierzcie otwory okienne czy sa zgodnie z wymiarami i w ogole zeby czuli Wasz oddech na plecach. Mnie sie jako tako udalo upilnowac murarzy i jestem w miare zadowolony z ich roboty i solidnosci. Jedyny minus - i to wielki; zle zwymiarowali schody prowadzace na pietro i w efekcie ostatni stopien jest taki sam jak pozostale (powinien byc nizszy ze wzg. na wylewke; teraz musze kombinowac z grubosciami wylewek). Aha, zlikwidowalismy jeszcze dodatkowy komin wentylacyjny, ktory byl polaczony z garazem. Zamiast tego zrobilismy dwa otwory w scianach w garazu w przeciwleglych miejscach.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

oj zima, zima.. nas zasypało... niestety osobówką (nawet suvem) nie da się wydostać z naszej wioski :( wczoraj mieliśmy transport do domu dzięki traktorkowi sąsiada... dzisiaj ledwo dostawczym udało się wyjechać Marcinowi do pracy (po 3 godzinnym odśniezaniu) no ale mamy czasami nawet 70 cm śniegu na drodze...

Aniu ja tez dostaję białej gorączki jak pomyslę o tych kolejkach w sklepach.. ale.. istnieją jescze zakupy przez internet :) ostatnio to moje ulubione zajęcie :))

odnośnie zmian w domu... ile ludzi tyle pomysłów :)

Mam dziś ogólne pytanie do osób korzystających z bardziej tradycyjnych technologii: jakiej mocy macie kotły CO w swoich domkach? Szczególnie interesowałyby mnie kotły na paliwa stałe w rodkach podpiwniczonych ale gazowe/olejowe w innych wersjach domków również mogą być w celach porównawczych.

Pytam, bo mam trzy oferty instalatorów i każdy mówi co innego - rozrzut od 15 do 25kW. Dodam, że planujemy wykorzystać kocioł CO również jako całoroczne źródło CWU.

Pozdrowienia,

Michał

Witam mam pytanko w jakiej sumie zamkneliscie sie w wykonczeniu kuchni oraz dolnej lazienki chodzi mi o płytki, mebelki, urzadzenia sanitarne?

oj wszystko zależy na jakie materiały się zdecydujesz.. jaką ekipę wybierzesz, jakie meble kupisz... jakie projekty zrobisz (ile i jakie szafki w kuchni, z czego fronty: laminat, fornir, drewno, czy kuchnia w L czy w U.... najtańsza kuchnia (meble) to wydatek ok. 5 tys projekt indywidualny lub ok. 2 tys gotowiec) My wydalismy ok. 20tyś + 2/3tyś.. (sprzęt, meble w cenie producenta, robocizna własna (kafle, malowanie, montaż mebli). Łazienka: za kafle na podłodze + 2 paski kafli prz gebericie i koło umywalki ok. 5 tyś, wyposażenie, fabry... robocizna własna ok. 15tyś za dolną łazienkę. Oczywiście.. możesz zmieścić się w 10 tys.. a możesz tez wydać 50 tys... warto rozejrzeć się w cenach jakie są w Twoim mieście, zrobić kosztorys.. dodać 2-3 tyś i powinno byc ok :) zawsze lepiej miec nadwyżkę niż za mało kasy zaplanowanej :)

My zdecydowaliśmy się na kocioł reto duo a właściwie już nowszą wersję z podajnikiem trio wraz ze strażakiem i regulatorem ekomax800R http://www.weberht.pl/reto_duo.php o mocy 20kW. Do tego będzie bufor czyli kombinowany dwu zbiornikowy i dwu wężownicowy wymiennik380/120l (mamy wyprowadzone rurki do solarów na przyszłość a to urządzenie daje możliwość podłączenia kilku urządzeń m in solarów) który upraszcza montaż kotłowni w stronę zasady im mniej urządzeń do zepsucia tym lepiej - o taki: http://allegro.pl/kombinowany-zasobnik-galmet-380-120-2-wezownice-i1347151412.html

Poza tym mamy kominek na chłodniejsze dni kiedy jeszcze kocioł będzie pracował w trybie letnim. Wkład Oliwia 18kW z kratki.pl palimy nim teraz codziennie bo kotłownia się właśnie montuje i fajnie ogrzewa salon.

Odpowiedziałam na pytanie michur bo my juz kocioł mamy więc raczej on sobie będzie porównywał. Ten wasz kocioł pewnie też jest ok. My wzięliśmy ten ze względu na sterownik pełna automatyka, w zestawie jest również sterowanie mieszaczem podłogówki i też na to że można w nim palić innymi paliwami bo na przyszłość planujemy pellet. Nie wiem czy w twoim też jest taka możliwość.

Gość 80mariusz80

A to przepraszam. Nie czytalem wczesniejszej dyskusji, choc zaczynam czytac caly watek od poczatku. Na razie doszlem do 54 strony : )

My mieszkamy na Gornym Slasku, w rodzinie same gorniki; zaden gaz/pelet/olej nie wchodzil w rachube. Ino wyngel, wyngel i wyngel : )

Mam dziś ogólne pytanie do osób korzystających z bardziej tradycyjnych technologii: jakiej mocy macie kotły CO w swoich domkach? Szczególnie interesowałyby mnie kotły na paliwa stałe w rodkach podpiwniczonych ale gazowe/olejowe w innych wersjach domków również mogą być w celach porównawczych.

Pytam, bo mam trzy oferty instalatorów i każdy mówi co innego - rozrzut od 15 do 25kW. Dodam, że planujemy wykorzystać kocioł CO również jako całoroczne źródło CWU.

Pozdrowienia,

Michał

W moim rodo 8 mam kocioł SAS Uwt 25 kW, nie jest to piec retortowy.

http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-uwt.html

Dom mam troszkę większy, ale nie mam piwnicy. Instalacja miedz, większość domu to grzejniki (tylko łazienki i kuchnia w podłogówce). Też planuję całoroczne CWU, do tej pory zawsze miałem taki kociołek. niestety nie powiem nic więcej, bo rozpalane było dopiero raz.

Witam:) A ja z innej beczki ,zamówiliśmy dziś okna z Oknoplusa,śliczny kolor Montana:)Okna dwukomorowe,rama thermo,teraz w zimowej promocji dodają ukryte zawiasy i kontaktrony(pewnie coś przekręciłam)Wcześniej pisałam że musimy zmniejszyc otwory w pokojach na górze,aby uzyskac na nie 7 letni gwarancję ,przy uchylności od góry ale okazało się ze przy ukrytych zawiasach uchylnośc od góry jest z automatu.Więc kamień spadł mi z serca ze nie trzeba zmniejszać otworów okiennych lub decydować się na okna innej firmy:)Może dla kogoś bedzie to przydatna informacja,za 17 okien w rodku(zlikwidowane jedno balkonowe nad wykuszem i zamienione 1 zwykle na balkonowe( nad garazem) zapłaciliśmy 18.850 plus ciepły montaż 4 000 .Za te same okna 3 szybowe z oknoplusa mieliśmy wycenę za same okna bez montażu na 29 000.Dlatego wybraliśmy Oknoplus:)Pozdrawiamy