Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

michur my mamy kocioł Defro Akm Uni15kW na ekogroszek, pellet,miał , mozna tez spalać na rusztach zastępczych drewno, węgiel orzech i inne paliwa stałe. Mieszkamy od sierpnia i jak do tej pory sprawuje się bardzo dobrze. dodatkowa zaleta to jego niewielkie gabaryty i tylne usytuowanie podajnika co przy małej kotłowni nie jest bez znaczenia.

michuadam w kwestii kosztów wykończenia kuchni to zależy to od wielu czynników, my za meble i agd zapłaciliśmy ok. 22tyś., ale mieliśmy dużo droższe wyceny w podobnym standardzie , szukaj, pytaj i negocjuj ceny.

Pozdrawiamy ciepło :bye:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedzi :)

Czyli podsumowując: aniak25 ma 20kW, ktosiek 25kW, a Brygida i Jarek 15kW. A ja dostałem propozycje: instalator 1: 19kW, instalator 2: 15kW, instalator 3: 25kW heheheee i bądź tu mądry :)

Dodam, że w projekcie mam napisane: zapotrzebowanie na ciepło 9kW (instalator 2 tym się zasugerował), polecany kocioł gazowy dwufunkcyjny 25kW.

No nic, będę jeszcze drążyć temat :)

Edytowane przez michur

Z kotłami jest ponoć tak samo - za mały nie dogrzeje domu/CWU, za duży będzie korodował (czy tam mocno brudził komin) poprzez pracę w nieoptymalnym zakresie temperatury.

Na chwilę obecną największe zaufanie budzi instalator 1 (19kW), który jako jedyny pomierzył sobie kubaturę istniejących pomieszczeń, a nie korzystał tylko z projektu.

Witam

Zastanawiam się nad kupnem(jeszcze w starym roku)

- dachówki firmy Erlus E58 Angoba

- stalowymi rynnami firmy Lindab

-oknami dachowymi firmy Roto uchylno-obrotowymi z blokiem termoizolacyjnym

proszę o pomoc-opinie być może ktoś korzystał na swojej budowie z podanych materiałów.

Pozdrawiam wszystkich :)

Witam

Zastanawiam się nad kupnem(jeszcze w starym roku)

- dachówki firmy Erlus E58 Angoba

- stalowymi rynnami firmy Lindab

-oknami dachowymi firmy Roto uchylno-obrotowymi z blokiem termoizolacyjnym

proszę o pomoc-opinie być może ktoś korzystał na swojej budowie z podanych materiałów.

Pozdrawiam wszystkich :)

My mamy takie okna. Daleko nam jeszcze do zamieszkania ale wiem, że drugi raz bym tych okien nie kupił - powód: moim zdaniem nie warto płacić takiej sumy (około 2tys za okno z kołnierzem) A okno jak okno - wybraliśmy te głównie ze względu na kolor zewnętrzny (antracyt) i fajne otwieranie, przy czym po podniesieniu ścianki kolankowej mamy te okienka tak wysoko, że raczej rzadko będziemy je otwierać... Sam blok WD to taka twarda pianka/gąbka - nie wiem czy to faktycznie coś daje - wydaje mi się, że podobny efekt miałoby naniesienie dookoła ramy 5cm warstwy pianki montażowej.

Gość 80mariusz80

@kristos07:

Robocizna dach: 18.000 PLN. W tym -oprocz oczywiscie ulozenia wiezby, pokrycia- ozdobne naciecia na krokwiach, ulozenie nadbitki (bez impregnacji/malowania), oraz polozenie rynien oraz rur spustowych, obrobka kominow.

Dachowka to czarna Marsylka 12 firmy Tondach, od L.S. Product z Pszczyny (polecam ta firme z reka na sercu).

Materialy (komin nie wliczony): 21.030 PLN brutto (dachowka ceramiczna glazurowana, rynny, kosze, tasmy, spinki,deski okapowe, dachowki kominkowe,folia paroprzepuszczalna wyzszej klasy, boazeria,etc.). Gratis czarna farbka do ceramiki :) (nie sa barwione w masie).

Koszt wiezby: 7800 PLN netto (impregnowana zanurzeniowo, jednak impregnacja w tartakach to pic na wode, wiec dokupilismy Bondex Wood Preserver i sam pomalowalem jeszcze 1-2x).

Edytowane przez 80mariusz80

Gość 80mariusz80

Wzor naciec na krokwi - podpatrzony podczas spaceru po miescie (w Pszczynie jest duzo starych poniemieckich willi z ciekawymi ozdobami dachow):

http://images37.fotosik.pl/445/4024be947a614855m.jpg

Kolor rynien PCV (Galeco, kolor miedz. Zmienia lekko tonacje barwy w zaleznosci od stopnia oswietlenia):

http://images49.fotosik.pl/469/79309f8f9ff27337m.jpg

Marsylka 12 Tondach z bliska:

http://images38.fotosik.pl/463/f6b0e7bc87699692m.jpg

Witam

Mam kolejne pytanie-prośbę może ktoś mi coś napisze jakieś porady lub opinie na temat

-drzwi stalowych zewnętrznych-przeszklonych KTM PLUS z firmy TERMA ze Słupska.

Zastanawiam się właśnie nad zakupem drzwi z tej firmy, a może ktoś mi poleci jakieś dobre swoje sprawdzone drzwi wejściowe.

Bardzo proszę o pomoc.....

Pozdrawiam:bye:

Gość 80mariusz80
Ja z innej beczki: projektowanie kuchni. Jesli tworzycie sobie sami, z jakich programow korzystacie? Jesli ktos korzystal z uslug sklepow meblarskich, jakies sa koszta takiego projektu?

Projekt kuchni w zależność od salonów:

- 50-200 zł często projekt wliczony jest w cenę kuchni.. ale nie oszukujmy się, ta cena jest poprostu dodana do ceny mebli (jak mamy promocje-projekt gratis.. też mimo wszystko te koszta gdzies się w cenie mebli znajdują)

- można zrobić projekt w pro100 lub innym typowo kuchennym dostepnym gratis (przy czy pro100 daje chyba więcej możwliości ale można też popełnić więcej błędów nie do wykonania).. nie zawsze zrobiony projekt można technicznie wykonać :)) wiadomo, kartka przyjmie wszystko.. to często widać u architektów teoretyków ;)) wymyślają cuda na kiju a potem myśl jak to tu zrobić :))

Gość 80mariusz80

Pytanie do Cecil, jako ksiegowej : )

Dotychczas myslalem ze odliczam sobie VAT z faktur za materialy budowlane razem z PITem; czyli mam czas do konca kwietnia przyszlego roku. Wczoraj kolezanka mnie uswiadomila, ze nalezy to odliczyc do konca roku kalendarzowego. Jak to w koncu jest z tym odliczeniem?

Po zlozeniu wniosku, wiadomo w jakim czasie zwracaja pieniadze?

Edytowane przez 80mariusz80