Brygida i Jarek 14.12.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 michur my mamy kocioł Defro Akm Uni15kW na ekogroszek, pellet,miał , mozna tez spalać na rusztach zastępczych drewno, węgiel orzech i inne paliwa stałe. Mieszkamy od sierpnia i jak do tej pory sprawuje się bardzo dobrze. dodatkowa zaleta to jego niewielkie gabaryty i tylne usytuowanie podajnika co przy małej kotłowni nie jest bez znaczenia. michuadam w kwestii kosztów wykończenia kuchni to zależy to od wielu czynników, my za meble i agd zapłaciliśmy ok. 22tyś., ale mieliśmy dużo droższe wyceny w podobnym standardzie , szukaj, pytaj i negocjuj ceny. Pozdrawiamy ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 15.12.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi Czyli podsumowując: aniak25 ma 20kW, ktosiek 25kW, a Brygida i Jarek 15kW. A ja dostałem propozycje: instalator 1: 19kW, instalator 2: 15kW, instalator 3: 25kW heheheee i bądź tu mądry Dodam, że w projekcie mam napisane: zapotrzebowanie na ciepło 9kW (instalator 2 tym się zasugerował), polecany kocioł gazowy dwufunkcyjny 25kW. No nic, będę jeszcze drążyć temat Edytowane 15 Grudnia 2010 przez michur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 15.12.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 nie wiem jak to jest przy kotłach.. ale jak my wybieralismy pompę to nam powiedzieli.. za mało źle, za duzo źle.. trzeba idealnie dopasować do wielkości domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 15.12.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Z kotłami jest ponoć tak samo - za mały nie dogrzeje domu/CWU, za duży będzie korodował (czy tam mocno brudził komin) poprzez pracę w nieoptymalnym zakresie temperatury. Na chwilę obecną największe zaufanie budzi instalator 1 (19kW), który jako jedyny pomierzył sobie kubaturę istniejących pomieszczeń, a nie korzystał tylko z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 15.12.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 michur.. bardzo ładny masz projekt domu, z tym tarasem z tyłu super pomysł (front też mi się spodobał z tą doniczką obok schodów).... a widoki z okna, świetne ) u nas też wiejsko, tylko bardziej równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 15.12.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 A dziękuję, dziękuję Mnie też się tam coraz bardziej podoba, przy czym ciągle są jakieś mniejsze czy większe zmiany, więc wersja końcowa na pewno rozminie się nieco z wizualkami A kwietnik na schodach jest w oryginalnym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 15.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) http://images49.fotosik.pl/467/48cb2231e7e9f9e8m.jpghttp://images49.fotosik.pl/467/be2c4bc0cc7147f8m.jpg:] Edytowane 15 Grudnia 2010 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 16.12.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Zastanawiam się nad kupnem(jeszcze w starym roku) - dachówki firmy Erlus E58 Angoba - stalowymi rynnami firmy Lindab -oknami dachowymi firmy Roto uchylno-obrotowymi z blokiem termoizolacyjnym proszę o pomoc-opinie być może ktoś korzystał na swojej budowie z podanych materiałów. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 16.12.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Zastanawiam się nad kupnem(jeszcze w starym roku) - dachówki firmy Erlus E58 Angoba - stalowymi rynnami firmy Lindab -oknami dachowymi firmy Roto uchylno-obrotowymi z blokiem termoizolacyjnym proszę o pomoc-opinie być może ktoś korzystał na swojej budowie z podanych materiałów. Pozdrawiam wszystkich My mamy takie okna. Daleko nam jeszcze do zamieszkania ale wiem, że drugi raz bym tych okien nie kupił - powód: moim zdaniem nie warto płacić takiej sumy (około 2tys za okno z kołnierzem) A okno jak okno - wybraliśmy te głównie ze względu na kolor zewnętrzny (antracyt) i fajne otwieranie, przy czym po podniesieniu ścianki kolankowej mamy te okienka tak wysoko, że raczej rzadko będziemy je otwierać... Sam blok WD to taka twarda pianka/gąbka - nie wiem czy to faktycznie coś daje - wydaje mi się, że podobny efekt miałoby naniesienie dookoła ramy 5cm warstwy pianki montażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 16.12.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 michur bardzo dziękuję za opinię o tych oknach ( my ścianki kolankowej nie będziemy podnosić ) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 16.12.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Szukam projektu instalacji wod-kan dla rodka z piwnica, choc moze byc tez dla innej wersji. Zyczliwych prosze o przeslanie na adres [email protected].Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristos07 16.12.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 witam 80mariusz80mógłbyś napisać jakiej firmy masz dachówkę>>i jak nie było by problemu koszty dachu....pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 16.12.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) @kristos07: Robocizna dach: 18.000 PLN. W tym -oprocz oczywiscie ulozenia wiezby, pokrycia- ozdobne naciecia na krokwiach, ulozenie nadbitki (bez impregnacji/malowania), oraz polozenie rynien oraz rur spustowych, obrobka kominow. Dachowka to czarna Marsylka 12 firmy Tondach, od L.S. Product z Pszczyny (polecam ta firme z reka na sercu). Materialy (komin nie wliczony): 21.030 PLN brutto (dachowka ceramiczna glazurowana, rynny, kosze, tasmy, spinki,deski okapowe, dachowki kominkowe,folia paroprzepuszczalna wyzszej klasy, boazeria,etc.). Gratis czarna farbka do ceramiki (nie sa barwione w masie). Koszt wiezby: 7800 PLN netto (impregnowana zanurzeniowo, jednak impregnacja w tartakach to pic na wode, wiec dokupilismy Bondex Wood Preserver i sam pomalowalem jeszcze 1-2x). Edytowane 17 Grudnia 2010 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 16.12.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Wzor naciec na krokwi - podpatrzony podczas spaceru po miescie (w Pszczynie jest duzo starych poniemieckich willi z ciekawymi ozdobami dachow):http://images37.fotosik.pl/445/4024be947a614855m.jpg Kolor rynien PCV (Galeco, kolor miedz. Zmienia lekko tonacje barwy w zaleznosci od stopnia oswietlenia):http://images49.fotosik.pl/469/79309f8f9ff27337m.jpg Marsylka 12 Tondach z bliska:http://images38.fotosik.pl/463/f6b0e7bc87699692m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristos07 16.12.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 80mariusz80dziękuję bardzo za szybką i przydatną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 17.12.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 WitamMam kolejne pytanie-prośbę może ktoś mi coś napisze jakieś porady lub opinie na temat -drzwi stalowych zewnętrznych-przeszklonych KTM PLUS z firmy TERMA ze Słupska.Zastanawiam się właśnie nad zakupem drzwi z tej firmy, a może ktoś mi poleci jakieś dobre swoje sprawdzone drzwi wejściowe.Bardzo proszę o pomoc.....Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ja z innej beczki: projektowanie kuchni. Jesli tworzycie sobie sami, z jakich programow korzystacie? Jesli ktos korzystal z uslug sklepow meblarskich, jakies sa koszta takiego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 17.12.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Projekt kuchni w zależność od salonów: - 50-200 zł często projekt wliczony jest w cenę kuchni.. ale nie oszukujmy się, ta cena jest poprostu dodana do ceny mebli (jak mamy promocje-projekt gratis.. też mimo wszystko te koszta gdzies się w cenie mebli znajdują) - można zrobić projekt w pro100 lub innym typowo kuchennym dostepnym gratis (przy czy pro100 daje chyba więcej możwliości ale można też popełnić więcej błędów nie do wykonania).. nie zawsze zrobiony projekt można technicznie wykonać ) wiadomo, kartka przyjmie wszystko.. to często widać u architektów teoretyków ) wymyślają cuda na kiju a potem myśl jak to tu zrobić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Pytanie do Cecil, jako ksiegowej : )Dotychczas myslalem ze odliczam sobie VAT z faktur za materialy budowlane razem z PITem; czyli mam czas do konca kwietnia przyszlego roku. Wczoraj kolezanka mnie uswiadomila, ze nalezy to odliczyc do konca roku kalendarzowego. Jak to w koncu jest z tym odliczeniem?Po zlozeniu wniosku, wiadomo w jakim czasie zwracaja pieniadze? Edytowane 17 Grudnia 2010 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts