Cecil 17.12.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 juz Ci pisze mariusz generalnie VAT to odrębny temat od rocznych PITów deklaracje na VAT możesz składać przez cały rok, ale tylko jeden raz w roku. zatem warto to zrobic zawsze pod koniec roku ale nie martw sie jeśli jakas faktura ci się zawieruszy i zajdziesz ją np w 2010 roku. bedziesz mógł ją póżniej tez rozliczyć. masz prawo nawet w jednej deklaracji rozliczyc 5 lat inwestycji, tylko ze kasa z VAT przydaje sie na bieżąco, wiec ja to robie systematycznie co roku problem moze sie pojawic w przyszłym roku, bo obędą zmiany VAT z 22 na 23, ale prędzej czy pózniej wszystko sie wyjaśni wiec jeśli nie masz czasu lub ochoty, to spokojnie mozesz to odłożyć na później a do Ciebie jedno pytanko, to twoja pierwsza deklaracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 17.12.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 a no jedna po drugiej, ale mam nadzieje, że wiecej rozjaśniłyśmi niż zaciemniłyśmy Mariusz moje pytanie o to, która to jest Twoja deklaracja dotyczy tego, ze co kwartał wzrasta średnia cena m2 mieszkania, a co za tym idzie wzrasta limit kwoty VAT, którą można rozliczyć w 5-letnim okresie rozliczania jest to o tyle ważne, że w trakcie budowy na pewno wykorzysta sie limit w całości, zatem im póżniej zlożymy deklarację tym więcej będziemy mogli rozliczyć choć ja osobiście nie czekałam na koniec budowy, bo szkoda mi było tej kasy, którą miałam utopioną w VAT, a póki co było to ponad 10 tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Dzieki za szybkie odpowiedzi. Teraz mam juz metlik w glowie, to juz wole doktoryzowac sie z zakupu okien...To moja pierwsza deklaracja, budowe zaczalem w kwietniu tego roku. Czy ja dobrze rozumiem: 1) zeby dostawac kase na biezaco, skladam deklaracje raz do roku kalendarzowego (najlepiej w grudniu)? 2) Ale: jesli chcialbym dostac wiecej zwrocone to mam zlozyc druga deklaracje max. do pieciu lat po zlozeniu pierwszej (zbierajac przez ten czas jak najwiecej faktur)?3) czy jesli nie zloze deklaracji za faktury z 2010 roku w tymze roku; to czy moge je podlaczyc do deklaracji w przyszlym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ale nie martw sie jeśli jakas faktura ci się zawieruszy i zajdziesz ją np w 2010 roku. bedziesz mógł ją póżniej tez rozliczyć. mam rozumiec ze jesli zawieruszy mi sie jakas faktura w 2010 r. to w 2011 i pozniej moge ja tak czy siak odliczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 17.12.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ad. 1 dobrze myslisz ad. 2 nie ma takiej opcji o której Ty myslisz, tutaj liczy sie pierwsza deklaracja, im później bedzie złozona tym większy będzie limit, następne deklaracje nie mają juz zanego wpływu na wysokości limituad.3. dokładnie tak jak piszesz, jeśli nie złożysz faktur z tego roku w 2010 roku to możesz je złożyć w 2011, a najpóżniej możesz je rozliczyć w 2015, o ile rok 2010 jest pierwszym rokiem, w którym składasz deklarację. Bo np mój okres 5-letni to 2009 - 2014, bo pierwszą deklarację złożyłam w 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 17.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 niestety , w przyszłym roku nie ma zwrotu vatu za materiały budowlane.. jak coś się ma należy to zrobić do końca roku bo potem to już pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Coraz bardziej Cie lubie Cecil, nie tylko za piwnice Mam rozumiec ze wypelniam zalacznik VZM-1A, gdyz VZM-1B wypelniam wtedy, kiedy skorzystalbym z ulgi budowlanej za lata 2004-2005? Wiec wszyscy ktorzy zaczeli budowac/remontowac od 01.01.2006 wypelniaja VZM-1A? PS. Dla bladzacych polecam http://www.pit.pl/budowlana-vat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 17.12.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 niestety , w przyszłym roku nie ma zwrotu vatu za materiały budowlane.. jak coś się ma należy to zrobić do końca roku bo potem to już pozamiatane to nie prawda właśnie rozmawiałam z urzędem skarbowym i w przyszłym roku nic sie nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 17.12.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Coraz bardziej Cie lubie Cecil, nie tylko za piwnice Mam rozumiec ze wypelniam zalacznik VZM-1A, gdyz VZM-1B wypelniam wtedy, kiedy skorzystalbym z ulgi budowlanej za lata 2004-2005? Wiec wszyscy ktorzy zaczeli budowac/remontowac od 01.01.2006 wypelniaja VZM-1A? PS. Dla bladzacych polecam http://www.pit.pl/budowlana-vat/ dobrze myślisz Ty zawsze będziesz wypełniał VZM1 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 17.12.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 hmm.. w listopadzie dostalismy informacje od księgowej, że nie ma zwrotu... może coś się zmieniło?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 17.12.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Dziekuje za pomoc : )Poszperalem w internecie, ze ulga budowlana nie zniknie jednak w przyszlym roku. Panstwo nie bedzie jednak refundowac budujacym/remontujacym 1% wynikajacego z podniesienia podatku z 22 na 23%. Wiec ulga - zostaje; ale na starych zasadach.Podchodze do tego jednak ostroznie, bo tam co chwile cos sie mele. TAR - masz racje. Lepiej co roku rozliczac i miec kase na swoim koncie niz "deponowac" ja w Urzedzie Skarbowym. Dlug przekroczy 55% i znowu cos wymysla... Edytowane 17 Grudnia 2010 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 17.12.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 hmm.. w listopadzie dostalismy informacje od księgowej, że nie ma zwrotu... może coś się zmieniło?! różnie to bywa z aktualizowaniem wiedzy u rożnych księgowych na ten moment w samym urzędzie skarbowym nie wiedzą jak to tak na prawdę będzie z tymi deklaracjami, najważniejsze, że ulga pozostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.12.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Jest jakaś reguła na cenę za m2? W którym kwartale cena jest najwyższa? Czy z kwartału na kwartał przechodząc na następny rok jest zawsze drożej (tzn. czy po 4 kwartale 2010 r. przeskakując na 1 kwartał 2011 r. cena może być niższa, czy raczej będzie wyższa). U mnie akurat tak wyszło, że po całym roku zbierania faktur zabrałem się za rozliczenia dopiero w lutym. We Wrocławiu trwało to dokładnie 6 miesięcy (do wypłaty), a z 3 tygodnie przed tym terminem byłem wezwany na kilka poprawek. Jedyny plus to obsługa na Krzykach, gdzie Pani za rączkę poprowadziła przez wszystkie formularze . Moje zdziwienie było ogromne, bo raczej we wrocławskich urzędach nie spotyka się uprzejmości . Podpisuję się pod radą, że lepiej rozliczać od razu, z roku na rok, niż czekać do końca budowy. Nasz rząd generalnie lubi żonglować przepisami i nigdy nie wiadomo co będzie "jutro". Edytowane 17 Grudnia 2010 przez mWilQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 17.12.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Janet 13 nasz majster bardzo odradzał okna Roto.Za jego namową zdecydowaliśmy się na Fakro.A jak to wygląda cenowo to niestety nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANET 13 17.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Kallula bardzo dziękuję za cenną informację,bardzo mi ona się przyda:)Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 18.12.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Kallula - czy Wasz majster mówił co mu się w Roto nie podoba czy po prostu miał raz złe doświadczenia z tymi oknami?My się w zasadzie na okna Roto zdecydowaliśmy, (choć nie zamówiliśmy ich jeszcze) i teraz siejecie w nas niepewność... Z drugiej strony w każdej firmie też są różne modele okien, nas akurat interesują takie z jedną osią obrotu/otwierania w górnej części okna (mniej więcej w 2/3 wysokości). Z tego co czytaliśmy to wszystkie 3 wiodące firmy (Velux, Fakro i Roto) trzymają podobny poziom i wybór z pośród nich powinien być bezpieczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejasinsk 18.12.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam Wszystkich,podaję stronę do oglądnięcia dla tych, którzy tu zaglądają i maja zamiar kupić projekt dom w rododendronach 6Phttp://allegro.pl/projekt-dom-w-rododendronach6p-i1360767097.htmlzainteresowanych proszę o kontakt [email protected] lub [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts