La_bruijta 08.11.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Namtar- poszło! Sprawdź pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-Mogil 09.11.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam, mam pozwolenie na budowę projektu Dom w rododendronach 6, rozmawiałem z budowlańcami i zwrócili mi uwagę na podobno błąd w projekcie tzn. że ściana z Porothermu 25 P+W jest ścianą nośną, ale wyłącznie wewnętrzną i nie nadaje się na zewnętrzną ze względu na układ drążeń - są one w niewłaściwym kierunku, czyli prostopadle do linii ściany, a nie prawidłowo - czyli równolegle tak jak w Porothermie 30, 38, 44 i 50. Czy ktoś orientuje się w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 10.11.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Witam, mam pozwolenie na budowę projektu Dom w rododendronach 6, rozmawiałem z budowlańcami i zwrócili mi uwagę na podobno błąd w projekcie tzn. że ściana z Porothermu 25 P+W jest ścianą nośną, ale wyłącznie wewnętrzną i nie nadaje się na zewnętrzną ze względu na układ drążeń - są one w niewłaściwym kierunku, czyli prostopadle do linii ściany, a nie prawidłowo - czyli równolegle tak jak w Porothermie 30, 38, 44 i 50. Czy ktoś orientuje się w tym temacie? ale ze co wszyscy budujacy dom z P25+W zle buduje ja mam takie sciany i jak na razie nikt nie wstrzymał nam budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-Mogil 10.11.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Dom budowany z Porothermu 25 P+W jest jak najbardziej poprawny od strony konstrukcji. Rzecz polega na tym, że podobno po zamieszkaniu, mogą powstać znaczne różnice w kosztach ogrzewania, wynikjące właśnie z tej różnicy pomiędzy Poro25 a np. Poro30 (klasyczny pustak Max ma właśnie taką strukturę jak Poro30). Może ktoś to sprawdził u producenta Wienerberger, jak duże mogą to być różnice w kosztach ogrzewania w skali roku i czy warto się tym wogóle przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 10.11.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 duzo ludzi tu buduje z P25 i na razie nikt nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 10.11.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 witam pablo-Mogilraczej nie ma sie czym przejmowac, gdyz o ile wiem (a oczytalem sie ze HEJ i opytalem taki i owych) sciana sluzy do przeniesienia obciazenia a jesli przy okazji jest izolatorem ciepla to chwala jej za to. Przed strata ciepla ma sluzyc ocieplenie i to jest jej glowne i jedyne zadanie.Jest plus tskiego ulozenia szczelin (prostopadle do lini sciany) - przyczyniaja sie i to znacznie do tlumienia dzwieku. nie wierzysz SPRAWDZ na internecie pozrdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-Mogil 11.11.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Cześć Namtar, dzięki za info - w tym co piszesz jest sporo prawdy Przesyłam informacje, które otrzymałem w fabryce Wienerberger: Izolacyjność termiczną ścian mierzymy współczynnikiem przeniknia ciepła U (im niższa jego wartość, tym mniejsze straty ciepła). Sam pustak poro25 ma U = 1,03, natomiast Poro30 ma U = 0,68. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że różnica jest duża, bo Poro30-ka dawałaby oszczędności ok. 30%, ale poprawną ocenę wydaje się tylko w stosunku do całej - już ocieplonej - ściany np. styropianem 12 cm i tu różnice nie są już tak duże: Poro25 + styropian 12 cm ma U= 0,25 , natomiast Poro30 + styropian 12 cm ma U = 0,22. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 11.11.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 że ściana z Porothermu 25 P+W jest ścianą nośną, ale wyłącznie wewnętrzną i nie nadaje się na zewnętrzną ze względu na układ drążeń - są one w niewłaściwym kierunku, czyli prostopadle do linii ściany, a nie prawidłowo - czyli równolegle tak jak w Porothermie 30, 38, 44 i 50. No to od jutra zaczynam rozbiórkę domu! ma ktoś porządny, ciężki młotek do pożyczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-Mogil 11.11.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Cześć La_bruijta, myślę, że w świetle powyższych informacji o "U" problem ścian już nie istnieje - różnica jest naprawdę niewielka. Znacznie ważniejsze jest dobre ocieplenie dachu. Wg. informatora wydanego przez Wienreberger (dostępny we wszystkich fabrykach na terenie kraju), ciepło w budynku ucieka nam aż w 51%-ach przez dach, a przez ściany tylko 16%, więc chyba lepiej już zająć się tym dachem Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin741719502655 11.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 witam wszystkich rodendrowiczów na wiosne planujemy budowac taki dom bardzo prosze o przesyłanie mi zdjec zewnetrznych i wewnetrznych i orientacyjnych kosztów poszczególnych etapów budowy. Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam . [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 12.11.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Znacznie ważniejsze jest dobre ocieplenie dachu. Wg. informatora wydanego przez Wienreberger (dostępny we wszystkich fabrykach na terenie kraju), ciepło w budynku ucieka nam aż w 51%-ach przez dach, a przez ściany tylko 16%, więc chyba lepiej już zająć się tym dachem No tutaj to ja zastosowałem ciekawe rozwiązanie: Zrobiliśmy drugi strop lany (+cegła dziurawka) nad częścią "właściwą" domu z ociepleniem - steropian 10 + 5 cm na przekładkę. Natomiast nad pokojem nad garażem będzie taki strop jaki przewiduje projekt czyli docieplenie wełna z sufitem podwieszanym. Po 10, 20, czy 30 latach powiem Wam co jest lepsze ! W tej chwili stawiam na strop nad domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 12.11.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 La_bruijta a jak u Ciebie z wentylacja? mam nadzieje ze przy takim rozwiazaniu bedziesz miec wentylacje mechaniczna (moze reku?) ciekaw rowniez jestem jak z kosztami, po ilu latach zwroci Ci sie roznica w sposobie wykonania Twojego dachu, a dachu w sposobie "tradycyjnym". ma do Was wszystkich pytanie czy 18 000 PLNow to duzo za materialy na dach (dachowka ceramiczna z Ruppceramiki razem ze wszystkimi dodatkami, lawami kominiarskimi, folia i takimi tam - czyli kompletny system dachowy). oczywiscie jest to cena brutto dla Rodo z pojedynczym garazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
La_bruijta 12.11.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Wentylacji z pokoi na piętrze nie ma! Jedyne co to okna!I mówimy tutaj o stropie a nie dachu. No i metoda "tradycyjna" to jest raczej strop betonowy. Sufity podwieszane to było dużo później - tak myślę.a co do kosztów to strop kosztował mnie:800 zł cegła1000 drut1300 betoni to chyba wszystko, teraz pozostaje otynkować i gotowe. Porównam całość jak zaczniemy wykańczać pokuj na garażem a pokoje nad domem. Co do 18 000 :mnie dachówka kosztowała prawie 12000 plus 1000 folia + ta reszta pierduł to tak ze 16000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 12.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Czy ktoś ma może na dachu dachowke BRAASromanska? wyglada ona tak: http://www.braas.pl/xmlcontent/_tematy/strona%20www/oferta/dachowki/dachowka%20romanska/_dokumenty/dachowkarom.doc/dachowkarom.doc_pliki/image001.jpgkolor ten po środku http://www.braas.pl/xmlcontent/_tematy/strona%20www/oferta/dachowki/dachowka%20romanska/_dokumenty/dachowkarom.doc/dachowkarom.doc_pliki/image003.jpg zalezy mi na zdjeciu zeby zobaczyc jak wyglada dach w tej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 12.11.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 ma do Was wszystkich pytanie czy 18 000 PLNow to duzo za materialy na dach (dachowka ceramiczna z Ruppceramiki razem ze wszystkimi dodatkami, lawami kominiarskimi, folia i takimi tam - czyli kompletny system dachowy). oczywiscie jest to cena brutto dla Rodo z pojedynczym garazem. To chyba nie tak duzo, a czy to juz jest z rynnami? Ja dostałam wlasnie wycene na Rupp RUBIN 13 na 18842 brutto ale bez blachy do obrobek i bez rynien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-Mogil 12.11.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Cześć, czy ktoś może polecić producenta baterii słonecznych dachowych (podobno gminy zwracają ponad 50% kosztów instalacji w ramach funduszy z UE) oraz wkładów kominkowych z płaszczem wodnym, tak żeby to podłączyć do systemu centralnego ogrzewania w domu? Pozdro[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 14.11.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Czy Wasi dekarze rownież narzekali ze Roben jest nie najlepszej jakosci dachowką, nastawilem sie na robena jesienny lisc a tu mi gość mówi żebym to przemyślał bo 20 lat robi z dachami i go nie poleca - podobno Euronit jest THE BEST ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Janusz 14.11.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 poczytaj sobie na forach, wszyscy prawie narzekaja na RObena wiec lepiej to przemysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdl78 14.11.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 namtar ale narzekają na robena w jakim sensie?? że jest byle jakiej jakości?? a może źle się ją kładzie?? ja się zakochałam w tej dachówce i już jakość mnie nie obchodziła nie a tak naprawdę to na co narzekają nie chce mi się na forum czytać bo już mamy tą dachówkę, po co się denerwować u nas na wiosce jest już 5 chałup z robena jesienny liść, jak nie więcej bo innych kolorów nie rozpoznaję, mają tą dachówkę już kilka lat i jakoś nie narzekają... pozdrawiam ps. mój teść od wielu lat kładzie dachy, nasz też nam kładł i gdyby roben to była lipa to pewnie też by odradzał a tak nie było:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 14.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 rdl78 narzekaja bo mowia ze jest duzo reklamacji na odpryski i ze jest zbyt krucha w porownaniu z Euronitem, ten jest twardy. Wbili mi klina bo tez nam sie ona podoba ale nie chce dawac duuuzo kasy za cos co.... Musze popytac jeszcze ze 2 brygady ktore klada dachy co o niej sadza, na forum jak to na forum sa rozne zdania-dobre i zle, tym sie nie warto kierowac bo zawsze ktos bedzie chwalil i zawsze ktos narzekal. Mowisz ze Twoj tesc nie pocisł by Ci kitu, to cieszy bo znowu sklaniam sie w strone jesiennego liscia, niestety tutaj nie ma zbyt duzo (prawie wogole) domow z ta dachowka. Duzo mieliscie odpadow? Skoro masz chody u fachowcow czy mozesz zapytac co sadzi tesc o Ruppceramice syriusz13? dzieki za pozytywne slowo i milej nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts