Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My właśnie po raz drugi złożyliśmy wniosek o zwrot VAT, ulga będzie obowiązywać także w przyszłym roku, choć tak jak pisze TAR nie będzie zwrotu 1% podwyżki która nas czeka od stycznia. Dobra wiadomość to to , że skrócono czas zwrotu pieniędzy do 4 miesięcy / było 6 /:)

Blacky bez paniki co do okien, my mamy roto i uważam , że to bardzo dobre okna, szczelne, fajne w myciu, po prostu bez zarzutu. Każdy "majster" chwali coś innego ;) my właśnie "ubraliśmy" nasze okienka w rolety przeciwsłoneczne choć teraz to raczej przeciwśniegowe :D

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brygida i Jarek interesuje mnie jaką macie wysokość gniazdek w salonie od paneli. Co to za płytki które macie w kuchnii na podłodze.

My teraz robimy instalacje elektryczną i nie miałam pojęcia że tyle nerwów mnie to będzie kosztowało. Największy problem jest z kuchnią bo niewiadomo gdzie zlew dać żeby okno można było otworzyć. Ja chciałam dwukomorowy z ociekaczem. i miał być centralmie koło okna. Ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zamurowanie jednych dzwi tych od holu i wtedy problem się sam rozwiąże bo będzie miejsce na kuchenke i zlew bez problemu. A teraz to wychodzi ni w pizde ni w oko. Przepraszam za wyrażenie.

My również mamy podstopnice pomalowane na biało, do tego ściany boczne również białe.. mamy małe dziecko.. więc i jedno i drugie (schody i ściany) już teraz (rok mieszkamy) nadaje się do pomalowania, kredki, rysy po samochodzikach itd... ale gdybym miała się przejmować takimi pierdołkami to bym chyba zwariowała ;)... nie robiliśmy podstopnic drewnianych bo jak dla mnie wyglądają dość ciężko. Kwestia odświeżenia farbą nie jest dla nas zbyt dużym problemem. Tynku nie robimy, nie jest jednolity... i tez jak dla mnie ciężko wygląda... zostanie farba biała ale tym razem położymy zmywalną tak jak ma Ania (TAR).

Co do okien mamy velux.. nie widzę w nich wad (otwierają się, zamykają - bez problemu, nie wypaczyły się).. ogólnie nie korzystamy z nich często .. szczególnie teraz jak leży na nich pokaźna warstwa śniegu... więc ciężko znaleźć w nich wady... - hmm... poza tym nie wiem jakie konkretnie okna takie mają wady.. jak ktoś Ci mówi, że są bee.. to niech poda Ci konkretną i sensowną ich wadę bo tak to oprócz subiektywnej oceny lub jak to często w sklepach jest interesu sprzedawcy nic więcej za opinią nie idzie

Jakiś czas temu była kwestia kominka i brudzącej się szyby.. jest to dość uciążliwe.. kiedyś szukałam informacji dlaczego.. i z doświadczenia mogę jedynie napisać coś takiego..

ostatnio paliliśmy drewnem, z pozoru suchym.. nie minęła 1 godzina a z czystej szyby nic nie było widać.. kilka dni temu kupiliśmy w zamkniętym opakowaniu brykiet.. poleżał trochę na ciepłej podłodze.. wczoraj cały dzień palił się kominek.. szyba czysta. Uważam, że osmolenie szyby zależy w dużej mierze od suchości drewna.. kiedyś przeczytałam, że drewno suche to takie co leży nawet 4-5 lat.. znajdźcie mi takie drewno przechowywane w odpowiednich warunkach prze tak długi okres?

A kominek mimo wszystko fajna rzecz.. samym kominkiem można ogrzać domek nawet do 22-24 stopni przy mrozie za oknem -10/-13 stopni :) więc nie wiem czy warto z niego rezygnować no i ten klimat.. szczególnie teraz.. taki świąteczny :) ..

My już trochę ozdobiliśmy domek.. jak tylko znajdę chwilkę to wrzucę obiecane zdjęcia. :)

Pozdrawiam, M.

Edytowane przez Marlena&Marcin

My podstopnice czyscimy jak sie nam przypomni, a tynk chcialabym bardzo drobniutki z brokatowymi srebrnymi drobinkami (tak jak mam na kominku) super wyglada. Na scianach tez mamy pelno rys, wiadomo po przeprowadzce troche sie narobilo, potem jak urzadzalismy sie tez troche sie narobilo. Generalnie i tak mamy plan zeby na wiosne salon i holl przemalowac jeszcze raz. Niestety jak sie uzywa kominka to sciany bardzo szybko sie brudza, zauwazylam po suficie i po firankach. Staramy sie ograniczac w nim palenie, nie zdecydowalabym sie chyba nigdy na ogrzewanie domu tylko z kominka. Teraz i tak uzywamy go raczej weekendowo i dziekuje ze na szczescie mamy kociol gazowy z programatorami.....Ps dostalismy rachunek za gaz za ostatni miesiac i nie byla to jakas powalajaca kwota 280 zł. Po roku uzytkowania kotła podam na forum jak sie ksztaltuja koszty przy gazowym kotle kondensacyjnym, kolektorach slonecznych i wzieciu pod uwage naszych ocieplen rodka. na razie zbieram dane.

Nasza szyba kominkowa raczej sie brudzila nie od mokrego drewna a od tego ze szyba w kominku okazala sie nieszczelna - cholera trafilismy na jakis trefny model - teraz jest po poprawkach i szyba juz tak sie nie brudzi. Nasz domek tez juz przyozdobiony swiatecznie (tylko wewnatrz) , choineczka stoi ubrana pomiedzy oknem i drzwiami tarasowymi , ze wzgledu na ciekawskiego pieszczoszka (szczeniaka) stoi na stoliku okolicznosciowym do niczego nie pasujacym. ale i tak wyglada fajnie. Moze w przyszlym roku jak maluch wyrosnie to bedzie taka porzadna choina w wykuszu.

dorobilismy sie tez firanek i zaslonek w salonie, kuchni i sypialni szarej :D jak sie maja moje uchwyty ? Pozdrawiam

Nie polecam farb brokatowych na podstopnice - mamy tak zrobione zresztą jak i kominek i niestety jest to farba wodna /jeżeli malowaliście Dekoralem/ i w przypadku wycierania schodów na mokro zostają pamy/zacieki, gdy chlapnie się wodą czy dotknie mokrym mopem.

pozdrawiam Monika

Do kominka (przynajmniej ja) używaliśmy najpierw struktury alpiny a potem lakieru z brokatem również alpiny.. i na kominku (potwierdzma słowa Ani) wygląda rewelacyjnie, dalismy przednią ściane kominka lekko brązową a boczne biale więc brudków od palenie nie widac aż tak bardzo.. Zacieków nie ma bo to inny materiał (lakier nie farba). Zdecydowałabym się na lakier na podstopnicach jakbysmy planowali również ściany pociagnąć lakierem .. Aniu nie wydaje mi sie, żeby brokat (w lakierze) był zmywalny.. tutaj może pojawić się problem z myciem podstopnic..

Co do palenia w kominku.. też nie zdecydowałabym się tego robić non stop.. (za duzo roboty) ale weekendowo jak najbardziej.. wydajnośc jest tak duża że mozna wyłączyć inne ogrzewanie bo kominek daje czadu :)

michur my mamy podstopnice pokryte tynkiem mozaikowym atlas drobnoziarnistym, pokryliśmy nim także słup, po schodach biegamy, dzieciaki tez i jak na razie żadnych problemów, brudu nie widać , można przemywać szmatką.

Kominek używamy tez raczej weekendowo , póki co ściany i sufit czyste ale mieszkamy dopiero cztery miesiące.

W końcu udało nam sie urządzić część tv salonu, wybraliśmy opcje siedząco -leżącą z widokiem na kominek, jak zrobię zdjęcia to wkleję na forum.

Domek ubieramy świątecznie raczej wewnątrz, choć pokusiliśmy sie o oświetlenie frontowego balkonu, taki drobny akcencik świetlny :)

pozdrawiamy

Janet 13 nasz majster bardzo odradzał okna Roto.Za jego namową zdecydowaliśmy się na Fakro.A jak to wygląda cenowo to niestety nie wiem...

Ja miestety nie zgodzę się z tą opinią. Mieszkamy juz cztery miesiące i posiadam okna roto wysokoosiowe, nie mogę złego słowa powiedzieć na ich temat. Natomiast słyszałem o przereklamowaniu okien FAKRO. Ale jak to mówią wszystko zależy od gustu i pieniedzy.

Pozdrawiam,

pawlus

Gość 80mariusz80

Dla userow z Trojmiasta i okolic:

Pisze w imieniu kolegi, ktory chce budowac dom wg projektu Archonu "dom w kalaetach". Firmy o ktore pytal wyceniaja swoja robocizne na astronomiczne kwoty.

Wiem, ze na forum sa aktywni userzy z okolic Trojmiasta. Prosze sie pochwalic i podac namiary na swoje ekipy od stawiania domow. Przekaze je koledze.

Gość 80mariusz80

czy ktos zastosowal kominki kaflowe? Takie tradycyjne: bez wkladu, obudowane cegla szamotowa i pokryte kaflami; grzejace cale soba (nagrzewajac sie oddaja swoje cieplo do otoczenia). Np. http://www.cermik.com.pl.

Jesli sa takowe osoby, prosze o ujawnienie sie i pochwalenie sie tymi kominkami wraz z kosztami : )

Tradycyjnie jak co roku

sypią się życzenia wokół,

większość życzy świąt wspaniałych,

podarunków, dużych, małych,

a ja życzę, moi mili,:*

byście święta te spędzili

tak jak każdy sobie marzy,

pisząc wiersz pięknych wydarzeń.

Może cicho bez hałasu

Nie zważając na bieg czasu,:)

może w gronie swoich bliskich

jedząc karpia z jednej miski,