gobi 30.01.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 U nas wczoraj był elektryk na budowie i wyceniła całość na 7 tyś. gruszeczka 1 skąd Ty masz takiego taniego elektryka , tez bym go chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 U nas wczoraj był elektryk na budowie i wyceniła całość na 7 tyś. gruszeczka 1 skąd Ty masz takiego taniego elektryka , tez bym go chciała Tak jest z każda robotą, mi dom wyceniali od 25 do 75 tyś za stan zamknięty. Tynki od 14 do 37 itd, a płytki od 30 do 80zł. Na każdym etapie będzie ogromny rozstrzał cenowy. (Wszystko zależy, od jakości wykonania, doświadczenia ekipy, czasu itd. itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sister_2 30.01.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam wszystkich Dopiero pojawiłam się na forum. Na wiosnę zamierzamy budować dom rodo 6 bez piwnic. Podoba mi się ten projekt. Śledzę od niedawna wszystkie wypowiedzi i muszę przyznać, że były bardzo pomocne przy wyborze naszego przyszłego domku Jestem oczarowana wykończeniem domu Brygidy i Jarka Gratuluję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sister_2 30.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Piękna kuchnia też taką chcę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 31.01.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) ..... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 31.01.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wrocław: 35 zł (po układach koleżeńskich) za punkt bez względu jaka długość okablowania (wszystko w gwiazdę). 50 zł normalna stawka tego elektryka. Wykonanie ekspres, ponad 250 punktów, kilometry okablowania, a ekipa uwinęła się w 2,5 dnia pracując po 8h od 6 do 14 . Z czego pierwszy dzień to było rozplanowanie, puszki, gips - schnięcie. Drugiego dnia okablowanie, a trzeciego dołożenie kabla według mojej sugestii i rozliczenie. Hi, Czy to cena za robotę z materiałem? Kable kładzione w bruzdach czy po powierzchni ścian? Dobij mnie Mój "spec" skasował ~60zł za punk z materiałem i prowadzenie po ścianach, tylko żeby sensownie zatynkować tak położony kabel musiałbym dać średnią grubość tynku 2.5 - 3cm (2x więcej niż standard). Czekają mnie zatem poprawki - bruzdowanie. Pozdrowienia, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cecil 31.01.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 MICHUR to moze ja cie pociesze, mój elektryk niby tani, ale za to elektryke robi od LUTEGO 2010 ! ! ! jeszcze moment i stuknie mu pierwszy rok pracy. Może chłop liczy na dodatek stażowy ile nerwów mnie to kosztuje, szok. zatem istalacja wykonana w dwa dni to istne marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 31.01.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 MICHUR to moze ja cie pociesze, mój elektryk niby tani, ale za to elektryke robi od LUTEGO 2010 ! ! ! jeszcze moment i stuknie mu pierwszy rok pracy. Może chłop liczy na dodatek stażowy ile nerwów mnie to kosztuje, szok. zatem istalacja wykonana w dwa dni to istne marzenie. Musisz mieć strasznie skomplikowaną instalację btw: nam w domu podpiwniczonym wyszło około 120 punktów (ciut więcej niż w oryginalnym projekcie) łącznie z dostępem do TV w każdym pokoju. 250 punktów u mWilQ'a wydaje mi się kosmiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 31.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Hi, Czy to cena za robotę z materiałem? Kable kładzione w bruzdach czy po powierzchni ścian? Dobij mnie Mój "spec" skasował ~60zł za punk z materiałem i prowadzenie po ścianach, tylko żeby sensownie zatynkować tak położony kabel musiałbym dać średnią grubość tynku 2.5 - 3cm (2x więcej niż standard). Czekają mnie zatem poprawki - bruzdowanie. Pozdrowienia, Michał Chciałbym, żeby ta cena była z materiałem. To jest tylko robocizna, za osadzenie puszek, gipsowanie i prowadzenie kabli po ścianie. Teraz pozostało rozliczenie za uzbrojenie szafy, podłączenie gniazdek i włączników. 250 punktów wyszło przy zastosowaniu automatyki budynku. Materiały idzie na kilometry, ponieważ z każdego punku w domu trzeba doprowadzić kabel do rozdzielni. Dla mnie rok z elektryką brzmi kosmicznie. Były ekipy, które miały poślizg ok 3 miesięcy, ale rok to już masakra. Znajomym, firma układała kostkę przed garażem pół roku (nie było w niej wzoru portretu rodzinnego). Także z naszymi budowlańcami wszystko jest możliwe. U mnie do tej pory najlepszym tekstem było "my jesteśmy drodzy, bo nie pijemy na budowie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 31.01.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Chciałbym, żeby ta cena była z materiałem. To jest tylko robocizna, za osadzenie puszek, gipsowanie i prowadzenie kabli po ścianie. Teraz pozostało rozliczenie za uzbrojenie szafy, podłączenie gniazdek i włączników. 250 punktów wyszło przy zastosowaniu automatyki budynku. Materiały idzie na kilometry, ponieważ z każdego punku w domu trzeba doprowadzić kabel do rozdzielni. Dla mnie rok z elektryką brzmi kosmicznie. Były ekipy, które miały poślizg ok 3 miesięcy, ale rok to już masakra. Znajomym, firma układała kostkę przed garażem pół roku (nie było w niej wzoru portretu rodzinnego). Także z naszymi budowlańcami wszystko jest możliwe. U mnie do tej pory najlepszym tekstem było "my jesteśmy drodzy, bo nie pijemy na budowie" No czyli jednak nie było tak drogo u mnie - za robotę wyszło ~32zł. Wyposażenie i podłączenie rozdzielni i gniazdek płatne osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 31.01.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 U mnie 50 z materiałem. Instalacja w peszlach. RTV i Lan w każdym pokoju. Około 150 punktów. Zapłaciłem 7000. W tym odbiór i biały montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 31.01.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 u nas około 150 punktow z materiałem 13 000 ,Kraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 31.01.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Tak patrząc na te wyceny, dochodzę do wniosku, że nie mają one najmniejszego sensu. Pomijam już fakt, że cena zależna jest regionu i wykonawcy, to do tego dochodzi jeszcze jakość materiału. A tutaj w przypadku elektryki (w sumie w przypadku każdego materiału) jest spory rozstrzał cenowy. Skrętkę można było kupić spokojnie za 70gr, można też za 1,20 i można jeszcze drożej i mogę potwierdzić, że cena ma tutaj znaczenie przy jakości i trwałości. Mając na uwadze ok 1,5 km takiej skrętki w domu różnica 50gr na metrze robi znaczącą kwotę. Niech tak będzie z każdym kablem położonym w domu. Teraz pytanie do osób, które wybrały robociznę z materiałem - czy sprawdzaliście swojego instalatora co Wam kładzie? Czy oby na pewno niższa cena nie jest podyktowana tańszym materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 01.02.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Wentylacja mechaniczna Szperam po forum i nie moge znaleść a wydaje mi się ,że było chodzi mi o wentylację mechaniczną naszego rodoska. Razem z projektem domu otrzymałem od Archonu projekt wentylacji mechanicznej .Interesuje mnie czy ktoś z forumowiczów instalował takie ustrojstwow swoim domu wedlug ich projekty bądź innego.Interesuje mnie jak i czy wogóle to działa ,czy faktycznie jest odczuwalna rożnica w porównaniu do wentylacji grawitacyjnej. Oraz ewentualnie jakiego rzędu są to koszta. A drugie pytanko odnośnie solarów-czy orientujecie się ile faktycznie miesiacy w ciągu roku grzeją one wodę? Ja nie mam wogóle doswiadczenia w tym temacie a rożne opinie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 01.02.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 witajcie, u nas dzisiaj był na budowie elektryk i rozrysowal wszystko tak jak chcieliśmy. Obecnie wyszło nam 100 punktów (łącznie z dostępem do tv w 4pokojach)więc w 3000 się zmieścimy za robocizne. A i jeszcze pojechali z moim mężem po wszystkie te kable,peszle,skrzynke i wszystkie inne potrzebne duperelki i to pochłoneło na początek 3050 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 01.02.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam,Jestem nowa na forum. Właśnie jestem w trakcie budowania Rodo 6 (stan surowy zamknięty). Muszę przyznać, że to forum jest dla mnie pewnego rodzaju przewodnikiem. Dajecie dużo praktycznych wskazówek jak budować. Mam jednak pytanie. Czy ktoś z was ma kuchnię z zamurowanym oknem od strony wykusza i ze spożarką tak jak w projekcie? Czytałam już posty na temat kuchni z zamurowanym oknem, ale nikt nie pisze o spiżarce. Przeważnie każdy ją likwiduje lub przenosi. Ja mam zamurowane okno i spiżarkę zgodnie z projektem i interesuje mnie jak rozmieściliście meble kuchenne, jakie zamontowaliście drzwi w spiżarce, czy jest pojemna? Wady i zalety takiego rozwiązania.Mam jeszcze drugie pytanie. Jak rozwiązaliście kwestię wnęki pod schodami od strony dolnej łazienki? Ja myślałam tam postawić ściankę i zrobić schowek, np. na chemię gospodarczą, odkurzacz, itp. Nie wiem czy wystarczy ścianka gipsowo-kartonowa, jakie zamontować drzwi, itp?Proszę podsuńcie mi jakieś pomysły i sugestie. Zdjęcia bardzo mile widziane. Można pisać na maila: [email protected]Pozdrawiam gorącoMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 01.02.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jak rozwiązaliście kwestię wnęki pod schodami od strony dolnej łazienki? Ja myślałam tam postawić ściankę i zrobić schowek, np. na chemię gospodarczą, odkurzacz, itp. Nie wiem czy wystarczy ścianka gipsowo-kartonowa, jakie zamontować drzwi, itp My mamy schowek nie od strony łazienki lecz od strony garazu - schowek na ziemniaki ,marchewki ,wody mineralne itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuadam 02.02.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) Jak rozwiązaliście kwestię wnęki pod schodami od strony dolnej łazienki? Ja myślałam tam postawić ściankę i zrobić schowek, np. na chemię gospodarczą, odkurzacz, itp. Nie wiem czy wystarczy ścianka gipsowo-kartonowa, jakie zamontować drzwi, itp?Proszę podsuńcie mi jakieś pomysły i sugestie. Zdjęcia bardzo mile widziane. Można pisać na maila: [email protected]Pozdrawiam gorąco My postawiliśmy ściankę w łazience i wykuliśmy otwór na drzwi w garażu powstała bardzo zgrabna spiżarka. Foto wysłałem na @. Edytowane 2 Lutego 2011 przez michuadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuadam 02.02.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mam pytanie odnośnie wylewek czy w części garażowej oraz kotłowni koś z was robił w ten sposób że wylewał jedną wylewkę od razu mocniejszą oraz zbrojoną bez ocieplenia tylko bezpośrednio na folie, oraz jak rozwiązaliście temat ze schodkami z części mieszkalnej do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka17 03.02.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Czy mozecie napisac jakie są mniej wiecej koszty materialow nawykonanie dachu na naszego Rodka kryty dachowka-sredniej klasy.Robociznę wycenili mi na 17 tysiecy na gotowo z orynnowaniem itd. Jak uwazacie to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts