mWilQ 03.02.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Czy mozecie napisac jakie są mniej wiecej koszty materialow nawykonanie dachu na naszego Rodka kryty dachowka-sredniej klasy.Robociznę wycenili mi na 17 tysiecy na gotowo z orynnowaniem itd. Jak uwazacie to dobra cena? Jaka wersja? Jaka konstrukcja? Co jest w tej cenie 17 tyś? Jeśli dobrze pamiętam to mi ze średnią dachówką wyszło ok 39 tyś. W tym jest drewno na konstrukcje, deski na całą powierzchnię, papa, łaty, kontrłaty, wszystkie gwoździe, śruby, dachówka creaton premion, rynny marley, ławy kominiarskie, płotki śniegowe, lokierobejca sadolin itd. Dach ok 220m2, bez robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 04.02.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witajcie .Mam prośbę o rade.Planuję zakupic plytki drewnopodobne ,jeden rodzaj ,ktore planuję kłaść: na dole- w wiatrołapie,kotłowni,holu,spizarce ,kuchni oraz łazience na gorze- w pralnio-suszarni ( w projekcie garderoba nr 9 ) Z projektu licząc w sumie bedzie to 30,7 m2. Mam pytanie i prosze o pomoc...ile powinnam zakupić metrów plytek ,uwzględniając cokoły, (chyba ze teraz sie nie robi z plytek? i oczywiście odpady? Czy powinnam odjąć metry w miejscach gdzie będą stały wanna(pralnio-suszarnia) i prysznic(łazienka dolna)? Nie mam pojęcia ile płytek zakupic zeby nie brakło i zebym z nimi nie została:) Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 04.02.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dodam jeszcze tylko ze płytka jest duża 33,3 x 66,6 cm i musze też obłożyc nią troszkę podłogi wkolo kominka,coby wygodniej się go obsługiwało i łatwiej sprzątało:) -w salonie i gabinecie będzie parkiet lub panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg123456 05.02.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Kallula nie da sie policzyc dokladnie ilosci plytek bo zawsze sa docinki, odpady i czasami jakas peknie. Najlepiej jak kilka zostanie w zapasie np.w kuchni cos spadnie i plytka peknie lub bedzie odpryskwtedy latwiej wymienic jedna niz cala podloge. Do kazdej ilosci plytek na podlogi dodaj 10%, a sokoly policz ile jest metrow bierzacych i to zalezy jaka bbedziesz mial wysokosci, czy bedzie na rowno z tynkiem czy bedzie wystawal, od tego zalezy czy plytka wyda na dwie czy na trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 06.02.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) A ja dalej w temacie dachu:yes:Wybraliśmy dachówkę Nelskamp NIBRA F10 czerń stara angobowany. Wycena dla tej dachówki to niecałe 12000 brutto (z VAT 8%) do tego rynny Bryza 1800 brutto. Dodam, że zlikwidowaliśmy lukarnę frontową i nie mamy żadnego komina. Do tego chcemy zamówić 6 okien dachowych ROTO (model R75 KWD), Które wycenili nam na 8500 brutto (VAT 8%).Robocizna w trakcie negocjacji;) 0 Edytowane 6 Lutego 2011 przez Blacky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 06.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 WitamMam pytanie - kto z Was ma kocioł kondensacyjny w kotłowni za garażem i zrezydgnował z przeniesienia komina. Tylko komin turbo przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 06.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Czy mozecie napisac jakie są mniej wiecej koszty materialow nawykonanie dachu na naszego Rodka kryty dachowka-sredniej klasy.Robociznę wycenili mi na 17 tysiecy na gotowo z orynnowaniem itd. Jak uwazacie to dobra cena? Dachówka Creatona mz 3 koloru czerwień winna wycenili mi na 13800 Drewno na dach ja licze że 10 m3 czyli jakieś 7000 U mnie będzie nadbitka 80m2 po 30zł to nam daje 2400 Folia-membrana mi wycenili od 400 -900 Rynny wyszło mi jakieś 2100 Dochodzą jeszcze jakieś inne :gwoździe,folie ,blachy ,impregnaty ,okna dachowe itp.... To są wyceny jakie otrzymałem w styczniu. Nie pamietam dokładnie ale cały dach to ponad 50000 za całość :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 06.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Czy na chudym betonie robiliscie 2x warstwa papy termozgrzewalnej tak jak w projekcie, czy mozna to sobie darowac jesli wody gruntowe sa nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 07.02.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Wracajac do instalacji elektrycznej. U mnie wyszło 7700 z matariałam i robocizną.(kable schowane w peszlach i tym samym było dużo kucia ścian...) Liczenie za punkt jest wg mnie o tyle mało trafne, że w zasadzie po takich wyliczeniach nadal nic nie wiadomo. Dojdzie potem mnustwo rzeczy np: podpięcie do skrzynki na polu, podpięcie do rozdzielni no i pewnie jak juz to zobaczycie na ścianie dojdą jakieś dodatkowe punkty...Dlatego ja chciałam od elektryków cene za całość. Było różnie ceny wachały sie od 7000 do nawet 12.000.Zostało 7700zł a ja mam sobie kupic i przeciągnąć kabele do internetu i do tv - jak już będzie bliżej zamieszkania. Tak to jakoś wyszło - choć teraz nie wiem czy dobrze zrobilismy ze zgodziliśmy sie na taka opcję. W sumie nie było czasu zeby sprawdzic cene tych kabli..... no ale coż wyboru nie było.....elektryk nie miał "więcej czasu" bo przyszło mu dorobić parę punktów i tym się "bronił" jak kończył. Całość trwała 4 dni.. pozdrawiam Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 07.02.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Kolejny etap u mnie to :gaz, woda, c.o. Wszystkie te instalacje ma robić jedna firma. Do tego dochodzi : 2 kolektory do ogrzewania wody, zbiornik na wodę, piec gazowy, grzejniki , 20 m ogrzewania podłogowego, w sumie wszystko co można by w tym temacie wymyślić. Pozostanie mi tylko podpięcie tych instalacji od domu do odpowiednich punktów poza moja działką.... Cena 45.000 (materiały+robota) Wiem że ceny zależą tutaj od pieca, jakości matriałów, grzejników i ilości ogrzewania podłogowego itp ale to tak orientacyjnie dla tych co poszukują takich informacji. Trzymacje się ciepło:)))pozdrawiam MAriola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 07.02.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 cały dom mamy w podłogówce Mam pytanko - czy pokój nad garażem też w podłogówce? I jeśli tak, to czy zwiększaliście grubośc styropiany w posadzce? pozdrawiam ArKaMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 07.02.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Oczywiście, podłogówka w pokoju nad garażem. Co do posadzki.. to na podłodze jest 6cm, a na suficie w garażu 5 cm. Garaż mamy ogrzewany grzejnikiem. Mielismy źle podłączony grzejnik i nie grzał to w pokoju nad garażem było o ok. 3-4 stopni mniej niż kiedy zaczelismy ogrzewac garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 07.02.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Oczywiście, podłogówka w pokoju nad garażem. Co do posadzki.. to na podłodze jest 6cm, a na suficie w garażu 5 cm. Garaż mamy ogrzewany grzejnikiem. Mielismy źle podłączony grzejnik i nie grzał to w pokoju nad garażem było o ok. 3-4 stopni mniej niż kiedy zaczelismy ogrzewac garaż. Dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosik.k 07.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam wszystkich na forumw marcu zaczynamy budowę naszego domku w okolicy Piły, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 07.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Bardzo Was serdecznie proszę o uwagi do wyceny poniżej przedstawionej mi przez jednego z ewentualnych wykonawców oto i on: Bardzo proszę powiedźcie czy wszytko oki i czy ceny wg Was są godne uwagi czy raczej przesadzone. Z góry wszyskim dziękuję za uwagi. Pozdrawiam. P.S przepraszam za formę ale bardzo szybko przeklejałem. ETAP 1 PRZYGOTOWANIE POD TYNKI l.p. MATERIAŁ OPIS ILOSĆ CENA 1 Materiały do instalacji kanalizacyjnej Rury i kształtki polipropylenowe skaładane na uszczelki firmy uponor szacunkowo 1400 2 Materiały do instalacji wodnej Rury i kształtki polipropylenowe firmy Wavin lub Bor plus lub kan therm zgrzewane na gorąco + izolacja szacunkowo 1800 3 Rozdzielacze do grzejników 2 kpl szafka + rozdzielacz + rury i kształtki miedziane do instalacji grzejnikowej szacunkowo 1000 4 Rozdzielacz do ogrzewania podłogowego 1kpl szafka+rozdzielacz szacunkowo 900 5 Wykonanie pionu solarnego Materiał+wykonanie 800 6 Wykonanie instalacji wod-kan KPL 2700 7 Wykonanie rozdzielaczy pod ogrzewanie 3SZT 600 8 Stelaże do wc firmy Geberit 2szt 1400 suma 10600 2 ETAP PRZED WYLEWKAMI l.p. MATERIAŁ OPIS ILOSĆ CENA BRUTTO 1 RURA ALU-PEX + IZOLACJA DO GRZEJNIKÓW+ ZŁĄCZA ZACISKOWE TRÓJWARSTWOWA ROZWIJANA Z ROLKI (firmy Purmo lub Wavin lub Kan-therm)200 MB 200mb 1000 2 Grzejniki panelowefirmy Purmo dolnozasilane Grzejniki+przyłącza 10szt 4700 3 Grzejniki łazienkowe Enix typ Dialis+ przyłącza 3 szt 1700 5 Rura do ogrzewania podłogowego + złączki Alupex Kan-therm hd lubWavin lubPurmo 600mb 1900 5 MATERIAŁY UZUPEŁNIAJĄCE DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO FOLIA ALU,KLIPSY DO MOCOWANIA, SZACUNKOWO 600 6 WYKONANIE INSTALACJI GRZEJNIKOWEJ 13szt KPL 1900 7 WYKONANIE INSTALACJI PODŁOGOWEJ 7sekcji KPL 1400 SUMA 13200 KOTŁOWNIA l.p. MATERIAŁ ILOŚĆ CENA 1 Kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Vailant Ecotec186 KPL 5500 2 REGULATOR 430 POGODOWY 1 650 3 OSPRZĘT KOTŁOWNI SZACUNKOWO 1900 4 KOMIN DO KOTŁA SYSTEMOWY KPL 1450 5 WYKONANIE KOTŁOWNI KPL 1100 6 WYKONANIE KOMINA KPL 400 7 Zasobnik solarny 300l firmy Biawar 1 2900 SUMA 13900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek- 07.02.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 1 Kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Vailant Ecotec186 KPL 5500 Tutaj proponowalbym Ci jesli myslisz o Vaillancie nad zestawem opartym o kociol 246 (wieksza moc). Do mnie wlasnie dzis przyszedl zamowiony w zeszlym tygodniu zestaw z kotlem 246 zasobnikiem 120L, sterownikiem calorMatic 430 + zestaw do szachtu + grupa bezpieczenstwa zasobnika. Calosc kosztowala 7164 PLN brutto na 23% VAT (czyli 15% jeszcze do odzyskania) juz z przesylka. Ponoc Vaillant mial do konca listopada promocje na ten zestaw, w niektorych sklepach jeszcze sa resztki tego zestawu. Jak dla mnie cena byla na tyle atrakcyjna, ze kupilem mimo ze bede potrzebowal go najwczesniej za 1,5-2 miesiecy Nie wiem czy ten zestaw jednak pracowalby z solarami. Trzebaby sie dowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 07.02.2011 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Wkleję zdjęcie, a co tam, dawno żadnego nie było;)http://img607.imageshack.us/img607/5272/dscf0036b.jpgi jeszcze jednohttp://img96.imageshack.us/img96/9853/dscf0082bg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.02.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) .... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkopi 09.02.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam Mam pytanie do osób, które mają już kotłownie. Jakiej mocy piec węglowy i piec gazowy wystarczy na ogrzanie rodka 2G? Dodam, że podłogówka będzie w kuchni, w łazienkach oraz wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 09.02.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 WitamPoradźcie mi jakie zainstalować grzejniki jeśli będę miała piec kondensacyjny z zasobnikiem. Mój inwestor planował założyć aluminiowe. Gościu od instalacji zdecydowanie poleca stalowe. Muszę podjąć decyzję i za bardzo nie wiem jaką. Proszę o poradę.Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts