Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy mozecie napisac jakie są mniej wiecej koszty materialow nawykonanie dachu na naszego Rodka kryty dachowka-sredniej klasy.Robociznę wycenili mi na 17 tysiecy na gotowo z orynnowaniem itd. Jak uwazacie to dobra cena?

Jaka wersja? Jaka konstrukcja? Co jest w tej cenie 17 tyś? Jeśli dobrze pamiętam to mi ze średnią dachówką wyszło ok 39 tyś. W tym jest drewno na konstrukcje, deski na całą powierzchnię, papa, łaty, kontrłaty, wszystkie gwoździe, śruby, dachówka creaton premion, rynny marley, ławy kominiarskie, płotki śniegowe, lokierobejca sadolin itd. Dach ok 220m2, bez robocizny.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie .Mam prośbę o rade.Planuję zakupic plytki drewnopodobne ,jeden rodzaj ,ktore planuję kłaść:

na dole- w wiatrołapie,kotłowni,holu,spizarce ,kuchni oraz łazience

na gorze- w pralnio-suszarni ( w projekcie garderoba nr 9 )

Z projektu licząc w sumie bedzie to 30,7 m2. Mam pytanie i prosze o pomoc...ile powinnam zakupić metrów plytek ,uwzględniając cokoły, (chyba ze teraz sie nie robi z plytek?:) i oczywiście odpady?

Czy powinnam odjąć metry w miejscach gdzie będą stały wanna(pralnio-suszarnia) i prysznic(łazienka dolna)? Nie mam pojęcia ile płytek zakupic zeby nie brakło i zebym z nimi nie została:) Z góry dziękuję za pomoc! :)

Kallula nie da sie policzyc dokladnie ilosci plytek bo zawsze sa docinki, odpady i czasami jakas peknie. Najlepiej jak kilka zostanie w zapasie np.w kuchni cos spadnie i plytka peknie lub bedzie odpryskwtedy latwiej wymienic jedna niz cala podloge. Do kazdej ilosci plytek na podlogi dodaj 10%, a sokoly policz ile jest metrow bierzacych i to zalezy jaka bbedziesz mial wysokosci, czy bedzie na rowno z tynkiem czy bedzie wystawal, od tego zalezy czy plytka wyda na dwie czy na trzy.

A ja dalej w temacie dachu:yes:

Wybraliśmy dachówkę Nelskamp NIBRA F10 czerń stara angobowany. Wycena dla tej dachówki to niecałe 12000 brutto (z VAT 8%) do tego rynny Bryza 1800 brutto. Dodam, że zlikwidowaliśmy lukarnę frontową i nie mamy żadnego komina. Do tego chcemy zamówić 6 okien dachowych ROTO (model R75 KWD), Które wycenili nam na 8500 brutto (VAT 8%).

Robocizna w trakcie negocjacji;)

0

Edytowane przez Blacky

Czy mozecie napisac jakie są mniej wiecej koszty materialow nawykonanie dachu na naszego Rodka kryty dachowka-sredniej klasy.Robociznę wycenili mi na 17 tysiecy na gotowo z orynnowaniem itd. Jak uwazacie to dobra cena?

Dachówka Creatona mz 3 koloru czerwień winna wycenili mi na 13800

Drewno na dach ja licze że 10 m3 czyli jakieś 7000

U mnie będzie nadbitka 80m2 po 30zł to nam daje 2400

Folia-membrana mi wycenili od 400 -900

Rynny wyszło mi jakieś 2100

Dochodzą jeszcze jakieś inne :gwoździe,folie ,blachy ,impregnaty ,okna dachowe itp....

To są wyceny jakie otrzymałem w styczniu.

Nie pamietam dokładnie ale cały dach to ponad 50000 za całość :/

Wracajac do instalacji elektrycznej. U mnie wyszło 7700 z matariałam i robocizną.(kable schowane w peszlach i tym samym było dużo kucia ścian...)

Liczenie za punkt jest wg mnie o tyle mało trafne, że w zasadzie po takich wyliczeniach nadal nic nie wiadomo. Dojdzie potem mnustwo rzeczy np: podpięcie do skrzynki na polu, podpięcie do rozdzielni no i pewnie jak juz to zobaczycie na ścianie dojdą jakieś dodatkowe punkty...

Dlatego ja chciałam od elektryków cene za całość. Było różnie ceny wachały sie od 7000 do nawet 12.000.

Zostało 7700zł a ja mam sobie kupic i przeciągnąć kabele do internetu i do tv - jak już będzie bliżej zamieszkania. Tak to jakoś wyszło - choć teraz nie wiem czy dobrze zrobilismy ze zgodziliśmy sie na taka opcję. W sumie nie było czasu zeby sprawdzic cene tych kabli..... no ale coż wyboru nie było.....elektryk nie miał "więcej czasu" bo przyszło mu dorobić parę punktów i tym się "bronił" jak kończył. Całość trwała 4 dni..

pozdrawiam Mariola

Kolejny etap u mnie to :gaz, woda, c.o.

Wszystkie te instalacje ma robić jedna firma. Do tego dochodzi : 2 kolektory do ogrzewania wody, zbiornik na wodę, piec gazowy, grzejniki , 20 m ogrzewania podłogowego, w sumie wszystko co można by w tym temacie wymyślić. Pozostanie mi tylko podpięcie tych instalacji od domu do odpowiednich punktów poza moja działką....

Cena 45.000 (materiały+robota)

Wiem że ceny zależą tutaj od pieca, jakości matriałów, grzejników i ilości ogrzewania podłogowego itp ale to tak orientacyjnie dla tych co poszukują takich informacji. Trzymacje się ciepło:)))

pozdrawiam MAriola

Oczywiście, podłogówka w pokoju nad garażem. Co do posadzki.. to na podłodze jest 6cm, a na suficie w garażu 5 cm. Garaż mamy ogrzewany grzejnikiem. Mielismy źle podłączony grzejnik i nie grzał to w pokoju nad garażem było o ok. 3-4 stopni mniej niż kiedy zaczelismy ogrzewac garaż.

Oczywiście, podłogówka w pokoju nad garażem. Co do posadzki.. to na podłodze jest 6cm, a na suficie w garażu 5 cm. Garaż mamy ogrzewany grzejnikiem. Mielismy źle podłączony grzejnik i nie grzał to w pokoju nad garażem było o ok. 3-4 stopni mniej niż kiedy zaczelismy ogrzewac garaż.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Bardzo Was serdecznie proszę o uwagi do wyceny poniżej przedstawionej mi przez jednego z ewentualnych wykonawców oto i on: Bardzo proszę powiedźcie czy wszytko oki i czy ceny wg Was są godne uwagi czy raczej przesadzone. Z góry wszyskim dziękuję za uwagi. Pozdrawiam. P.S przepraszam za formę ale bardzo szybko przeklejałem.

ETAP 1 PRZYGOTOWANIE POD TYNKI l.p.

MATERIAŁ

OPIS

ILOSĆ

CENA

1

Materiały do instalacji kanalizacyjnej

Rury i kształtki polipropylenowe skaładane na uszczelki firmy uponor

szacunkowo

1400

2

Materiały do instalacji wodnej

Rury i kształtki polipropylenowe firmy Wavin lub Bor plus lub kan therm zgrzewane na gorąco + izolacja

szacunkowo

1800

3

Rozdzielacze do grzejników

2 kpl szafka + rozdzielacz + rury i kształtki miedziane do instalacji grzejnikowej

szacunkowo

1000

4

Rozdzielacz do ogrzewania podłogowego

1kpl szafka+rozdzielacz

szacunkowo

900

5

Wykonanie pionu solarnego

Materiał+wykonanie

800

6

Wykonanie instalacji wod-kan

KPL

2700

7

Wykonanie rozdzielaczy pod ogrzewanie

3SZT

600

8

Stelaże do wc firmy Geberit

2szt

1400

suma

10600

2 ETAP PRZED WYLEWKAMI l.p.

MATERIAŁ

OPIS

ILOSĆ

CENA BRUTTO

1

RURA ALU-PEX + IZOLACJA DO GRZEJNIKÓW+ ZŁĄCZA ZACISKOWE

TRÓJWARSTWOWA ROZWIJANA Z ROLKI (firmy Purmo lub Wavin lub Kan-therm)200 MB

200mb

1000

2

Grzejniki panelowefirmy Purmo dolnozasilane

Grzejniki+przyłącza

10szt

4700

3

Grzejniki łazienkowe

Enix typ Dialis+ przyłącza

3 szt

1700

5

Rura do ogrzewania podłogowego + złączki

Alupex Kan-therm hd lubWavin lubPurmo

600mb

1900

5

MATERIAŁY UZUPEŁNIAJĄCE DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO

FOLIA ALU,KLIPSY DO MOCOWANIA,

SZACUNKOWO

600

6

WYKONANIE INSTALACJI GRZEJNIKOWEJ

13szt

KPL

1900

7

WYKONANIE INSTALACJI PODŁOGOWEJ

7sekcji

KPL

1400

SUMA

13200

KOTŁOWNIA l.p.

MATERIAŁ

ILOŚĆ

CENA

1

Kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Vailant Ecotec186

KPL

5500

2

REGULATOR 430 POGODOWY

1

650

3

OSPRZĘT KOTŁOWNI

SZACUNKOWO

1900

4

KOMIN DO KOTŁA SYSTEMOWY

KPL

1450

5

WYKONANIE KOTŁOWNI

KPL

1100

6

WYKONANIE KOMINA

KPL

400

7

Zasobnik solarny 300l firmy Biawar

1

2900

SUMA

13900

1

Kocioł gazowy jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Vailant Ecotec186

KPL

5500

Tutaj proponowalbym Ci jesli myslisz o Vaillancie nad zestawem opartym o kociol 246 (wieksza moc). Do mnie wlasnie dzis przyszedl zamowiony w zeszlym tygodniu zestaw z kotlem 246 zasobnikiem 120L, sterownikiem calorMatic 430 + zestaw do szachtu + grupa bezpieczenstwa zasobnika. Calosc kosztowala 7164 PLN brutto na 23% VAT (czyli 15% jeszcze do odzyskania) juz z przesylka.

Ponoc Vaillant mial do konca listopada promocje na ten zestaw, w niektorych sklepach jeszcze sa resztki tego zestawu. Jak dla mnie cena byla na tyle atrakcyjna, ze kupilem mimo ze bede potrzebowal go najwczesniej za 1,5-2 miesiecy :)

Nie wiem czy ten zestaw jednak pracowalby z solarami. Trzebaby sie dowiedziec