MarlenaMarcin 10.02.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Gobi wejście od strony holu mamy zabudowane.. o to ta strona: http://images37.fotosik.pl/571/dcb3efeb468cd6a9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 10.02.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ArKaMa: a ten pokój między łazienką i sypialnią to taki top secret z wejściem przez balkon? W dzieciństwie zawsze o takim marzyłem. A tak na poważnie, to widać przemyślane zmiany, których mam nadzieję będziecie się trzymać. Generalnie dobry plan to połowa sukcesu przy realizacji. :) To planowana garderoba, wejścia(dwa) z sypialni, czyli tego największego. Ale pomysł z balkonem też jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.02.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Gobi wejście od strony holu mamy zabudowane.. o to ta strona: http://images37.fotosik.pl/571/dcb3efeb468cd6a9med.jpg Hej, Wasze zdjęcie kuchni dało mi teraz sporo do myślenia, bo miałem w planach w jednym słupku zrobić zabudowaną mikrofalę i pod nią piekarnik. Teraz widzę, że jak mikrofala poszła by nad piekarnik, to po pierwsze żona musiałaby mieć dodatkowo drabinkę w kuchni, a po drugie zaburzyłoby to linię szafek górnych z wiszącymi w narożniku. Jeśli z kolei obniżymy piekarnik i zachowamy linię górnej zabudowy, to troszkę ją zaburzymy przy blacie roboczym i szafkami pod nim. Doradzicie coś? Ktoś tutaj pisał o piekarniku z funkcją mikrofali, czyżby to Was dotyczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 10.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam wszystkich Wracając do ogrzewania podłogowego.. Czy jest forum ktoś kto ma podłogówkę w salonie ale nie ma płytek tylko panele lud deski???Proszę o wasze opinie bo ja nie chę płytek w salonie napewno bo w zimie owszem super extra milusie ciepło ale jak przestaniesz grzać to bez "kapci" nie da rady i wtedy sytaucja odwrotna super exta niemiło jak dla mnie...Myślę nad deskami berlinieckimi czy panelami ale to nie przewodzi tak ciepła podobo. czy to prawada, jak spisują się takie panele w utrzymaniu?? Prosze o wasze opinieMariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygida i Jarek 10.02.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 eniac my mamy cały dół w podłogówce a w salonie panele , przewodnictwo cieplne płytek jest zdecydowanie lepsze ale z panelami tez jest ok , widzimy róznice poruszając sie pomiedzy holem a salonem, płytki są zdecydownie cieplejsze. Podłoga z paneli jest łatwa w utrzymaniu , zdecydowanie polecamy jasną podłoge przy słonecznym południowym salonie, na ciemnej widac kazdy kurz. Co do kurzu przy podłogówce nie dostrzegamy różnicy wzgledem podłogi w pomieszczeniach z grzejnikami. Zgadzamy się z arekdm w kwestii podłogówki na górze, my tez mamy tam grzejniki i jest zdecydownie chłodniej niz na dole, podłogówka przyjemnie grzeje w stopy a powietrze jest równomiernie ogrzane. Jak się poprzebywa na dole a potem wejdzie na góre to odczuwa się róznice termiczną mimo , że utrzymujemy w sypialniach temperature ok. 21 stopni. Hydraulik który robił instalację co namówił nas do zrobienia jednego grzejnika w salonie / pod oknem w tzw. gabinecie /, jak dla nas to zupełnie zbędne, jest zakręcony a podłogówka świetnie ogrzewa cały salon. W garazu tez mamy grzejnik i tez naszym zdaniem jest zbędny. Marlena&Marcin przypomnijcie nam jakie tynki kładliscie na elewację, jesli to nie problem podajcie ilość i orientacyjny koszt materiału koszt robocizny już znamy teraz musimy skalkulowac materiał. Śliczny ten Wasz psiak, jak tylko zrobimy ogrodzenie frontowe kupimy psa, dom stoi przy dośc ruchliwej drodze więc lepiej z tym poczekać. pozdrowienia dla Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 11.02.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Doradzicie coś? Ktoś tutaj pisał o piekarniku z funkcją mikrofali, czyżby to Was dotyczyło? Ja właśnie planuję tak to rozwiazać ,czyli piekarnik 3 w 1 z funkcją mikrofali i parowaru.Widziałam na Ceneo ale nie mogę w tej chwili znależć żeby wkleić link... Dziękuję wszystkim za pomoc w sprawie zakupu fliz i kosztów hydrauliki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 11.02.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ArKaMa jakie będziesz miała grzejniki przy kotle kondensacyjnym - aluminiowe czy stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 11.02.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ArKaMa jakie będziesz miała grzejniki przy kotle kondensacyjnym - aluminiowe czy stalowe? Jeszcze na to pytanie sobie nie odpowiedziaŁEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 11.02.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Brygida I Jarek Materiał - kreisel silikatowy125zł wiaderko - poszło prawie 25 wiaderek (żółty +biały) mWilQ Jak w słupku chcesz zmieścić piekarnik i mikrofale.. to piekarnik automatycznie obniża się na lini szafek o wysokość mikrofali. Nie montuje się piekarnika na lini szafek dolnych i u góry mikforali.. no chyba, że ktoś ma ponad 2 m wzrostu Co to piekarnika z mikrofala (2 w 1) .. nie używałam, nie wiem.. ale ceny są wysokie Zawsze mozna zrobić wysoki słupek (jak u nas) na piekarnik, a obok niższy z mikrofalą - takie rozwiązanie równiez się stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 11.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ArKaMa - przepraszam za formę żeńską. Nie śledziłam wcześniej Twoich postów. Wracając do grzejników. Chcieliśmy zamontować aluminiowe, ale gościu od wody zdecydowanie poleca stalowe. Ponoć lepiej oddają ciepło i lepiej współpracują z piecem kondensacyjnym. Jeśli ktoś ma piec kondensacyjny prosiłabym o opinie na temat grzejników.Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 11.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Mam jeszcze jedno pytanie.Jakie montowaliście w łazience stelaże podtynkowe do WC, ogólnie nazywane geberitem. Czy właśnie z tej firmy ? Nam zaproponowano stelaż z firmy Tece. Czy ktoś taki ma? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 11.02.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ArKaMa - przepraszam za formę żeńską. Nic się nie stało. Ta ArKaMa też ładnie brzmi. Wracając do grzejników. Chcieliśmy zamontować aluminiowe, ale gościu od wody zdecydowanie poleca stalowe. Ponoć lepiej oddają ciepło i lepiej współpracują z piecem kondensacyjnym. Jeśli ktoś ma piec kondensacyjny prosiłabym o opinie na temat grzejników. Pozdrawiam, Marta Co do oddawania ciepła to aluminiowe zdecydowanie lepiej oddają ciepełko. Z dwóch grzejników o tej samej mocy stalowy będzie większy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniac 11.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 do mWilQja widziałam takie rozwiązanie "słupka" w kuchni: od dołu szły 2 szuflady takie dość wysokie, potem piekarnik, mikrofala i do góry żeby wyrównac słupek znowu szafka. Bardzo to było fajnie ułożone. Jak chcesz poprosze znajomych o fotke.pozdrawiam Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobi 11.02.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Marlena&Marcin dzieki za fotkę, teraz juz wszysto wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamki2 12.02.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam!! Dawno nie było mnie na forum, choć od czasu do czasu tu zaglądam i podziwiam postępy w budowach rododendronków. My już w naszym domu mieszkamy 9 miesięcy i jest super. Przed nami jeszcze dużo pracy, szczególnie na zewnątrz (tynk zewnętrzny, ogród, barierki i kilka jeszcze innych prac). My zmieniliśmy trochę wygląd naszego domu, bo zlikwidowaliśmy balkon nad wejściem wzamian mamy daszek, w ten sposób pokój nad garażem stał się bardziej ustawny. Wcześniej było pytanie o schowek pod schodami, my zrobiliśmy schowek od strony łazienki i jest to miejsce gdzie trzymamy np. zapasy papieru, ręczników paierowych, a także resztki farb, które przy małych dzieciach już nieraz się przydały aby zamalować ich szaleństwa ścienne. Chwalimy jeszcze jedną rzecz, której nie zrobiliśmy a większość budujących to zrobiła. Chodzi o tzw. gabinet, my go zostawiliśmy. Okazał się niezbędny jako pokój gościnny,a także codziennie służy naszej 2 letniej córce jako pokój do popołudniowej drzemki. Ona sobie śpi a my możemy prowadzić normalne życie. Starsza może się bawić, ja mogę zrobić coś w kuchni lub pooglądać telewizję, maż popracować na komputerze itp.A salon mimo to jest duży i ustawny. Nie zlikwidowaliśmy także wejścia do kuchni od strony przedpokoju. To też jest bardzo wygodne bo nie trzeba zawsze okrążać kominka aby wejśc do kuchni, ponadto ulubioną zabawą naszych dzieci i dzieci, które nasz odwiedzają jest bieganie dookoła kominka. Poniżej wkleje kilka zdjęć, są zrobione już dośc dawno temu ale można zobaczyć na nich nasz domek. Pozdrawim i życzę wytrwałości w budowie.Nasz dom z zewnątrz, zdjęcie kiedy jeszcze nie mieszkaliśmyURL=http://www.fotosik.pl]http://images41.fotosik.pl/273/ae54fbb787f0c5e0med.jpg[/url]Schowek pod schodamihttp://images37.fotosik.pl/312/115286f2f7a55b35med.jpgSalon i wejści do małego pokojuhttp://images41.fotosik.pl/314/df17d53e7944d217med.jpgPokój nad wejściemhttp://images47.fotosik.pl/318/d9ea19b5ea6ce58fmed.jpgWidok na kuchnię od strony salonu http://images38.fotosik.pl/313/1619af704dd26da0med.jpgPrzedpokójhttp://images50.fotosik.pl/317/8dfc775dfc51df48med.jpgNasz kominek, cudnie wygląda gdy pali się wnim ogień, daje niesamowity klimatURL=http://www.fotosik.pl]http://images49.fotosik.pl/317/2a4248840932a735med.jpg[/url]Łazienka górnahttp://images50.fotosik.pl/319/4067b23806483a55med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamki2 12.02.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 To ponownie ja. Właśnie powiesiłam pranie i przypomniało mi się, że była na forum dyskusja gdzie suszyć pranie. U nas jest ogrzewanie gazowe, więc kotłownia to tylko piec gazowy, dlatego kotłownię połaczyliśmy z pralnio-suszarnią. Na całej długości ściany pod oknem mamy blat z szafkami i pralką, mamy także zlew. W szafkam trzymamy m.in. środki chemiczne do prania i sprzątania. Nad blatem powieśiliśmy dwie podwieszane siedmioprętowe suszarki, jedna ma długoścć 1 m, druga 1,1m. Dwa prania spokojnie się mieszczą, schnie bardzo dobrze. Pranie powieszone wieczorem, na drugi dzień jest już suche. Zatem polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martusia7312 12.02.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jak dobrze, że jest to forum. Wreszcie ktoś buduje tak jak ja. To pocieszające, bo ja jedyną zmianą jaką zrobiłam było zlikwidowanie okna w kuchni od strony wykusza. Nie likwidowałam gabinetu, nie przenosiłam kotłowni, zostawiłam spiżarkę obok kuchni. Mam pytanie do adamki2. Jakie są te drzwi w łazience na dole, przesuwne czy otwierane (w którą stronę?). Też planuję zrobić schowek od strony łazienki i nie wiem jakie tam zrobić drzwi. Gdybyście mogli wysłać zdjęcie kotłownio-pralni byłoby super, bo mam podobną koncepcję jak Wy. Jeśli macie piec kondensacyjny napiszcie jakie macie grzejniki - aluminiowe czy stalowe?Ja na razie mam stan surowy zamknięty i wszelkie uwagi i zdjęcia są dla mnie bardzo inspirujące.Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamki2 12.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Martusia7312Drzwi w łazience do schowka są łamane na środku, można je wtedy przesuwać na prawo lub lewo (nizej zdjęcia), zajmuja mało miejsca.Zdjęcia pralnio-suszarni zamieszczam z praniem aby lepiej było widać funkcjonalność tego pomieszczenia.Piec mamy kondensacyjny, grzejniki konwekcyjne stalowe PURMO. Oprócz grzejników mamy ogrzewanie podłogowe w kuchni, obu łazienkach, wiatrołapie i części od wiatrołapu do gabinetu. PozdrawiamDrzwi w łazience otwartehttp://images45.fotosik.pl/623/08e0a23335d7ac99med.jpgPralnia w "całej okazałości"http://images50.fotosik.pl/622/f8462a8cda09ab94med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzio_s 12.02.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 WitamCzy w tej pralni jest jakieś ogrzewanie (grzejniki,podłogówka) ?Mógłbym prosić o więcej zdjęć kuchni ?np na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kallula 12.02.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Budujemy rodo G2 i u nas w pokoju nad garazem bedzie nasza sypialnia,3 pozostałe pokoje to pokoje naszych synków,a pralnio-suszarnia będzie w pomieszczeniu numer 9 (w projekcie, garderoba,my powiększyliśmy to pomieszczenie o 0.5m kosztem sypialni) a zostawiamy garderobe naprzeciwko ( tą większą).Myślę ze to bardzo wygodne prac i suszyc na poddaszu czyli tam gdzie sypialnie, większośc szaf i garderoba.W jednym pomieszczeniu się pierze i suszy a naprzeciwko jeste garderoba z deską do prasowania,blisko sypialni i nikt nie musi latać z praniem na dół i na górę z suchym... Polecam takie rozwiązanie.W tej pralnio-suszarni na górze planujemy też umywalkę i małą wannę więc myśle ze będzie spełniała troszkę również fukcję łazienki przysypialnaianej bo u chłopaków rano będzie pewnie cięzko dopchać się.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts